Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Witam,
ostatnio nastawiłem w/w drożdże (2 paczki) na 50l i 14 kg cukru. Po pierwszej destylacji wyraźnie czuć drożdże. Czy jedna paczka drożdży poradzi sobie z 14kg cukru na 50l? Czy jest szansa, że zmniejszy się smrodek przy użyciu mniejszej ilości drożdży?
Gotowałem wcześniej nastaw na Turbo Gulds Old Grand’s, w smaku perfidnie czuć drożdże :/ Z zapachem sobie poradziłem, dodając do drugiego gotowania 2 cytryny i 3 torebki mięty pieprzowej (przyjemny, świeży zapach). Może 3krotne gotowanie poprawi odrobinę jakość?
Krótko praktykuję, dlatego zadaję błahe pytania, a informacje na forum nie są dla mnie wystarczające.
Mam szklany aparat, kolba + chłodnica= bimber - tak i o to chodzi, lecz dążę do wyprodukowania czegoś, po czym mój dziadek stanie oniemiały z wrażenia (on mi jeszcze opowiada o kanie cynowanej...)
W drodze jest keg, głowica aabratek i katalizator miedziany- czy katalizator w pewnym stopniu pozwoli mi otrzymać lepszej jakości produkt? Mam świadomość, że nie będzie to 96%, ale chce otrzymać jak najlepszej jakości produkt. Zanim ktoś skrytykuje ten trunek, to wiedzcie, że w moim regionie jest czymś wybornym na stole wiejskim (a wesele siostry tuż tuż ) i chciałbym pokazać wszystkim, że nawet pospolity bimber może być lepszy od tego, który wszyscy pamiętają.
Liczę na pomoc, jeśli coś ważnego przeoczyłem na forum- przepraszam.
Pozdrawiam Konrad
ostatnio nastawiłem w/w drożdże (2 paczki) na 50l i 14 kg cukru. Po pierwszej destylacji wyraźnie czuć drożdże. Czy jedna paczka drożdży poradzi sobie z 14kg cukru na 50l? Czy jest szansa, że zmniejszy się smrodek przy użyciu mniejszej ilości drożdży?
Gotowałem wcześniej nastaw na Turbo Gulds Old Grand’s, w smaku perfidnie czuć drożdże :/ Z zapachem sobie poradziłem, dodając do drugiego gotowania 2 cytryny i 3 torebki mięty pieprzowej (przyjemny, świeży zapach). Może 3krotne gotowanie poprawi odrobinę jakość?
Krótko praktykuję, dlatego zadaję błahe pytania, a informacje na forum nie są dla mnie wystarczające.
Mam szklany aparat, kolba + chłodnica= bimber - tak i o to chodzi, lecz dążę do wyprodukowania czegoś, po czym mój dziadek stanie oniemiały z wrażenia (on mi jeszcze opowiada o kanie cynowanej...)
W drodze jest keg, głowica aabratek i katalizator miedziany- czy katalizator w pewnym stopniu pozwoli mi otrzymać lepszej jakości produkt? Mam świadomość, że nie będzie to 96%, ale chce otrzymać jak najlepszej jakości produkt. Zanim ktoś skrytykuje ten trunek, to wiedzcie, że w moim regionie jest czymś wybornym na stole wiejskim (a wesele siostry tuż tuż ) i chciałbym pokazać wszystkim, że nawet pospolity bimber może być lepszy od tego, który wszyscy pamiętają.
Liczę na pomoc, jeśli coś ważnego przeoczyłem na forum- przepraszam.
Pozdrawiam Konrad
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Jedna paczka wystarczy nawet na potrójną porcję - jeżeli ci się nie spieszy. Zauważyłem że im wolniej (bez skrajności) tym lepszy destylat. Wolno fermentowany, wolno destylowany. Nigdzie się nie spiesz.
Powodzenia
Od czegoś trzeba zacząc. Gdybyś miał w zestawie deflegmator to uważam że smrodki zostały by zminimalizowane. Sprzęt który masz w drodze pozwoli ci rozwinąć skrzydła i dziadek uwierzy w ciebie - kiedy wypijecie Jego zdrowie okowitą dobrej jakości, wykonaną przez ciebiekonradd90 pisze:
Mam szklany aparat, kolba + chłodnica= bimber
Jedna paczka wystarczy nawet na potrójną porcję - jeżeli ci się nie spieszy. Zauważyłem że im wolniej (bez skrajności) tym lepszy destylat. Wolno fermentowany, wolno destylowany. Nigdzie się nie spiesz.
Powodzenia
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Tak jak pisali koledzy, czyli dobrze sklarowany nastaw i wolniejszy odbiór powinny pomóc. Jeśli już będziesz miał aabratka z katalizatorem miedzianym i poprawnie przeprowadzisz proces, wszystko zostanie w kotle( smród ) a wyciągniesz samą dobroć. Mówię tu o drugiej destylacji, bo za pierwszym razem stworzysz spiryt ale powiedzmy do wódek smakowych i nalewek.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Witam,mam taki problem,mianowicie mam 3 butle po wodzie 19l i w nich chce zrobić nastaw.Wyglądało by to tak że wody daje po 15 litrów (keg 50l) proporcjonalnie cukru i teraz pytanie czy mogę przykładowo kupić 2 opakowania drozdzy i podzielić je na trzy porcje na wadze elektronicznej dokładnej do 1g.Bedzie coś z tego czy lepiej zainwestowac w fermentator i robic zastaw z 21-25 litrów??.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Robiłem w pięciu takich po 15 litrów. Nie ma problemu, dobrze wyszło, ale porcję drożdży rozpuściłem w 5 litrach wody i po 20 minutach dobrze zamieszane dopiero dzieliłem. Mówią, że na sucho może wyjść niejednakowy skład poszczególnych części.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2371
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
W jednej części trafi Ci się, więcej drożdży, a w drugiej wjecej pożywki dla nich. Sposób Walda jest dobrym rozwiązaniem, żeby w miarę równo podzielić drożdże.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 wrz 2014, 18:25 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Witam, właśnie nastawiłem fermentator na Alcotecu 48 Pure. Mam jednak pewien problem, chodzi o temperaturę otoczenia. W dzień nie ma problemu zaczął ładnie pracować przy kaloryferze. Martwię się jednak o temperaturę w nocy. Czasami spada do 17 stopni. Czytałem na forum o różnych sposobach (koce i pasy grzewcze, grzałki akwarystyczne itd.). Niestety niczym takim nie dysponuję. Myślałem o tym aby fermentator umieścić w dużej misce z gorącą wodą, tak ze 30 stopni i co jakiś czas ją wymieniać. Troszkę to kłopotliwe bo będzie trzeba wstawać w nocy co jakiś czas ale to chyba jedyne rozwiązanie na chwilę obecną. Co o tym sądzicie, może macie jeszcze jakieś swoje patenty gdzie nie trzeba używać elektryczności.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Edit .
Dzisiaj wieczorem okryłem fermentator kocem na noc. W pokoju tem. spadła do 17 stopni.
Ku mojemu zdziwieniu temperatura pod kocem była 26,5 stopnia.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Edit .
Dzisiaj wieczorem okryłem fermentator kocem na noc. W pokoju tem. spadła do 17 stopni.
Ku mojemu zdziwieniu temperatura pod kocem była 26,5 stopnia.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Gdy drożdże się już rozkręcą to koce, grzałki ani inne wspomagacze nie są im do niczego potrzebne. Ogrzeją się same, a w najgorszym przypadku zwolnią pracę, co bywa nawet dobre. Innymi słowy, nic im nie bedzie jeśli zostawisz je na noc w chłodnym pokoju bez okrycia.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Witam,
mam jeszcze jedno pytanko, według instrukcji Alcoteca nie wolno używać rurek fermentacyjnych. Jakbym np: nastawił beczkę 100 l to wystarczy, że zabezpieczę ją od góry np. pieluchą tetrową czy lepiej wywiercić jakąś dziurkę w pokrywce i odprowadzić wężem do jakiegoś słoja z wodą?
Dzięki za podpowiedź .
mam jeszcze jedno pytanko, według instrukcji Alcoteca nie wolno używać rurek fermentacyjnych. Jakbym np: nastawił beczkę 100 l to wystarczy, że zabezpieczę ją od góry np. pieluchą tetrową czy lepiej wywiercić jakąś dziurkę w pokrywce i odprowadzić wężem do jakiegoś słoja z wodą?
Dzięki za podpowiedź .
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Wystarczy, że położysz pokrywę na otworze, nie musisz jej dokręcać. Jak masz jeszcze muszki owocówki to kawałek materiału (ja stosuję stare bawełniane koszulki, oczywiście czyste) i na to pokrywa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Bardzo dziękuję za odpowiedź te bulgotanie doprowadzało mnie do szału .
JanOkowita - Wysyłka do mnie byłaby za droga . Szlacheckie 48 są teraz w sklepie po promocyjnej cenie 9,49 zł .Ja kupuję na ebay-u , ostatnio zapłaciłem 2,68 euro (jakieś 11,30 pln) za paczkę i do tego wysyłka była za free .
Pozdrawiam
JanOkowita - Wysyłka do mnie byłaby za droga . Szlacheckie 48 są teraz w sklepie po promocyjnej cenie 9,49 zł .Ja kupuję na ebay-u , ostatnio zapłaciłem 2,68 euro (jakieś 11,30 pln) za paczkę i do tego wysyłka była za free .
Pozdrawiam
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
A mi to bulgotanie pomaga się zrelaksować szczególnie jak jest kilka rurek i każdy nastaw robi w innym tempie. Taka Prawdziwa muzyka dla ucha bimbrownika . Tylko serii przez pierwsze 3 dni nie lubię. Jeżeli nastaw mam w 30l wiadrze to też tylko luźno rzucona pokrywka/przykrywka A Nastawy zimą (0-6'C garaż) wspomagam grzałką i owijam śpiworem, na to karimata i jest ok.
Chociaż w tym roku zbuduję "termos" z płyt styropianowych Taki chyyyytry plan
Chociaż w tym roku zbuduję "termos" z płyt styropianowych Taki chyyyytry plan
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Sprawdzałem ostatnio temperatury pracy tych drożdży. Też na początku się martwiłem o temperaturę otoczenia i takie tam. Wstawiłem 2 nastawy z alcoteca według instrukcji z opakowania. Po wszystkim okryłem je kocem (wszystko się działo wieczorkiem). Rano temperatura otoczenia wynosiła 17 stopni a pod kocem było 27. Jak kilku moich poprzedników pisało jak już ruszą do boju to nie ma wpływu temperatura otoczenia tylko wydłuża się czas w jakim będzie zeżarty cukier.
Pozdro
Pozdro
-
- Posty: 10
- Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 19:44
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem :D
- Ulubiony Alkohol: Wlasnego wyrobu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Witam nastawiłem zacier z 8 kg cukru 21 litrów wody i wsypałem do tego drożdże Alcotec 48, miał powstać zacier o mocy 20% w 21 litrach wody, miało to trwać 5 dni jak pisało w instrukcji. Problem polega na tym, że 5 dni już minęło, zacier nie pracuje i jest bardzo słodki i tu proszę Panów o jakieś konkretne propozycje co dalej. Miałem użyć środka do klarowania, ale nie wiem czy warto. Proszę o jakieś informacje.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
A zrobiłeś wszystko według instrukcji z opakowania ? Rozpuściłeś cukier w wodzie o tem. 40 stopni , poczekałeś jak woda ostygnie lub dolałeś zimnej wody żeby temperatura wody wynosiła 25 stopni ??? Bo może wsypałeś drożdże do za gorącej wody i zabiło drożdże .
Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę .
Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę .
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Jeśli celujesz w tak wysoki % NASTAWU, cukier najlepiej dodawać partiami. Do tego ważna jest temperatura otoczenia, by się to nie zagrzało za bardzo. Ewentualnie drożdże mogły być niewłaściwie przechowywane zanim je kupiłeś i straciły na wydajności.
Co z tym zrobić? Przegoń co masz, a jeśli koniecznie chcesz odzyskać pozostały cukier, zmierz Blg dundru po ostudzeniu, dosłódź i zrób na nim kolejny nastaw. Opcja nr dwa, możesz rozbić ten nastaw który masz na pół, rozcieńczyć i próbować zrestartować nowymi drożdżami bądź sprawdzić czy samoczynnie nie ruszy na tych które w nim może jeszcze ocalały .
Co z tym zrobić? Przegoń co masz, a jeśli koniecznie chcesz odzyskać pozostały cukier, zmierz Blg dundru po ostudzeniu, dosłódź i zrób na nim kolejny nastaw. Opcja nr dwa, możesz rozbić ten nastaw który masz na pół, rozcieńczyć i próbować zrestartować nowymi drożdżami bądź sprawdzić czy samoczynnie nie ruszy na tych które w nim może jeszcze ocalały .
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Nic na razie nie goń Przede wszystkim musisz zmierzyć Blg, bo jak drożdże nie ruszyły to w nastawie masz cały cukier. Gdy już zmierzysz zawartość cukru i Blg będzie rzeczywiście bardzo wysokie, to wtedy;Lootzek pisze:Co z tym zrobić? Przegoń co masz,
Lootzek pisze:możesz rozbić ten nastaw który masz na pół, rozcieńczyć i próbować zrestartować nowymi drożdżami bądź sprawdzić czy samoczynnie nie ruszy na tych które w nim może jeszcze ocalały .
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 10
- Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 19:44
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem :D
- Ulubiony Alkohol: Wlasnego wyrobu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Dzięki Panowie, ale nastaw jeszcze pracuje , bo nie zwróciłem uwagi że w pokoju była za niska temperatura a temp. zacieru miała 18 stopni co wydłuża czas fermentacji. Dalej idą bąbelki od dna wiec poczekam aż się skończy i wtedy użyje turbo klar i do destylacji.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Witam,
Chciałbym się zapytać o końcówkę, tz. balingomierz pokazuje mi już -5 blg ale w próbce i nastawie jest tyle gazu że syczy jak coca-cola.
od 20 minut wstrząsam próbką a ta się nie chce wygazować. Dać mu się jeszcze troszkę odgazować czy klarować i go kotła ????
Chciałbym się zapytać o końcówkę, tz. balingomierz pokazuje mi już -5 blg ale w próbce i nastawie jest tyle gazu że syczy jak coca-cola.
od 20 minut wstrząsam próbką a ta się nie chce wygazować. Dać mu się jeszcze troszkę odgazować czy klarować i go kotła ????
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
@aronia - sprawdziłem na wodzie pokazuje 0. temperatura próbki dokładnie 20 plus minus błąd termometru 1 stopień(zaraz sprawdzę na gotującej wodzie) . Dobra dzięki bardzo za podpowiedzi w sumie to święta można poczekać ale chciałem puścić coś w wigilię bo jak stary przesąd mówi jak coś zrobisz w wigilię to będziesz to robić przez cały rok .
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania
Ostatnio robiłem beczkę 6 kg cukru i woda do objętości 25l, dałem na bekę 3 wiadra w odstępach po dwa dni. Pierwsze wiadro z drożdżakami dałem 16.05, a 05.06 już miało -3 BLG i zaczęło się klarować.
teraz postawiłem bekę z dawką 4 x 6 kg cukru i woda do 25l. Ciekawe ile będzie robiło.
Dodam, że robiłem na Alcotec 48 Turbo Pure.
teraz postawiłem bekę z dawką 4 x 6 kg cukru i woda do 25l. Ciekawe ile będzie robiło.
Dodam, że robiłem na Alcotec 48 Turbo Pure.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)