Olej sojowy jako biostymulator.

Porozmawiajmy o poszczególnych częściach składowych zacierów.

Autor tematu
robert.michal
300
Posty: 308
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 75 razy
Kontakt:

Post autor: robert.michal »

Jakie korzyści może przynieść dolanie oleju sojowego do zacieru.
link do ściągnięcia PDF.

KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Olej sojowy jako biostymulator.

Post autor: Doody »

Z wyników badań wygląda na to, że dodatki podnoszą końcową moc zacieru w granicach 0,02÷0,06% (i to po 72 godzinach może poźniej się wyrównuje). Nie wiadomo za to jaki wpływ będą miały na smak, klarowanie itp. Moim zdaniem nie warto.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
robert.michal
300
Posty: 308
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 75 razy
Kontakt:
Re: Olej sojowy jako biostymulator.

Post autor: robert.michal »

Ja bardziej się skoncentrowałem na tym :
Przy dodatku związków mineralnych oraz oleju sojowego nastąpiło
największe ograniczenie alkoholi wyższych, tj. odpowiednio o 48 i 37% – w stosunku do próby kontrolnej
W tym kontekście zdecydowanie warto.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 gru 2023, 17:39 przez robert.michal, łącznie zmieniany 2 razy.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Olej sojowy jako biostymulator.

Post autor: zask »

Przeczytałem, ciekawe ale: jak olej (sojowy) wpływa na poprawę jakości zacieru skoro jak to olej jest lżejszy od wody i unosi się na powierzchni?

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Olej sojowy jako biostymulator.

Post autor: HeniekStarr »

Nie wiem, jak wygląda zacier żytni. Wyobrażam sobie jednak, że nie jak woda. A przy mieszaniu tłuszczu z cieczą powstaje emulsja.

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Olej sojowy jako biostymulator.

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

To ograniczenie zawartości alkoholi wyższych to trochę ściema - przy większych BLG masz mniej alkoholi wyższych kosztem większej ilości aldehydów - co widać w badaniu.

W ogóle to badanie jest trochę dziwne - jest bardzo prawdopodobne, że w oleju sojowym jest trochę rozpuszczalnych w wodzie elementów takich samych jak w pożywce mineralnej, stąd zbieżne wyniki. Wrzucono też do jednego worka sole i witaminę B, które mają różny wpływ na fermentację zamiast to rozdzielić na poszczególne próby i zobaczyć co i jak działa. Mogłoby się okazać, że zamiast oleju wystarczy dać nieco więcej witamin.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 gru 2023, 23:06 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Olej sojowy jako biostymulator.

Post autor: Kasko »

Zacierając kukurydzę, zdarza się że na powierzchni pojawia się olej, który wszystko paskudzi i więcej mycia mam. Z tego względu nie polecałbym dodatku oleju nikomu bo wiem czym to grozi.
Awatar użytkownika

Jaro1027
30
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 22:01
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Olej sojowy jako biostymulator.

Post autor: Jaro1027 »

Bardziej chodzi o dokarmianie szczep drożdży odpornego na alkohol w ostatniej fazie fermentacji gdzie stężenie alkoholu rośnie a witam brak i muszą jeść śmieci. Wystarczy sypnąć trochę witamin w końcowej fazie fermentacji i obejdzie się bez sraczki aldehydami.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 sty 2024, 21:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Olej sojowy jako biostymulator.

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Ciekawą rzeczą, aczkolwiek upierdliwą jest fermentacja ciągła - coś jak filtrowanie w kolumnie węglem tylko zamiast węgla masz drożdże i puszczasz powoli zacier. Ponoć bardzo szybkie i stosowane przy bioetanolu, tylko cała zabawa aby drożdże unieruchomić w kolumnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Składniki zacierów”