Podpiwek Staropolski Gozdawa
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Tego nie piłem. Podpiwki trzeba lubić. Bardzo smaczny (moim zdaniem) jest lubelski z Biowinu. Na stałe mam klasyczny kujawski od Gelwe, ale robię inaczej, niż zalecają.
Szkoda, że ta tradycja u nas zanika. Kiedyś zawsze był w chałupach w okresie żniw. To takie nasze piwo zagrodowe. Na Kaszubach mówi się na to "cenczi piwò".
Szkoda, że ta tradycja u nas zanika. Kiedyś zawsze był w chałupach w okresie żniw. To takie nasze piwo zagrodowe. Na Kaszubach mówi się na to "cenczi piwò".
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Na pewno cały sezon. Ja robię praktyką piwowarską. Cukru dodaję do max 5 blg i refermentuję w butelce (ok. 5gr/0,5l). Nie mam niestety w ostatnich latach za wiele czasu na eksperymenty, a chciałbym zejść do 2blg i refermentacja by nie miał więcej, niż 1,5%alk. Dwa 3% podpiwki gaszą... chęć dalszego koszenia trawy w ogródku.
Jeśli chodzi o kujawski daję dwa razy więcej suszu, niż zaleca instrukcja na opakowaniu. Polecam też dodać chmiel - ten zawarty w mieszance kujawskiego jest na granicy wyczuwalności. Lubelski pięknie pachnie i smaczy amerykańskimi nutami cytrusów.
Jeśli chodzi o kujawski daję dwa razy więcej suszu, niż zaleca instrukcja na opakowaniu. Polecam też dodać chmiel - ten zawarty w mieszance kujawskiego jest na granicy wyczuwalności. Lubelski pięknie pachnie i smaczy amerykańskimi nutami cytrusów.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Podpiwek ma być nagazowany, co z resztą gra z niskim woltażem. Generalnie to napój, który tradycyjnie wywala w sufit przy otwieraniu
Fermentowane najpierw w fermentorze! W butli tylko refermentacja/nagazowanie. Instrukcja z opakowania Gelwe to instrukcja produkcji drożdżowych granatów.
Drożdże suche, zazwyczaj na 25l jedna paczuszka - wiem, jestem profanem. Kiedyś używałem drożdży Porter&Kvass od Gozdawy, ale już nie pamiętam efektu. Na pewno piekarnicze potrafią dać aromat drożdża, Gozdawa chyba mniej. Ostatnio zaszalałem i na wypasie zrobiłem na brązowym cukrze trzcinowym, ale czy to coś zmieniło... Niestety nie mam powtarzalnej receptury, więc i nie umiem porównać wpływu zmiany jednego składnika.
Bardzo dobre efekty daje też podpiwek z kawy zbożowej Kujawianka. W prawdzie nie ma w składzie cykorii, która podobno jest kluczowa dla tradycyjnego podpiwku kujawskiego (to nazwa zastrzeżona, jest chyba nawet stowarzyszenie producentów podpiwku kujawskiego), ale jest za to łatwiej dostępna. Tę jednak trzeba bezwzględnie nachmielić.
Fermentowane najpierw w fermentorze! W butli tylko refermentacja/nagazowanie. Instrukcja z opakowania Gelwe to instrukcja produkcji drożdżowych granatów.
Drożdże suche, zazwyczaj na 25l jedna paczuszka - wiem, jestem profanem. Kiedyś używałem drożdży Porter&Kvass od Gozdawy, ale już nie pamiętam efektu. Na pewno piekarnicze potrafią dać aromat drożdża, Gozdawa chyba mniej. Ostatnio zaszalałem i na wypasie zrobiłem na brązowym cukrze trzcinowym, ale czy to coś zmieniło... Niestety nie mam powtarzalnej receptury, więc i nie umiem porównać wpływu zmiany jednego składnika.
Bardzo dobre efekty daje też podpiwek z kawy zbożowej Kujawianka. W prawdzie nie ma w składzie cykorii, która podobno jest kluczowa dla tradycyjnego podpiwku kujawskiego (to nazwa zastrzeżona, jest chyba nawet stowarzyszenie producentów podpiwku kujawskiego), ale jest za to łatwiej dostępna. Tę jednak trzeba bezwzględnie nachmielić.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Robiłem z Gozdawy, tutaj ważne są jeszcze drożdże, robię na drożdżach piwnych, te na ogół mam pod ręką.
Wyszedł normalny, lubię podpiwek i ten był w porządku.
W przeciwieństwie do Kòpôcza nie robię tak mocno gazowanego, ale mi też zdecydowanie szybciej schodzi.
Traktuję podpiwek jako świetny napój na upały i wtedy 2-3 tygodnie wystarczą, żeby wypić.
Wyszedł normalny, lubię podpiwek i ten był w porządku.
W przeciwieństwie do Kòpôcza nie robię tak mocno gazowanego, ale mi też zdecydowanie szybciej schodzi.
Traktuję podpiwek jako świetny napój na upały i wtedy 2-3 tygodnie wystarczą, żeby wypić.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
@artur.sukiennik
To już wiesz dlaczego wspominałem o podpiwku na bazie Kujawianki. Jeśli wyczujesz w tym potencjał do tego, że to może być Twój smak, to warto eksperymentować: rodzynki, śliwki suszone, podpieczone skórki chleba, chmiele aromatyczne... To nasze piwo zagrodowe. Liczę, że Ci zasmakuje.
To już wiesz dlaczego wspominałem o podpiwku na bazie Kujawianki. Jeśli wyczujesz w tym potencjał do tego, że to może być Twój smak, to warto eksperymentować: rodzynki, śliwki suszone, podpieczone skórki chleba, chmiele aromatyczne... To nasze piwo zagrodowe. Liczę, że Ci zasmakuje.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Toć pisałem - nie mam przepisu, to u mnie improwizacja. Stała (w miarę) jest proporcja suszu "kawy": 100gr/5l. Rodzynki dawałem 100gr na 25l, ale jakoś wyraźnie się nie przebiły. 100gr zielonej herbaty Earl Grey wsypane na 5 dni do fermentora fajnie orzeźwiło (a bałem się połączenia kawy zbożowej z herbatą). Śliwek paczkę na 25l dawało aromat, ale nie pamiętam, czy to była paczka 100, czy 200gr. Gdy dawałem zarumieniony w piekarniku suchy chleb to dawałem mniej suszu.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 84
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Ja podpiwek robię w dwóch wersjach bezalkoholowa:
Gotujesz zawartość paczki z 10 litrami wody, około 5 minut dłuższe gotowanie powoduje zwiększenie goryczy i większe nachmielenie. A więc jak kto lubi. Przeważnie łącze podpiwek Kujawski z staropolskim gozdawy 2 x 10 litrów. dodaje 0.7-0.8 kg. cukru na 10 litrów. Dodaje też czasem dodatkowo, pod koniec gotowania ekstrakt słodowy jęczmienny. Potem cedzę na dość dużym gęstym sicie i po ostygnięciu i zaprawieniu drożdży do butelek. Butelki używam po coli, napełniać do 2/3 butelki. Doba w ciepłym potem piwnica lodówka, zwiększa to trwałość tego napoju, w ciepłym zrobi się dość wytrawny. Odkręcać stopniowo spuszczając najpierw gaz nawet kilkukrotnie.
Wersja alkoholowa to po odcedzeniu i dodaniu drożdży, fermentacja burzliwa w naczyniu, beczce czy czym kto ma. Po uspokojeni się do butelek i jak przy piwie 0.5g glukozy czy cukru na 0.5 lira i butelkować. Można to przechowywać 2-3 miesiące, dłużej nie próbowałem.
Drożdże zazwyczaj używam piwne, szczególnie do wersji alkoholowej. Jednak bywało że na suchych piekarniczych lub zwykłych za sklepu spożywczego
Dodam że mój przyjaciel który nie lubi klasycznych piw, osusza mi zawsze piwo podpiwkowe.
Gotujesz zawartość paczki z 10 litrami wody, około 5 minut dłuższe gotowanie powoduje zwiększenie goryczy i większe nachmielenie. A więc jak kto lubi. Przeważnie łącze podpiwek Kujawski z staropolskim gozdawy 2 x 10 litrów. dodaje 0.7-0.8 kg. cukru na 10 litrów. Dodaje też czasem dodatkowo, pod koniec gotowania ekstrakt słodowy jęczmienny. Potem cedzę na dość dużym gęstym sicie i po ostygnięciu i zaprawieniu drożdży do butelek. Butelki używam po coli, napełniać do 2/3 butelki. Doba w ciepłym potem piwnica lodówka, zwiększa to trwałość tego napoju, w ciepłym zrobi się dość wytrawny. Odkręcać stopniowo spuszczając najpierw gaz nawet kilkukrotnie.
Wersja alkoholowa to po odcedzeniu i dodaniu drożdży, fermentacja burzliwa w naczyniu, beczce czy czym kto ma. Po uspokojeni się do butelek i jak przy piwie 0.5g glukozy czy cukru na 0.5 lira i butelkować. Można to przechowywać 2-3 miesiące, dłużej nie próbowałem.
Drożdże zazwyczaj używam piwne, szczególnie do wersji alkoholowej. Jednak bywało że na suchych piekarniczych lub zwykłych za sklepu spożywczego
Dodam że mój przyjaciel który nie lubi klasycznych piw, osusza mi zawsze piwo podpiwkowe.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 22:39 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Rozczaruję Cię - w tym "bezalkoholowym" masz przynajmniej 3-4% alkoholu z samego cukru. Robi się wytrawny, bo drożdże zjadają cukier, pierdzą dwutlenkiem węgla i śr...ją alkoholem. Odkręcając wypuszczasz drożdżowe bąki, ale już ich stolec rozpuszczony w cieczy pozostaje
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 22:54 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Akurat w przypadku podpiwka, to takie plastikowe butelki są bardzo przydatne.
Pakuję podpiwek do brązowych, plastikowych butelek po piwie, daję tak do 2/3 i ściskam.
Widzę jak się nagazował i taka butelka na wycieczki rowerowe jest praktyczniejsza
Pakuję podpiwek do brązowych, plastikowych butelek po piwie, daję tak do 2/3 i ściskam.
Widzę jak się nagazował i taka butelka na wycieczki rowerowe jest praktyczniejsza
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 84
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Butelki szklane kapslowane ręcznie nie zdają egzaminu przy tym ciśnieniu już się o tym przekonałem. Mnie osobiście nigdy nie zawiodły plastikowe, ale jeśli się boisz butelek po napojach gazowanych to można zainwestować w cornelius keg z zaworem bezpieczeństwa Nadają się też do piwa można je dobijać CO2 w razie zaniku ciśnienia. Piłem na imprezie sok pomarańczowy nagazowany w takim wynalazku.
Odradzam stosowanie kanek po mleku dawne mocno się zamykały, nowsze mają inaczej rozwiązane zamknięcia potrafiące odskoczyć już przy małym ciśnieniu.
Odradzam stosowanie kanek po mleku dawne mocno się zamykały, nowsze mają inaczej rozwiązane zamknięcia potrafiące odskoczyć już przy małym ciśnieniu.
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
@spiker1974
To nie problem butelek, ale tego, że robisz bardzo niebezpieczne granaty! Zamiast przeprowadzić fermentację alkoholową w jednym zbiorniku z rurka fermentacyjną prowadzisz ją w kilkudziesięciu małych butelkach, a gaz upuszczać musisz, bo nie robi tego za ciebie rurka. Patrząc na ilość samego cukru to jest na prawdę bardzo alkoholowy podpiwek. Na wsi była prosta zasada: słodki mogły pić dzieci, gdy słodycz zanikała już tylko dorośli.
To nie problem butelek, ale tego, że robisz bardzo niebezpieczne granaty! Zamiast przeprowadzić fermentację alkoholową w jednym zbiorniku z rurka fermentacyjną prowadzisz ją w kilkudziesięciu małych butelkach, a gaz upuszczać musisz, bo nie robi tego za ciebie rurka. Patrząc na ilość samego cukru to jest na prawdę bardzo alkoholowy podpiwek. Na wsi była prosta zasada: słodki mogły pić dzieci, gdy słodycz zanikała już tylko dorośli.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Ale tu jest mowa o przynajmniej 8blg (wspomnianego słodu nie liczę) wlanych do butelki bez wcześniejszej fermentacji. Takie ciśnienie to chyba tylko dobry kompresor wytrzyma.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 84
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Kolego artur.sukkiennik podawałem 0.5g cukru lub glukozy na 0.5 litra, robię piwo milk stout i używam takiej samej miarki. Zazwyczaj też kupuje ciemne butelki plastikowe do piwa. Z szklanymi skończyłem z10 lat temu.
Słód do podpiwku, dodaje wersji fermentującej w pojemniku i późniejszym butelkowaniu.
Blg przy 70-80g na litr to 7-8 co może dać 3-3.6% alkoholu. Jednak pamiętać trzeba że drożdże na początku gdy mają tlen namnażają się. Później zwalniają po umieszczeniu butelki w lodówce by zachować go w wersji młodej co ogranicza zawartość alkoholu.
Podpiwek w wersji pierwszej robię od lat, używam zawsze butelek po coca-coli zrobiłem tego w życiu kilkaset, ojciec za komuny robił w szklanych po ptysiu i szklanych butelkach zwrotnych też coca-coli nie było problemu co najwyżej nakrętki nie trzymały i gaz uciekał.
Słyszałem o problemach gdy z braku odpowiednich, użyto butelek po wodzie żywcu nie gazowanym, rozdymało je jak balony. Lub 5 litrowych butelkach po wodzie i fajerwerkach gdy pękały.
Dobrze tu pasuje te powiedzenie „Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana”.
Słód do podpiwku, dodaje wersji fermentującej w pojemniku i późniejszym butelkowaniu.
Blg przy 70-80g na litr to 7-8 co może dać 3-3.6% alkoholu. Jednak pamiętać trzeba że drożdże na początku gdy mają tlen namnażają się. Później zwalniają po umieszczeniu butelki w lodówce by zachować go w wersji młodej co ogranicza zawartość alkoholu.
Podpiwek w wersji pierwszej robię od lat, używam zawsze butelek po coca-coli zrobiłem tego w życiu kilkaset, ojciec za komuny robił w szklanych po ptysiu i szklanych butelkach zwrotnych też coca-coli nie było problemu co najwyżej nakrętki nie trzymały i gaz uciekał.
Słyszałem o problemach gdy z braku odpowiednich, użyto butelek po wodzie żywcu nie gazowanym, rozdymało je jak balony. Lub 5 litrowych butelkach po wodzie i fajerwerkach gdy pękały.
Dobrze tu pasuje te powiedzenie „Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana”.
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Wszystko zostało powiedziane.
Tu za wiele dodać się nie da.Kòpôcz pisze:Rozczaruję Cię - w tym "bezalkoholowym" masz przynajmniej 3-4% alkoholu z samego cukru. Robi się wytrawny, bo drożdże zjadają cukier, pierdzą dwutlenkiem węgla i śr...ją alkoholem. Odkręcając wypuszczasz drożdżowe bąki, ale już ich stolec rozpuszczony w cieczy pozostaje
Wszystko zostało powiedziane.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Podpiwek staropolski Gozdawa chcę zrobić tradycyjnie jak podpiwek Kujawski czyli zagotować, przecedzić, dodać cukier, drożdże i rozlać do butelek. Ile mam dodać drożdży bo na opakowaniu nie ma nic o tym wspomniane? Mam drożdże w kostce i do cydru.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lip 2022, 22:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
- Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
- Ulubiony Alkohol: Bourbon
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz