Wszelkie przepisy na piwa domowe
Awatar użytkownika

Kòpôcz
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: Kòpôcz » poniedziałek, 26 kwie 2021, 18:36

@spiker1974
To nie problem butelek, ale tego, że robisz bardzo niebezpieczne granaty! Zamiast przeprowadzić fermentację alkoholową w jednym zbiorniku z rurka fermentacyjną prowadzisz ją w kilkudziesięciu małych butelkach, a gaz upuszczać musisz, bo nie robi tego za ciebie rurka. Patrząc na ilość samego cukru to jest na prawdę bardzo alkoholowy podpiwek. Na wsi była prosta zasada: słodki mogły pić dzieci, gdy słodycz zanikała już tylko dorośli.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 293
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 26 kwie 2021, 19:34

5g do piwa nigdy dodawałem ale zakapslowałem już lekko ponad 1,5k butelek i uważam, że dobrze przefermentowany nastaw bez jakiegoś zakażenia czy syfów nie ma prawa wybuchnąć w butelce:-):-)

Awatar użytkownika

Kòpôcz
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: Kòpôcz » poniedziałek, 26 kwie 2021, 20:18

Ale tu jest mowa o przynajmniej 8blg (wspomnianego słodu nie liczę) wlanych do butelki bez wcześniejszej fermentacji. Takie ciśnienie to chyba tylko dobry kompresor wytrzyma.


spiker1974
30
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 08:15
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: spiker1974 » wtorek, 27 kwie 2021, 15:31

Kolego artur.sukkiennik podawałem 0.5g cukru lub glukozy na 0.5 litra, robię piwo milk stout i używam takiej samej miarki. Zazwyczaj też kupuje ciemne butelki plastikowe do piwa. Z szklanymi skończyłem z10 lat temu.
Słód do podpiwku, dodaje wersji fermentującej w pojemniku i późniejszym butelkowaniu.
Blg przy 70-80g na litr to 7-8 co może dać 3-3.6% alkoholu. Jednak pamiętać trzeba że drożdże na początku gdy mają tlen namnażają się. Później zwalniają po umieszczeniu butelki w lodówce by zachować go w wersji młodej co ogranicza zawartość alkoholu.
Podpiwek w wersji pierwszej robię od lat, używam zawsze butelek po coca-coli zrobiłem tego w życiu kilkaset, ojciec za komuny robił w szklanych po ptysiu i szklanych butelkach zwrotnych też coca-coli nie było problemu co najwyżej nakrętki nie trzymały i gaz uciekał.
Słyszałem o problemach gdy z braku odpowiednich, użyto butelek po wodzie żywcu nie gazowanym, rozdymało je jak balony. Lub 5 litrowych butelkach po wodzie i fajerwerkach gdy pękały.
Dobrze tu pasuje te powiedzenie „Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana”.

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 485
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: jakis1234 » wtorek, 27 kwie 2021, 21:06

podawałem 0.5g cukru lub glukozy na 0.5 litra
, chyba 5 g ;)
Pozdrawiam z opolskiego.


rozrywek
2500
Posty: 2624
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: rozrywek » środa, 28 kwie 2021, 09:26

Kòpôcz pisze:Rozczaruję Cię - w tym "bezalkoholowym" masz przynajmniej 3-4% alkoholu z samego cukru. Robi się wytrawny, bo drożdże zjadają cukier, pierdzą dwutlenkiem węgla i śr...ją alkoholem. Odkręcając wypuszczasz drożdżowe bąki, ale już ich stolec rozpuszczony w cieczy pozostaje ;)

Tu za wiele dodać się nie da.
Wszystko zostało powiedziane.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 293
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

Postautor: artur.sukiennik » środa, 28 kwie 2021, 09:47

Mimo wszystko zostanę przy szkle, ale ryzykował nie będe i szampana nie pije. Nie mam zamiaru granatów robic:-):-)


Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości