Witam.
Sposób sprawdzony dwukrotnie, kupiłem dwie beczki 50 l, śmierdziały kapustą kiszoną, jakimś czosnkiem, sam nie jestem pewien czym, smród okropny.
Mycie domestosem, płynem do mycia naczyń, octem i czymś tam jeszcze, efekt mizerny. Kolega powiedział mi żeby spróbować obierków ziemniaczanych. Nie chciało mi się obierać tych ziemniaków, więc wziąłem tak 15 kg, pokrajałem je w talarki i do beczek. Talarki zalałem gorącą wodą i potrzymałem dwa dni. Smród prawie niewyczuwalny. Po umyciu płynem Ludwik beczki jak nowe.
Potem następna beczka, 120 l po jelitach, smród jeszcze gorszy. 10-12 kg ziemniaków jak wyżej. Beczka umyta potem domestosem i Ludwikiem. Smrodu brak, a śmierdziało okropnie.
Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?
-
- Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?
Tematy połączone, przeczytaj post http://alkohole-domowe.com/forum/post92813.html#p92813 .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 21 lut 2014, 12:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Żarów
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?
Panowie i Panie (jeżeli są) a co myślicie o beczkach po glikolu takim do pomp ciepła, solarów. Nie jest to glikol jak do chłodnicy, mozna się po nim co najwyżej po..chodzić do toalety. Mam beczułkę 120 litrów i szkoda przeznaczyć ją na wodę. Dodatkowo mam 3 baniaki 60 litrowe też po glikolu.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?
Ten glikol jest dość czysty, raczej powinno pójśc łatwo. Zalej pojemniki wodą na kilka dni, to chyba najprostszy i najskuteczniejszy sposób wypłukania resztek takiego glikolu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 7508
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?
Tak jest Glikol propylenowy jest nietoksyczny i biodegradowalny, a do tego łatwo rozpuszcza się w wodzie więc bez problemu go wymyjesz a resztki, nawet jak połkniesz, to co najwyżej zwrócisz drugim końcem przewodu pokarmowego
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 21
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 14:29
- Krótko o sobie: Strażak, Wędkarz, Motocyklista, a teraz również alkoholo-amator :D
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?
Ja kupiłem beczki na allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=4139959135 śmierdzi czosnkiem Ale beka nie ma żadnych oznaczeń z jakiego materiału jest wykonana i zastanawiam się czy mogę ją przeznaczyć na nastawy/ zaciery, czy wywaliłem kasę w błoto.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 kwie 2014, 23:22 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: losowa interpunkcja
Powód: losowa interpunkcja
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?
Zalej wodą, umyj płynem do naczyń, zostaw otwarte na kilka dni - powinno pomóc. Później możesz spróbować myć ciepłą wodą z proszkiem do prania (nalewasz, zostawiasz na jakiś czas, mieszasz i płuczesz), to pomaga na naprawdę uparte zapachy i zabrudzenia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.