Już jakiś czas przerabiam ten cukier, i efekty smakowe są świetne. Ale nie prowadziłem dokładnych wyliczeń. Do ilu blg nastaw schodzi? Ile alko z ilu cukru wychodzi? A że akurat zostały mi 4 krążki paneli, więc postanowiłem zrobić wyliczenia.
Cukier miał 80% lub 86% węglowodanów. Już nie pamiętam dokładnie. Użyłem drożdży G995.
Nastaw miał 20blg.
Rum z cukru surowego (paneli)
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: Rum z cukru surowego (paneli)
Taki surowy cukier trzcinowy w bryłach kojarzy mi się z brazylijskim filmem "W cieniu słońca" (Krew za krew).
Oprócz głównego wątku pokazana jest tam również praca przy wytwarzaniu cukru z trzciny. W sumie dla mnie to smutny film, ale obejrzałem go jako jeden z nielicznych od początku do końca.
Oprócz głównego wątku pokazana jest tam również praca przy wytwarzaniu cukru z trzciny. W sumie dla mnie to smutny film, ale obejrzałem go jako jeden z nielicznych od początku do końca.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 2429
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 217 razy
Re: Rum z cukru surowego (paneli)
Tak cukier z trzciny. Jak to Lootzek świetnie zauważył .
Na homedistiller przerabiają ten cukier. Nawet pisząc z jednym gościem, stwierdził, że panela to najlepszy cukier na rum.
Zrobiłem wcześniej nastaw na dundrze, i to był błąd. Smak i zapach taki nie za bardzo. Różni się bardzo od rumu bez dundru. Widać ten cukier to jak sok, nie używa się dundru.
K.
Na homedistiller przerabiają ten cukier. Nawet pisząc z jednym gościem, stwierdził, że panela to najlepszy cukier na rum.
Zrobiłem wcześniej nastaw na dundrze, i to był błąd. Smak i zapach taki nie za bardzo. Różni się bardzo od rumu bez dundru. Widać ten cukier to jak sok, nie używa się dundru.
K.
-
Autor tematu - Posty: 2429
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 217 razy
Re: Rum z cukru surowego (paneli)
W końcu udało mi się przegonić drugi raz. Otrzymałem 0,8L 53% trunku. Dodałem do niego dębu z poprzedniego rumu na paneli. Dodam jeszcze trochę nowego dębu, moczonego w winie białym słodkim. Tylko innym niż wcześniej.
Podsumowując rum z tego cukru, wychodzi super. Ale cenowo wychodzi bardzo drogo. Tnąc po kosztach ten cukier jest bardzo dobry jako dodatek do nastawów na rum. Wiem ponieważ miałem okazję próbować takiego rumu.
P.s. Niech koledzy co otrzymali próbki rumu z paneli, opiszą swoje doznania smakowe. Próbki wtedy według mnie były lekko przedębione. Ale jak coś wam zostało, to może smak się ułożył. Powiem skromnie, że mi z tamtego rumu zostało 100ml tak dla kontroli smaku jak się zmienia.
K.
Podsumowując rum z tego cukru, wychodzi super. Ale cenowo wychodzi bardzo drogo. Tnąc po kosztach ten cukier jest bardzo dobry jako dodatek do nastawów na rum. Wiem ponieważ miałem okazję próbować takiego rumu.
P.s. Niech koledzy co otrzymali próbki rumu z paneli, opiszą swoje doznania smakowe. Próbki wtedy według mnie były lekko przedębione. Ale jak coś wam zostało, to może smak się ułożył. Powiem skromnie, że mi z tamtego rumu zostało 100ml tak dla kontroli smaku jak się zmienia.
K.