Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
konradd90
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 4 lis 2013, 12:05
Podziękował: 17 razy

Post autor: konradd90 »

Witam,
ostatnio nastawiłem w/w drożdże (2 paczki) na 50l i 14 kg cukru. Po pierwszej destylacji wyraźnie czuć drożdże. Czy jedna paczka drożdży poradzi sobie z 14kg cukru na 50l? Czy jest szansa, że zmniejszy się smrodek przy użyciu mniejszej ilości drożdży?
Gotowałem wcześniej nastaw na Turbo Gulds Old Grand’s, w smaku perfidnie czuć drożdże :/ Z zapachem sobie poradziłem, dodając do drugiego gotowania 2 cytryny i 3 torebki mięty pieprzowej (przyjemny, świeży zapach). Może 3krotne gotowanie poprawi odrobinę jakość?
Krótko praktykuję, dlatego zadaję błahe pytania, a informacje na forum nie są dla mnie wystarczające.
Mam szklany aparat, kolba + chłodnica= bimber - tak i o to chodzi, lecz dążę do wyprodukowania czegoś, po czym mój dziadek stanie oniemiały z wrażenia (on mi jeszcze opowiada o kanie cynowanej...) ;)
W drodze jest keg, głowica aabratek i katalizator miedziany- czy katalizator w pewnym stopniu pozwoli mi otrzymać lepszej jakości produkt? Mam świadomość, że nie będzie to 96%, ale chce otrzymać jak najlepszej jakości produkt. Zanim ktoś skrytykuje ten trunek, to wiedzcie, że w moim regionie jest czymś wybornym na stole wiejskim (a wesele siostry tuż tuż :) ) i chciałbym pokazać wszystkim, że nawet pospolity bimber może być lepszy od tego, który wszyscy pamiętają.

Liczę na pomoc, jeśli coś ważnego przeoczyłem na forum- przepraszam.

Pozdrawiam Konrad
alembiki

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: mirek109 »

konradd90 pisze:
Mam szklany aparat, kolba + chłodnica= bimber
Od czegoś trzeba zacząc. Gdybyś miał w zestawie deflegmator to uważam że smrodki zostały by zminimalizowane. Sprzęt który masz w drodze pozwoli ci rozwinąć skrzydła i dziadek uwierzy w ciebie - kiedy wypijecie Jego zdrowie okowitą dobrej jakości, wykonaną przez ciebie ;)

Jedna paczka wystarczy nawet na potrójną porcję - jeżeli ci się nie spieszy. Zauważyłem że im wolniej (bez skrajności) tym lepszy destylat. Wolno fermentowany, wolno destylowany. Nigdzie się nie spiesz.
Powodzenia
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Kamal »

Jak dobrze sklarujesz nastaw, to będzie mniej posmaków drożdży. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Pretender »

Wolniejszy odbiór, mniejsza moc grzania.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: PETER29 »

Tak jak pisali koledzy, czyli dobrze sklarowany nastaw i wolniejszy odbiór powinny pomóc. Jeśli już będziesz miał aabratka z katalizatorem miedzianym i poprawnie przeprowadzisz proces, wszystko zostanie w kotle( smród ) a wyciągniesz samą dobroć. Mówię tu o drugiej destylacji, bo za pierwszym razem stworzysz spiryt ale powiedzmy do wódek smakowych i nalewek.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: wiking »

PETER29 pisze: bo za pierwszym razem stworzysz spiryt ale powiedzmy do wódek smakowych i nalewek.
A kto Ci takich bajek naopowiadał :o , do wódek smakowych i nalewek stosuje się spirytus najwyższej klasy.

wlazio18
30
Posty: 39
Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 14:27
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: wlazio18 »

Witka ja ostatnio eksperymentowałem z tymi drożdżakami i już kilka nastawów mi super przerobiły w około 2 tygodnie w zależności od temperatury otoczenia. Moje proporcje to 56 l wody plus 17 kg cukru i jedna paka drożdży.

Pozdrawiam

gruby82
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 26 cze 2014, 05:26
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: gruby82 »

Witam,mam taki problem,mianowicie mam 3 butle po wodzie 19l i w nich chce zrobić nastaw.Wyglądało by to tak że wody daje po 15 litrów (keg 50l) proporcjonalnie cukru i teraz pytanie czy mogę przykładowo kupić 2 opakowania drozdzy i podzielić je na trzy porcje na wadze elektronicznej dokładnej do 1g.Bedzie coś z tego czy lepiej zainwestowac w fermentator i robic zastaw z 21-25 litrów??.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Wald »

Robiłem w pięciu takich po 15 litrów. Nie ma problemu, dobrze wyszło, ale porcję drożdży rozpuściłem w 5 litrach wody i po 20 minutach dobrze zamieszane dopiero dzieliłem. Mówią, że na sucho może wyjść niejednakowy skład poszczególnych części.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Kamal »

W jednej części trafi Ci się, więcej drożdży, a w drugiej wjecej pożywki dla nich. Sposób Walda jest dobrym rozwiązaniem, żeby w miarę równo podzielić drożdże.:ok:
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 wrz 2014, 18:25 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: sokal6 »

Ja jak robię z jednej paki w kilku fermentatorach to zawsze dziele na sucho i nigdy problemów nie było. Koczą pracę w takim samym czasie.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

Witam, właśnie nastawiłem fermentator na Alcotecu 48 Pure. Mam jednak pewien problem, chodzi o temperaturę otoczenia. W dzień nie ma problemu zaczął ładnie pracować przy kaloryferze. Martwię się jednak o temperaturę w nocy. Czasami spada do 17 stopni. Czytałem na forum o różnych sposobach (koce i pasy grzewcze, grzałki akwarystyczne itd.). Niestety niczym takim nie dysponuję. Myślałem o tym aby fermentator umieścić w dużej misce z gorącą wodą, tak ze 30 stopni i co jakiś czas ją wymieniać. Troszkę to kłopotliwe bo będzie trzeba wstawać w nocy co jakiś czas ale to chyba jedyne rozwiązanie na chwilę obecną. Co o tym sądzicie, może macie jeszcze jakieś swoje patenty gdzie nie trzeba używać elektryczności.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam


Edit .
Dzisiaj wieczorem okryłem fermentator kocem na noc. W pokoju tem. spadła do 17 stopni.
Ku mojemu zdziwieniu temperatura pod kocem była 26,5 stopnia.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: wawaldek11 »

Jaka jest temperatura nastawu?
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

No temperatura jest taka jaką pokazuje termometr. Teraz staram się aby nie przekraczała 22 stopni.
Sprawdzam co jakiś czas w kilku miejscach na fermentatorze temperaturę za pomocą termometru laserowego.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Trener »

Gdy drożdże się już rozkręcą to koce, grzałki ani inne wspomagacze nie są im do niczego potrzebne. Ogrzeją się same, a w najgorszym przypadku zwolnią pracę, co bywa nawet dobre. Innymi słowy, nic im nie bedzie jeśli zostawisz je na noc w chłodnym pokoju bez okrycia.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

gruby82
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 26 cze 2014, 05:26
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: gruby82 »

U mnie stoją w piwnicy gdzie temperatura nie przekracza 10 stopni.Nastaw z ok.38l wody,12kg cukru i jednej paczki drożdży.Po 2 tygodniach jest gotowy...Pozdrawiam

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

Witam,
mam jeszcze jedno pytanko, według instrukcji Alcoteca nie wolno używać rurek fermentacyjnych. Jakbym np: nastawił beczkę 100 l to wystarczy, że zabezpieczę ją od góry np. pieluchą tetrową czy lepiej wywiercić jakąś dziurkę w pokrywce i odprowadzić wężem do jakiegoś słoja z wodą?

Dzięki za podpowiedź .
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: gr000by »

Wystarczy, że położysz pokrywę na otworze, nie musisz jej dokręcać. Jak masz jeszcze muszki owocówki to kawałek materiału (ja stosuję stare bawełniane koszulki, oczywiście czyste) i na to pokrywa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: JanOkowita »

I masz je taniej w naszym sklepiku. Występują pod nazwą Szlacheckie 48 lub AD 48. W środku to samo z tej samej fabryki, tyle że bez dwóch pośredników.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

Bardzo dziękuję za odpowiedź te bulgotanie doprowadzało mnie do szału . :)

JanOkowita - Wysyłka do mnie byłaby za droga . Szlacheckie 48 są teraz w sklepie po promocyjnej cenie 9,49 zł .Ja kupuję na ebay-u , ostatnio zapłaciłem 2,68 euro (jakieś 11,30 pln) za paczkę i do tego wysyłka była za free .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: ramzol »

A mi to bulgotanie pomaga się zrelaksować szczególnie jak jest kilka rurek i każdy nastaw robi w innym tempie. Taka Prawdziwa muzyka dla ucha bimbrownika :mrgreen: . Tylko serii przez pierwsze 3 dni nie lubię. Jeżeli nastaw mam w 30l wiadrze to też tylko luźno rzucona pokrywka/przykrywka :roll: A Nastawy zimą (0-6'C garaż) wspomagam grzałką i owijam śpiworem, na to karimata i jest ok.
Chociaż w tym roku zbuduję "termos" z płyt styropianowych :mrgreen: Taki chyyyytry plan :mrgreen:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Zygmunt »

Poradzą sobie i bez termosu:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

Sprawdzałem ostatnio temperatury pracy tych drożdży. Też na początku się martwiłem o temperaturę otoczenia i takie tam. Wstawiłem 2 nastawy z alcoteca według instrukcji z opakowania. Po wszystkim okryłem je kocem (wszystko się działo wieczorkiem). Rano temperatura otoczenia wynosiła 17 stopni a pod kocem było 27. Jak kilku moich poprzedników pisało jak już ruszą do boju to nie ma wpływu temperatura otoczenia tylko wydłuża się czas w jakim będzie zeżarty cukier.

Pozdro

tedi255
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 19:44
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem :D
Ulubiony Alkohol: Wlasnego wyrobu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: tedi255 »

Witam nastawiłem zacier z 8 kg cukru 21 litrów wody i wsypałem do tego drożdże Alcotec 48, miał powstać zacier o mocy 20% w 21 litrach wody, miało to trwać 5 dni jak pisało w instrukcji. Problem polega na tym, że 5 dni już minęło, zacier nie pracuje i jest bardzo słodki i tu proszę Panów o jakieś konkretne propozycje co dalej. Miałem użyć środka do klarowania, ale nie wiem czy warto. Proszę o jakieś informacje.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: klodek4 »

Mierzyłeś blg ????

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

A zrobiłeś wszystko według instrukcji z opakowania ? Rozpuściłeś cukier w wodzie o tem. 40 stopni , poczekałeś jak woda ostygnie lub dolałeś zimnej wody żeby temperatura wody wynosiła 25 stopni ??? Bo może wsypałeś drożdże do za gorącej wody i zabiło drożdże .
Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę .
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Lootzek »

Jeśli celujesz w tak wysoki % NASTAWU, cukier najlepiej dodawać partiami. Do tego ważna jest temperatura otoczenia, by się to nie zagrzało za bardzo. Ewentualnie drożdże mogły być niewłaściwie przechowywane zanim je kupiłeś i straciły na wydajności.

Co z tym zrobić? Przegoń co masz, a jeśli koniecznie chcesz odzyskać pozostały cukier, zmierz Blg dundru po ostudzeniu, dosłódź i zrób na nim kolejny nastaw. Opcja nr dwa, możesz rozbić ten nastaw który masz na pół, rozcieńczyć i próbować zrestartować nowymi drożdżami bądź sprawdzić czy samoczynnie nie ruszy na tych które w nim może jeszcze ocalały ;).
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: radius »

Lootzek pisze:Co z tym zrobić? Przegoń co masz,
Nic na razie nie goń ;) Przede wszystkim musisz zmierzyć Blg, bo jak drożdże nie ruszyły to w nastawie masz cały cukier. Gdy już zmierzysz zawartość cukru i Blg będzie rzeczywiście bardzo wysokie, to wtedy;
Lootzek pisze:możesz rozbić ten nastaw który masz na pół, rozcieńczyć i próbować zrestartować nowymi drożdżami bądź sprawdzić czy samoczynnie nie ruszy na tych które w nim może jeszcze ocalały ;).
SPIRITUS FLAT UBI VULT

tedi255
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 19:44
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem :D
Ulubiony Alkohol: Wlasnego wyrobu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: tedi255 »

Dzięki Panowie, ale nastaw jeszcze pracuje , bo nie zwróciłem uwagi że w pokoju była za niska temperatura a temp. zacieru miała 18 stopni co wydłuża czas fermentacji. Dalej idą bąbelki od dna wiec poczekam aż się skończy i wtedy użyje turbo klar i do destylacji.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Lootzek »

O, faktycznie. Nie pomyślałem że nastaw mógł w ogóle nie ruszyć. Radius dobrze pisze! :poklon;

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

Witam,

Chciałbym się zapytać o końcówkę, tz. balingomierz pokazuje mi już -5 blg ale w próbce i nastawie jest tyle gazu że syczy jak coca-cola.
od 20 minut wstrząsam próbką a ta się nie chce wygazować. Dać mu się jeszcze troszkę odgazować czy klarować i go kotła ????
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: gr000by »

Dopóki nastaw się nie odgazuje, to nie uda ci się go sklarować.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

Dzięki za szybka odpowiedź, a może go jakoś zamieszać żeby się szybciej odgazował ? Czy lepiej go zostawić w spokoju niech sobię jeszcze postoi ?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: aronia »

Sprawdź miernik na wodzie oraz temperaturę próbki. Spróbuj odgazować nastaw i jeżeli jutro nadal będzie musować to jeszcze się wstrzymaj z gotowaniem.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

@aronia - sprawdziłem na wodzie pokazuje 0. temperatura próbki dokładnie 20 plus minus błąd termometru 1 stopień(zaraz sprawdzę na gotującej wodzie) . Dobra dzięki bardzo za podpowiedzi w sumie to święta można poczekać ale chciałem puścić coś w wigilię bo jak stary przesąd mówi jak coś zrobisz w wigilię to będziesz to robić przez cały rok .

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Zbyszek T »

Witam,
Mam paczkę drożdży T48 - niestety tylko jedną.
W zestawie mam beczkę 120 L.
Jaką max objętość (woda/cukier) jedna paczka tych drożdży pociągnie?
Czas nie gra istotnej roli.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: JanOkowita »

40 litrów/10 kg. 2 tygodnie
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: chprzemo »

Ostatnio robiłem beczkę 6 kg cukru i woda do objętości 25l, dałem na bekę 3 wiadra w odstępach po dwa dni. Pierwsze wiadro z drożdżakami dałem 16.05, a 05.06 już miało -3 BLG i zaczęło się klarować.

teraz postawiłem bekę z dawką 4 x 6 kg cukru i woda do 25l. Ciekawe ile będzie robiło.

Dodam, że robiłem na Alcotec 48 Turbo Pure.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Dave »

pełną beczkę można spokojnie zaszczepić jedną paczką, należy jedynie uważać by nie przekraczać początkowego BLG i cukier dodawać w 2 partiach.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: michal278 »

Czyli Janie jak myślałem. zamawiasz BLT. Ja mam ze 100 sztuk takich Cobra whisky.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”