Olej sojowy jako biostymulator.
-
Autor tematu - Posty: 308
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 308
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: Olej sojowy jako biostymulator.
Ja bardziej się skoncentrowałem na tym :
W tym kontekście zdecydowanie warto.Przy dodatku związków mineralnych oraz oleju sojowego nastąpiło
największe ograniczenie alkoholi wyższych, tj. odpowiednio o 48 i 37% – w stosunku do próby kontrolnej
Ostatnio zmieniony sobota, 30 gru 2023, 17:39 przez robert.michal, łącznie zmieniany 2 razy.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Olej sojowy jako biostymulator.
To ograniczenie zawartości alkoholi wyższych to trochę ściema - przy większych BLG masz mniej alkoholi wyższych kosztem większej ilości aldehydów - co widać w badaniu.
W ogóle to badanie jest trochę dziwne - jest bardzo prawdopodobne, że w oleju sojowym jest trochę rozpuszczalnych w wodzie elementów takich samych jak w pożywce mineralnej, stąd zbieżne wyniki. Wrzucono też do jednego worka sole i witaminę B, które mają różny wpływ na fermentację zamiast to rozdzielić na poszczególne próby i zobaczyć co i jak działa. Mogłoby się okazać, że zamiast oleju wystarczy dać nieco więcej witamin.
W ogóle to badanie jest trochę dziwne - jest bardzo prawdopodobne, że w oleju sojowym jest trochę rozpuszczalnych w wodzie elementów takich samych jak w pożywce mineralnej, stąd zbieżne wyniki. Wrzucono też do jednego worka sole i witaminę B, które mają różny wpływ na fermentację zamiast to rozdzielić na poszczególne próby i zobaczyć co i jak działa. Mogłoby się okazać, że zamiast oleju wystarczy dać nieco więcej witamin.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 gru 2023, 23:06 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 40
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 22:01
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Olej sojowy jako biostymulator.
Bardziej chodzi o dokarmianie szczep drożdży odpornego na alkohol w ostatniej fazie fermentacji gdzie stężenie alkoholu rośnie a witam brak i muszą jeść śmieci. Wystarczy sypnąć trochę witamin w końcowej fazie fermentacji i obejdzie się bez sraczki aldehydami.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 sty 2024, 21:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Olej sojowy jako biostymulator.
Ciekawą rzeczą, aczkolwiek upierdliwą jest fermentacja ciągła - coś jak filtrowanie w kolumnie węglem tylko zamiast węgla masz drożdże i puszczasz powoli zacier. Ponoć bardzo szybkie i stosowane przy bioetanolu, tylko cała zabawa aby drożdże unieruchomić w kolumnie.