Po co drożdże produkują alkohol
-
Autor tematu - Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Ostatnio na Wędlinach Domowych wynikła dyskusja: Czy drożdże produkują alkohol jako broń biologiczną dla obrony swego środowiska przed bakteriami czy, jak twierdzi Abratek produkują alkohol po to by od niego zdechnąć. Trzeci głos mówi że etanol to drożdżowa kupa i drożdże po prostu zasrywają swoje środowisko. Jakoś drożdże nie wyginęły jak ptak dodo więc chyba myśli destrukcyjne im nie w głowie, kupa też do mnie nie przemawia bo po co wydalać jakiś złożony chemicznie produkt skoro można wydalić zwykłą kupę.
Czytałem gdzieś że drożdże produkują alkohol by w tym środowisku nie mogły się rozwijać bakterie i to do mnie przemawia, o zdychaniu też jakoś nie chce mi się wierzyć bo przecież refermentacja piwa czy też siarkowanie wina w celu zabicia drożdży nie wzięły się znikąd. Poza tym jak można produkować alkohol gdy już się nie żyje? bo skoro drożdże mają jakąś wytrzymałość to przestają produkować alkohol gdy ten osiągnie wartość krytyczną i w tym momencie dróżdż przestaje go produkować. Żeby zdechnąć musiałby wyprodukować tą ostatnią kupę alkoholu gdy już jest w stanie agonalnym.
Co o tym myślicie?
Czytałem gdzieś że drożdże produkują alkohol by w tym środowisku nie mogły się rozwijać bakterie i to do mnie przemawia, o zdychaniu też jakoś nie chce mi się wierzyć bo przecież refermentacja piwa czy też siarkowanie wina w celu zabicia drożdży nie wzięły się znikąd. Poza tym jak można produkować alkohol gdy już się nie żyje? bo skoro drożdże mają jakąś wytrzymałość to przestają produkować alkohol gdy ten osiągnie wartość krytyczną i w tym momencie dróżdż przestaje go produkować. Żeby zdechnąć musiałby wyprodukować tą ostatnią kupę alkoholu gdy już jest w stanie agonalnym.
Co o tym myślicie?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol
Co o tym myślimy?
Myślimy, że należy im wystawić pośmiertny pomnik...
A tak na poważnie - dobry temat do przemyśleń. Chociaż też myślę, że znalazł się ktoś - kto już też myślał w tym temacie. Tylko trza dotrzeć do źródła. I porównać z naszymi ewentualnymi przemyśleniami.
Co o tym myślimy?
Myślimy, że należy im wystawić pośmiertny pomnik...
A tak na poważnie - dobry temat do przemyśleń. Chociaż też myślę, że znalazł się ktoś - kto już też myślał w tym temacie. Tylko trza dotrzeć do źródła. I porównać z naszymi ewentualnymi przemyśleniami.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol
Kiedyś zastanawiałem się nad tym samym. Pytanie oraz odpowiedź tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/cukier ... 23-14.html
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol
"Ale to już było... I nie wróci więcej..."
http://alkohole-domowe.com/forum/post84510.html#p84510
http://alkohole-domowe.com/forum/post84510.html#p84510
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 202
- Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
- Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol
Tutaj ciekawa prezentacja na temat drożdży i tego co wyprawiają z cukrem:
http://joemonster.org/filmy/65444/_Ten_ ... m_mozgiem_
http://joemonster.org/filmy/65444/_Ten_ ... m_mozgiem_
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 138
- Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: woj. Podkarpackie
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol
Spiryt, z tego co pamiętam to jest tak, że u zdrowego człowieka działają jakieś bakterie które nie pozwalają rozwinąć się drożdżom. W przypadku gdy u kogoś te bakterie nie istnieją bądź są osłabione, np po długiej terapii antybiotykowej to drożdże robią imprezę bo im nie ma kto zabronić i rozmnażają się na potęgę.
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol
Była tam opisana rodzinka, której dziadek miał zdolność sterowania enzymami w swoim organiźmie
Gdy miał ochotę, to enzymy (tak było napisane) przerabiały cukier z organizmu na alkohol i mruczał zadowolony i lekko nawalony. Ale mógł również natychmiast wytrzeźwieć gdy enzymy na "rozkaz" przetworzyły alkohol znowu w cukier
Mimo, że to bajeczka, to niejeden by tak chciał
Tymi słowami przypomniałeś mi opowiadanko sf przeczytane w miesięczniku Problemy w latach 80/90 ub.wieku.Spiryt pisze:Są bakterie które żyjąc sobie w przewodzie pokarmowym człowieka przerabiają cukier na alkohol. Wystarczy że taka osoba zje cukru i po chwili już jest pijana.
Była tam opisana rodzinka, której dziadek miał zdolność sterowania enzymami w swoim organiźmie
Gdy miał ochotę, to enzymy (tak było napisane) przerabiały cukier z organizmu na alkohol i mruczał zadowolony i lekko nawalony. Ale mógł również natychmiast wytrzeźwieć gdy enzymy na "rozkaz" przetworzyły alkohol znowu w cukier
Mimo, że to bajeczka, to niejeden by tak chciał
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol
Sens istnienia drożdży i ich przerabiania cukru w alkohol jest oczywisty, jak uwzględni się Zasadę Antropiczną.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.