-
- Posty: 977
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
@spiker1974
To nie problem butelek, ale tego, że robisz bardzo niebezpieczne granaty! Zamiast przeprowadzić fermentację alkoholową w jednym zbiorniku z rurka fermentacyjną prowadzisz ją w kilkudziesięciu małych butelkach, a gaz upuszczać musisz, bo nie robi tego za ciebie rurka. Patrząc na ilość samego cukru to jest na prawdę bardzo alkoholowy podpiwek. Na wsi była prosta zasada: słodki mogły pić dzieci, gdy słodycz zanikała już tylko dorośli.
To nie problem butelek, ale tego, że robisz bardzo niebezpieczne granaty! Zamiast przeprowadzić fermentację alkoholową w jednym zbiorniku z rurka fermentacyjną prowadzisz ją w kilkudziesięciu małych butelkach, a gaz upuszczać musisz, bo nie robi tego za ciebie rurka. Patrząc na ilość samego cukru to jest na prawdę bardzo alkoholowy podpiwek. Na wsi była prosta zasada: słodki mogły pić dzieci, gdy słodycz zanikała już tylko dorośli.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 333
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
5g do piwa nigdy dodawałem ale zakapslowałem już lekko ponad 1,5k butelek i uważam, że dobrze przefermentowany nastaw bez jakiegoś zakażenia czy syfów nie ma prawa wybuchnąć w butelce:-):-)
-
- Posty: 977
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Ale tu jest mowa o przynajmniej 8blg (wspomnianego słodu nie liczę) wlanych do butelki bez wcześniejszej fermentacji. Takie ciśnienie to chyba tylko dobry kompresor wytrzyma.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 84
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 08:15
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Kolego artur.sukkiennik podawałem 0.5g cukru lub glukozy na 0.5 litra, robię piwo milk stout i używam takiej samej miarki. Zazwyczaj też kupuje ciemne butelki plastikowe do piwa. Z szklanymi skończyłem z10 lat temu.
Słód do podpiwku, dodaje wersji fermentującej w pojemniku i późniejszym butelkowaniu.
Blg przy 70-80g na litr to 7-8 co może dać 3-3.6% alkoholu. Jednak pamiętać trzeba że drożdże na początku gdy mają tlen namnażają się. Później zwalniają po umieszczeniu butelki w lodówce by zachować go w wersji młodej co ogranicza zawartość alkoholu.
Podpiwek w wersji pierwszej robię od lat, używam zawsze butelek po coca-coli zrobiłem tego w życiu kilkaset, ojciec za komuny robił w szklanych po ptysiu i szklanych butelkach zwrotnych też coca-coli nie było problemu co najwyżej nakrętki nie trzymały i gaz uciekał.
Słyszałem o problemach gdy z braku odpowiednich, użyto butelek po wodzie żywcu nie gazowanym, rozdymało je jak balony. Lub 5 litrowych butelkach po wodzie i fajerwerkach gdy pękały.
Dobrze tu pasuje te powiedzenie „Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana”.
Słód do podpiwku, dodaje wersji fermentującej w pojemniku i późniejszym butelkowaniu.
Blg przy 70-80g na litr to 7-8 co może dać 3-3.6% alkoholu. Jednak pamiętać trzeba że drożdże na początku gdy mają tlen namnażają się. Później zwalniają po umieszczeniu butelki w lodówce by zachować go w wersji młodej co ogranicza zawartość alkoholu.
Podpiwek w wersji pierwszej robię od lat, używam zawsze butelek po coca-coli zrobiłem tego w życiu kilkaset, ojciec za komuny robił w szklanych po ptysiu i szklanych butelkach zwrotnych też coca-coli nie było problemu co najwyżej nakrętki nie trzymały i gaz uciekał.
Słyszałem o problemach gdy z braku odpowiednich, użyto butelek po wodzie żywcu nie gazowanym, rozdymało je jak balony. Lub 5 litrowych butelkach po wodzie i fajerwerkach gdy pękały.
Dobrze tu pasuje te powiedzenie „Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana”.
-
- Posty: 2057
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
, chyba 5 gpodawałem 0.5g cukru lub glukozy na 0.5 litra

Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4265
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Tu za wiele dodać się nie da.
Wszystko zostało powiedziane.
Kòpôcz pisze:Rozczaruję Cię - w tym "bezalkoholowym" masz przynajmniej 3-4% alkoholu z samego cukru. Robi się wytrawny, bo drożdże zjadają cukier, pierdzą dwutlenkiem węgla i śr...ją alkoholem. Odkręcając wypuszczasz drożdżowe bąki, ale już ich stolec rozpuszczony w cieczy pozostaje
Tu za wiele dodać się nie da.
Wszystko zostało powiedziane.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 333
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Mimo wszystko zostanę przy szkle, ale ryzykował nie będe i szampana nie pije. Nie mam zamiaru granatów robic:-):-)
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Robie pierwszy podpiwek i chyba coś źle zrobiłem. Jak zagotowałem cukier razem z kawą to już fermentacja nie ruszy? Drożdże piwowarskie się nadają czy robić na piekarniczych?
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 977
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Wszystko OK, o ile nie zagotowałeś też drożdży
.
Ruszą i takie i takie, ale moim zdaniem do prostego podpiwku szkoda piwowarskich.

Ruszą i takie i takie, ale moim zdaniem do prostego podpiwku szkoda piwowarskich.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Nie, drożdże dałem dzień później jak wszystko ostygło. Po 1 dniu dalej nic nie ruszyło.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 977
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Napowietrzyłeś?
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Kontakt:
- Załączniki
-
- Posty: 977
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
To pobujaj fermentorem.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Na drożdżach piwnych nie chciało ruszyć. Teraz ruszyło na drożdżach piekarniczych od razu, jest piana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 3 lip 2022, 19:40
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Podpiwek staropolski Gozdawa chcę zrobić tradycyjnie jak podpiwek Kujawski czyli zagotować, przecedzić, dodać cukier, drożdże i rozlać do butelek. Ile mam dodać drożdży bo na opakowaniu nie ma nic o tym wspomniane? Mam drożdże w kostce i do cydru.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lip 2022, 21:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości