Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Emiel Regis » sobota, 21 lut 2015, 09:24

jastrzemb pisze:Przecież jeśli opiekam kawałek drzewa, to efekt opiekania będzie widoczny tylko w części powierzchniowej i przypowierzchniowej drewna łącznie z efektem zapachowym. [......[
dlaczego efekt przypieczenia widoczny jest w całej masie czipsa.

jastrzemb pisze:Rozumie, że skoro nikt nie podejmuje tego tematu, jest on nadal zagadką.

Żadna to zagadka ani tajemnica.
Przeczytaj sobie ten wątek; dab-jako-dodatek-do-starzenia-smak-i-aromat-t129.html a następnie dąb opieczony w folii wg. przepisu Juliusza zhebluj, sfrezuj, czy poszatkuj czym tam masz na cienkie kawałki- gwarantuję efekt opieczenia w całej objętości czipsa.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: gr000by » sobota, 21 lut 2015, 12:01

Po tygodniu moczenia, zlałem wódkę z szczap czereśniowych. Smakuje obłędnie, słodkawo-owocowo, na finiszu lekko cierpko i z nutami dymu i pieczonego drewna. Kolejna próba za ok. 2 tygodnie, jak się trochę ułoży. Będzie super dodatek do dębu na starkę :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


michal278
1550
Posty: 1580
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: michal278 » czwartek, 12 mar 2015, 06:59

Dorzucam swoje 3 grosze. Z akacji wykonuje się beczki do win białych, tak jak z jesionu bo nie barwi na kolor. Przynajmniej tak kiedyś mówili w tv Rzepeccy. Może chipsy są po struganiu opiekane w jakimś urządzeniu?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 701
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: jurek1978 » piątek, 20 mar 2015, 14:27

Właśnie podpiekłem troszkę orzecha włoskiego na średnio palonego.
Zamierzam przetestować pomimo odstraszających opinii :)
Dam znać czy alko starzone na nim jest pijalne :)


alis
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 12:52
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: alis » środa, 1 kwie 2015, 06:27

Witam koledzy, jestem tu nowy i mam pytanie. Czy używał ktoś drewna ze śliwy, która ma takie małe żółte owoce, jej nazwa nie jest mi znana (u mnie w okolicy mówią na to "kocie jajka" he,he). Mam dość dużo tych drzewek i jestem ciekaw czy warto ich drewno dać do destylatu?

[MOD - Pisz poprawniej następnym razem.]

Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 351
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: jajek12 » środa, 1 kwie 2015, 17:54

Cześć. Chodzi Ci chyba o mirabelki
mirabelka.jpg

Jak spróbujesz, to się podziel opinią.
Witam na forum.
Pozdrawiam. jajek12
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2234
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Kamal » środa, 1 kwie 2015, 19:50

Tej odmiany śliwy nie używałem. Ale pewnie wyjdzie coś ciekawego. :-)
Jak masz dostęp do śliwy węgierki, to polecam. :-)
K.
Obrazek


alis
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 12:52
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: alis » piątek, 3 kwie 2015, 06:04

Dzięki koledzy.Tak chodzi o mirabelki, wybaczcie ale dobijam już do czterdziestki stąd ta skleroza :D .


wawaldek11
2000
Posty: 2391
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: wawaldek11 » piątek, 3 kwie 2015, 10:17

alis pisze: Czy używał ktoś drewna ze śliwy, która ma takie małe żółte owoce, jej nazwa nie jest mi znana (u mnie w okolicy mówią na to "kocie jajka" he,he). Mam dość dużo tych drzewek i jestem ciekaw czy warto ich drewno dać do destylatu?


Do jakiego destylatu chcesz dodać drewno z mirabelki?

A zwiekiem sklerotycznym to nie przesadzaj - jest wielu kolegów starszych i swoich blędów nie tłumaczą sklerozą :mrgreen: Może zapominają o niej :D
Pozdrawiam,
Waldek


alis
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 12:52
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: alis » piątek, 3 kwie 2015, 11:06

Kolego do wypędu z nastawu grochowo - ryżowego. Ta skleroza to chyba rzeczywiście nie od wieku tylko od nadużywania trunków :D :?:


Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Dave » piątek, 3 kwie 2015, 19:16

Mam do Was pytanie, mianowicie jaki rodzaj alkoholu używacie do starzenia dębem, jest to spirytus rektyfikowany czy alkohole smakowe.
Posiadam 700 litrów wina z białych winogron (pochodzą z Hiszpanii) i francuskie beczki Sylvain po porto i zastanawiam się czy destylować wino alembikiem, który posiadam czy użyć do tego celu kolumny i beczkę napełnić spirytusem rozcieńczonym do 55 - 60%. Dodam, że jestem na etapie wyboru kolumny. Czekam na Wasze propozycje.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: gr000by » piątek, 3 kwie 2015, 20:15

Szkoda beczki na spirytus/rozcieńczony spirytus, tak samo szkoda wina na spirytus. Starzymy wyłącznie alkohole smakowe, chyba że masz kupę kasy i chcesz pobawić. Podobnie wino lepiej przeznaczyć na destylat smakowy, niż na spirytus, bo ma znacznie większy potencjał niż do bycia czyściochą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2234
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Kamal » piątek, 3 kwie 2015, 20:18

Jak dobre wino, to dobre brandy będziesz później mieć. ;-)
K.
Obrazek


Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Dave » piątek, 3 kwie 2015, 20:45

Białe wytrawne ok 15,5 - 16%, ale beczki są po porto winie czerwonym wzmacnianym podobnym do sherry oloroso i zastanawiam się czy zalewać je destylatem smakowym czy czystym alkoholem i wydobyć tylko aromatu po porto i dębie.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6391
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: radius » sobota, 4 kwie 2015, 06:18

Mając taki "potencjał" nie zastanawiał bym się ani chwili. Wino na destylat smakowy, rozcieńczony do ok. 60% i do beczki . Potem już tylko sprawdzanie co jakiś czas i ewentualnie wydawanie odgłosów paszczą - mniam, mniam :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Emiel Regis » sobota, 4 kwie 2015, 14:02

Dave pisze:Białe wytrawne ok 15,5 - 16%, ale beczki są po porto winie czerwonym wzmacnianym podobnym do sherry oloroso i zastanawiam się czy zalewać je destylatem smakowym czy czystym alkoholem i wydobyć tylko aromatu po porto i dębie.

A cóż to za wino, jak wzmacniane? Taka moc w białym, wytrawnym winie, da się to pić?
Daj namiary na te beczki, jeśli to nie tajemnica.
Reszta jak wyżej, Koledzy dobrze radzą.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Dave » sobota, 4 kwie 2015, 15:24

Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre gdyż do nastawu używam wyłącznie glukozy. Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie. http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam


mociumpan
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 22 kwie 2010, 13:00
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: mociumpan » sobota, 4 lip 2015, 17:54

gr000by pisze:Po tygodniu moczenia, zlałem wódkę z szczap czereśniowych. Smakuje obłędnie, słodkawo-owocowo, na finiszu lekko cierpko i z nutami dymu i pieczonego drewna. Kolejna próba za ok. 2 tygodnie, jak się trochę ułoży. Będzie super dodatek do dębu na starkę :D.

Mógłbyś pociągnąć ten wątek i opisać jak smakowała czereśnia po dłuższym leżeniu. Czy po tych 2 tygodniach wyciągałeś szczapki czy też moczyły się dalej i jakie efekty smakowe wódki? Czy eksperymentowałeś z opiekanym orzechem włoskim?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: gr000by » niedziela, 5 lip 2015, 13:06

Z orzechem włoskim opiekanym nawet nie próbowałem - surowy orzech włoski (drewno) dał paskudny, gorzki posmak, więc przy którejś okazji wywaliłem pieczoną szczapkę do spalenia. Zgodnie z tym co napisałem, zlałem alkohol ze szczap i pozostawiłem go do ułożenia się. Generalnie czas zadziałał łagodząco, wygładził smaki, ale w sumie żaden z nich nie zanikł, tylko się ułożyły. Teraz dodałem chyba 2 szczapki czereśniowe (surowe) do szczap dębowych pieczonych do starzenia starki. Ilość wręcz śmieszna, ale docelowo ma to być "przyprawa" do dębu, stąd niewielka ilość wykorzystanych szczap.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: janik » niedziela, 5 lip 2015, 23:03

Dave pisze:Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre

Jeśli chodzi o moc nastawu winogronowego z przeznaczeniu na destylat (koniak,brendy) to nie warto ciągnąć procent na maksa bo to zmniejsza koncentracje aromatu danego nastawu,ale każdy sam decyduje o balansu pomiędzy ilością i jakością.

Dave pisze:Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie. http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam

Czy zalewając te nabyte beczki jesteś w pełni przekonany o ich jakości wnętrza ?
Wypalone na powierzchni cechy beczki nie muszą być tożsame z poprzednim wsadem tej beczki -tak twierdzi importer tych beczek.http://starebeczki.pl/aktualna-oferta-beczek-debowych/


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości