Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
rafi242
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 13 wrz 2015, 12:56
Załączniki
Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: rafi242 » sobota, 19 lis 2016, 14:48

Witam już dość chwilę w obrocie są mowe drożdże Mockba purifermu. Nie wiem ile mają wspólnego z moskwą, ale pokusiłem się na nastaw z 9kg według instrukcji. Która jak podobnie do innych mówi o zachowaniu odpowiedniej temperatury 18-24stopni. Tak więc zrobiłem. BLG startowe 34. Na początku temperatura otoczenia przez 2 dni była 20 stopni, nastawu 24. Fermentacja nie była jakoś bardzo burzliwa. Dzisiaj 5 dzień fermentacji blg 10, no i się martwię czy dokończą pracę. Niby cały czas się coś dzieje ale bez rewelacji, jakby słabiej. Ma ktoś jakieś doświadczenie z nastawami 9kg cukru i wody do 25l? A może już ktoś testował te drożdżaki.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 214
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Lis098 » sobota, 19 lis 2016, 17:00

Jestem w trakcie realizacji projektu. Tzn keg grzałka kolumna i do przodu. Za około 3 h się okaże co wyszło. Nastawiłem 2 paczki na 3 części cukru

:D

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: kamilpl82 » sobota, 19 lis 2016, 17:03

Muszę cię zmartwić, chyba że się pomyliłeś z tym 34BLG, ale jeśli nie to staną na bank. Możesz podać proporcje.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Zbynek80 » sobota, 19 lis 2016, 17:05

Jeśli zrobił 34 a nie 24 to mało, że staną one nie ruszą
Lis a ty jakie dałeś blg i do ilu Ci zeszło ?

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: kamilpl82 » sobota, 19 lis 2016, 17:20

Zbynek80 on pisze że pracują już 5 dni a BLG wynosi 10.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Zbynek80 » sobota, 19 lis 2016, 17:42

Nie doczytałem ale 9 kg i wody do 25L to duże blg
Z teori to 31,5blg nie dociągnie do końca

Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 214
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Lis098 » sobota, 19 lis 2016, 22:00

Podpinajac się pod ten temat powiem tak: jestem po psoceniu. Z 45l wsadu wyciągnąłem 7,4l 96% czyli wsad osiągnął 16.6%. Blg niestety nie spadło do - 4 a zatrzymało się na 5 (żona wysłała mi zdjęcie w środę na, którym wydawało mi się, że jest już 2blg ale tylko mi się wydawało) Być może temperatura była za wysoka (jutro nastawiam jeszcze raz w innym pomieszczeniu) lub trzeba cukier poporcjować.
@Zbynek80 też zadałem na 32 i ruszyły bez problemu. A wracając do nastawu to wydaje mi się, że stanął a, że nie chciało mi się czekać do następnego tygodnia dlatego poszło w rurki. Cukier i tak się nie zmarnuje :)
Podsumowując to wątpię by na biedronkowym podciągneły w czasie podanym przez producenta do magicznych 20 - tu, pardom 21%

:D


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Zbynek80 » sobota, 19 lis 2016, 22:56

Poco robiłeś takie duże blg to jakiś hard core. I jak widzisz sporo cukru nie przerobione. To do jakiej temp w kegu ciągnąłeś i ile odebrałeś przedgonu ?

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1776
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: JanOkowita » sobota, 19 lis 2016, 23:12

Matematyka kiedyś była obowiązkowa na maturze. Wzór na proporcje:
6 kg -21 litrów wody
9 kg - ile litrów wody?
----------------------------
9 x 21 : 6 = 31,5 litra wody
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: kamilpl82 » sobota, 19 lis 2016, 23:35

JanieOkowita coś pan miesza, na żadnej paczce drożdży nie pisze nic o większej ilości wody tylko cukru.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: aronia » sobota, 19 lis 2016, 23:48

Janie, ale niektórym nie zależy na czystości nastawu tylko na jak największym uzysku z kega...

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1776
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: JanOkowita » sobota, 19 lis 2016, 23:54

kamilpl82 pisze:JanieOkowita coś pan miesza, na żadnej paczce drożdży nie pisze nic o większej ilości wody tylko cukru.


Każdy pisze to co wie i umie. Widocznie taka filozofia producenta.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 214
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Lis098 » niedziela, 20 lis 2016, 05:20

Po to jest ten "ala test". @JanOkowita trochę nie tak jak mówisz, tłumaczyć nie będziemy bo każdy wie o co chodzi. Nie zmienia to jednak faktu, że drożdże nie dały rady.

@Zbynek80 do 100C. Przedgonu 200ml bo zawsze tak odbieram. Potem 6.5 l serca na bardzo wolnym odbiorze i 0.9 pogonu.

@aronia Tak. Niektórym zależy tylko na jak największym uzysku. Ja na aabratku psoce od niedawna i jeszcze się uczę dlatego też i testuje ile można wyciągnąć. Na starym pot-stillu nie miałem takiej możliwości. Jednakże do "przemysłowców" nie należę.

:D

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5530
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: radius » niedziela, 20 lis 2016, 07:07

@Lis098, jeśli zaczniesz testować możliwą do osiągnięcia jakość a nie ilość, to wrócisz do posta JanaOkowity i ta "wyższa" matematyka nie bedzie dla ciebie zdziwieniem a normalnością :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 214
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Lis098 » niedziela, 20 lis 2016, 09:06

@radius akurat matematyki nie trzeba mnie uczyć. I nie mówię, że Janek nie ma racji tylko, że ja robiłem wg instrukcji producenta i jak widać wyszła z tego dupa! Ja u siebie posiadam beczkę 100l i zawsze daje 24kg cukru i do pełna wody, żebym nie musiał liczyć :D

:D


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Zbynek80 » niedziela, 20 lis 2016, 13:58

To w tym przypadku producent musiał się coś "jorgnąć" z tą instrukcją bo jest do dupy.
Jak robisz z takiego nastawu to przedgonów mogłoby być więcej. Ciągniesz do 100*C i do kiedy to serce ? Gotujesz drugi raz ?
A tak w ogóle to co masz za sprzęt ? Masz gdzieś opisany ?

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5311
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Zygmunt » niedziela, 20 lis 2016, 14:28

9kg cukru, 21l wody- zatem sumaryczna objętość nastawu to 21+ (9x0,6)= 26.4l. Wynika, że żeby nastaw miał deklarowane 21% z kilograma cukru należałoby otrzymać... 616ml alkoholu- bez strat! Wynik przy tych proporcjach nierealny. Niestety, producenci drożdży podają wyniki totalnie losowo, zawsze najlepiej liczyć sobie samemu.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: kamilpl82 » niedziela, 20 lis 2016, 14:38

Zygmunt, posiadam w domu 4 różne paczki drożdży każda od innego producenta, i na żadnej każdej z nich jest podana, rozpuścić cukier w ciepłej wodzie i dopełnić do 25Lwody, więc 25- (9x0,6)= 19,6L
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5311
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Zygmunt » niedziela, 20 lis 2016, 14:55

Opis do drożdży w temacie z katalogu:
Drożdże aktywne puriFERM MOCKBA to specjAalnie wyselekcjonowanei wysoko alkoholizujące (do 21%).
W opakowaniu znajduje się również odpowiednio zbilansowana pożywka , minerały i witaminy w zupełności wystarczające na czas trwania fermentacji.
Należy pamiętać, aby temperatura nastawu nie przekroczyła - 35°C, bo drożdże przestaną pracować.

6kg cukru w 2 dni daje 14% alkoholu
7kg cukru w 3 dni daje 17% alkoholu
8kg cukru w 5 dni daje 19% alkoholu
9kg cukru w 9-10dni daje 21% alkoholu
Instrukcja:
6kg- 9kg cukru rozpuścić w 21l ciepłej wody. Ostudzić nastaw do temperatury około 30°C. Dodać zawartość torebki. Intensywnie mieszać przez 1 minutę.
Fermentować w temperaturze 18°C - 24°C. Fermentacja przebiega burzliwie.
Nie należy używać rurek fermentacyjnych ani korków. Czas fermentacji 2-10 dni.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 214
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Lis098 » niedziela, 20 lis 2016, 16:25

Obrazek

:D


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość