Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Raku751
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 28 sie 2010, 08:44
Ulubiony Alkohol: Wyprodukowany samodzielnie
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Raku751 » środa, 23 lut 2011, 05:51

Witam
nurtowała mnie jedna rzecz od pewnego czasu. Jak to się stało, że jeden destylat zaprawiony dębem naturalnym w butelce 5 litrowej inaczej wyglądał niż w butelce 1,5 litra. Chodziłem, sprawdzałem pod światło, myślę sobie pewnie to wina butelek. Jakaś taka inna "opalizacja" pod światło. Trudno mi to wytłumaczyć.
Myślałem sobie, może to o ilość destylatu chodzi lub o ilość wrzuconego dębu.
Pewnego razu siedzę sobie w piwniczce analizuję jeszcze raz to wszystko i kurna oświeciło mnie. Do 5 litrowego dymionka dałem wysezonowanego buka!!!
Doszło po prostu do pomyłki. Kawałek dębu miałem obok kawałka buka i jak mi się skończył dąb wziąłem po prostu ten drugi kawałek i porobiłem szczapy.
Myślę sobie , no fajnie, spieprzyłem 4 litry destylatu. Spróbowałem odrobinkę i wiecie co? Wcale nie było złe. Wręcz przeciwnie. Łagodne w smaku, zapach neutralny. Nie jestem znawcą ale muszę powiedzieć że jest to wódeczka niczego sobie. Bardzo przyjemna.
Czy ma ktoś z Was doświadczenia w tym temacie?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

teofil20
50
Posty: 80
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2009, 11:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: teofil20 » wtorek, 22 mar 2011, 21:42

Osobiście uważam że trzeba kombinować ze smakiem. Ostatnio wrzuciłem do flaszeczki opiekanej wiśni i po 3 tyg. efekt bardzo fajny:) W zapachu przyjemna a w smaku zdecydowana z ostrzejszą nutą:)
Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.


bystym
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: bystym » wtorek, 22 mar 2011, 22:24

Witam.

A ja jestem w trakcie testu różnych drewnienek. Już wiem, że mój dąb opiekany (stosuję metodę opiekania w garnku Zepter - szybko, skutecznie i pod kontrolą) jest znacznie lepszy niż prażony dąb francuski kupiony w sklepie. Ale moczy się też śliwka - piękny, ciemny kolor, żywszy niż z dębu, a smak po miesiącu lekko słodkawy. Całkiem niedawno zamoczyłem natomiast drewienka z brzoskwini, grubych pędów czarnej porzeczki (drewno na świeżo miało zapach tego owocu), z jabłoni i z ... winogron (gruby, zdrewniały konar). Przycinałem na działce drzewa i winorośle i postanowiłem sprawdzić, co wyniknie ze starzenia alkoholu w szczapkach z tych roślin. Alkohole powoli nabierają kolorów, ale na oceny trzeba jeszcze poczekać.

Pozdrawiam
Bogdan

Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: szwistaq » czwartek, 24 mar 2011, 19:41

Ja mam tylko jabłoń. Daję ją do wszystkiego. Co do efektów, no to jak wyżej trza poczekać. Jak piekłem w piekarniku szczapki, to żona myślała że jabłecznik upiekłem, w całym domu unosił się specyficzny zapach pieczonych słodkości. Mam nadzieję, że równie pozytywnie wpłynie na kalwadosa.
Obrazek

Awatar użytkownika

teofil20
50
Posty: 80
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2009, 11:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: teofil20 » czwartek, 24 mar 2011, 20:05

Przy kolejnej produkcji zamierzam dodać olchy i odrobinę jałowca zobaczymy co z tego połączenia wyniknie:)
Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6217
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: radius » wtorek, 3 maja 2011, 22:23

Koledzy, dwa tygodnie temu nastawiłem trzy butelki 45% destylatu, a do każdej włożyłem inne szczapy suchego, nie prażonego drewna. Do pierwszej - dąb (tradycyjnie), do drugiej - brzoskwinia, do trzeciej - drewno sandałowe.
Dzisiaj, przy wizycie sąsiada otworzyłem tę z brzoskwinią i wiecie co... lepszego "koniaczku" jeszcze nie piłem :lol: Nawet sąsiad, zwolennik czystych wódek stwierdził: "super winiaczek". Smak "dębówki" znam, ciekawi mnie jaki będzie sandałowiec :?: Kolor ma piękny, różowy wpadający w czerwień, zobaczymy jaki będzie smak. Za parę dni spróbuję a efekty nie omieszkam opisać :P
Ale "brzoskwinię" polecam - poezja :klaszcze:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 18:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: macius » wtorek, 3 maja 2011, 22:42

A w jaki sposób to suszyłeś? Szczapki na piec/ kaloryfer, czy po prostu sobie leżało?
Po ostatnich próbach z dębem(sklepowym), wiem, że drewno to jest "to" czego mi brakowało ;) akurat mam dużo drzewek owocowych przy domu, więc mam na czym eksperymentować ;)

i jeszcze jedno! Jak dawkujecie drewno? Dębu daję łyżeczkę na litr i jak dla mnie jest w porządku. Jakie są Wasze opinie na ten temat?
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6217
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: radius » wtorek, 3 maja 2011, 23:06

Każde drewno suszyło się w pomieszczeniu zamkniętym połupane na szczapy przez kilka (6-8) tygodni. Do butelki 0,7l wkładam 3-4 szczapy grubości ok. 1cm długie na ok. 15cm.
W tym roku poeksperymentuję jeszcze z innymi gatunkami drzew owocowych i akacją (robinią). Efekty opiszę :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6217
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: radius » piątek, 6 maja 2011, 11:38

Właśnie spróbowałem zawartości butelki, w której moczyły się szczapy drewna sandałowego.
Koledzy :!: Nie wiem czy ktoś z was też robił taki nastaw, jeżeli nie - szczerze polecam :ok: Zdjęcie, które zamieszczam nie oddaje wiernie koloru napoju, w rzeczywistości jest ładny różowy jak niektóre wina. Smak - zarąbisty :!: Za to aromat :klaszcze: - nie da się tego opisać, delikatnie korzenny z nutą Orientu i kroplą irlandzkiej whisky :lol:
Po prostu - miodzio ;P
sadał.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: sverige2 » piątek, 6 maja 2011, 14:07

@Radius, a starym sandałem nie daje? Pozdrawiam

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6217
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: radius » piątek, 6 maja 2011, 14:30

Malutki off topic a propos obuwia:
Żona do męża - zabiłam dzisiaj pięć ćmów.
Mąż poprawia żonę - ciem!
Żona - kapciem :!:

I tym ostatnim jednak nie capi moja gorzałeczka :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: sverige2 » sobota, 7 maja 2011, 04:17

:klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:

Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 18:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: macius » wtorek, 10 maja 2011, 19:49

Ołupałem się dziś szczapek z jabłoni, ależ mi teraz pachnie w pokoju :mrgreen:
Część poszła w piekarnik od razu, ale grzałem tylko pół godziny w 200*C. Szczapki nabrały koloru słabego kakao, pachną delikatnie, słodko. Chyba zaraz je czymś zaleję :D
Reszta do suszenia na parapet.
W planie mam jeszcze szczapki z gruszy i śliwy.

I jeszcze takie pytanie w mojej głowie się zrodziło: czy nadają się tylko drzewa owocowe?
Może np orzech włoski, laskowy, lipa? Ktoś może coś próbował? ;)
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Calyx » wtorek, 10 maja 2011, 22:56

macius pisze:Może np orzech włoski, laskowy, lipa? Ktoś może coś próbował? ;)


Każda kombinacja jest "pozytywem".
Pamiętam jak mój ojciec został za naprawę młockarni obdarowany
gorzałką "strażacką". Pewnie co niektórzy Koledzy pamiętają
flaszkę z czerwoną etykietą i lakowanym korkiem.
Generalnie trunek podły ale...
Ojciec kombinator "wpuścił" we flaszkę pęd - liść
orzecha włoskiego. Po miesiącu to był zupełnie inny trunek :D

Warto kombinować!

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

eskaer
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2011, 18:09
Ulubiony Alkohol: Grappa
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: eskaer » sobota, 6 sie 2011, 10:15

Czytając ten temat postanowiłem również pobawić się różnymi gatunkami drzew. I tu mam pytanie do kolegi @bystym: szczapki ze śliwy robiłeś z całego pniaczka czy tylko tego czerwonego środka? Mam zamiar zrobić tylko z tej centralnej części, ale jeśli całość się nadaje to szkoda trochę materiału.


we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 11:50
Załączniki
Płatki

Postautor: we125 » poniedziałek, 26 gru 2011, 11:35

Spotkałem się z płatkami z drzewa wiśniowego ,akacjowego i kasztanowego. Czy ktoś stosował takie płatki i jakie dają efekty? Ja zakupiłem próbki po 50g.


lisek007
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 7 maja 2010, 14:15
Krótko o sobie: Lubię to co naturalne.
Ulubiony Alkohol: darmowy ;)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Płatki

Postautor: lisek007 » poniedziałek, 26 gru 2011, 20:59

Czy te zakupione płatki są prażone?


we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 11:50
Załączniki
Re: Płatki

Postautor: we125 » wtorek, 27 gru 2011, 17:36


Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Płatki

Postautor: klodek4 » wtorek, 27 gru 2011, 20:27

Jeśli zakupiłeś już te próbki to rób eksperymenty a efekty opisz na forum, sam jestem ciekawy tego, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: mario_ » wtorek, 27 gru 2011, 22:02

macius pisze:Ołupałem się dziś szczapek z jabłoni, ależ mi teraz pachnie w pokoju :mrgreen:
Część poszła w piekarnik od razu, ale grzałem tylko pół godziny w 200*C. Szczapki nabrały koloru słabego kakao, pachną delikatnie, słodko. Chyba zaraz je czymś zaleję :D


Może głupie pytanie, ale piekłeś to w jakiejś folii aluminiowej czy "tak poprostu"? A szczapki jak długo leżały od "odrąbania"?

Używałem płatków gotowych (kupnych, nieopiekanych) do moczenia w winie wiśniowym, przez 2miesiące a potem - hop do destylatu. No - róznica niewielka, przypuszczam że to kwestia dupnej jakości płatków "gotowych".
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość