Pękające dekle fermentatorów BROWIN
-
Autor tematu - Posty: 249
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Czołem. W wiadrach fermentacyjnych firmy BIOWIN poj.30l. przerobiłem sporo cydrów i różnych win oraz nastawików kilka też się zrobiło. Używałem zawsze wiader i dekli w kolorze mlecznym. Nigdy nie miałem z nimi żadnego problemu. Jakiś czas temu przemiły sprzedawca zaproponował przezroczyste wiadra i takież dekle ale firmy BROWIN. Na różnicę w nazwie nie zwróciłem oczywiście wcześniej uwagi i wyszło to w czasie pisania tegoż posta a jeszcze się okazuje, że to ta sama firma tylko dwie nazwy. Do rzeczy - z deklami w kolorze mlecznym nigdy nic się nie działo(nazwa BIOWIN) a z deklami przezroczystymi od przezroczystych wiader z napisem BROWIN dzieje się tzn.pękają te dekle a właściwie ranty dekli. Te w kolorze mlecznym są robione z mocniejszego tworzywa. Jakby kto tam nosił się z zamiarem kupna tychże fermentatorów to polecam wybierać te w kolorze mlecznym z napisem BIOWIN. Już dwa przezroczyste mi pękły a z mlecznymi nic się nie dzieje. Pozdrawiam.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pękające dekle fermentatorów BROWIN
Ja mam wiadro i przykrywkę transparentne, ale z Malinowego Nosa i bardzo sobie je cenię. Dekiel szczelny , a to najważniejsze i nic sie ogólnie złego nie dzieje, dodatkowo jest w nim kranik i tez nie przecieka po mocnym skręceniu.
Natomiast mam też wiadro z Biowina mleczne i o szczelności dekla mogłem zapomnieć chyba po drugim zrobionym winie. Tak więc na pewno drugi raz nie kupię i oczywiście nie polecam!!
Natomiast mam też wiadro z Biowina mleczne i o szczelności dekla mogłem zapomnieć chyba po drugim zrobionym winie. Tak więc na pewno drugi raz nie kupię i oczywiście nie polecam!!
Ostatnio zmieniony sobota, 28 mar 2020, 22:40 przez freek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 249
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Pękające dekle fermentatorów BROWIN
Malinowy Nos (super fajny Gość) ma zdaje się dekle z dziurą na rurkę pośrodku. Biowin/Browin ma dekle z dziurą na rurkę przy krawędzi okręgu. Jak lecisz 100 l. nastawu w
czterech wiadrach po 30 l.poj. i stawiasz wiadro na wiadrze przedzielone jakąś deseczką co by nie przeciążać dekli- to rurki przy krawędzi okręgu mają znaczenie. Podsumowując- nie kupować przezroczystych dekli bo są za kruche. Czasem w sklepie mają i takie i takie. Brać wiadra mleczne lub przezroczyste(lepiej widać osad przy klarowaniu) a dekle brać mleczne bo nie pękają na rantach. Pozdrawiam.
czterech wiadrach po 30 l.poj. i stawiasz wiadro na wiadrze przedzielone jakąś deseczką co by nie przeciążać dekli- to rurki przy krawędzi okręgu mają znaczenie. Podsumowując- nie kupować przezroczystych dekli bo są za kruche. Czasem w sklepie mają i takie i takie. Brać wiadra mleczne lub przezroczyste(lepiej widać osad przy klarowaniu) a dekle brać mleczne bo nie pękają na rantach. Pozdrawiam.