Owocowe brandy dla początkujących.
-
online
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Darku ale jak dobrze pamiętam to Ty robisz jabca na dwa razy. Pierwszy raz na szybko z pełną mocą do póki starcza cierpliwości czyli 99,5 * w kegu bo później to mordęga... A później na półkowej z cięciem frakcji na nos i nadgarstek. Co robisz z przedgonem przy drugiej destylacji? Ja się ostatnio tak zagalopowałem, że oprócz pierwszej piecdziesiątki wszystko wlałem do damy ☺...
Pozdrawiam Gacek.
-
online
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Na początku chciałem napisać ambrozja... Ale to nie to... niestety, ale dużo nauki jeszcze przede mną. Dla mnie bomba, moc i aromat w jednym, a jednocześnie delikatne i łagodne, nie ostre, piekące... O efekcie sam się przekonasz jak zrobię jeszcze gruszkę i wszystko wyślę Ci jedną paczką. Muszę poczekać jak "konferencja" będzie w dobrej cenie.
Pozdrawiam Gacek.
-
online
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Powiem szczerze, że u mnie leżakuje tyle co u Darka☺ jest część, która czeka, aż będę miał syna ale staram się nie zaglądać do butelek i beczki z racji mojej "silnej" woli. Mam nawet jedną (ostatnią) butelkę z sierpnia 2009 ale przysiegłem sobie że otworzę na narodziny syna... a mam juź dwie córki
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
W przypadku owoców, zbóż przedgon i pogon zawsze dodaję do kolejnej destylacji. Po co kastrować smaki?
Co więcej jeśli ktoś zna angielski, a nawet jak nie zna to google translator i tak przetłumaczy, proponuję poszukać sobie postów na forum Homedistiller niejakiej Paulinki. Bardzo ciekawa lektura nt. palinki. Stety, ale owoce i zboża to nie spirytus i wzięte stamtąd podejście jest błędne.
Co więcej jeśli ktoś zna angielski, a nawet jak nie zna to google translator i tak przetłumaczy, proponuję poszukać sobie postów na forum Homedistiller niejakiej Paulinki. Bardzo ciekawa lektura nt. palinki. Stety, ale owoce i zboża to nie spirytus i wzięte stamtąd podejście jest błędne.
-
online
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
W ten sposób nie mierzy się zawartości alkoholu w nastawie.
Pobierz próbkę np. 100ml odgazuj i zmierz zawartość cukru.
Najlepiej jakbyś znał początkowe Blg, wtedy, po zatrzymaniu fermentacji, poznasz zawartość alkoholu.
Cukromierz prawdę Ci powie
Zostaw to w spokoju.chilka69 pisze:Wieczorem zaglądam do beczki i jestem zadowolony bo drożdże elegancko pracują. Próbowałem zmierzyć zawartość alkoholu ale nie mogłem bo alkoholomierz wypierało z menzurki i pokazywało 0
W ten sposób nie mierzy się zawartości alkoholu w nastawie.
Pobierz próbkę np. 100ml odgazuj i zmierz zawartość cukru.
Najlepiej jakbyś znał początkowe Blg, wtedy, po zatrzymaniu fermentacji, poznasz zawartość alkoholu.
Cukromierz prawdę Ci powie
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Poczekaj aż przestanie pracować i sam zacznie się klarować. Nie musisz klarować przed destylacją. Oczywiście byłoby wskazane wyklarowanie nastawu jak wina, ale to dość długotrwały proces więc jak skończy pracować możesz zacząć destylację. Ja destyluję dwukrotnie. Pierwszy raz odpęd bez cięcia frakcji na samym tylko katalizatorze z miedzią, drugi raz z użyciem kolumny półkowej. Gdy nie miałem jeszcze półki, używałem kolumny do połowy tylko wypełnionej sprężynkami i destylowałem w opcji pot still z maksymalnie otwartym zaworkiem na mocy około 1700 - 1800W aż do momentu osiągnięcia na głowicy temp. 94 stopni. wtedy wymuszałem niewielki refluks utrzymując 90 stopni na głowicy aż do 97 - 97,2 stopni w kegu. Reszta na spirytus.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2370
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
To raz powoli, i sumiennie oddziel frakcje.
K.
K.
Ostatnio zmieniony środa, 12 cze 2019, 14:28 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Dobra rada,też tam myślę. Czas pokaże.
Scalone
Kamal mam pytanie, co myślisz o klarowaniu ? Po zlaniu z nad osadu ile dni trzeba klarować lub ile można, jak Ty to robisz. Dodam że będę pierwszy raz destylował nastaw owocowy i w dodatku na kolumnie aabratek bez płaszcza.
Scalone
Kamal mam pytanie, co myślisz o klarowaniu ? Po zlaniu z nad osadu ile dni trzeba klarować lub ile można, jak Ty to robisz. Dodam że będę pierwszy raz destylował nastaw owocowy i w dodatku na kolumnie aabratek bez płaszcza.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 cze 2019, 10:47 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Owocówki nie sklarujesz aż tak dokładnie jak cukrówki. Chyba że zrobisz wino, ale to potrwa.
Nie przejmuj się, że będzie mętne, jeśli nie wpakujesz do KEGa gęstego, to nie powinieneś przypalić.
Nie przejmuj się, że będzie mętne, jeśli nie wpakujesz do KEGa gęstego, to nie powinieneś przypalić.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Kolego nie ma jakiegoś ściśle określonego czasu klarowania nastawów, zacierów, win itp.. Jeśli dodasz jakieś środka klarującego to trochę to przyspieszy proces. Jak pozostawisz nastaw do samoczynnego sklarowania to potrwa to kilka dni, pomaga tutaj niska temperatura-choć teraz może być trudno o takie pomieszczenie.
Kolego po pierwsze to bym sprawdził blg jak nie ma 0 to jeszcze bym zaczekał chwilę (no chyba, że coś złego się dzieje w nasatwie to inna bajka). Miałem kiedyś przypadek ze zbożówką, która kiepsko dobijała do 0, ale jakoś trochę poczekalem i spokojnie doszło do 0.
Więc może trochę czasu dobrze zrobi twojemu nastawowi.
Życzę miłej pracy przy aparaturze
Kolego po pierwsze to bym sprawdził blg jak nie ma 0 to jeszcze bym zaczekał chwilę (no chyba, że coś złego się dzieje w nasatwie to inna bajka). Miałem kiedyś przypadek ze zbożówką, która kiepsko dobijała do 0, ale jakoś trochę poczekalem i spokojnie doszło do 0.
Więc może trochę czasu dobrze zrobi twojemu nastawowi.
Życzę miłej pracy przy aparaturze
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem
-
- Posty: 85
- Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Witam serdecznie. Dawno juz mnie tu nie było Potrzebuje Waszej pomocy. Wiadomo ze owoce miękkie typu truskawka, malina etc. traca swoj aromat podczas fermentacji stad też gdy chce się zrobić z nich owocówkę należy zrobic tzw. geist. Czyli zrobic nalew na tych owocach, macerować je lub przeprowadzić dygestie jeżeli komus się śpieszy. A potem destylowac, tak robi sie np. himbeerwasser. Ale co z jagodami? Dostane je w prezencie i chce zrobic z nich cos dobrego. Czy ktoś z Was destylował kiedys jagody? Fermentowaliście czy może geist? Pomóżcie
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Jak masz sprzęt do gotowania gęstego, to gotuj, aby wyciągnąć całkiem dobry alkohol. Można trochę dolać czystego rektyfikatu ok. 60% - będzie więcej destylatu. A ile będzie tych owoców?
Truskawek nie robiłem w ten sposób, bo z alkoholu są jadalne Wiśnie też jadalne.
Odzyskiwałem alko z pigwowca, malin, śliwek, DR, tarniny i derenia. Nawet z orzecha włoskiego
Truskawek nie robiłem w ten sposób, bo z alkoholu są jadalne Wiśnie też jadalne.
Odzyskiwałem alko z pigwowca, malin, śliwek, DR, tarniny i derenia. Nawet z orzecha włoskiego
Ostatnio zmieniony środa, 19 cze 2019, 00:04 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Witam szanowne grono
Po 3 tygodniach zamierzam destylować nastaw. Z 60kg jabłek, trochę wody i około 8kg cukru otrzymałem 50l czystego nastawu wyciśniętego w prasie. Wszystko ma blg 2 , że od 5 dni nic się nie zmienia jutro wszystko wrzucam na rurki. Myślicie że to dobry pomysł, czy jeszcze czekać?
Po 3 tygodniach zamierzam destylować nastaw. Z 60kg jabłek, trochę wody i około 8kg cukru otrzymałem 50l czystego nastawu wyciśniętego w prasie. Wszystko ma blg 2 , że od 5 dni nic się nie zmienia jutro wszystko wrzucam na rurki. Myślicie że to dobry pomysł, czy jeszcze czekać?
-
online
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Wszystko przygotowane, czaka na odpalenie. Tylko człowiek wróci z pracy i się bierze do roboty Na pewno opiszę wrażenia organoleptyczne. A tak swoją drogą może jakaś mała wymiana próbkami, nie koniecznie teraz, ale po sezonie śliwkowym? Ktoś byłby chętny ?
Ostatnio zmieniony sobota, 22 cze 2019, 21:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
online
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy