Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Fiflak
250
Posty: 285
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 10:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Załączniki
owsiana whisky słodowa

Postautor: Fiflak » czwartek, 12 gru 2019, 13:49

Zacier sporządziłem wyłącznie ze słodu owsianego. Fermentowałem i gotowałem razem z młótem. Jeżeli jeszcze kiedyś na łiskacza tego rodzaju się zdecyduję, to na pewno już tylko z brzeczki. Łuska wypływa na wierzch, zatem przed destylacją musiałem i tak ją durszlakiem zebrać.
Pędzenie jednokrotne, na kolumnie, z długim i dokładnym odbiorem przedgonu. Smak samogonu od razu wskazuje na surowiec. Owsianego słodu z niczym porównać się nie da, to zboże wnosi wyraźny posmak, charakterne jest, że tak powiem. Bimber o mocy około 60% wlałem do dębowej wypalonej beczki o pojemności równej 10 litrów. Ciekawe co z tego wyjdzie.
Krótko pisząc;
Eksperyment kosztowny, bo słód owsiany zalicza się do drogich, lecz efekt końcowy wynagrodził mi poniesione wydatki, bowiem otrzymałem produkt wyraźnie odmienny od dotychczasowych napojów. Samogon owsiany, w wersji oficjalnej, czyt. sklepowej, stanowi towar trudno dostępny. Zatem domowy specjał tego rodzaju, zwłaszcza z beczki, śmiało można nazwać trunkiem egzotycznym.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

kwik44
900
Posty: 925
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: owsiana whisky słodowa

Postautor: kwik44 » czwartek, 12 gru 2019, 14:02

Fajnie. Mnie kiedyś kusiło, ale ze względów czasowych na razie odpuściłem temat. Tyle, że ja planowałem zrobić słód sam i zacierać nim ziarno. Tak 20:80. Nic, dawaj znać co w beczce słychać od czasu do czasu ;)


Autor tematu
Fiflak
250
Posty: 285
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 10:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Załączniki
Re: owsiana whisky słodowa

Postautor: Fiflak » czwartek, 12 gru 2019, 22:02

Oczywiście odezwę się, w niniejszym wątku, gdy specyfiku spróbuję. Nie wiem jeszcze jakie rozwiązanie wybiorę. Wszystko zależy, że się tak wyrażę, od moich zasobów cierpliwości. Im będą one większe, tym lepiej. Jeśli zdecyduję się na wariant, pt. deko ulewam z beczki i dopełniam ją nowym destylatem, to wybiorę samogon z kukurydzy. Zboże najbardziej neutralne, więc nawet większy dodatek nie przykryje owsianego słodu.
Daj znać na forum, gdy ruszysz z tym łiskaczem owsianym, który pozwolę sobie nazwać mieszanym. Wnioskuję, iż zamierzasz zatrzeć owies słodem owsianym, własnej produkcji. Życzę sukcesu i czekam na relacje. Jestem skazany, z przyczyn ode mnie niezależnych, na kupowanie zbóż już przemysłowo zesłodowanych. Tym bardziej ciekawi mnie, jakie smaki da się uzyskać z autorskiego słodu.

Awatar użytkownika

motueka.hop
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 20:42
Załączniki
Re: owsiana whisky słodowa

Postautor: motueka.hop » piątek, 13 gru 2019, 13:40

A może wykorzystać tak jak piwie oatmeal stout zwykłe płatki owsiane + słód jęczmienny? Bez słodów palonych raczej.


kwik44
900
Posty: 925
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: owsiana whisky słodowa

Postautor: kwik44 » piątek, 13 gru 2019, 20:35

Można. Każda kombinacja jest dozwolona. Mnie przede wszystkim kusiła wódka owsiana. Słodować umiem, robiłem to nie raz. Dodatkowo można się bawić w zakażanie i smak zmieni się jeszcze bardziej. Ja oprócz czasu mam też chwilowo problem z magazynowaniem. Wychodzi, że co roku trzeba by kupić kilka beczek... Nie skretyniałem jeszcze tak :)


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość