Nowe drożdże Mockba purifermu.
Witam już dość chwilę w obrocie są mowe drożdże Mockba purifermu. Nie wiem ile mają wspólnego z moskwą, ale pokusiłem się na nastaw z 9kg według instrukcji. Która jak podobnie do innych mówi o zachowaniu odpowiedniej temperatury 18-24stopni. Tak więc zrobiłem. BLG startowe 34. Na początku temperatura otoczenia przez 2 dni była 20 stopni, nastawu 24. Fermentacja nie była jakoś bardzo burzliwa. Dzisiaj 5 dzień fermentacji blg 10, no i się martwię czy dokończą pracę. Niby cały czas się coś dzieje ale bez rewelacji, jakby słabiej. Ma ktoś jakieś doświadczenie z nastawami 9kg cukru i wody do 25l? A może już ktoś testował te drożdżaki.
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Muszę cię zmartwić, chyba że się pomyliłeś z tym 34BLG, ale jeśli nie to staną na bank. Możesz podać proporcje.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Podpinajac się pod ten temat powiem tak: jestem po psoceniu. Z 45l wsadu wyciągnąłem 7,4l 96% czyli wsad osiągnął 16.6%. Blg niestety nie spadło do - 4 a zatrzymało się na 5 (żona wysłała mi zdjęcie w środę na, którym wydawało mi się, że jest już 2blg ale tylko mi się wydawało) Być może temperatura była za wysoka (jutro nastawiam jeszcze raz w innym pomieszczeniu) lub trzeba cukier poporcjować.
@Zbynek80 też zadałem na 32 i ruszyły bez problemu. A wracając do nastawu to wydaje mi się, że stanął a, że nie chciało mi się czekać do następnego tygodnia dlatego poszło w rurki. Cukier i tak się nie zmarnuje
Podsumowując to wątpię by na biedronkowym podciągneły w czasie podanym przez producenta do magicznych 20 - tu, pardom 21%
@Zbynek80 też zadałem na 32 i ruszyły bez problemu. A wracając do nastawu to wydaje mi się, że stanął a, że nie chciało mi się czekać do następnego tygodnia dlatego poszło w rurki. Cukier i tak się nie zmarnuje
Podsumowując to wątpię by na biedronkowym podciągneły w czasie podanym przez producenta do magicznych 20 - tu, pardom 21%
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Każdy pisze to co wie i umie. Widocznie taka filozofia producenta.kamilpl82 pisze:JanieOkowita coś pan miesza, na żadnej paczce drożdży nie pisze nic o większej ilości wody tylko cukru.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Po to jest ten "ala test". @JanOkowita trochę nie tak jak mówisz, tłumaczyć nie będziemy bo każdy wie o co chodzi. Nie zmienia to jednak faktu, że drożdże nie dały rady.
@Zbynek80 do 100C. Przedgonu 200ml bo zawsze tak odbieram. Potem 6.5 l serca na bardzo wolnym odbiorze i 0.9 pogonu.
@aronia Tak. Niektórym zależy tylko na jak największym uzysku. Ja na aabratku psoce od niedawna i jeszcze się uczę dlatego też i testuje ile można wyciągnąć. Na starym pot-stillu nie miałem takiej możliwości. Jednakże do "przemysłowców" nie należę.
@Zbynek80 do 100C. Przedgonu 200ml bo zawsze tak odbieram. Potem 6.5 l serca na bardzo wolnym odbiorze i 0.9 pogonu.
@aronia Tak. Niektórym zależy tylko na jak największym uzysku. Ja na aabratku psoce od niedawna i jeszcze się uczę dlatego też i testuje ile można wyciągnąć. Na starym pot-stillu nie miałem takiej możliwości. Jednakże do "przemysłowców" nie należę.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
To w tym przypadku producent musiał się coś "jorgnąć" z tą instrukcją bo jest do dupy.
Jak robisz z takiego nastawu to przedgonów mogłoby być więcej. Ciągniesz do 100*C i do kiedy to serce ? Gotujesz drugi raz ?
A tak w ogóle to co masz za sprzęt ? Masz gdzieś opisany ?
Jak robisz z takiego nastawu to przedgonów mogłoby być więcej. Ciągniesz do 100*C i do kiedy to serce ? Gotujesz drugi raz ?
A tak w ogóle to co masz za sprzęt ? Masz gdzieś opisany ?
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
9kg cukru, 21l wody- zatem sumaryczna objętość nastawu to 21+ (9x0,6)= 26.4l. Wynika, że żeby nastaw miał deklarowane 21% z kilograma cukru należałoby otrzymać... 616ml alkoholu- bez strat! Wynik przy tych proporcjach nierealny. Niestety, producenci drożdży podają wyniki totalnie losowo, zawsze najlepiej liczyć sobie samemu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Zygmunt, posiadam w domu 4 różne paczki drożdży każda od innego producenta, i na żadnej każdej z nich jest podana, rozpuścić cukier w ciepłej wodzie i dopełnić do 25Lwody, więc 25- (9x0,6)= 19,6L
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Opis do drożdży w temacie z katalogu:
Drożdże aktywne puriFERM MOCKBA to specjAalnie wyselekcjonowanei wysoko alkoholizujące (do 21%).
W opakowaniu znajduje się również odpowiednio zbilansowana pożywka , minerały i witaminy w zupełności wystarczające na czas trwania fermentacji.
Należy pamiętać, aby temperatura nastawu nie przekroczyła - 35°C, bo drożdże przestaną pracować.
6kg cukru w 2 dni daje 14% alkoholu
7kg cukru w 3 dni daje 17% alkoholu
8kg cukru w 5 dni daje 19% alkoholu
9kg cukru w 9-10dni daje 21% alkoholu
Instrukcja:
6kg- 9kg cukru rozpuścić w 21l ciepłej wody. Ostudzić nastaw do temperatury około 30°C. Dodać zawartość torebki. Intensywnie mieszać przez 1 minutę.
Fermentować w temperaturze 18°C - 24°C. Fermentacja przebiega burzliwie.
Nie należy używać rurek fermentacyjnych ani korków. Czas fermentacji 2-10 dni.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Ja posiadam z puriFERM drożdże UK-48 i tam jest dokładnie taka sama informacja jak na zdjęciu kolegi Lis098, pytanie skąd Zygmunt wzioł takie informacje.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
https://www.deptana.pl/pl/p/MOCKBA-puriFERM-moskva-drozdze-gorzelnicze-Moskva-do-21/2280
Jeżeli na opakowaniu jest inaczej, to ok- co nie zmienia faktu, że 21% jest dalej nierealne.
"Wziołem" je z pierwszego wyniku z Google:pytanie skąd Zygmunt wzioł takie informacje.
https://www.deptana.pl/pl/p/MOCKBA-puriFERM-moskva-drozdze-gorzelnicze-Moskva-do-21/2280
Jeżeli na opakowaniu jest inaczej, to ok- co nie zmienia faktu, że 21% jest dalej nierealne.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Lis098 - nie chciałem Cię urazić tylko spróbować wytłumaczyć. Każdy kiedyś zaczynał i eksperymentował - czasem udanie, a czasem mniej - ważne, żeby wyciągać odpowiednie wnioski. Jako, że to nowość ktoś musiał sprawdzić ich możliwości - za to Ci dzięki, może sam się skusze, bo ich ceny na all bardzo interesujące.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
@aronia Ty powiedziałeś całą prawdę, która poprostu mnie się nie tyczy (chodzi o tą ILOŚĆ, bo co do nauki to tak, ja się cały czas uczę) . Więc za co miałbym się urazić.
Co do ceny się zgadzam. Wczoraj nastawiłem puriferm na 100l. Zobaczymy czy poradzą sobie do soboty jak droższa od nich o 7 zł coobra mega pack.
Co do ceny się zgadzam. Wczoraj nastawiłem puriferm na 100l. Zobaczymy czy poradzą sobie do soboty jak droższa od nich o 7 zł coobra mega pack.
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Dzięki za liczne odpowiedzi. Faktycznie źle sobie odczytałem. Mam nowy cukromierz i jakiś mega rozbudowany. BLG było 25. W tej chwili po 7 dniach. BLG 2.5 i wziąż coś tam sobie pracują. Nastaw jeszcze słodki trochę. Mam wrażenie że przy tym BLG na moskwie było czuć te procenty, ale cukier może kamufluje. Miejmy nadzieję że dokończą pracę i w weekend będę mógł psocić. Zobaczymy na efekty. Następny nastaw zrobię z 8kg i jak żadna opcja mnie nie zadowoli wrócę do sprawdzonej moskwy.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 09:55
- Krótko o sobie: Badacz tradycyjnego smaku :)
- Ulubiony Alkohol: Wino, nalewki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Miałem ostatnio w ręce Puriferm Mockba, do tej pory mocno mnie ciekawiły, ale jeszcze poczekam na więcej opinii. Na razie za podobną cenę mam sprawdzone alcotec 48 Ta nowa wersja jest wprawdzie o 5 g lżejsza (a przez to tańsza), ale nadal spokojnie przerabiają 8 kg cukru w 22 l wody, muszę jeszcze spróbować z 9 kg. A co do obietnic producentów, to może podają maksymalny woltaż w oparciu o glukozę?
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Hej jestem gotowy zdać relację Przypomnę pracuje na micro pot still sklepu destylatory miedziane z przystawka refluksową wypełnieniem pryzmatycznym i baniakiem 15l. Zrobiłem 2 nastawy po 9kg cukru dopełniłem do 25l wodą. Drożdżaki pracowały 16 dni. Temperatura nastawu nie przekroczyła 24C, raczej bardziej pokojowa 22C. Burzliwa fermentacja przebiegła spokojnie. BLG -2 osiągnąłem. Do sedna: 50l nastawu musiałem podzielić na 4 razy. Wyszło mi sporo surówki którą na końcu jeszcze raz przepuściłem. Efekt w sumie bardzo dobry. Odebrałem z całości procesów około 250ml przedgonów, pogonów około 300ml. Serca wyszło 9000ml, 94-95%. Co mogę dodać nie wiem czy nie popełniłem małych błędów. Pierwsze 4 gotowania ciągnąłem praktycznie do ostatnich kropli około 90% surówka. Z myślą że odbiorę podczas ostateczne destylacji sporo ostro wyczuwalnego pogonu. Niestety musiałem zostawić aparaturę pod opieką kobiety która ostatni litr podzieliła na części. Po powrocie stwierdziłem że się nadaje nie wyczułem pogonu i wyszło wspomniane 9000ml. Było jeszcze 300ml to już nie było zapachowo najlepsze więc odrzuciłem. Wrażenia smakowe moje są takie sobie. Może źle przeprowadziłem proces, ale miałem wrażenie że na moskwie dużo lepsze. Moich spostrzeżeń nie potwierdziło dwóch degustatorów jeszcze, stwierdzili że jest świetne. Jak dla mnie po prostu było inne. Może ten smak zależał od drożdży i nastawu z 9kg, a może miałem jakiś gorszy dzień i mi się wydawało. Dzisiaj nastawiam to samo ale z 8kg. Jeśli to nie będzie zadowalające, wracam do moskwy. Pozdrawiam.
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Z Purifermu przetestowałem do tej pory UK-48. Przepracowały 7 kg cukru w 4 dni, nastaw wyszedł bardzo ładnie pachnący, bez wyraźnego posmaku drożdżowego, całkiem smaczny. Od wczoraj się klaruje. Zobaczymy jaki wyjdzie urobek, ale myślę że dam szanse tym grzybkom, bo cena 8 zł z dostawą zachęca do nastawiania. Chce je jeszcze przetestować na nastawie z 8 kg cukru i podwojonej ilości cukru. Moskvy nie próbowałem, ale widziałem że na allegro już pojawiają się hasła "jak Spiritferm" Waga drożdży ta sama (140 g), różnica cen nieznaczna, więc jak na razie pozostanę wierny SF.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
- Ulubiony Alkohol: własne piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Witam. Tak jak pisze kolega SzPAK w tych drożdżach kusi cena. Ja w sklepie stacjonarnym zapłaciłem za nie 7,50 PLN, co uważam za dość niską przy 140g zawartości paczki. I na tym chyba kończą się dobre wiadomości. Wczoraj nastawiłem następującą mieszaninę: 10kg cukru słodka łyżeczka, 10-15g pożywki activit, wody X litrów (lałem bez liczenia litrów) + drożdże z tematu. Stężenie cukru w nastawie wyniosło 17 BLG. Nie zastanawiajcie się dlaczego tak mało cukru, po co tyle wody itd. Jestem czasowy, a wytwarzanie alkoholu to hobby a nie wyścig szczurów. Mniejsza z tym. Zazwyczaj taki lub niejednokrotnie bardziej słodki nastaw drożdże różnych firm zaczęły mi rozbrajać po ok. 12 godzinach max. Te grzybki powoli wystartowały dopiero po ok. 20 godzinach a zapach w piwnicy ojciec wypomniał mi już kilka razy. Tak capią, że na pewno nigdy więcej po nie nie sięgnę. Ktoś może powie, że jednak ta cena robi różnicę ale kupując np drożdże samogon turbo, albo wujka władka zapłacimy tyle samo a nawet mniej, a co do zapachu mnie nie zniechęciły no i pomimo zawartości paczki (chyba coś koło 70-80-g) startują dużo sprawniej. Oczywiście wrażenia moje są subiektywne i każdy może sprawdzić to na własnej skórze, aczkolwiek podsumuję te grzybki jednoznacznie- Mockba puriferm to na pewno nie jest bestseler wśród drożdży.
Napiszę jeszcze kolejny post o tym w jakim czasie lub czy w ogóle przerobiły nastaw.
Pozdrawiam
Tutek
Napiszę jeszcze kolejny post o tym w jakim czasie lub czy w ogóle przerobiły nastaw.
Pozdrawiam
Tutek
-
- Posty: 126
- Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
- Ulubiony Alkohol: własne piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Witam ponownie. W dniu dzisiejszym nastaw zaczął się klarować z pomocą pewnego dwuskładnikowego środka. Cukier co prawda został przerobiony (BLG końcowe coś koło -1/-2), ale trwało to dość długo. Nie spieszyło mi się, więc na to nie narzekam. Słaba strona tych drożdży - zapach, czas przerobienia nastawu ( uwaga, temp. otoczenia to 18 st.C) czas startu, plusy - stosunek cena/masa.
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Witajcie! Mam kilka pytań jak podzielić te drożdże? Mam dwa pojemniki po wodzie 19 l. Lepiej na sucho na wagę, czy np. nalać z pół litra wody i podzielić to? Czy zapach fermentacji jest silny, czy sąsiedzi nic nie wyczują? Piwnica jest trochę taka zatęchła.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 mar 2017, 00:30 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Składnia, polskie znaki, interpunkcja.
Powód: Składnia, polskie znaki, interpunkcja.
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Postaram się wagę załatwić i podzielić je. Tylko czy pożywka się równo podzieli przy tym ważeniu? Żona w domu się nie zgodzi trzymać po ostatnim wypadku jak mi gąsior 25 l pękł. Wszystko się wylało, co prawda do miednicy ale ona była mała, tylko gdyby kipiało bardzo. Wtedy byliśmy 2 dni u teściowej i nie muszę Ci pisać co to się działo w kuchni. Mam teraz 2 pojemniki, ale będzie 4 docelowo.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy