Rum - produkcja metodą dundrową
-
- Posty: 110
- Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Znowu popróbowałem swojego pierwszego w tzw cuba libre, jestem mega zadowolony jest super, nie wiem czy wytrzymam trzymać go rok . Mam nadzieje, że ten dundrowy będzie jeszcze lepszy. Ponadto smaki cały czas się zmieniają, jeden jest ostrzejszy, drugi łagodnieje, ale teraz zaczyna przeważać smak kakao.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Pytanie mam odnośnie dundru - ile razy maks go używać? Skończyła mi się melasa i trzeba posiłkować się cukrem. Nastawy robiłem takie trochę z czapy:
1) 5l melasy Glinojeck + 3kg cukru trzcinowego (BLG=18) drożde Safspirit malt bo Bayanusy nie ruszyły... Dałem też trochę enzymu scukrzającego. BLG końcowe 6
2) 5l melasy + ~5l wody + 1kg cukru (BLG=23) Drożdże Cobra rum bo poprzednie nie ruszyły. BLG końcowe ~10
3) Dunder + cukier (w planach) na 25 BLG lub więcej?
4) i kolejne 3/4 dundru, 1/2, 1/4 ...? Dobrze kombinuję? Lubię te ciężkie posmaki...
Na razie mam 6l rumu 64% z dwóch destylacji i ze 4 litry przed i pogonów
1) 5l melasy Glinojeck + 3kg cukru trzcinowego (BLG=18) drożde Safspirit malt bo Bayanusy nie ruszyły... Dałem też trochę enzymu scukrzającego. BLG końcowe 6
2) 5l melasy + ~5l wody + 1kg cukru (BLG=23) Drożdże Cobra rum bo poprzednie nie ruszyły. BLG końcowe ~10
3) Dunder + cukier (w planach) na 25 BLG lub więcej?
4) i kolejne 3/4 dundru, 1/2, 1/4 ...? Dobrze kombinuję? Lubię te ciężkie posmaki...
Na razie mam 6l rumu 64% z dwóch destylacji i ze 4 litry przed i pogonów
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Dzięki Kamanl. Z tego co piszesz wnioskuję, że nie ma górnego ograniczenia na użycie dundru. Na razie dodaję po 5 kg cukru trzcinowego do dundru. Trzeci przebieg kończy właśnie fermentować, brix na poziomie 13.
Smak i zapach destylatu z drugiego przebiegu zdecydowanie wyraźniejszy, swoje też dodają przed- i pogony. Kolejną rzeczą, nad którą teraz medytuję to temat starzenia. Część rumu chcę zostawić białego ale tak czy siak będę miał tego finalnie pewnie pod 30l. No i odwieczne pytanie, czy beczka, czy szczapki... No normalnie "Osiołkowi w żloby dano"...
//edyta
Ciekawy sposób starzenia: https://inuakena.com/misc/solera-aging-rum-at-home/
Smak i zapach destylatu z drugiego przebiegu zdecydowanie wyraźniejszy, swoje też dodają przed- i pogony. Kolejną rzeczą, nad którą teraz medytuję to temat starzenia. Część rumu chcę zostawić białego ale tak czy siak będę miał tego finalnie pewnie pod 30l. No i odwieczne pytanie, czy beczka, czy szczapki... No normalnie "Osiołkowi w żloby dano"...
//edyta
Ciekawy sposób starzenia: https://inuakena.com/misc/solera-aging-rum-at-home/
-
- Posty: 110
- Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Udało mi się przedestylować po raz pierwszy kolejne 50l nastawu, w 25 litrach dundru rozcieńczyłem 4kg melasy i 4kg cukru, rozlałem na dwa wiadra ze starymi drożdżami i uzupełniłem wodą, blg wyszło 20 i 22. Czekam jak drożdże rozpoczną pracę, dam znać o postępach. Niepokoi mnie fakt, że kończy mi się melasa :/ Z mojej pierwszej destylacji rumu, zostało mi już tylko niecałe 0.7 l, ale rum jest przepyszny. Nie wiem czy wystoi u mnie rok
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Jeszcze można kupic melasę w dobrej cenie: http://stalowkasklep.pl/melasa-z-trzcin ... p-798.html
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Ja wczoraj przedestylowałem rum #4. Rozpuściłem cukier trzcinowy w dundrze i chyba za chwilę pójdę to zmieszać z gęstwą. Powiedzcie mi czy tak jak przy piwie do 5ciu razy gęstwa czy nie przejmować się za bardzo i wykorzystywać póki nie padną ?
scrabie - może faktycznie za duże blg. Ja intencjonalnie trzymam niskie - teraz mam w okolicy 25 ale melasa się skończyła i dodaję cukier. Jak jeden nastaw ci ruszył to pobierz jego część i dodaj do drugiego.
scrabie - może faktycznie za duże blg. Ja intencjonalnie trzymam niskie - teraz mam w okolicy 25 ale melasa się skończyła i dodaję cukier. Jak jeden nastaw ci ruszył to pobierz jego część i dodaj do drugiego.
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Mam na stanie jeszcze jedno wiaderko i trochę drugiego melasy trzcinowej z Waldkowej akcji. Osoby zainteresowane zapraszam na priv. Odbiór wyłącznie osobisty.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 110
- Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Mój Rum po mimo kilku restartów ( cobra rum, bajanusy, a na koniec kilka śliwek z nastawu na sliwowice) nadal nie pracuje, tylko stoi na 15 Blg, a na powierzchni, ukazała się dziwna piana. wie Ktoś o co chodzi?
https://zapodaj.net/f9c80675585ce.jpg.html
https://zapodaj.net/f9c80675585ce.jpg.html
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Smak jest kwestią indywidualnych odczuć. Jednak, jak czytam to coraz więcej osób robi różne nastawy na piekarniczych. Ja też jak mi się nie spieszy. Rum z melasy "Glinojeck" na dedykowanych mi nie ruszył Bayanusy miały duże kłopoty a "Wyborowe" z Biedry prawie natychmiast zabrały się do pracy .Kamal pisze: Dawka piekarniczych wpłynie na smak. Ale cóż masz do stracenia?
-
- Posty: 485
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Serwus,
ja sposobem kolegi bnp z piwo.org. drożdże Bayanus rozsypałem na pianie, która utworzyła się przy intensywnym napowietrzaniu nastawu, drożdże namnażają się na pianie i kolonizują nastaw.
Dodałem też pożywkę dla drożdży Activit.
http://www.piwo.org/topic/12026-jak-prz ... e-do-risa/
ja sposobem kolegi bnp z piwo.org. drożdże Bayanus rozsypałem na pianie, która utworzyła się przy intensywnym napowietrzaniu nastawu, drożdże namnażają się na pianie i kolonizują nastaw.
Dodałem też pożywkę dla drożdży Activit.
http://www.piwo.org/topic/12026-jak-prz ... e-do-risa/
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 485
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Wstyd się przyznać ale dopiero zacząłem przerabiać "melasę z akcji".
Nastaw to woda, 3 kg cukru trzcinowego dopełniony melasą do 28 blg, stanęło na 8, w smaku kwaśny, czuć procenty, aromat czekolada +kawa. Zapowiada się fajna destylacja.
Następne nastawy na dundrze.
Nastaw to woda, 3 kg cukru trzcinowego dopełniony melasą do 28 blg, stanęło na 8, w smaku kwaśny, czuć procenty, aromat czekolada +kawa. Zapowiada się fajna destylacja.
Następne nastawy na dundrze.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Żaden wstyd - tylko szkoda, że tego roczku nie można zaliczyć do okresu leżakowania trunku
Z glinojeckiej melasy mam surówkę z ubiegłego roku i świeżą - wczorajszą, przedwczorajszą i przed... przed.. z trzech wiader.
Mam odczucie, że moja melasa była "przypalona" nastaw tak mi pachniał. Podobnie z surówką, która dla mnie pachnie przypaloną kawą. Zobaczę jak będzie po drugim razie.
Wcześniej robiłem rum z suchej melasy i z mikroorganizmów - aromaty całkiem inne i dla moich zmysłów przyjemniejsze. Jedynie "kozia" dała gorszy destylat, ale za to czeka w kozie na drugi raz
Z glinojeckiej melasy mam surówkę z ubiegłego roku i świeżą - wczorajszą, przedwczorajszą i przed... przed.. z trzech wiader.
Mam odczucie, że moja melasa była "przypalona" nastaw tak mi pachniał. Podobnie z surówką, która dla mnie pachnie przypaloną kawą. Zobaczę jak będzie po drugim razie.
Wcześniej robiłem rum z suchej melasy i z mikroorganizmów - aromaty całkiem inne i dla moich zmysłów przyjemniejsze. Jedynie "kozia" dała gorszy destylat, ale za to czeka w kozie na drugi raz
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
A w smaku jaka? Testuję melasę z buraka i destylat po pierwszym razie ma intensywny smak świeżo palonych ziaren kawy. Zapach też kawowy. W sumie nic obrzydliwego czy odrzucającego ale dosyć dziwne. Sam nie wiem co z tym robić. Zastanawiałem się nad beczką, którą zamierzam sobie kupić pod choinkę ale boję się, że beczka później nie będzie się nadawała do innych trunków. Robiłem na półkowej którą po destylacji wypłukałem tylko wodą i w efekcie następny destylat - jabłkowy - ma posmaczek kawy i pewnie pójdzie na spiryt.wawaldek11 pisze:Podobnie z surówką, która dla mnie pachnie przypaloną kawą. Zobaczę jak będzie po drugim razie.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Nie próbowałem - surówka od początku do końca - nawet do 10%. Podesłać próbkę?
Czasem nachodzi mnie zwątpienie czy aby to na pewno trzcinowa?
Melasa była z różnych dostaw i może moja z ostatniej jest trefna z przewagą buraczanej? Nie mieliśmy nad tym kontroli A może mam tylko gorszy dzień
Czasem nachodzi mnie zwątpienie czy aby to na pewno trzcinowa?
Melasa była z różnych dostaw i może moja z ostatniej jest trefna z przewagą buraczanej? Nie mieliśmy nad tym kontroli A może mam tylko gorszy dzień
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Zachęcony ofertą którą znalazł http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 30293.html zakupiłem 10l melasy i w Sylwestra nastawiłem około 45l nastawu.
Rozpuściłem około 5l melasy i 7 kg cukru trzcinowego Demera plus drożdże bayanus G995.
Blg początkowe 21.
Stało to w piwnicy i pracowało w chłodzie,lecz niska temperatura około 13-15 st hamowała grzybki i po tygodniu BLG wynosiło 18.
Chcąc nie chcąc zakupiłem grzałeczkę akwariową i 11 stycznia ogrzewanie poszło do beczki,w środe BLG stanęło na 5 i praca grzybków ustała.
Wyłączyłem ogrzewanie i odpoczywa sobie to w chłodzie,a jutro idzie na rurki.
Jedno co zauważyłem to ta melasa ma bardziej intensywny aromat i jest gęstsza od melasy spoon którą użyłem rok temu.
Oczywiście dunder z zeszłorocznego nastawu wylądował w fermentatorze.
Jutro ocena tego co nakapie.
Rozpuściłem około 5l melasy i 7 kg cukru trzcinowego Demera plus drożdże bayanus G995.
Blg początkowe 21.
Stało to w piwnicy i pracowało w chłodzie,lecz niska temperatura około 13-15 st hamowała grzybki i po tygodniu BLG wynosiło 18.
Chcąc nie chcąc zakupiłem grzałeczkę akwariową i 11 stycznia ogrzewanie poszło do beczki,w środe BLG stanęło na 5 i praca grzybków ustała.
Wyłączyłem ogrzewanie i odpoczywa sobie to w chłodzie,a jutro idzie na rurki.
Jedno co zauważyłem to ta melasa ma bardziej intensywny aromat i jest gęstsza od melasy spoon którą użyłem rok temu.
Oczywiście dunder z zeszłorocznego nastawu wylądował w fermentatorze.
Jutro ocena tego co nakapie.
-
- Posty: 2371
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Melasy "spożywcze" są mniej gęste, więcej słodsze, mniej aromatyczne, łagodniejsze w smaku. A to wszystko ponieważ są pierwszymi odpadami.
Melasy "paszowe" są już gęstsze, bardziej aromatyczne, mają mniej cukru. A to dlatego, że ta lepsza melasa została znowu poddana procesowi odzyskania cukru, w skutek czego aromaty sie zagęszczają i odczucia smakowe są mocniejsze.
K.
Melasy "paszowe" są już gęstsze, bardziej aromatyczne, mają mniej cukru. A to dlatego, że ta lepsza melasa została znowu poddana procesowi odzyskania cukru, w skutek czego aromaty sie zagęszczają i odczucia smakowe są mocniejsze.
K.
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Nastaw i juz pierwszy odped z tego roku jest lepszy.Fakt faktem że w zeszłym roku były inne grzybki czyli dedykowane do rumu Cobra Rum Yeast a teraz Bayanusy. Rok temu stało w pokoju i fermentacja przebiegała bardzo burzliwie(gotowało się to strasznie) teraz trzy tygodnie na spokojnie bez pospiechu. Ale różnica jest ogromna.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 23:36
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Witajcie. To mój pierwszy post i jestem też początkującym psotnikiem a lubię rum to popełniłem nastaw na rum z melasy trzcinowej ekologicznej 5l do tego 8kg cukru trzcinowego i dopełnione do 50l wodą. Po ostygnięciu dodałem drożdże coobra rum i proces ruszył. Beczka przykryta delikatnie wieczkiem. Blg początkowe 24 i temperatura nastawu 23-24C. Przez cztery dni nastaw pracował, temperatura nastawu nie zmieniała się, ubywało po 1 blg dziennie. Piątego dnia temperatura spadła do 20 i blg jest 6. Nastaw cięgle pracuje. Zapach i smak nastawu ok, lekko słodki i czuć alkohol zarówno w nastawie jak i w oparach. Pytanie czy takie zachowanie jest normalne, czy nie powinno blg spadać jakoś łagodniej? Mam również nastawioną cukrówkę, pracuje od 3 tygodni i z blg 26 zeszła do 5 i nadal gazuje.