Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?

Naczynia do nastawiania zacieru.
Awatar użytkownika

sebastiandg
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: sebastiandg »

Witam.
Sposób sprawdzony dwukrotnie, kupiłem dwie beczki 50 l, śmierdziały kapustą kiszoną, jakimś czosnkiem, sam nie jestem pewien czym, smród okropny.
Mycie domestosem, płynem do mycia naczyń, octem i czymś tam jeszcze, efekt mizerny. Kolega powiedział mi żeby spróbować obierków ziemniaczanych. Nie chciało mi się obierać tych ziemniaków, więc wziąłem tak 15 kg, pokrajałem je w talarki i do beczek. Talarki zalałem gorącą wodą i potrzymałem dwa dni. Smród prawie niewyczuwalny. Po umyciu płynem Ludwik beczki jak nowe.
Potem następna beczka, 120 l po jelitach, smród jeszcze gorszy. 10-12 kg ziemniaków jak wyżej. Beczka umyta potem domestosem i Ludwikiem. Smrodu brak, a śmierdziało okropnie.
Ostatnio zmieniony sobota, 1 lut 2014, 02:17 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
alembiki
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?

Post autor: Wald »

Tematy połączone, przeczytaj post http://alkohole-domowe.com/forum/post92813.html#p92813 .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

olowaty
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 21 lut 2014, 12:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Żarów
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?

Post autor: olowaty »

Panowie i Panie (jeżeli są) a co myślicie o beczkach po glikolu takim do pomp ciepła, solarów. Nie jest to glikol jak do chłodnicy, mozna się po nim co najwyżej po..chodzić do toalety. Mam beczułkę 120 litrów i szkoda przeznaczyć ją na wodę. Dodatkowo mam 3 baniaki 60 litrowe też po glikolu.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?

Post autor: gr000by »

Ten glikol jest dość czysty, raczej powinno pójśc łatwo. Zalej pojemniki wodą na kilka dni, to chyba najprostszy i najskuteczniejszy sposób wypłukania resztek takiego glikolu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?

Post autor: michal278 »

Dokładnie, resztki minimalne glikolu nic nie zaszkodzą.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7508
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?

Post autor: radius »

Tak jest :ok: Glikol propylenowy jest nietoksyczny i biodegradowalny, a do tego łatwo rozpuszcza się w wodzie więc bez problemu go wymyjesz a resztki, nawet jak połkniesz, to co najwyżej zwrócisz drugim końcem przewodu pokarmowego :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Strażak
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 14:29
Krótko o sobie: Strażak, Wędkarz, Motocyklista, a teraz również alkoholo-amator :D
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?

Post autor: Strażak »

Ja kupiłem beczki na allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=4139959135 śmierdzi czosnkiem :( Ale beka nie ma żadnych oznaczeń z jakiego materiału jest wykonana i zastanawiam się czy mogę ją przeznaczyć na nastawy/ zaciery, czy wywaliłem kasę w błoto.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 kwie 2014, 23:22 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: losowa interpunkcja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?

Post autor: gr000by »

Zalej wodą, umyj płynem do naczyń, zostaw otwarte na kilka dni - powinno pomóc. Później możesz spróbować myć ciepłą wodą z proszkiem do prania (nalewasz, zostawiasz na jakiś czas, mieszasz i płuczesz), to pomaga na naprawdę uparte zapachy i zabrudzenia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?

Post autor: Pretender »

Spróbuj zostawić na kilka dni wodę z wybielaczem z biedry OXY coś tam, w proszku. Oxy dobrze się wypłukuje, a nawet jeśli troszkę pozostanie wenątrz to nie zaszkodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”