Znaleziono 316 wyników

autor: Fiflak
niedziela, 7 mar 2021, 12:37
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: młody ziemniak - swojak
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 1887

Re: młody ziemniak - swojak

Co odróżnia skrobię ziemniaczaną od mąki? Chodzi mi zarówno o zacieranie, jak i smak otrzymanego ostatecznie trunku.
Czy rektyfikacja nie skasowała wyjątkowego charakteru kartoflanki? Po mojemu całkowicie ustabilizowana kolumna produkuje czysty spirytus, czyt. bez cech surowca, z którego go wypędzamy.
autor: Fiflak
sobota, 6 mar 2021, 09:20
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: młody ziemniak - swojak
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 1887

Re: młody ziemniak - swojak

Wiem, lecz w mojej sytuacji nie ma mowy o przebieraniu w odmianach. Kupię taką, jaka będzie osiągalna, z resztą zapewne się nie dowiem, który rodzaj na jarmarku mi sprzedadzą. Ważne, aby powoli zdobywać doświadczenie w domowej produkcji ziemniaczanej gorzały. Optymalny scenariusz to przygotowanie py...
autor: Fiflak
czwartek, 4 mar 2021, 13:20
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: młody ziemniak - swojak
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 1887

Re: młody ziemniak - swojak

Odnośnie moich poczynań, to żadnych preferencji odmianowych nie przewiduję. Na pewno nie w obecnym roku. Celuję w choćby i jeden zacier wykonany latem, w końcu to młody ziemniak, prawda?
autor: Fiflak
czwartek, 4 mar 2021, 11:26
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier dosmaczony owocami.
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 785

Re: Zacier dosmaczony owocami.

Obiecująco wygląda ta mieszanka pszenicy z jabłkami zaprawiona Koji. Kwestią techniczną pozostaje rodzaj surowca zbożowego. Wyobrażam to sobie bowiem następująco: Bazę stanowił będzie sok jabłkowy a nadbudowę, że tak krasną nowomową pojadę, mąka pszenna. Po mojemu lepsza by była śruta, bo mąka lubi ...
autor: Fiflak
wtorek, 2 mar 2021, 21:26
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier dosmaczony owocami.
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 785

Re: Zacier dosmaczony owocami.

Trzymam mocno kciuki za twój projekt :ok: ostatnio wpadłem na coś podobnego - zainspirowany upodobaniami/powiązaniami pewnej fikcyjnej postaci zamyślam alkohol na bazie pszenicy i jabłek (opcjonalnie lekko zaprawiony miodowo-owocowo-korzennie). Także jak odkopię się z roboty, która mi zalega, zaczn...
autor: Fiflak
wtorek, 2 mar 2021, 21:18
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier z samego slodu żytniego.
Odpowiedzi: 80
Odsłony: 19272

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Wlewam około 60 mililitrów na 40 litrów wody. Czasami dokwaszę nieco mocniej, bo klasyczną setką płyn jest odmierzany. Preparat kupuję tu:
https://ichemia.pl/pl/p/Kwas-Fosforowy-Ortofosforowy-85-1kg/2074
autor: Fiflak
wtorek, 2 mar 2021, 16:48
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier z samego slodu żytniego.
Odpowiedzi: 80
Odsłony: 19272

Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Odkopuję wątek, ponieważ dopiero niedawno przeprowadziłem pierwsze starkowe pędzenia. Słód zmieliłem na ręcznym młynku walcowym. Zaciery gotowałem razem z młótem na kolumnie. Destylat na Koji znacznie łagodniejszy od fermiolowego. Zacieranie na zimno dało starkę niejako chlebową, zaś klasyczne bardz...
autor: Fiflak
wtorek, 2 mar 2021, 15:33
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Drożdże Piwowarskie a Whisky
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 2403

Re: Drożdże Piwowarskie a Whisky

Odnośnie fermentowania zacieru nietypowymi drożdżami, czyt. dedykowanymi do innych zastosowań, to póki co, sprawdziłem grzybki rumowe. Wpłynęły na aromat destylatu, tzn. nuta rumowa była faktycznie wyczuwalna. Planuję, w tym roku, doświadczenie z zastosowaniem piwowarskich drożdży do specjałów w sty...
autor: Fiflak
wtorek, 2 mar 2021, 11:21
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Spolszczony Chief Gowanus, czyli swojski genever.
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 716

Re: Spolszczony Chief Gowanus, czyli swojski genever.

Dziś wpadł mi do łba nowy pomysł. Mianowicie, połączenie wyrobu ginu, oraz geneveru. Już wyjaśniam w czym rzecz. Po odcedzeniu ziół zaleję je dwoma litrami wódki wykonanej z rozrobionego spirytusu łiskowego, czyt. uzyskanego z rektyfikacji pozostałości po produkcji single malta. Botaniki wykorzystam...
autor: Fiflak
wtorek, 2 mar 2021, 11:10
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier dosmaczony owocami.
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 785

Re: Zacier dosmaczony owocami.

Czy masz na myśli pszeniczny kalwados?
Przyznam;
Wielce interesująca idea.
autor: Fiflak
piątek, 26 lut 2021, 10:42
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Spolszczony Chief Gowanus, czyli swojski genever.
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 716

Re: Spolszczony Chief Gowanus, czyli swojski genever.

Macerat nastawiłem na starce, ponieważ genever odróżnia od ginu to, że etanol wnosi także smaki surowca, z którego go wykonano. Ciekawe, jak słodowość skomponuje się z botanikami.
autor: Fiflak
czwartek, 25 lut 2021, 11:05
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Spolszczony Chief Gowanus, czyli swojski genever.
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 716

Re: Spolszczony Chief Gowanus, czyli swojski genever.

Zgadza się, macerat na starce wciąż dojrzewa. Ciekawe, w jakim stopniu w geneverze będzie wyczuwalny chmiel.
autor: Fiflak
środa, 24 lut 2021, 16:30
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Spolszczony Chief Gowanus, czyli swojski genever.
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 716

Re: Spolszczony Chief Gowanus, czyli swojski genever.

Genever powstaje poprzez alembikową destylację maceratu. Taka już natura tego napitku a okoliczności owej zmieniać nie zamierzam. Zależy mi na nawiązaniu do klasycznej procedury. Podkreślam; Nie należę, w żadnym razie, do ortodoksów tzw. tradycji, czyli niby identycznej z dawną, metodą produkcji. Za...
autor: Fiflak
środa, 24 lut 2021, 12:55
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Spolszczony Chief Gowanus, czyli swojski genever.
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 716

Spolszczony Chief Gowanus, czyli swojski genever.

Inspirację znalazłem tam: https://spirits.com.pl/chief-gowanus/ Dlatego sporządziłem zacier ze słodu żytniego i Fermiolami go przerobiłem. Destylacja kolumnowa, metodą 1,5, że tak pozwolę sobie ją nazwać. Na czym ona polega? Po odebraniu przedgonów wyłączam sprzęt i czekam, aż spirytus spłynie do ko...
autor: Fiflak
poniedziałek, 18 sty 2021, 19:08
Forum: Wina Różne
Temat: wino z pszenicznego słodu
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 2468

Re: wino z pszenicznego słodu

Nasze hobby wymaga końskiej dawki cierpliwości, czego dowodem jest też niniejszy wątek. Nie mniej jednak eksperymenty się odbywają, choć bardzo powoli, wiedzy tu na forum przybywa. Wino nastawiłem w lipcu AD. 2020, więc już pół roku upłynęło. Po zakończonej fermentacji zostało zabutelkowane do flasz...
autor: Fiflak
poniedziałek, 18 sty 2021, 17:27
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier dosmaczony owocami.
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 785

Zacier dosmaczony owocami.

Eksperyment przeprowadziłem w 2019 roku. Trunek zebrał same dobre recenzje. Właśnie ten fakt ośmielił mnie do założenia niniejszego tematu. Samogon nazwałem, być może nieco dziwacznie, armaniakiem jęczmiennym. Po prostu nie chciałem zmarnować winogron. A z drugiej strony, nie zamierzałem dosypywać b...
autor: Fiflak
poniedziałek, 18 sty 2021, 17:01
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: hybryda zacierania słodem i enzymami
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 2738

Re: hybryda zacierania słodem i enzymami

Stosuję enzym scukrzający, także podczas zacierania wsadu na single malty. Prawo szkockie na szczęście mnie nie ogranicza. Co się tyczy różnic pomiędzy ziarnem niesłodowanym zatartym wyłącznie enzymami, a słodem, to po mojemu różnice istnieją. Ma się rozumieć na korzyść słodu. Przeprowadziłem doświa...
autor: Fiflak
niedziela, 17 sty 2021, 16:03
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Jakie słody do whisky single malt?
Odpowiedzi: 29
Odsłony: 6891

Re: Jakie słody do whisky single malt?

Intrygujące nuty wnosi whisky monachijska, wytworzona z jasnej wersji tego słodu. Dla pewności przepędziłem dwa zaciery. Jeden na fermiolach a drugi na drożdżach dedykowanych do rumu. Chętnie rozwinę temat w osobnym wątku, jeżeli ktoś z braci bimbrowniczej będzie zainteresowany "rumowymi" ...
autor: Fiflak
niedziela, 17 sty 2021, 10:34
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Trunki smakowe typu gin (jałowcówka), anyżówka, kminkówka..
Odpowiedzi: 154
Odsłony: 86049

Re: Trunki smakowe typu gin (jałowcówka), anyżówka, kminkówka..

Podczas puszki smakowej dużo przebija zieleniny. Czas maceracji napisałem starczy doba. Jak długo pędzić? Napisałem odbieramy 85-90%, reszta to odpad. Klasycznie do 97stopni w kotle. Tyle mogę od siebie dodać. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Czy ja się niewystarczająco precyzy...
autor: Fiflak
piątek, 15 sty 2021, 17:26
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Trunki smakowe typu gin (jałowcówka), anyżówka, kminkówka..
Odpowiedzi: 154
Odsłony: 86049

Re: Trunki smakowe typu gin (jałowcówka), anyżówka, kminkówka..

To jakieś nieporozumienie. Gin nie jest rodzajem absyntu. To kompletnie inny trunek. Dodatkowo napisałem wyraźnie, iż idzie mi o sprawdzenie nowej metody, czyli destylacji czystego spirytusu i aromatyzowanie jego oparów. Póki co wszystko stanowi wielką niewiadomą, nawet czas destylacji. Chciałbym wy...

Wyszukiwanie zaawansowane