Pojemnik fermentacyjny
Witam serdecznie
Glównie robie nastawy cukrowe na kolumnie automatycznej ,6zimnych palców ,kolumna 150cm,odstojnik, filtrowanie poprzez miedź i szkoło oraz węgiel. i wychodzi mi calkiem nieźle bo srednio ok 87%. Z racji tego,że jestem zupelnie nowy , nie mam duzego doświadzczenia mam pytanie. Chcialbym sprobować zrobić coś z żyta . Poczytałem trochę i widzę,że głownym problemem u mnie bedzie gotowanie..
Czy są moze jakieś gotowe pojemjiki fermentacyjne przeznaczone do takic nastawów?
Znalazłem coś takiego jak poniżej ale nie mam pojecia czy to będzię odpowiednie.
Proszę o wyrozumiałość i ew podpowiedź
https://www.klarstein.pl/Mundschenk-koc ... d1c8d74af4
Glównie robie nastawy cukrowe na kolumnie automatycznej ,6zimnych palców ,kolumna 150cm,odstojnik, filtrowanie poprzez miedź i szkoło oraz węgiel. i wychodzi mi calkiem nieźle bo srednio ok 87%. Z racji tego,że jestem zupelnie nowy , nie mam duzego doświadzczenia mam pytanie. Chcialbym sprobować zrobić coś z żyta . Poczytałem trochę i widzę,że głownym problemem u mnie bedzie gotowanie..
Czy są moze jakieś gotowe pojemjiki fermentacyjne przeznaczone do takic nastawów?
Znalazłem coś takiego jak poniżej ale nie mam pojecia czy to będzię odpowiednie.
Proszę o wyrozumiałość i ew podpowiedź
https://www.klarstein.pl/Mundschenk-koc ... d1c8d74af4
-
- Posty: 2593
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny
A to widzę celujesz w wysoką półkę
To jest kocioł warzelny przeznaczony do zacierania, a więc jak najbardziej odpowiedni.
Ja sobie radzę za pomocą kociołka z Lidla , po ociepleniu, wymianie kranika i dołożeniu rurki filtracyjnej świetnie się sprawdza, a koszt nawet z przeróbkami, to ułamek tej kwoty, którą trzeba zapłacić za klarsteina, ale jeżeli Ciebie stać, to jasne - ten sprzęt jest gotowy i wygodny. To prawie automat.
To jest kocioł warzelny przeznaczony do zacierania, a więc jak najbardziej odpowiedni.
Ja sobie radzę za pomocą kociołka z Lidla , po ociepleniu, wymianie kranika i dołożeniu rurki filtracyjnej świetnie się sprawdza, a koszt nawet z przeróbkami, to ułamek tej kwoty, którą trzeba zapłacić za klarsteina, ale jeżeli Ciebie stać, to jasne - ten sprzęt jest gotowy i wygodny. To prawie automat.
Ostatnio zmieniony środa, 13 sty 2021, 12:16 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny
Nie wiem za bardzo skąd ten tytuł? Potrzebujesz kociołka zaciernego i taki właśnie podałeś w linku. Wydatek dość spory, proponuję najpierw zakupić najprostszy zestaw do piwa, tj. wiaderko plastikowe z kranikiem i sraczwężyk. Pracy przy takim zacieraniu więcej, ale koszt znacznie mniejszy a efekt taki sam.
Grzejesz prądem?
Grzejesz prądem?
-
- Posty: 312
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny
Jako posiadacz kociołka Cobra przyznam, że do żyta toto sie średnio nadaje. Żyto jest upierdliwe w filtracji i potrzebuje znacznie lepszego filtratora lub dodawania jakiejś np. łuski. Kociołki są świetne do piwa, ale pod bardziej ambitne zastosowania gorzelnicze sie raczej nie nadają. Jakbyś kwotę która chcesz przeznaczyć na kociołek przeznaczył na destylator, to może był byś bardziej zadowolony z urobku, bo 85% to cieniuuutko. A jak widzę automat i zimne palce w jednym zdaniu to zapala mi sie lampka ostrzegawcza z wykrzyknikiem ALLEGRO.
Szukaj kadzi zaciernej, gotowej albo zrób sobie sam z garnka lub nawet kega. Do tego filtrator typu fałszywe dno i możesz myslec o życie.
Szukaj kadzi zaciernej, gotowej albo zrób sobie sam z garnka lub nawet kega. Do tego filtrator typu fałszywe dno i możesz myslec o życie.
-
- Posty: 2593
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny
A widzisz @jpiwek, ja pisałem na podstawie doświadczeń związanych z zacieraniem piwa.
Zbóż jeszcze nie robiłem i taka informacja bardzo się przyda.
Zbóż jeszcze nie robiłem i taka informacja bardzo się przyda.
Ostatnio zmieniony środa, 13 sty 2021, 12:34 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny
Mam taki właśnie dokładnie taki, jak w linku. Zacierów z żyta nie robiłem, to się nie wypowiadam, ale z innych zbóż już tak i generalnie jestem zadowolony. Zresztą zakup łuski takiej jak tu: https://www.browar.biz/centrumpiwowarst ... rka/621163 rozwiąże i problem żyta. Tak, jak koledzy piszą do piwa jest to sprzęt idealny, w końcu do tego jest przeznaczony. Czyli w sumie 2 w 1, bo i piwo zrobi i zacier. Ma kilka mankamentów, jak np często zatykającą się pompkę (trzeba wymienić uszczelkę na dnie zbiornika i problem znika), oraz brak podziałki litrowej z zewnątrz (trzeba podnosić kosz z ziarnem, żeby zobaczyć ile jest brzeczki). Natomiast sterowanie i automatyka jest bardzo fajne. Ja generalnie jestem zadowolony. Dokupiłem do niego tylko dedykowaną chłodnicę, przydaje się przy piwie.
Nigdzie nie znajduję informacji jaka jest pojemność tego? Tutajhttps://www.expondo.pl/royal-catering-k ... d-10011523 masz dokładnie to samo, tylko z inną nazwą i w trochę lepszej cenie - pojemność 40 litrów.
Nigdzie nie znajduję informacji jaka jest pojemność tego? Tutajhttps://www.expondo.pl/royal-catering-k ... d-10011523 masz dokładnie to samo, tylko z inną nazwą i w trochę lepszej cenie - pojemność 40 litrów.
Ostatnio zmieniony środa, 13 sty 2021, 13:43 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2593
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny
W opisie jest podana pojemność
Do chłodzenia piwa wykorzystuję chłodnicę z aabratka , schładza 20 litrów w kilkanaście minut.W kotle ze stali nierdzewnej można doprowadzić do wrzenia do 30 litrów zacieru.
Ostatnio zmieniony środa, 13 sty 2021, 14:21 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny
Oczywiście! Na dnie jest dziurka (wlot płynu do pompy), ale żeby się nie zapychała, to jest taka zakrzywiona rurka, którą powinno się w tą dziurkę włożyć. Wtedy płyn nie jest pobierany bezpośrednio z dna kotła, ale powiedzmy z wysokości około 3-4 cm nad dnem. Przy tej rurce była uszczelka silikonowa, żeby uszczelnić połączenie jej z dnem i niestety u mnie po jednym wciśnięciu uszczelka się rozleciała. Użyłem uszczelki na rurkę fermentacyjną i po pół godzinie mocowania wcisnąłem ją w otwór, teraz rurka siedzi mocno. Oryginalna uszczelka była za delikatna i za wąska, rurka latała we wszystkie strony, a po każdym gotowaniu leżała na dnie. Pozdro.Gacek pisze:Możesz mi powiedzieć o jakiej uszczelce na dnie mówisz?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny
Gorzej jak zaciągnie Ci zmywak do pompy, to wtedy albo rozbieranie pompy, albo wymiana. Włączasz pompę przy gotowaniu? Jakoś do tej pory bałem się jej użyć przy tak wysokiej temperaturze, choć w instrukcji nie znalazłem żadnych zapisów na ten temat..Gacek pisze:W ten otwór mam włożony kawałek zmywaka nierdzewnego
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Pojemnik fermentacyjny
Żyto po zacieraniu zamienia się w kisiel. Brzeczka z zacieru z 50% żytniego słodu jest kilkukrotnie gęściejsza od pszenicy, a ta też nie jest łatwa w filtrowaniu. Mozna dodac łuski ryzowej, a nawet trzeba, ale to nie znaczy, że nie będzie problemów z filtracją. Młóto żytnie robi się kleiste i zbija w zwartą masę, nawet z łuską.
Warzylem kilka piw żytnich (50% żyta) i filtracja zawsze szła ciężko. 100% żyta będzie dużym wyzwaniem bez dobrego, fałszywego dna. Syp duuuzo tej łuski - tak z 300g na 5 kg słodu.
Ja do warzenia piwa, uzywam porządnej kadzi z fałszywym dnem o szczelinach 0,7 mm. Nie mam dowiadczen z kociołkami zacierno-warzelnymi. Nie sądzę jednak, żeby poszło ci łatwo j bezproblemowo.
Warzylem kilka piw żytnich (50% żyta) i filtracja zawsze szła ciężko. 100% żyta będzie dużym wyzwaniem bez dobrego, fałszywego dna. Syp duuuzo tej łuski - tak z 300g na 5 kg słodu.
Ja do warzenia piwa, uzywam porządnej kadzi z fałszywym dnem o szczelinach 0,7 mm. Nie mam dowiadczen z kociołkami zacierno-warzelnymi. Nie sądzę jednak, żeby poszło ci łatwo j bezproblemowo.
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 sty 2021, 22:31 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.