OVM czy OLM modyfikacja
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
-
Autor tematu - Posty: 56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: miód
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Cześć pytanie w sprawie OVM, do tej pory pracowałem na aabrateku klasycznie na zaworze lm. Teraz dodałem OVM i wyczytałem że w kolumnie w miejscu gdzie jest odejście OVM powinna być wolna przestrzeń - bez wypełnienia. Więc czeka mnie modyfikacja kolumny w celu wspawania podpór - na podporze będzie podtrzymanie sprężynek i na tym sprężynki. Chciałem zapytać o odległość (góra, dół) od odejścia.
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 lut 2023, 12:42 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
-
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: OVM
Dokładnie takHeniekStarr pisze:Gdzie przeczytałeś o tej wolnej przestrzeni?
U mnie na tym odcinku pełen zasyp, w nypel wetknięty kawałek zmywaka, żeby sprężynki nie wypadły.
Z tą chłodnicą przy OLM to polemizowałbym. Moim zdaniem warto montować.Doody pisze: Szkoda że dodałeś OVM a nie OLM, który jest prostrzy w obsłudze, nie wymaga chłodnicy i daje lepszy rektyfikat...
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
- Kontakt:
A ja uważam to za zaletę bo i tak zawsze zostawiam destylat do wietrzenia a z cieplejszego łatwiej coś odparowywuje co poprawia jego jakość
Możesz to rozwinąć, przy prędkości odbioru 25-30ml temperatura cieczy w gąsiorku chyba nigdy nie była wyższa niż 40 stopni.drgranatt pisze:Z tą chłodnicą przy OLM to polemizowałbym. Moim zdaniem warto montować.
A ja uważam to za zaletę bo i tak zawsze zostawiam destylat do wietrzenia a z cieplejszego łatwiej coś odparowywuje co poprawia jego jakość
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
-
Autor tematu - Posty: 56
- Ulubiony Alkohol: miód
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: OVM czy OLM modyfikacja
Jak zamawiałem swoją kolumnę (9 lat temu) to zamówiłem z odejściem (wspawany nypel ) tak by kiedyś dołożyć tą dodatkową chłodnicę. Informacje o pustej przestrzeni wyczytałem na którymś z for tematycznych. Kto się skarżył na niską ilość urobku na ovm i poradzono właśnie taki patent. Przy okazji jeszcze jedno pytanie a w zasadzie to kilka. Czy podczas pracy na ovm odkręcacie zawór w lm?
Jak bardzo odkręcać zawór ovm?
Jeszcze sprawa temperatury w głowicy. Jak pracowałem na LM to temperatura na głowicy (w momencie gdy temp zaczyna rosnąć) zatrzymywała się gdzieś tak siedemdziesiąt kilka stopni. Teraz po dodaniu ovm temperatura na szczycie zatrzymuje się na 80cos stopni a na dolnym termometrze jest ok 70 coś. Po 40min stabilizacji góra spada na te kilka stopni powyżej 70. Zasilanie wody podłączone od dołu ovm na wylot wody z ovm podpięty pod zasilanie skraplacza w głowicy, czy ta początkowa temperatura na głowicy jest ok, czy może jednak ja coś robię nie tak?
Jak bardzo odkręcać zawór ovm?
Jeszcze sprawa temperatury w głowicy. Jak pracowałem na LM to temperatura na głowicy (w momencie gdy temp zaczyna rosnąć) zatrzymywała się gdzieś tak siedemdziesiąt kilka stopni. Teraz po dodaniu ovm temperatura na szczycie zatrzymuje się na 80cos stopni a na dolnym termometrze jest ok 70 coś. Po 40min stabilizacji góra spada na te kilka stopni powyżej 70. Zasilanie wody podłączone od dołu ovm na wylot wody z ovm podpięty pod zasilanie skraplacza w głowicy, czy ta początkowa temperatura na głowicy jest ok, czy może jednak ja coś robię nie tak?
-
Jaroslav,
Jeden z kolegów którzy udzielili się w tym wątku, to polecany konstruktor. Ani on, ani nikt inny, słowem się nie zająknął o pustej przestrzeni wokół/pod/nad OVM. Przyjmij więc, że nie musisz nic kombinować z żadnym patentem.
Tak, podczas odbioru z OVM mam otwarty zawór LM. Pozbyłem się z niego przedgonu, ale wciąż kapie mi z niego kropla na 2-3 sekundy.
Zawór OVM odkręcam tak, aby utrzymać założony ( po sprawdzeniu wydajności kolumny współczynnik RR, czyli ile odbieram, w stosunku do tego, ile wraca na wypełnienie. Bezpośrednio wynika to ze średnicy kolumny, rodzaju wypełnienia, przyłożonej mocy i mocy nastawu.
Podłączenie wody masz, jak należy. Zamieniałeś te termometry miejscami? Takie same wskazania?
Jeden z kolegów którzy udzielili się w tym wątku, to polecany konstruktor. Ani on, ani nikt inny, słowem się nie zająknął o pustej przestrzeni wokół/pod/nad OVM. Przyjmij więc, że nie musisz nic kombinować z żadnym patentem.
Tak, podczas odbioru z OVM mam otwarty zawór LM. Pozbyłem się z niego przedgonu, ale wciąż kapie mi z niego kropla na 2-3 sekundy.
Zawór OVM odkręcam tak, aby utrzymać założony ( po sprawdzeniu wydajności kolumny współczynnik RR, czyli ile odbieram, w stosunku do tego, ile wraca na wypełnienie. Bezpośrednio wynika to ze średnicy kolumny, rodzaju wypełnienia, przyłożonej mocy i mocy nastawu.
Podłączenie wody masz, jak należy. Zamieniałeś te termometry miejscami? Takie same wskazania?
-
Leci mi chłodny destylat.
No właśnie. Jako, że to opcja więc miałem wybór i do LM też mam założoną chłodnicę. Z takiego rozwiązania jestem bardzo zadowolony.Doody pisze:Chłodnica przy OVM to konieczność a a przy OLM opcja
-
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Jak destyluję, to wkładam do papugi czujkę termometru i wiedząc jaka jest temperatura, przeliczam sobie procent.
Można to zrobić wygodnie choćby w AlkoCalc.
Zalety: brak dodatkowego urządzenia, brak dodatkowego podłączenia wody i punktów nieszczelności, a różnica w wygodzie, moim zdaniem, niewielka.
I co to zmienia? Nie mam chłodnicy przy OLM, jak robię rektyfikację, to nie muszę mierzyć poziomu alkoholu i tak wiem, że jest około 96.drgranatt pisze: No właśnie. Jako, że to opcja więc miałem wybór i do LM też mam założoną chłodnicę. Z takiego rozwiązania jestem bardzo zadowolony. Leci mi chłodny destylat.
Jak destyluję, to wkładam do papugi czujkę termometru i wiedząc jaka jest temperatura, przeliczam sobie procent.
Można to zrobić wygodnie choćby w AlkoCalc.
Zalety: brak dodatkowego urządzenia, brak dodatkowego podłączenia wody i punktów nieszczelności, a różnica w wygodzie, moim zdaniem, niewielka.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać.
- Ulubiony Alkohol: Ardbeg
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
I można od razu degustowaćdrgranatt pisze:No właśnie. Jako, że to opcja więc miałem wybór i do LM też mam założoną chłodnicę. Z takiego rozwiązania jestem bardzo zadowolony.Doody pisze:Chłodnica przy OVM to konieczność a a przy OLM opcja
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
-
- Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Myślenie, że z ciepłego destylatu cos jeszcze odparuje to myślnie życzeniowe i usprawiedliwianie swojego wyboru. Nic, poza zapachem w pomieszczeniu się nie osiągnie. Co ma odparować w temperaturze 40, czy 50C, co nie zostało odebrane na początku procesu? To podobny mit jak to, że ciepły spirytus paruje z naczynia odbiorczego. Właśnie po to włożyłeś właśnie 2000W w grzanie kolumny żeby ten sam efekt osiągnąć w słoiku postawionym na słońcu…
System OVM ma dwie niezaprzeczalne zalety- jego przewaga nad system OLM to zimny destylat (więc zero odorów) oraz łatwość wizualnego określenia otwarcia zaworu dźwigniowego. Przy zaworze precyzyjnym z pokrętłem nie wiesz ile obrotów jest ustawione, więc za każdym razem trzeba albo liczyć kółka albo regulować na nowo. Przy zaworze z dźwignią pamiętasz położenie i można to ustawić praktycznie na ślepo.
System OVM ma dwie niezaprzeczalne zalety- jego przewaga nad system OLM to zimny destylat (więc zero odorów) oraz łatwość wizualnego określenia otwarcia zaworu dźwigniowego. Przy zaworze precyzyjnym z pokrętłem nie wiesz ile obrotów jest ustawione, więc za każdym razem trzeba albo liczyć kółka albo regulować na nowo. Przy zaworze z dźwignią pamiętasz położenie i można to ustawić praktycznie na ślepo.
-
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 108 razy
- Kontakt:
Robiłem różne badania, dorzuciłem jednego razu dwie próbki - wietrzona kilka dni i nie. W tej wietrzonej moc spadła o 0,32. W próbkach był również acetal w niewielkiej ilości, w tej wietrzonej spadek był 0,04g/hl.jpiwek pisze:Co ma odparować w temperaturze 40, czy 50C, co nie zostało odebrane na początku procesu? To podobny mit jak to, że ciepły spirytus paruje z naczynia odbiorczego
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
- Kontakt:
Nie myl kolego wrzenia cieczy z jej parowaniem
Kolego ja zawsze wietrzę swoje destylaty, uważam, że to sporo daje. Co do samego odparowywania to jednak się mylisz, z gąsiorka 5L jakieś 50ml mi zawsze ucieka ( to jest też uzależnione od temperatury otoczenia).jpiwek pisze: Co ma odparować w temperaturze 40, czy 50C, co nie zostało odebrane na początku procesu? To podobny mit jak to, że ciepły spirytus paruje z naczynia odbiorczego.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
-
- Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Oho, deptam producentom na odciski za mówienie prawdy.
Mogę Ci to nawet policzyć w mililitrach, jeżeli podasz temperaturę odbioru.
Acetale są nietrwałe, więc ich poziom zmniejszy się nawet w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nie myl rozszerzalności cieczy z odparowaniem. Jak wlejesz do 5l gąsiorka te swoje ciepłe 5l, to logicznym jest, że po ochłodzeniu spadnie jego objętość.wolan pisze: Co do samego odparowywania to jednak się mylisz, z gąsiorka 5L jakieś 50ml mi zawsze ucieka ( to jest też uzależnione od temperatury otoczenia).
Mogę Ci to nawet policzyć w mililitrach, jeżeli podasz temperaturę odbioru.
Moc wietrzonej spada, bo alkohol jest higroskopijny i ciągnie wilgoć z powietrza.aakk pisze:Robiłem różne badania, dorzuciłem jednego razu dwie próbki - wietrzona kilka dni i nie. W tej wietrzonej moc spadła o 0,32. W próbkach był również acetal w niewielkiej ilości, w tej wietrzonej spadek był 0,04g/hl.
Acetale są nietrwałe, więc ich poziom zmniejszy się nawet w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 lut 2023, 10:37 przez jpiwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Panowie, żeby nie tworzyć niepotrzebnych dyskusji.
Ja zamontowałem chłodnice na każdym odbiorze, ponieważ gorący destylat parował mi do otoczenia a z praktycznego punku widzenia, nie chciałem czuć tej woni czy smrodu w otoczeniu.
Niech każdy robi to co i jak chce. Koniec kropka.
Ja zamontowałem chłodnice na każdym odbiorze, ponieważ gorący destylat parował mi do otoczenia a z praktycznego punku widzenia, nie chciałem czuć tej woni czy smrodu w otoczeniu.
Niech każdy robi to co i jak chce. Koniec kropka.
-
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 114 razy
To zależy, jaki jest rozmiar nypla. Pustą przestrzeń stosuje się, gdy jego średnica jest zbliżona do średnicy kolumny. Gdy jest znacznie mniejsza (np. 1/2" dla kolumny 60mm) wypełnienie powinno zostać. Należy jedynie zabezpieczyć chłodnicę VM przed sprężynkami. Kawałek zmywaka, czy siatki wystarczy.
Zawór LM w głowicy można nieznacznie odkręcić, aby odbierać kropelkowo przedgony.
Zawór OVM odkręca się stosownie do zamierzonej prędkości odbioru. Trzeba pamiętać, że reakcja następuje z pewnym opóźnieniem, ale to kwestia wprawy.
Temperatury wyglądają normalnie. Można rozdzielić obiegi wody i regulować niezależnie.
Zawór LM w głowicy można nieznacznie odkręcić, aby odbierać kropelkowo przedgony.
Zawór OVM odkręca się stosownie do zamierzonej prędkości odbioru. Trzeba pamiętać, że reakcja następuje z pewnym opóźnieniem, ale to kwestia wprawy.
Temperatury wyglądają normalnie. Można rozdzielić obiegi wody i regulować niezależnie.
Wracając do sedna.
Czy ma sens modyfikacja kolumny z OVM na OLM przy założeniu:
- sporego wydatku na takią modyfikację,
- korzyści z lepszej jakości destylatu,
- korzyści z możliwości kolejnej automatyzacji odbioru poprzez dodatkowe zastosowanie silnika krokowego
na zaworze precyzyjnym OLM,
- zwiększenie możliwości odbioru "odpędu" w stosunku do OVM - wiem że jakość może spaść ale i tak to półprodukt do LesGO
Czy ktoś ma dokładny schemat OLM - najlepiej w przekroju kolumny z zaznaczonymi wysokościami podparcia ?
Czy ma sens modyfikacja kolumny z OVM na OLM przy założeniu:
- sporego wydatku na takią modyfikację,
- korzyści z lepszej jakości destylatu,
- korzyści z możliwości kolejnej automatyzacji odbioru poprzez dodatkowe zastosowanie silnika krokowego
na zaworze precyzyjnym OLM,
- zwiększenie możliwości odbioru "odpędu" w stosunku do OVM - wiem że jakość może spaść ale i tak to półprodukt do LesGO
Czy ktoś ma dokładny schemat OLM - najlepiej w przekroju kolumny z zaznaczonymi wysokościami podparcia ?
-
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Kupujesz OLM 300-400zł, zamykasz zawór przy OVM (w wersji wypasionej dokupujesz zaślepkę ok 10zł)
Odkręcasz głowicę, przykrecasz OLM i do niego głowicę.
Chyba ze kolumna to jakiś wynalazek i wyjdzie ze lepiej nową zrobić
Jeżeli chcesz sam spawac to o schemat wystarczy wujka google spytać, będzie jeszcze taniej.
Tak ma sens
Czy ja wiem czy taki spory ?
Kupujesz OLM 300-400zł, zamykasz zawór przy OVM (w wersji wypasionej dokupujesz zaślepkę ok 10zł)
Odkręcasz głowicę, przykrecasz OLM i do niego głowicę.
Chyba ze kolumna to jakiś wynalazek i wyjdzie ze lepiej nową zrobić
Jeżeli chcesz sam spawac to o schemat wystarczy wujka google spytać, będzie jeszcze taniej.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Pewnie ilu użytkowników, tyle opinii. Moim zdaniem, o ile jesteś zadowolony z osiąganej jakości, nie warto.
- koszt, może przy samoróbce niewielki ale zawsze można PLNy przeznaczyć na coś innego,
- jakość przy starannej obsłudze OVM powinna być zbliżona do tej z OLM (znowu moim zdaniem OLM jest łatwiejszy w użytkowaniu ale możliwy ubytek tych kilku(nastu) centymetrów wypełnienia może być wyczuwalny przez wytrawnych smakoszy, podobnie zresztą jak nerwowe ruchy zaworem OVM)
- silnikować można też zawór OVM, tylko po co?
- prędkość odbioru nie zależy w tm przypadku od systemu OVM/OLM ale od innych parametrów: wsadu, średnicy i wysokości kolumny, rodzaju wypełnienia, mocy grzania i chłodzenia... a przede wszystkim od oczekiwań i cierpliwości operatora.
- koszt, może przy samoróbce niewielki ale zawsze można PLNy przeznaczyć na coś innego,
- jakość przy starannej obsłudze OVM powinna być zbliżona do tej z OLM (znowu moim zdaniem OLM jest łatwiejszy w użytkowaniu ale możliwy ubytek tych kilku(nastu) centymetrów wypełnienia może być wyczuwalny przez wytrawnych smakoszy, podobnie zresztą jak nerwowe ruchy zaworem OVM)
- silnikować można też zawór OVM, tylko po co?
- prędkość odbioru nie zależy w tm przypadku od systemu OVM/OLM ale od innych parametrów: wsadu, średnicy i wysokości kolumny, rodzaju wypełnienia, mocy grzania i chłodzenia... a przede wszystkim od oczekiwań i cierpliwości operatora.
Ostatnio zmieniony środa, 4 wrz 2024, 17:33 przez czytam, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję za odpowiedzi. Możliwe że sam zrobię coś takiego - mam już wstępny pomysł. Co do gotowca do dostałem ofertę na moduł OLM (440 pln) ale problemem jest wysokość pomieszczenia jak zawsze więc potrzebna jest modyfikacja kolumny a nie jej rozbudowa. Zmotoryzowanie OVM pozwala na bezpieczną pracę (dodatkowy zawór z siłownikiem może odcinać odbiór w momencie napełnienia pojemnika albo np. skoku temp. na 10 półce - wygodne bo daje czas i nie trzeba biec tylko można spokojnie iść), ale regulacja precyzyjna zaworu ze względu na jego średnicę oraz pary alkoholu jest słaba. W przypadku OLM wystarczy prosty silnik krokowy i mamy dokładną regulację odbioru i ta opcja mocno kusi.
P.S. Szlumf dzięki za wskazówki odnośnie bufora w kotle - projekt zrealizowany
P.S. Szlumf dzięki za wskazówki odnośnie bufora w kotle - projekt zrealizowany
-
- Podziękował: 647 razy
- Otrzymał podziękowanie: 605 razy
Tu masz przepis na półkę OLM post287510.html#p287510. Oczywiście musisz go dostosować do tego co masz. Rosjanie używali silnika krokowego do systemu "igła z windą". Ja mam windę ręczną post175789.html#p175789 ale wystarczą szpulki po niciach do adaptacji. Kolega @czytam ma może jeszcze rysunki poglądowe.
A jak się sprawuje?
Tu masz przepis na półkę OLM post287510.html#p287510. Oczywiście musisz go dostosować do tego co masz. Rosjanie używali silnika krokowego do systemu "igła z windą". Ja mam windę ręczną post175789.html#p175789 ale wystarczą szpulki po niciach do adaptacji. Kolega @czytam ma może jeszcze rysunki poglądowe.
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 wrz 2024, 16:05 przez Szlumf, łącznie zmieniany 1 raz.
-