Rum z cukru surowego (paneli)

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Już jakiś czas przerabiam ten cukier, i efekty smakowe są świetne. Ale nie prowadziłem dokładnych wyliczeń. Do ilu blg nastaw schodzi? Ile alko z ilu cukru wychodzi? A że akurat zostały mi 4 krążki paneli, więc postanowiłem zrobić wyliczenia. :mrgreen:
Cukier miał 80% lub 86% węglowodanów. Już nie pamiętam dokładnie. Użyłem drożdży G995.
Nastaw miał 20blg.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
alembiki

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Rum z cukru surowego (paneli)

Post autor: jpiwek »

Z czego ten cukier?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Rum z cukru surowego (paneli)

Post autor: Lootzek »

Jak rum, to pewnie z trzciny ;)

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum z cukru surowego (paneli)

Post autor: wawaldek11 »

Taki surowy cukier trzcinowy w bryłach kojarzy mi się z brazylijskim filmem "W cieniu słońca" (Krew za krew).
Oprócz głównego wątku pokazana jest tam również praca przy wytwarzaniu cukru z trzciny. W sumie dla mnie to smutny film, ale obejrzałem go jako jeden z nielicznych od początku do końca.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum z cukru surowego (paneli)

Post autor: Kamal »

Tak cukier z trzciny. Jak to Lootzek świetnie zauważył :ok:.
Na homedistiller przerabiają ten cukier. Nawet pisząc z jednym gościem, stwierdził, że panela to najlepszy cukier na rum. ;)
Zrobiłem wcześniej nastaw na dundrze, i to był błąd. Smak i zapach taki nie za bardzo. Różni się bardzo od rumu bez dundru. Widać ten cukier to jak sok, nie używa się dundru. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum z cukru surowego (paneli)

Post autor: Kamal »

W końcu udało mi się przegonić drugi raz. Otrzymałem 0,8L 53% trunku. Dodałem do niego dębu z poprzedniego rumu na paneli. Dodam jeszcze trochę nowego dębu, moczonego w winie białym słodkim. Tylko innym niż wcześniej. ;)
Podsumowując rum z tego cukru, wychodzi super. ;) Ale cenowo wychodzi bardzo drogo. :( Tnąc po kosztach ten cukier jest bardzo dobry jako dodatek do nastawów na rum. Wiem ponieważ miałem okazję próbować takiego rumu. ;)

P.s. Niech koledzy co otrzymali próbki rumu z paneli, opiszą swoje doznania smakowe. Próbki wtedy według mnie były lekko przedębione. Ale jak coś wam zostało, to może smak się ułożył. Powiem skromnie, że mi z tamtego rumu zostało 100ml tak dla kontroli smaku jak się zmienia. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum z cukru surowego (paneli)

Post autor: Kamal »

Skoro się koledzy nie wypowiadają, to ja się wypowiem.
Rum jak był według mnie przedębiony, to teraz smak się ułożył. Dąb już tak bardzo nie dominuje. Stał się dla mnie bardziej pijalny. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Rum z cukru surowego (paneli)

Post autor: klodek4 »

Rumy które próbowaliśmy u mnie (do Kamala) w większości były robione na paneli i bardzo ciemnym cukrze trzcinowym z tym, że ja robię na dundrze , muszę spróbować bez dodatku dundru.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”