Witajcie
Poproszę o opjnie fachowców. Przerobiłem na kolumnie miedzianej na pot still zacier z jęczmienia ( zacierane w kotle warzelnym)
W sumie z 45l wyszło mi na gotowo 5l 65%. Troche trąci berbeluchą . Destylować drugi raz? Czy dac do kamionek na kilka mc i zapach,smak się wyklaruje?
Pozdrawiam
Znaleziono 13 wyników
- piątek, 19 lis 2021, 09:17
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Destylować raz czy dwa?
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 4152
- wtorek, 2 lis 2021, 14:11
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 3699
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
A refraktometrem... oba refraktometrem... jeżeli tak to refraktometr nie pokaże -4 ani zera... on inaczej oszukuje niż spławik... gdzieś na forach piwowarskich są wzory do przeliczenia blg z refraktometru na wskazania spławika. Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przer...
- wtorek, 2 lis 2021, 13:12
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 3699
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
DziękujęDoody pisze:No to masz odpowiedź. +2 to często spotykany poziom zakończenia pracy zacieru. A trzeba kupić szklany spławik, najlepiej z Gomaru i takim przyrządem zaciery ogarniać
- wtorek, 2 lis 2021, 12:30
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 3699
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
A refraktometrem... oba refraktometrem... jeżeli tak to refraktometr nie pokaże -4 ani zera... on inaczej oszukuje niż spławik... gdzieś na forach piwowarskich są wzory do przeliczenia blg z refraktometru na wskazania spławika. Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przer...
- wtorek, 2 lis 2021, 11:28
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 3699
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Poziom mierzę refraktometrem. Temperatura nie przekroczyła 25stopni . Zastanawiam się nad dodaniem do tego enzymu scukrzającego
- wtorek, 2 lis 2021, 10:32
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 3699
zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Witajcie Zrobiłem zacier w słód jęczmienny (śruta) whiskey w kotle warzelnym, 50L. Wlałem do fermentatora, dodałem drożdże coobra turbo whiskey. Poziom cukru był na poziomie 19 blg. Pierwsze 3dni pracował jak szalony. Później zatrzymał się na poziomie 8blg i nic ... Jaka może być przyczyna?? Warto t...
- poniedziałek, 18 paź 2021, 17:37
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Pomorze Słupsk
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 1388
Pomorze Słupsk
Witam
Czy jest ktoś z okolic Słupska z kim można sie spotkać prozmawiać,zrobić ,poprobować ?
Czy jest ktoś z okolic Słupska z kim można sie spotkać prozmawiać,zrobić ,poprobować ?
- czwartek, 15 lip 2021, 14:15
- Forum: Przechowywanie destylatu
- Temat: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
- Odpowiedzi: 1432
- Odsłony: 522435
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Jak często wymieniałeś wodę w beczce? Ja kiedyś zalałem wodą na miesiąc bez wymiany i beczka cało zapleśniała w środku. Płukałem ją potem wiele razy , wreszcie wlałem 2 litry spirytusu i trzepałem ją na wszystkie strony. Po 2 dniach wylałem spirytus i pleśń znikła. Przygotowywałam ją wg zaleceń pro...
- piątek, 9 lip 2021, 19:55
- Forum: Przechowywanie destylatu
- Temat: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
- Odpowiedzi: 1432
- Odsłony: 522435
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Witajcie
Moze ktoś będzie w stanie mi odpowiedzieć ,wytłumaczyć prosto dlaczego mi zmętniał alkohol ok 55% w beczce dębowej 50L.
Leżakuje rok czasu w piwnicy temp mniej wiecej stała ok 16stopni. Co zrobić zeby go wyklarować. Co dziwne jak patrzyłem ok 3mc temu był klarowny.
Dziękuję za rady
Moze ktoś będzie w stanie mi odpowiedzieć ,wytłumaczyć prosto dlaczego mi zmętniał alkohol ok 55% w beczce dębowej 50L.
Leżakuje rok czasu w piwnicy temp mniej wiecej stała ok 16stopni. Co zrobić zeby go wyklarować. Co dziwne jak patrzyłem ok 3mc temu był klarowny.
Dziękuję za rady
- niedziela, 25 kwie 2021, 18:29
- Forum: Poczekalnia Pytań
- Temat: Mętny destylat w beczce
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 1714
Re: Mętny destylat w beczce
Dziękuję bardzo.
- piątek, 23 kwie 2021, 19:10
- Forum: Poczekalnia Pytań
- Temat: Mętny destylat w beczce
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 1714
Mętny destylat w beczce
Witam
Czy orientuje się ktoś dlaczego destylat w beczce mętnieje?
Beczka 50 i 20l . Destylat rozrobiony do 55% p 6mc zrobił się mętnawy. Jaka może być przyczyna. Smak jest dobry. Czy można go jakoś wyklarować??
Dziękuję i pozdrawiam
Czy orientuje się ktoś dlaczego destylat w beczce mętnieje?
Beczka 50 i 20l . Destylat rozrobiony do 55% p 6mc zrobił się mętnawy. Jaka może być przyczyna. Smak jest dobry. Czy można go jakoś wyklarować??
Dziękuję i pozdrawiam
- środa, 13 sty 2021, 11:54
- Forum: W czym nastawiać?
- Temat: Pojemnik fermentacyjny
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 7219
Pojemnik fermentacyjny
Witam serdecznie Glównie robie nastawy cukrowe na kolumnie automatycznej ,6zimnych palców ,kolumna 150cm,odstojnik, filtrowanie poprzez miedź i szkoło oraz węgiel. i wychodzi mi calkiem nieźle bo srednio ok 87%. Z racji tego,że jestem zupelnie nowy , nie mam duzego doświadzczenia mam pytanie. Chcial...
- środa, 13 sty 2021, 11:31
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Tomasz76
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 1364
Tomasz76
Witam serdecznie
Chciałby się przywitać... Kolumna automat. Mozna powiedzieć ,że dopiero zaczym przygodę z wlasną produkcją. Nastawy cukrowe ale zamierzam się bardziej wgłębić w temat i spróbować innych.
Chciałby się przywitać... Kolumna automat. Mozna powiedzieć ,że dopiero zaczym przygodę z wlasną produkcją. Nastawy cukrowe ale zamierzam się bardziej wgłębić w temat i spróbować innych.