Wszelkie przepisy na piwa domowe
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 293
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: artur.sukiennik » środa, 14 kwie 2021, 15:31

Czy ktoś miał z tym doczynienia? Może jakieś modyfikacje? Kupiłem bo brakowało do darmowej przesyłki a chyba nigdy tego trunku nie piłem :scratch:


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kòpôcz
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: Kòpôcz » środa, 14 kwie 2021, 16:00

Tego nie piłem. Podpiwki trzeba lubić. Bardzo smaczny (moim zdaniem) jest lubelski z Biowinu. Na stałe mam klasyczny kujawski od Gelwe, ale robię inaczej, niż zalecają.
Szkoda, że ta tradycja u nas zanika. Kiedyś zawsze był w chałupach w okresie żniw. To takie nasze piwo zagrodowe. Na Kaszubach mówi się na to "cenczi piwò".

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 293
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: artur.sukiennik » środa, 14 kwie 2021, 16:08

A po zrobieniu ile może stać zabutelkowany? Jak mi chociaż trochę posmakuje to spróbuje z tym kujawskim:-)

Awatar użytkownika

Kòpôcz
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: Kòpôcz » środa, 14 kwie 2021, 17:46

Na pewno cały sezon. Ja robię praktyką piwowarską. Cukru dodaję do max 5 blg i refermentuję w butelce (ok. 5gr/0,5l). Nie mam niestety w ostatnich latach za wiele czasu na eksperymenty, a chciałbym zejść do 2blg i refermentacja by nie miał więcej, niż 1,5%alk. Dwa 3% podpiwki gaszą... chęć dalszego koszenia trawy w ogródku. ;)
Jeśli chodzi o kujawski daję dwa razy więcej suszu, niż zaleca instrukcja na opakowaniu. Polecam też dodać chmiel - ten zawarty w mieszance kujawskiego jest na granicy wyczuwalności. Lubelski pięknie pachnie i smaczy amerykańskimi nutami cytrusów.

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 293
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: artur.sukiennik » środa, 14 kwie 2021, 18:11

Czyli standardowo podbić blg, przefermentować w butli, i potem do butelek. A nie za dużo cukru do butelek? Nie wystrzela po otwieraniu? Czy podpiwek poprostu ma być tak bardzo nagazowany? A jakie drożdże dodajesz?:-)

Awatar użytkownika

Kòpôcz
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: Kòpôcz » środa, 14 kwie 2021, 20:22

Podpiwek ma być nagazowany, co z resztą gra z niskim woltażem. Generalnie to napój, który tradycyjnie wywala w sufit przy otwieraniu ;)
Fermentowane najpierw w fermentorze! W butli tylko refermentacja/nagazowanie. Instrukcja z opakowania Gelwe to instrukcja produkcji drożdżowych granatów.
Drożdże suche, zazwyczaj na 25l jedna paczuszka - wiem, jestem profanem. Kiedyś używałem drożdży Porter&Kvass od Gozdawy, ale już nie pamiętam efektu. Na pewno piekarnicze potrafią dać aromat drożdża, Gozdawa chyba mniej. Ostatnio zaszalałem i na wypasie zrobiłem na brązowym cukrze trzcinowym, ale czy to coś zmieniło... Niestety nie mam powtarzalnej receptury, więc i nie umiem porównać wpływu zmiany jednego składnika.
Bardzo dobre efekty daje też podpiwek z kawy zbożowej Kujawianka. W prawdzie nie ma w składzie cykorii, która podobno jest kluczowa dla tradycyjnego podpiwku kujawskiego (to nazwa zastrzeżona, jest chyba nawet stowarzyszenie producentów podpiwku kujawskiego), ale jest za to łatwiej dostępna. Tę jednak trzeba bezwzględnie nachmielić.

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 481
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: jakis1234 » środa, 14 kwie 2021, 20:51

Robiłem z Gozdawy, tutaj ważne są jeszcze drożdże, robię na drożdżach piwnych, te na ogół mam pod ręką.
Wyszedł normalny, lubię podpiwek i ten był w porządku.
W przeciwieństwie do Kòpôcza nie robię tak mocno gazowanego, ale mi też zdecydowanie szybciej schodzi.
Traktuję podpiwek jako świetny napój na upały i wtedy 2-3 tygodnie wystarczą, żeby wypić.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 293
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: artur.sukiennik » środa, 14 kwie 2021, 21:10

Czyli z drożdzami ogólnnie polecacie eksperymentować, to lubię:-):-):-):-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 293
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: artur.sukiennik » niedziela, 25 kwie 2021, 14:51

Nastawione. Dodałem chmielu lubelskiego i zaszczepiłem gęstwą drożdżową s04 po american stoucie. Smak taki prosto z paczki jest dość specyficzny, taka gorzka kawa zbożowa z chmielem. No ale zobaczymy co to wyjdzie po fermentacji:-):-)

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 481
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: jakis1234 » niedziela, 25 kwie 2021, 18:40

Daj znać jak wyszło.
Robiłem kiedyś podpiwek z chmielem i nie bardzo mi to smakowało, wolę jednak czysty, ale może Tobie będzie smakował.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Kòpôcz
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: Kòpôcz » niedziela, 25 kwie 2021, 19:00

@artur.sukiennik
To już wiesz dlaczego wspominałem o podpiwku na bazie Kujawianki. Jeśli wyczujesz w tym potencjał do tego, że to może być Twój smak, to warto eksperymentować: rodzynki, śliwki suszone, podpieczone skórki chleba, chmiele aromatyczne... To nasze piwo zagrodowe. Liczę, że Ci zasmakuje.

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 481
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: jakis1234 » niedziela, 25 kwie 2021, 19:11

@Kòpôcz, poproszę o przepis, jaki robisz?
Ze śliwkami jeszcze nie robiłem.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Kòpôcz
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: Kòpôcz » niedziela, 25 kwie 2021, 19:31

Toć pisałem - nie mam przepisu, to u mnie improwizacja. Stała (w miarę) jest proporcja suszu "kawy": 100gr/5l. Rodzynki dawałem 100gr na 25l, ale jakoś wyraźnie się nie przebiły. 100gr zielonej herbaty Earl Grey wsypane na 5 dni do fermentora fajnie orzeźwiło (a bałem się połączenia kawy zbożowej z herbatą). Śliwek paczkę na 25l dawało aromat, ale nie pamiętam, czy to była paczka 100, czy 200gr. Gdy dawałem zarumieniony w piekarniku suchy chleb to dawałem mniej suszu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 293
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: artur.sukiennik » niedziela, 25 kwie 2021, 20:00

Myślę, że na stałe zagości w mojej piwniwniczce:-) lubię trunki które się szybko i przyjemnie przygotowuję a tutaj wydaje mi się, że mamy z tym doczynienia:-):-)

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 481
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: jakis1234 » niedziela, 25 kwie 2021, 20:02

@Kòpôcz A dzięki, spróbuję.
Tak Artur, to jest szybki i smaczny trunek :)
Pozdrawiam z opolskiego.


spiker1974
30
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 08:15
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: spiker1974 » niedziela, 25 kwie 2021, 20:34

Ja podpiwek robię w dwóch wersjach bezalkoholowa:
Gotujesz zawartość paczki z 10 litrami wody, około 5 minut dłuższe gotowanie powoduje zwiększenie goryczy i większe nachmielenie. A więc jak kto lubi. Przeważnie łącze podpiwek Kujawski z staropolskim gozdawy 2 x 10 litrów. dodaje 0.7-0.8 kg. cukru na 10 litrów. Dodaje też czasem dodatkowo, pod koniec gotowania ekstrakt słodowy jęczmienny. Potem cedzę na dość dużym gęstym sicie i po ostygnięciu i zaprawieniu drożdży do butelek. Butelki używam po coli, napełniać do 2/3 butelki. Doba w ciepłym potem piwnica lodówka, zwiększa to trwałość tego napoju, w ciepłym zrobi się dość wytrawny. Odkręcać stopniowo spuszczając najpierw gaz nawet kilkukrotnie.
Wersja alkoholowa to po odcedzeniu i dodaniu drożdży, fermentacja burzliwa w naczyniu, beczce czy czym kto ma. Po uspokojeni się do butelek i jak przy piwie 0.5g glukozy czy cukru na 0.5 lira i butelkować. Można to przechowywać 2-3 miesiące, dłużej nie próbowałem.

Drożdże zazwyczaj używam piwne, szczególnie do wersji alkoholowej. Jednak bywało że na suchych piekarniczych lub zwykłych za sklepu spożywczego

Dodam że mój przyjaciel który nie lubi klasycznych piw, osusza mi zawsze piwo podpiwkowe.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 21:39 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kòpôcz
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: Kòpôcz » niedziela, 25 kwie 2021, 21:54

Rozczaruję Cię - w tym "bezalkoholowym" masz przynajmniej 3-4% alkoholu z samego cukru. Robi się wytrawny, bo drożdże zjadają cukier, pierdzą dwutlenkiem węgla i śr...ją alkoholem. Odkręcając wypuszczasz drożdżowe bąki, ale już ich stolec rozpuszczony w cieczy pozostaje ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 21:54 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 293
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 26 kwie 2021, 09:19

Piękny opis fermentacji :respect: jakoś mnie nie przekonuje butelkowanie nie przefermentowanego napoju.:-) Raz miałem granaty i wystarczy:-):-) i tak samo nie przekonuje mnie butelkowanie w plastiki. To tak tanio i tandetnie wygląda:-):-)

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 481
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 26 kwie 2021, 11:00

Akurat w przypadku podpiwka, to takie plastikowe butelki są bardzo przydatne.
Pakuję podpiwek do brązowych, plastikowych butelek po piwie, daję tak do 2/3 i ściskam.
Widzę jak się nagazował i taka butelka na wycieczki rowerowe jest praktyczniejsza :)
Pozdrawiam z opolskiego.


spiker1974
30
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 08:15
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: spiker1974 » poniedziałek, 26 kwie 2021, 17:35

Butelki szklane kapslowane ręcznie nie zdają egzaminu przy tym ciśnieniu już się o tym przekonałem. Mnie osobiście nigdy nie zawiodły plastikowe, ale jeśli się boisz butelek po napojach gazowanych to można zainwestować w cornelius keg z zaworem bezpieczeństwa Nadają się też do piwa można je dobijać CO2 w razie zaniku ciśnienia. Piłem na imprezie sok pomarańczowy nagazowany w takim wynalazku.
Odradzam stosowanie kanek po mleku dawne mocno się zamykały, nowsze mają inaczej rozwiązane zamknięcia potrafiące odskoczyć już przy małym ciśnieniu.


Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości