Nastaw z soku jabłkowego Hortex

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy

Post autor: Lootzek »

Siostry i bracia!
Korzystając z promocji w Kauflandzie, skusiłem się na eksperyment i zanabyłem drogą kupna 10L soku jak w temacie. Jako że jabłkowe przetwory robiłem dotąd z owoców jako takich, przerabianych przez G995, chciałbym skonsultować z Wami czy dobrze kombinuję używając samego soku:
1) Czy warto wetrzeć do nastawu ze dwa jabłka aby drożdże miały na czym się zaczepić?
2) Co do samych pracowników fermentatora, mam do wyboru drożdże płynne Malaga oraz otrzymane od kolegi Bayanusy IOC. Które z nich wg Was lepiej się nadadzą?
Nastawu nie będę alkoholizował jakoś b. wysoko, a że nie zależy mi na czystym "calvadosie", a na jabłkowej wódeczce, zamierzam podkarmić żyjątka dodatkowym kilogramem cukru, żeby nie zdechły z nudów za szybko ;).
Zawartość cukrów w soku to ok. 11g/100 ml.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2372
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego Hortex

Post autor: Kamal »

Ad1.Zależy od użytych drożdży. ⬇
Ad2.Ja bym użył bayanusów, nie trzeba szykować matki drożdżowej. I powinny bez problemu wystartować, i przerobić cukier na % w samym soku.
Co do Malagi to musisz zetrzeć 2,3 jabłka do nastawu.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”