Drożdże Black Label Turbo
-
- Posty: 2029
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Koledzy, jakość urobku tylko w 1/4 zależy od drożdży. Reszta to kolumna, wysokość i rodzaj wypełnienia oraz prawidłowo prowadzony proces.
Cieszę się, że zwiększa się grono zadowolonych z tych grzybków.
Ja na 16kg cukru w zbiorniku 60l dawałem 160g a teraz te same 160g daje na 20kg glukozy.
Mój zbiornik stoi w tej chwili w pomieszczeniu 10-12 stopni więc dogrzewam nastaw grzałką.
Cieszę się, że zwiększa się grono zadowolonych z tych grzybków.
Ja na 16kg cukru w zbiorniku 60l dawałem 160g a teraz te same 160g daje na 20kg glukozy.
Mój zbiornik stoi w tej chwili w pomieszczeniu 10-12 stopni więc dogrzewam nastaw grzałką.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 351
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Oczywiście, że 8g/kg cukru - miało być 0,8 dag/kg cukru. Już zmienione w tamtym poście.
Daję mniej bo czas mnie nie nagli a wydaje mi się, że mniej drożdży to niższa temp fermentacji i mniej dodatkowych jej produktów.
Co do zapachu to części domowników kojarzy się z oranżadą...
Daję mniej bo czas mnie nie nagli a wydaje mi się, że mniej drożdży to niższa temp fermentacji i mniej dodatkowych jej produktów.
Co do zapachu to części domowników kojarzy się z oranżadą...
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ja bez względu na rodzaj drożdży daje zawsze 217 g. cukru na każdy litr wody w beczce, bo zawsze najbardziej zależy mi na jakości produktu. Wtedy taki produkt jest możliwie łagodny w smaku, nie wierzycie to spróbujcie . Większe BLG= większa ostrość w smaku, pomimo odebrania większej ilości przedgonów, nawet z super drożdży, i super sprzętu.
I like noble drinks.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Drgranatt ; jakość urobku w 1/4 zależy od drożdży czy od dobrze zrobionego nastawu?
Skąd takie przekonanie?
Drupi jeśli czytałeś mojego posta wyżej, to też robię nastawy na niskim BLG i potwierdzam, że destylat ma lepszy smak. Też robiłem na MS a teraz na BL i ciekawi mnie czy będzie zauważalna różnica, bo w zapachu nastawu jest olbrzymia!!!
Skąd takie przekonanie?
Drupi jeśli czytałeś mojego posta wyżej, to też robię nastawy na niskim BLG i potwierdzam, że destylat ma lepszy smak. Też robiłem na MS a teraz na BL i ciekawi mnie czy będzie zauważalna różnica, bo w zapachu nastawu jest olbrzymia!!!
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Zbynek- MS robiłem ponieważ smak produktu nie przeszkadzał mnie ani moim gościom. Planowałem teraz zmianę, a tu przez pomyłkę przysłali mi Moskwe Puriferm, i inne te co chciałem też. Nie opłaca się odsyłać tej MP, przerobię ją. Natomiast moim faworytem do sprawdzenia, jest teraz Alcotek Vodka Star, tylko za kilka miesięcy bo chwilowo brak czasu. A z MP i MS skończę. Black Label mój kuzyn sprawdzi na Pot Stillu. Ja kiedy indziej ale na pewno.
I like noble drinks.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Na BL dziś 2,5 doby a tam już prawie -3 blg z 25blg ależ one zasuwają, nastaw zupełne mleko. Dziś MS po ponad tygodniu weszły na -4, ale liczę, że na -5 zejdą założyłem na beczkę pas grzejący więc im troszkę pomogę bo nastaw ostygł.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 sty 2017, 17:38 przez Zbynek80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Na to wygląda, że tak. Choć pewne małe różnice w nastawach były ale nie wielkie.
Na MS nastawiłem chyba w poprzedni poniedziałek ale na chłodnej wodzie, więc zanim się trochę ogrzała, też po założeniu pasa na beczkę to w środę miała te 23-24*C i zaczęło chodzić, więc w środę na wieczór pracowało. Rozbujało się do 28*C Nastaw był w beczce 75L 24kg cukru ok 26 blg. Do tego wsypałem 2,5 paczki MS czyli 350g ! Drożdży I dziś po prawie półtora tygodnia jest tak -4 ale myślę, że jeszcze zejdzie.
Na BL nastawiłem wt/śr o 01.00 skończyłem Beczka 60L 16,5kg cukru ok 25blg temp 25*C i do tego "tylko" 200g drożdży temp podskoczyła do 30*C i dziś po 2,5 doby było -3 do północy ( 3 doby) może dobije na -4 Beczki stoją obok siebie. Więc powiedziałbym, że BL spokojnie wyprzedzają MS. Do tego w MS widać sporo granulek drożdży a między nimi białe proszki (pożywki) A w BL to właśnie widać mnóstwo proszków a pomiędzy nimi drożdże. Wydaje mi się, że w BL jest bardzo dużo a nawet więcej pożywek niż drożdży. Również w porównaniu do MS czy innych które używałem. Więc w takiej samej wadze BL jest zdecydowanie mniej drożdży jak w przypadku MS a mimo to tak zasuwają, może to właśnie zasługa tych pożywek które to też powodują, że mniejsze ilości tych drożdży przerabiają większe ilości cukru.
Na MS nastawiłem chyba w poprzedni poniedziałek ale na chłodnej wodzie, więc zanim się trochę ogrzała, też po założeniu pasa na beczkę to w środę miała te 23-24*C i zaczęło chodzić, więc w środę na wieczór pracowało. Rozbujało się do 28*C Nastaw był w beczce 75L 24kg cukru ok 26 blg. Do tego wsypałem 2,5 paczki MS czyli 350g ! Drożdży I dziś po prawie półtora tygodnia jest tak -4 ale myślę, że jeszcze zejdzie.
Na BL nastawiłem wt/śr o 01.00 skończyłem Beczka 60L 16,5kg cukru ok 25blg temp 25*C i do tego "tylko" 200g drożdży temp podskoczyła do 30*C i dziś po 2,5 doby było -3 do północy ( 3 doby) może dobije na -4 Beczki stoją obok siebie. Więc powiedziałbym, że BL spokojnie wyprzedzają MS. Do tego w MS widać sporo granulek drożdży a między nimi białe proszki (pożywki) A w BL to właśnie widać mnóstwo proszków a pomiędzy nimi drożdże. Wydaje mi się, że w BL jest bardzo dużo a nawet więcej pożywek niż drożdży. Również w porównaniu do MS czy innych które używałem. Więc w takiej samej wadze BL jest zdecydowanie mniej drożdży jak w przypadku MS a mimo to tak zasuwają, może to właśnie zasługa tych pożywek które to też powodują, że mniejsze ilości tych drożdży przerabiają większe ilości cukru.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Słuchaj Robert ja enologiem nie jestem, powyższe to nie było stwierdzenie a jedynie przypuszczenie! Może jest błędne, ale nie musisz od razu pisać, że bzdura. Jeśli masz jakieś argumenty, że jest faktycznie inaczej to napisz. Ale wydało mi się to właśnie prawdopodobne, że niewielkie ilości drożdży przerabiają większe nastawy właśnie dlatego, że drożdże mają więcej pożywki mogą się lepiej namnażać i mają dogodniejsze warunki do egzystencji.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Sam sobie odpowiedziałeś. Reasumując: po danym czasie jest ich po prostu więcej (ilościowo), a nie mniej jak twierdziłeś wcześniej .Zbynek80 pisze: /.../
Ale wydało mi się to właśnie prawdopodobne, że niewielkie ilości drożdży przerabiają większe nastawy właśnie dlatego, że drożdże mają więcej pożywki mogą się lepiej namnażać i mają dogodniejsze warunki do egzystencji.
************************************************************************
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
I tak po trzech dobach BL przerobiły 25blg na -4 a może jeszcze coś zejdzie. Są niesamowite pod tym względem. Nastaw mleko ale po odgazowaniu niewielkiej ilości w słoiczku w oczach się klarują widać jak mgiełka opada, szybko osiadają na dnie i są dość mocno zbite. Beczka to nie słoiczek z dobrze odgazowaną próbką ale podejrzewam, że będą się bardzo ładnie klarować. Jedyne co mnie zastanawia to nieprzyjemnie kwaśny smak nastawu z lekko gorzkim posmakiem na prawdę jest nie smaczny. Ale chyba na końcowy urobek to się nie przełoży. MS też już chyba skończyły może jeszcze coś dochodzą ale zeszły chyba na -5. Z tym że chodziły ponad tydzień. Ale w smaku dosyć smaczne, smak na prawdę delikatny nawet nie wytrawny w końcówce czuć delikatnie piekący smak typowo alkoholowy. Zobaczymy co z tego wypłynie zaworkiem
-
- Posty: 2029
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Właśnie o to chodzi. Prawidłowo wypracowany nastaw powinien być kwaśno-gorzki.Zbynek80 pisze:Jedyne co mnie zastanawia to nieprzyjemnie kwaśny smak nastawu z lekko gorzkim posmakiem na prawdę jest nie smaczny. Ale chyba na końcowy urobek to się nie przełoży...
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2647
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Tak tak... podobno zanim wynaleźli cukromierz... to tak się brzeczkę piwną badało... łycha na ławkę i jak się d..a przyklejała to dobrze . No i dwa palce to oczywiście mniej więcej... jak się je wsadzi to jeden jest mniej a drugi więcej
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
I co Twój post wnosi do tematu? Jak zwykle hejt i nic więcej, naprawdę masz jakieś kompleksy... A doświadczenie w mierzeniu dwoma palcami też masz? Bo wymądrzać się i teoretyzować to umiesz, a jak przychodzi co do czego to podwijasz ogon i spierdzielasz...
Lis098 sposób dobry jak każdy inny Znajomy leje szklankę i sprawdza jak bardzo mocno kopie
Żeby nie było całkiem offtopowo, to u mnie 150g BL przerabiało 24-25kg cukru inwertowanego w mniej jak dwa tyg. Temp otoczenia różna - od 12 do 23 stopni i to najczęściej niezbyt stała bo beczka w nieogrzewanym pomieszczeniu. Drożdże rozsypywałem po powierzchni przy 25-27 stopniach, jak zaczynały chodzić to mieszadło żeby dobrze napowietrzyć nastaw i na drugi dzień rano ostro szły
Lis098 sposób dobry jak każdy inny Znajomy leje szklankę i sprawdza jak bardzo mocno kopie
Żeby nie było całkiem offtopowo, to u mnie 150g BL przerabiało 24-25kg cukru inwertowanego w mniej jak dwa tyg. Temp otoczenia różna - od 12 do 23 stopni i to najczęściej niezbyt stała bo beczka w nieogrzewanym pomieszczeniu. Drożdże rozsypywałem po powierzchni przy 25-27 stopniach, jak zaczynały chodzić to mieszadło żeby dobrze napowietrzyć nastaw i na drugi dzień rano ostro szły
-
- Posty: 7468
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 398 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1735 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ja, nastaw z 14 kg glukozy, zaszczepiłem 100 g Black Label i przerabiało mi to równe 10 dni. Przez pierwszą dobę myślałem, że grzybki są do bo nawet śladu oznak życia nie było Dopiero po tym czasie grzybki ożyły i bardzo spokojnie żrąc sobie słodycz, na koniec zameldowały - minus 4 szefie Jestem z nich zadowolony i już
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ja od jakiegoś czasu też jade na BL.
16kg cukru w beczce 60L i do tego równo 100g BL. Pierwsza doba tak jak pisze radius spokojna potem 8-10 dni i mamy -4. Duża zaleta to zero piany i łatwość sklarowania nastawu.
Wada - dwie muszki owocówki i ocet zamiast bimbru.
16kg cukru w beczce 60L i do tego równo 100g BL. Pierwsza doba tak jak pisze radius spokojna potem 8-10 dni i mamy -4. Duża zaleta to zero piany i łatwość sklarowania nastawu.
Wada - dwie muszki owocówki i ocet zamiast bimbru.
************************************************************************
-
- Posty: 385
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Mój nastaw 60kg, cukru BLG startowe 23, temperatura początkowa 31,5 stopnia celcjusza, po 24 godzinach 25,4 stopnie celcjusza. Nastaw nastawiony 14 stycznia na dzień dzisiejszy czyli po 9 dniach + 2 BLG i nadal pracują temperatura nastawu spadła do 19stopni celcjusza. Dawka drożdży jaką podałem to 333gramy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
Autor tematu - Posty: 52
- Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 10:43
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Może to było jeszcze coś innego do kupy. Nastaw pracował na początku normalnie potem stanął ok +6 blg, nie pokapowalem co się dzieje i postanowiłem dalej poczekać.
Potrzymałem jeszcze tydzień blg spadło do "0" ale nastaw zaczął mocno jechać octem. Puściłem na rury, ale właściwie cały czas leciał tylko przedgon. Pewnie gdyby poszedł na rurki kiedy stanął na +6 to coś by jeszcze z tego było, a tak praktycznie był już tylko ocet.
Potrzymałem jeszcze tydzień blg spadło do "0" ale nastaw zaczął mocno jechać octem. Puściłem na rury, ale właściwie cały czas leciał tylko przedgon. Pewnie gdyby poszedł na rurki kiedy stanął na +6 to coś by jeszcze z tego było, a tak praktycznie był już tylko ocet.
************************************************************************
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Dziś (wczoraj) nastawiłem kolejny nastaw na BL 60L 17kg, ok 24-25blg, 200g drożdży, temp ok 25*C, start 20.00 jeśli pójdą jak poprzednie to w niedzielę przed 24 powinno być po sprawie A tym czasem wcześniejsze nastawy się klarują i myślę w połowie przyszłego tyg część pójdzie na rurę.
-
- Posty: 385
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Witam, jako że dostałem info od nabywcy mojego sprzętu postanowiłem się z wami tymi informacjami podzielić. A więc do rzeczy nastaw 60kg cukru dopełnione do 250L , BLG między 21 a 22, drożdży dodał 660g bo tyle zostało w paczce jak mu dawałem, temperatura startowa 33stopnie, po 6 dniach BLG -4. Teraz będzie nastawiał na tych nowych z ostatniej akcji Gadaki.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy