Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

siacha
10
Posty: 19
Rejestracja: środa, 8 lip 2015, 13:44
Podziękował: 4 razy

Post autor: siacha »

Tzn mniej więcej ile ?
promocja

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: chprzemo »

siacha pisze:Witam,
będę robił nastaw na 100 l wody 25 kg cukru i drożdże gorzelnicze ALCOTEC 24 PURE TUR.

Myślicie, że to wystarczy na dobrą cukrówkę i jedno opakowanie drożdy przerobi cukier?

Przerobi- ja tak nastawiam tylko dziele cukier na 'dawki' i dodaje porcjami.

6 kg cukru z woda do oobjętości 25l. wlewam do beki, zadaje drożdże, drugiego dnia kolejna porcja 6kg + woda do obj. 25l., za dwa dni kolejna porcja 6 kg + woda do obj. 25l. I za kolejne dwa dni ostatnia porcja.
Czasami porcje dodaje codziennie, a czasami nie dwa a trzy dni między porcjami są. Teraz pracuje beczka już dwa tyg. wg. powyższego 'przepisu' i jak mierzyłem w sobotę blg to wynosiło 15 stopni więc jeszcze trochę popracują.

Hmmm dopiero doczytałem, że masz Alcotec 24, a ja robię na Alcotec'ach 48 choć myślę, że też przerobią

Pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

ustianowski
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: ustianowski »

Ja na Alcotec 48 robiłem nastaw 120 l, w tym 30 kg cukru. Przy stałej temperaturze 26*C przerobiły to w nieco ponad miesiąc. Mówię o jednej paczce drożdży. Robiłem już na nich różne nastawy i nic złego mi się nie przytrafiło ( no może na początku).Próbowałam także innych drożdży, naprawdę różnych i twierdzę że Alcotec należą do czołówki. :respect:

Młodyy
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe Polski
Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Młodyy »

Witam Panowie.
Otóż w beczce fermentuje mój pierwszy nastaw na tych drożdżach i mam takie obawy początkującego, otóż:
1. Nastaw zrobiłem w niedziele (11 grudnia) - 8 kg cukru i 20,4L wody co dało mi objętość około 25L wody (jak w instrukcji), temperatura startowa około 30 stopni, po jakiś 4 godzinach nastaw ruszył ładnie z niego syczało ale do dnia dzisiejszego nie pojawiła się żadna piana ani nic, tak ma być ?
2. Dzisiaj mija 5 dzień od początku fermentacji a nastaw już tylko delikatnie syczy tylko jak zamieszam łyżka to go bardziej słychać, nie za szybko przestaje pracować ? Wszędzie piszą aby próbkę do cukromierza odgazować czyli jak ? :D
Temperatura w beczce jest stale utrzymywana przez grzałkę akwarystyczną z termostatem na 24 stopnie
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3970
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Doody »

Odgazować to znaczy dobrze zamieszać :) , tak aby CO2 "opuściło" próbkę i wtedy zanurzyć cukromierz. Wynik prawdę Ci powie.. ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: zzibii »

Drożdże turbo nie pienią się. Czqsami powstaje pierwszego dnia trochę piany na 1cm. Alcoteki to jedne z najlepszych drożdży i pracują łagodnie bez piany. 8 kg cukru na taką ilość wody to mocny nastaw ponad 28 blg. Na koniec ciężko drożdżakom się pracuje, bo coraz więcej % w nastawie. Po 5 dniach powiny już powoli kończyć pracę. Do sprawdzenia blg odgazuj próbkę, bo na cukromierzu zaraz pojawią się pęcherzyki gazu i wypychają go do góry. Pamiętaj, że blg mierzy się przy temp. cieczy +20'C. Po przerobieniu cukru powinno być w granicach minus 4-5 blg. Po skończonej pracy w beczce zapanuje cisza. Widać to po lustrze cieczy (brak bąbelków). Nastaw zacznie się klarować od góry.
Pozdrawiam zzibii.

Młodyy
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe Polski
Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Młodyy »

Hmm zrobiłem jak mówilisci i na cukromierzu wychodzi że jest poniżej zera smak również ciekawszy bo na początku był bardzo słodki teraz lekko kwaskowaty z pieknym zapachem alkoholu. To możliwe że przerobiły tyle cukru w 6 dni ! ? Zaraz ide po Klarowin to w poniedziałek może jutro wyklaruje tą beczke

Sędzia Dredd
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 17 gru 2016, 10:08
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Sędzia Dredd »

Przyznam, że dopiero raczkuję w temacie drożdży gorzelniczych, bo dotąd używałem zwykłych drożdży babuni. Po lekturze forum zaczynam przekonywać się do drożdży turbo. Ostatnio kupiłem paczkę właśnie tych Alcoteców, tylko omyłkowo zamówiłem wersję z dopiskiem Classic zamiast Pure. Doczytałem też, że ważą nieco mniej. Czy ktoś korzystał właśnie z tych drugich, bo jestem ciekaw jak mają się do sprawdzonych przez Was 48 Turbo Pure?

McPi
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: McPi »

W piątek ok 22 popełniłem nastaw, 13kg białego rozpuszczone w 42l wody.
Wlałem wszystko do jedynego wolnego na teraz pojemnika- akwarium :odlot:. Stoi ono na styropianie, ścianki ocieplone, na wierzchu uchylona pokrywa.
Parametry startowe:
BLG 26, temp 25, dobrze napowietrzone.
Dodałem 2 paczki grzybów.
Temp otoczenia 19.
Sobota 6 rano, temp 25,5 nastaw wyraźnie pracował.
Niestety przez kolejne 24h nie miałem możliwości kontroli.
Niedzielny poranek to masakra, bardzo mocna praca drożdży przy temp 37 :o .
Obniżyłem temperaturę baniakami z zimną wodą, na chwilę obecną jest 29. Zdjąłem pokrywę i ocieplenie z części ścianek.
W odgazowanej próbce o prawidłowej temp BLG 5.
Myślicie aby zbijać jeszcze temperaturę czy pilnować tylko obecnej? Wskazanie cukromierza jak sądzę, sugeruje, że grzyby będą powoli zwalniać czyli temp też powinna spadać.
Godz 14, temp 24, BLG 2, wróciło ocieplenie i pokrywa.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: golec269 »

Temperatura sama powoli będzie spadać a proces powoli zwalniać. Wystarczyło dać jedną torebkę drożdży i nie miał byś tyle roboty. Ale na błędach najlepiej się uczyć, powodzenia. ;)

McPi
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: McPi »

Zrobiłem zgodnie z recepturą producenta, jednak na przyszłość zrobię jak radzisz, będzie spokojniej.

McPi
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: McPi »

Wczoraj BlG niemal -5, także wszystko udał się wzorowo. Dziś odgazowane i zadany został bentonit.
Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 23:36
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Karwi »

Dla krów uzywam teraz bentonitu http://certech.com.pl/katalog/monobent-mn98/
Tona 1500 zł widać trzeba i gdzie indziej spróbować go zastosować.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: golec269 »

To taki woreczek Ci wystarczy na parę razy. :ok:
Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 23:36
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Karwi »

Tylko czy zadziała tak jak powinno. Ja to stosuje w celu związania mykotoksyn i amoniaku.
Mam też droższe glinokrzemiany które kosztują 25 zł za kg ale są tak obrobione i oczyszczone ze wiążą tylko mykotoksyny

McPi
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: McPi »

golec269 pisze:Wystarczyło dać jedną torebkę drożdży i nie miał byś tyle roboty. Ale na błędach najlepiej się uczyć, powodzenia. ;)
Kolejny nastaw, zgodnie z radą, chciałem zrobić z połową zalecanej przez producenta dawką drożdży. Gdy cukier był już rozpuszczony, a roztwór osiągnął oczekiwaną temperaturę okazało się,że słabo liczyłem i mam jeszcze mniej grzybów :hammer:
Nastaw 50kg białego dopełnione do 175l, blg 28,5, temp startu 27, temp otoczenia 20/21, szczególnie dokładne napowietrzenie, dodatkowo 200 gram koncentratu, do tego 3 paczki grzybków.
Następnego dnia, po ok 16 godzinach nastaw ładnie już pracował, temp nadal 27.
Koniec drugiej doby temp 28, więcej grzyby nie wypracowały. Następnie powolny spadek temp do 25 utrzymały ją jakieś trzy dni i kolejny powolny spadek do 22. Ostatnie trzy dni bardzo powolna praca już w temp otoczenia 20/21. W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie :D

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: golec269 »

Raz zrobiłem nastaw 50kg białego dopełnieniem do pełna 200l na 2 paczkach T48. Po dwóch tygodniach taki sam efekt jak u Ciebie. To dobra metoda na lato żeby nie przegrzać nastawu. Sądzę, że jakość też cię zaskoczy.

McPi
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: McPi »

I tu Masz rację, już wiem, że będzie lepiej jakościowo. Smak w porównaniu do poprzedniego nastawu jest zdecydowanie przyjemniejszy. Czyli produkt końcowy też powinien być na plus, o ile czegoś nie spapram.

EDYTA:
W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie :D
Chyba jednak nie do końca...
W dniu, kiedy pisałem post z powyższym cytatem, zlałem nastaw znad osadu i odgazowałem. Następnego dnia dodałem bentonitu - wszystko wygladało dobrze. Dziś, czyli pięć dni po zlaniu i cztery od zadania bentonitu, okazało się że nastaw nadal bardzo delikatnie pracuje - czego wcześniej nie było widać.
BLG -5, oczywiście w odgazowanej próbce o prawidłowej temperaturze. Używam cukromierza z Gomaru, który w wodzie wskazuje sztywne zero - przed chwilą sprawdzałem kolejny raz. Temperatura otoczenia jak i nastawu 20. Rzecz jasna, o sklarowniu nastawu nie może być mowy.
Powiedzcie co z tym robić, a przedewszystkim ile cukru jeszcze może być w nastawie przy wspomnianym BLG - do tej pory zdawało mi się, że -5 oznacza że grzyby przerobiły całość, a jednak coś fermentuje.
Nadal czekać aż drożdżaki skończą, zatrzymać jakoś fermentację - jak? - czy grzać w obecnej for?mie

użytkownik usunięty
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: użytkownik usunięty »

Jeśli jest -5blg, to zapewniam cię, że cukru tam nie uświadczysz. Jeżeli mimo wszystko masz obawy, że ferment jeszcze trwa, podgrzej go do 40*C, lub dolej odpowiednia ilość spirytusu lub wódeczki. Taki zabieg na pewno zabije drożdże i zakończy fermentację.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: golec269 »

Kolego cukier przerobiony w 100%,jak masz kolumnę to nie musisz klarować i możesz zapadać na sprzęt i do roboty. Jak nie masz parcia to poczekaj za parę dni jak ustanie fermentacja to dasz bentonit i rurki. Twój wybór.

Zurek91
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 19:06
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Zurek91 »

Cześć, ostatnio również kupiłem te drożdże na allegro ale proporcje mnie troche niepokoją.
Kupiłem 4 opakowania drożdży, z tego co podaje mi producent opakowanie starcza na 25L nastawu.
Dodatkowo: " 9kg cukru - czas fermentacji:7-10 dni; temperatura nastawu: 18-24°C; alkohol 21%"
Wychodzi na to, że przy 4 opakowaniach trzeba dodać 36 kg cukru na 100L nastawu..
Coś mi tu chyba nie gra.

Jakie macie doświadczenia odnośnie tych drożdży? Czy to nie za dużo cukru?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Pretender »

McPi pisze:I tu Masz rację, już wiem, że będzie lepiej jakościowo. Smak w porównaniu do poprzedniego nastawu jest zdecydowanie przyjemniejszy. Czyli produkt końcowy też powinien być na plus, o ile czegoś nie spapram.

EDYTA:
W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie :D
Chyba jednak nie do końca...
W dniu, kiedy pisałem post z powyższym cytatem, zlałem nastaw znad osadu i odgazowałem. Następnego dnia dodałem bentonitu - wszystko wygladało dobrze. Dziś, czyli pięć dni po zlaniu i cztery od zadania bentonitu, okazało się że nastaw nadal bardzo delikatnie pracuje - czego wcześniej nie było widać.
BLG -5, oczywiście w odgazowanej próbce o prawidłowej temperaturze. Używam cukromierza z Gomaru, który w wodzie wskazuje sztywne zero - przed chwilą sprawdzałem kolejny raz. Temperatura otoczenia jak i nastawu 20. Rzecz jasna, o sklarowniu nastawu nie może być mowy.
Powiedzcie co z tym robić, a przedewszystkim ile cukru jeszcze może być w nastawie przy wspomnianym BLG - do tej pory zdawało mi się, że -5 oznacza że grzyby przerobiły całość, a jednak coś fermentuje.
Nadal czekać aż drożdżaki skończą, zatrzymać jakoś fermentację - jak? - czy grzać w obecnej for?mie
Odgazowałeś nastaw?
Awatar użytkownika

275synio
50
Posty: 86
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 21:53
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: 275synio »

Kolego Pretender, czy Ty bijesz posty bez pomyślunku i czytania tego, na co odpowiadasz?
Wyraźnie jest napisane, odgazowałem nastaw po zlaniu z nad osadu, a po kolejnych pięciu dniach, znów pomiar w odgazowanej próbce.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Pretender »

Hmmm, nie wiem jak to napisać ... jak jest wszyscy widzą. Ale przy -5 blg i „pracującym” nastawie jak dla mnie kolega źle odgazował. Stąd pytanie. Jak widać, użyłem zbyt dużego skrótu myślowego ... dzięki za zwrócenie uwagi będę pisał pełnym zdaniem, bez skrótów ...

Tomek1984
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 16:25
Krótko o sobie: Dumny ojciec, dumny piwowar, początkujący psotnik.
Ulubiony Alkohol: American Pale Ale, Śliwowica, Whisky
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Tomek1984 »

Ja miałem podobnie. Nastaw 14 kg cukru 2 paczki drożdzy w sumie 50L towaru. Rozpuszczony cukier wlałem do beczki, uzupełniłem wodą do temp 24 stopni. Drożdze ładnie sobie z boku rozpuściłem i dodałem do nastawu i dobrze napowietrzyłem. Pomiar Blg wskazał 25. Po 5 dniach nastaw przestał pracować. Odgazowana próbka w temp 20 stopni wykazała Blg -4. Poczekałem jeszcze dzień, zlałem z nad osadu, odgazowałem konkretnie, dodałem środek do klarowania Alcotec i....... dupa. Stało tak ze 3 dni i nic się nie klarowało. Poczytałem na Forum, wyniosłem do garażu gdzie temp wynosi 5 stopni. Już 4 dzień tak sobie stoi i do połowy wyklarowane. Zastanawia mnie dlaczego się nie klarowało w temp 17 stopni w domu.
Postanowiłem że kolejne nastawy będę zostawiał do klarowania grawitacyjnego w zimnym pomieszczeniu bez żadnego środka wspomagającego proces.

Wracając do drożdzy to pracowały jak szalone i max temp jaką osiągały to 27 stopni przy 18 w pomieszczeniu.

użytkownik usunięty
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: użytkownik usunięty »

Nawiązując, czy ph wody jakiej użyto do procesu fermentacji, ma wpływ na jakość i czas klarowania?
Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: DoktorPio »

Ja stosuje dwie paczki w/w drożdży na 120l wody + 37kg cukru co daje mi 142l nastawu od fermentowanego po 10-12 dniach do blg -4
Cały proces robienia nastawu wygląda następująco.
Najpierw do 120L wody o temp 27-28*C wsypuję 27kg cukru mieszam do rozpuszczenia temperatura spada mi o 1-2*C ze względu że najczęściej cukier jest chłodniejszy. Otrzymany roztwór mam na poziomie 18-18,8 Brix - robię pomiar refaktrometrem
Dodaję dwie paczki drożdży i mieszam, wkładam czujnik termometru do środka beczki. Po około 12godz widać intensywna fermentację, kontroluję żeby temperatura nastawu nie przekroczyła 28 max 29*C. Po około 48 godzinach Brix roztworu spada do 10Brix dodaje jescze 10kg cukru i mieszam do rozpuszczenia, Brix podnosi się do 16Brix.
Proces fermentacji trwa tak jeszcze 8-10dni i schodzi do 7 Brix co po przeliczeniu kalkulatorem daje -4 Blg oczywiście do pomiarów refraktometrem robię również pomiar baligometrem ;)
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: land75 »

Panowie myślą zrobić nastaw pierwszy raz na tych drożdżach i zapodać 24 kg białego buraka dolać 80 l wody oraz dwie paczki drożdżaków czy takie proporcje będą okej czy zapodać trzy paczki drożdżaków.

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: wkg_1 »

DoktorPio pisze:..... Po około 48 godzinach Brix roztworu spada do 10Brix dodaje jescze 10kg cukru i mieszam do rozpuszczenia .......
Dodajesz cukier i mieszasz pracujący nastaw ? Natlenienie nie przeszkodzi w fermentacji ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3970
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Doody »

To częsta praktyka zwłaszcza przy nastawach owocowych, czyli dzielenie porcji dodawanego cukru. Fermentacja wręcz się wzmaga po dodaniu cukru w połowie procesu.
Pozdrawiam
Darek

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: wkg_1 »

Tak, ale zawsze dodawałem cukier rozpuszczony w wodzie a pytałem o mieszanie pracującego nastawu i wpływ utlenienia spowodowanego tym mieszaniem.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3970
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Doody »

Dodawałem na obydwa sposoby i nic się nie działo, choć rzeczywiście częściej dodaję syrop.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1201
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: psotamt »

land75 pisze:24 kg białego buraka dolać 80 l wody oraz dwie paczki drożdżaków czy takie proporcje będą okej czy zapodać trzy paczki drożdżaków.
Będą OK. Trzecia paczka zbędna.
Chyba, że czas ma znaczenie, to trzecia paczka znacząco skróci czas fermentacji.
Dwie jednak nie będą miały problemu doprowadzić nastaw do -4 BLG.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: land75 »

psotamt czas mnie nie goni zależy mi jedynie na odpowiednio dobranych proporcjach i tak żeby trunek wyszedł odpowiednio łagodny i nie piekący a czy to będzie 10 dni czy 20 to nie robi mi żadnej różnicy
Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: DoktorPio »

Zasada jest taka że lepiej ja nastaw fermentuje w niższym zakresie temperatur do 28-29*C optimum 25*C. Bo wyższa temperatura fermentacji to oprócz śmierci drożdży to więcej substancji które wpływają negatywnie na efekt końcowy destylatu. Natomiast to czy destylat będzie piekący czy łagodny to oprócz nastawu to ważny jest sposób i tempo destylacji.

Mardog
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2019, 11:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Mardog »

Ja jako początkujący też jak autor zdecydowałem się na drożdże 48 pure. Nastaw z 24kg cukru, 3 paczek drożdży, całość 85L. Drożdze wrzucone do napowietrzonej wody o temperaturze dokładnie 25*, po 5h zaczęły delikatnie pracować, na w sobotę rano już ruszyły i jak do tej pory burza. Temperatura w beczce między 25 a 26 stopni więc myślę jest optymalnie.
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1201
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: psotamt »

Mardog pisze:3 paczek drożdży
Na tę ilość cukru wystarczyłyby 2 paczki. Chyba, że bardzo szybko chciałeś zakończyć fermentację.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Mardog
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2019, 11:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Mardog »

No u mnie z czasem krucho, pod koniec tygodnia będę miał sobotni wieczór wolny więc może się uda żeby za 8 dni to się uspokoiło i można było coś popróbować. Dzisiaj temperatura dalej stała- 25*C.
W sumie sugerowałem się etykietą, a tam na tą ilość cukru i wody zalecali 3 paczki.
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1201
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: psotamt »

Mardog pisze:W sumie sugerowałem się etykietą, a tam na tą ilość cukru i wody zalecali 3 paczki.
Marketing. Przepis jest po to, byś kupił więcej niż potrzeba :mrgreen:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: wkg_1 »

psotamt pisze:Na tę ilość cukru wystarczyłyby 2 paczki. Chyba, że bardzo szybko chciałeś zakończyć fermentację.
A próbowałeś szwedzkich Black Label ? Ja kupiłem bo nie było Alkoteców i są chyba jeszcze lepsze ! O wiele delikatniejszy zapach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”