Po co drożdże produkują alkohol

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy

Post autor: Spiryt »

Ostatnio na Wędlinach Domowych wynikła dyskusja: Czy drożdże produkują alkohol jako broń biologiczną dla obrony swego środowiska przed bakteriami czy, jak twierdzi Abratek produkują alkohol po to by od niego zdechnąć. Trzeci głos mówi że etanol to drożdżowa kupa i drożdże po prostu zasrywają swoje środowisko. Jakoś drożdże nie wyginęły jak ptak dodo więc chyba myśli destrukcyjne im nie w głowie, kupa też do mnie nie przemawia bo po co wydalać jakiś złożony chemicznie produkt skoro można wydalić zwykłą kupę.
Czytałem gdzieś że drożdże produkują alkohol by w tym środowisku nie mogły się rozwijać bakterie i to do mnie przemawia, o zdychaniu też jakoś nie chce mi się wierzyć bo przecież refermentacja piwa czy też siarkowanie wina w celu zabicia drożdży nie wzięły się znikąd. Poza tym jak można produkować alkohol gdy już się nie żyje? bo skoro drożdże mają jakąś wytrzymałość to przestają produkować alkohol gdy ten osiągnie wartość krytyczną i w tym momencie dróżdż przestaje go produkować. Żeby zdechnąć musiałby wyprodukować tą ostatnią kupę alkoholu gdy już jest w stanie agonalnym.

Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: lesgo58 »

:D
Co o tym myślimy?
Myślimy, że należy im wystawić pośmiertny pomnik... :hahaha:

A tak na poważnie - dobry temat do przemyśleń. Chociaż też myślę, że znalazł się ktoś - kto już też myślał w tym temacie. Tylko trza dotrzeć do źródła. I porównać z naszymi ewentualnymi przemyśleniami.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

dragon
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2011, 13:14
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: dragon »

Wersja z kupą jest najbliższa prawdy.
Alkohol to produkt uboczny powstały w wyniku przetwarzania przez drożdże cukrów prostych na energię, potrzebną do wzrostu, rozmnażania i procesów życiowych.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: Trener »

Kiedyś zastanawiałem się nad tym samym. Pytanie oraz odpowiedź tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/cukier ... 23-14.html
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: gr000by »

"Ale to już było... I nie wróci więcej..." ;)
http://alkohole-domowe.com/forum/post84510.html#p84510
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: magius »

Tutaj ciekawa prezentacja na temat drożdży i tego co wyprawiają z cukrem:
http://joemonster.org/filmy/65444/_Ten_ ... m_mozgiem_
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: ramzol »

Wykombinujcie lepiej jak drożdże z mszycą połączyć.
Będziemy mieli perpetuum mobile i mnóstwo wódki powstającej z kupy :lol:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: Spiryt »

Są bakterie które żyjąc sobie w przewodzie pokarmowym człowieka przerabiają cukier na alkohol. Wystarczy że taka osoba zje cukru i po chwili już jest pijana. :D
Awatar użytkownika

soltys
100
Posty: 138
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: woj. Podkarpackie
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: soltys »

Spiryt, z tego co pamiętam to jest tak, że u zdrowego człowieka działają jakieś bakterie które nie pozwalają rozwinąć się drożdżom. W przypadku gdy u kogoś te bakterie nie istnieją bądź są osłabione, np po długiej terapii antybiotykowej to drożdże robią imprezę bo im nie ma kto zabronić i rozmnażają się na potęgę.
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: Kamal »

Chyba, chodzi o drożdżaki Candida albicans.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: Spiryt »

To jest zespół fermentacji jelitowej i rzeczywiście nie bakterie lecz drożdże.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: wawaldek11 »

Spiryt pisze:Są bakterie które żyjąc sobie w przewodzie pokarmowym człowieka przerabiają cukier na alkohol. Wystarczy że taka osoba zje cukru i po chwili już jest pijana. :D
Tymi słowami przypomniałeś mi opowiadanko sf przeczytane w miesięczniku Problemy w latach 80/90 ub.wieku.
Była tam opisana rodzinka, której dziadek miał zdolność sterowania enzymami w swoim organiźmie :odlot:
Gdy miał ochotę, to enzymy (tak było napisane) przerabiały cukier z organizmu na alkohol i mruczał zadowolony i lekko nawalony. Ale mógł również natychmiast wytrzeźwieć gdy enzymy na "rozkaz" przetworzyły alkohol znowu w cukier :mrgreen:
Mimo, że to bajeczka, to niejeden by tak chciał ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Po co drożdże produkują alkohol

Post autor: pokrec »

Sens istnienia drożdży i ich przerabiania cukru w alkohol jest oczywisty, jak uwzględni się Zasadę Antropiczną.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”