Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

siacha
10
Posty: 19
Rejestracja: środa, 8 lip 2015, 12:44
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: siacha » poniedziałek, 21 mar 2016, 23:17

Tzn mniej więcej ile ?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

chprzemo
500
Posty: 508
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: chprzemo » poniedziałek, 21 mar 2016, 23:23

siacha pisze:Witam,
będę robił nastaw na 100 l wody 25 kg cukru i drożdże gorzelnicze ALCOTEC 24 PURE TUR.

Myślicie, że to wystarczy na dobrą cukrówkę i jedno opakowanie drożdy przerobi cukier?



Przerobi- ja tak nastawiam tylko dziele cukier na 'dawki' i dodaje porcjami.

6 kg cukru z woda do oobjętości 25l. wlewam do beki, zadaje drożdże, drugiego dnia kolejna porcja 6kg + woda do obj. 25l., za dwa dni kolejna porcja 6 kg + woda do obj. 25l. I za kolejne dwa dni ostatnia porcja.
Czasami porcje dodaje codziennie, a czasami nie dwa a trzy dni między porcjami są. Teraz pracuje beczka już dwa tyg. wg. powyższego 'przepisu' i jak mierzyłem w sobotę blg to wynosiło 15 stopni więc jeszcze trochę popracują.

Hmmm dopiero doczytałem, że masz Alcotec 24, a ja robię na Alcotec'ach 48 choć myślę, że też przerobią

Pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

ustianowski
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: ustianowski » piątek, 25 mar 2016, 16:17

Ja na Alcotec 48 robiłem nastaw 120 l, w tym 30 kg cukru. Przy stałej temperaturze 26*C przerobiły to w nieco ponad miesiąc. Mówię o jednej paczce drożdży. Robiłem już na nich różne nastawy i nic złego mi się nie przytrafiło ( no może na początku).Próbowałam także innych drożdży, naprawdę różnych i twierdzę że Alcotec należą do czołówki. :respect:


Młodyy
20
Posty: 25
Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe Polski
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Młodyy » piątek, 16 gru 2016, 16:16

Witam Panowie.
Otóż w beczce fermentuje mój pierwszy nastaw na tych drożdżach i mam takie obawy początkującego, otóż:
1. Nastaw zrobiłem w niedziele (11 grudnia) - 8 kg cukru i 20,4L wody co dało mi objętość około 25L wody (jak w instrukcji), temperatura startowa około 30 stopni, po jakiś 4 godzinach nastaw ruszył ładnie z niego syczało ale do dnia dzisiejszego nie pojawiła się żadna piana ani nic, tak ma być ?
2. Dzisiaj mija 5 dzień od początku fermentacji a nastaw już tylko delikatnie syczy tylko jak zamieszam łyżka to go bardziej słychać, nie za szybko przestaje pracować ? Wszędzie piszą aby próbkę do cukromierza odgazować czyli jak ? :D
Temperatura w beczce jest stale utrzymywana przez grzałkę akwarystyczną z termostatem na 24 stopnie
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Doody » piątek, 16 gru 2016, 22:12

Odgazować to znaczy dobrze zamieszać :) , tak aby CO2 "opuściło" próbkę i wtedy zanurzyć cukromierz. Wynik prawdę Ci powie.. ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 290
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: zzibii » piątek, 16 gru 2016, 22:35

Drożdże turbo nie pienią się. Czqsami powstaje pierwszego dnia trochę piany na 1cm. Alcoteki to jedne z najlepszych drożdży i pracują łagodnie bez piany. 8 kg cukru na taką ilość wody to mocny nastaw ponad 28 blg. Na koniec ciężko drożdżakom się pracuje, bo coraz więcej % w nastawie. Po 5 dniach powiny już powoli kończyć pracę. Do sprawdzenia blg odgazuj próbkę, bo na cukromierzu zaraz pojawią się pęcherzyki gazu i wypychają go do góry. Pamiętaj, że blg mierzy się przy temp. cieczy +20'C. Po przerobieniu cukru powinno być w granicach minus 4-5 blg. Po skończonej pracy w beczce zapanuje cisza. Widać to po lustrze cieczy (brak bąbelków). Nastaw zacznie się klarować od góry.
Pozdrawiam zzibii.


Młodyy
20
Posty: 25
Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe Polski
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Młodyy » sobota, 17 gru 2016, 10:29

Hmm zrobiłem jak mówilisci i na cukromierzu wychodzi że jest poniżej zera smak również ciekawszy bo na początku był bardzo słodki teraz lekko kwaskowaty z pieknym zapachem alkoholu. To możliwe że przerobiły tyle cukru w 6 dni ! ? Zaraz ide po Klarowin to w poniedziałek może jutro wyklaruje tą beczke


Sędzia Dredd
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 17 gru 2016, 10:08
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Sędzia Dredd » sobota, 17 gru 2016, 10:39

Przyznam, że dopiero raczkuję w temacie drożdży gorzelniczych, bo dotąd używałem zwykłych drożdży babuni. Po lekturze forum zaczynam przekonywać się do drożdży turbo. Ostatnio kupiłem paczkę właśnie tych Alcoteców, tylko omyłkowo zamówiłem wersję z dopiskiem Classic zamiast Pure. Doczytałem też, że ważą nieco mniej. Czy ktoś korzystał właśnie z tych drugich, bo jestem ciekaw jak mają się do sprawdzonych przez Was 48 Turbo Pure?


McPi
20
Posty: 24
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 08:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: McPi » niedziela, 23 kwie 2017, 09:10

W piątek ok 22 popełniłem nastaw, 13kg białego rozpuszczone w 42l wody.
Wlałem wszystko do jedynego wolnego na teraz pojemnika- akwarium :odlot:. Stoi ono na styropianie, ścianki ocieplone, na wierzchu uchylona pokrywa.
Parametry startowe:
BLG 26, temp 25, dobrze napowietrzone.
Dodałem 2 paczki grzybów.
Temp otoczenia 19.
Sobota 6 rano, temp 25,5 nastaw wyraźnie pracował.
Niestety przez kolejne 24h nie miałem możliwości kontroli.
Niedzielny poranek to masakra, bardzo mocna praca drożdży przy temp 37 :o .
Obniżyłem temperaturę baniakami z zimną wodą, na chwilę obecną jest 29. Zdjąłem pokrywę i ocieplenie z części ścianek.
W odgazowanej próbce o prawidłowej temp BLG 5.
Myślicie aby zbijać jeszcze temperaturę czy pilnować tylko obecnej? Wskazanie cukromierza jak sądzę, sugeruje, że grzyby będą powoli zwalniać czyli temp też powinna spadać.
Godz 14, temp 24, BLG 2, wróciło ocieplenie i pokrywa.


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: golec269 » niedziela, 23 kwie 2017, 13:02

Temperatura sama powoli będzie spadać a proces powoli zwalniać. Wystarczyło dać jedną torebkę drożdży i nie miał byś tyle roboty. Ale na błędach najlepiej się uczyć, powodzenia. ;)


McPi
20
Posty: 24
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 08:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: McPi » niedziela, 23 kwie 2017, 15:08

Zrobiłem zgodnie z recepturą producenta, jednak na przyszłość zrobię jak radzisz, będzie spokojniej.


McPi
20
Posty: 24
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 08:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: McPi » środa, 26 kwie 2017, 13:25

Wczoraj BlG niemal -5, także wszystko udał się wzorowo. Dziś odgazowane i zadany został bentonit.

Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 160
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Karwi » piątek, 28 kwie 2017, 05:24

Dla krów uzywam teraz bentonitu http://certech.com.pl/katalog/monobent-mn98/
Tona 1500 zł widać trzeba i gdzie indziej spróbować go zastosować.


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: golec269 » piątek, 28 kwie 2017, 06:37

To taki woreczek Ci wystarczy na parę razy. :ok:

Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 160
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: Karwi » piątek, 28 kwie 2017, 18:28

Tylko czy zadziała tak jak powinno. Ja to stosuje w celu związania mykotoksyn i amoniaku.
Mam też droższe glinokrzemiany które kosztują 25 zł za kg ale są tak obrobione i oczyszczone ze wiążą tylko mykotoksyny


McPi
20
Posty: 24
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 08:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: McPi » czwartek, 25 maja 2017, 13:35

golec269 pisze:Wystarczyło dać jedną torebkę drożdży i nie miał byś tyle roboty. Ale na błędach najlepiej się uczyć, powodzenia. ;)


Kolejny nastaw, zgodnie z radą, chciałem zrobić z połową zalecanej przez producenta dawką drożdży. Gdy cukier był już rozpuszczony, a roztwór osiągnął oczekiwaną temperaturę okazało się,że słabo liczyłem i mam jeszcze mniej grzybów :hammer:
Nastaw 50kg białego dopełnione do 175l, blg 28,5, temp startu 27, temp otoczenia 20/21, szczególnie dokładne napowietrzenie, dodatkowo 200 gram koncentratu, do tego 3 paczki grzybków.
Następnego dnia, po ok 16 godzinach nastaw ładnie już pracował, temp nadal 27.
Koniec drugiej doby temp 28, więcej grzyby nie wypracowały. Następnie powolny spadek temp do 25 utrzymały ją jakieś trzy dni i kolejny powolny spadek do 22. Ostatnie trzy dni bardzo powolna praca już w temp otoczenia 20/21. W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie :D


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: golec269 » piątek, 26 maja 2017, 09:59

Raz zrobiłem nastaw 50kg białego dopełnieniem do pełna 200l na 2 paczkach T48. Po dwóch tygodniach taki sam efekt jak u Ciebie. To dobra metoda na lato żeby nie przegrzać nastawu. Sądzę, że jakość też cię zaskoczy.


McPi
20
Posty: 24
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 08:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: McPi » piątek, 26 maja 2017, 21:54

I tu Masz rację, już wiem, że będzie lepiej jakościowo. Smak w porównaniu do poprzedniego nastawu jest zdecydowanie przyjemniejszy. Czyli produkt końcowy też powinien być na plus, o ile czegoś nie spapram.

EDYTA:
W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie :D

Chyba jednak nie do końca...
W dniu, kiedy pisałem post z powyższym cytatem, zlałem nastaw znad osadu i odgazowałem. Następnego dnia dodałem bentonitu - wszystko wygladało dobrze. Dziś, czyli pięć dni po zlaniu i cztery od zadania bentonitu, okazało się że nastaw nadal bardzo delikatnie pracuje - czego wcześniej nie było widać.
BLG -5, oczywiście w odgazowanej próbce o prawidłowej temperaturze. Używam cukromierza z Gomaru, który w wodzie wskazuje sztywne zero - przed chwilą sprawdzałem kolejny raz. Temperatura otoczenia jak i nastawu 20. Rzecz jasna, o sklarowniu nastawu nie może być mowy.
Powiedzcie co z tym robić, a przedewszystkim ile cukru jeszcze może być w nastawie przy wspomnianym BLG - do tej pory zdawało mi się, że -5 oznacza że grzyby przerobiły całość, a jednak coś fermentuje.
Nadal czekać aż drożdżaki skończą, zatrzymać jakoś fermentację - jak? - czy grzać w obecnej for?mie

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 428
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: defacto » czwartek, 17 sie 2017, 08:30

Jeśli jest -5blg, to zapewniam cię, że cukru tam nie uświadczysz. Jeżeli mimo wszystko masz obawy, że ferment jeszcze trwa, podgrzej go do 40*C, lub dolej odpowiednia ilość spirytusu lub wódeczki. Taki zabieg na pewno zabije drożdże i zakończy fermentację.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Postautor: golec269 » czwartek, 17 sie 2017, 11:29

Kolego cukier przerobiony w 100%,jak masz kolumnę to nie musisz klarować i możesz zapadać na sprzęt i do roboty. Jak nie masz parcia to poczekaj za parę dni jak ustanie fermentacja to dasz bentonit i rurki. Twój wybór.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości