Znaleziono 214 wyników

autor: robert.michal
środa, 3 mar 2021, 20:56
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.
Odpowiedzi: 61
Odsłony: 4658

Re: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.

@wolan
Ten konkretny bufor co opisałeś ma prawie identyczny stosunek jak w buforze Herbaty:
poniżej 360 cm2 powierzchni dogrzewającej na każdy 1 litr bufora.
On ma pobór przelewu z dna? , jedną rurka, czy np. dwoma? Z jaką mocą odbierasz?
autor: robert.michal
wtorek, 2 mar 2021, 23:57
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.
Odpowiedzi: 61
Odsłony: 4658

Re: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.

Cały bufor jest na sms ,ma dwa podgrzewacze i fałszywe dno, mam 24-25 cm zasypu. Średnica bufora 140mm, wysokość od fałszywego dna do przelewu 200mm rura wewnętrzna 63 mm , podgrzewacze 25 mm wysokość 200mm. Policzyłem powierzchnię podgrzewaczy (dno, rura zasypowa, podgrzewacze) w stosunku do pojemn...
autor: robert.michal
poniedziałek, 1 mar 2021, 23:54
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.
Odpowiedzi: 61
Odsłony: 4658

Re: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.

Chciałem dokonać małego sprostowana. :cry2: Bufor mam 1:15 w stosunku do kega . Ale wystarczy , że robię nastaw z 7 nie z 6 kg cukru, lub doleję pół litra spirytusu z poprzedniego "utargu". Wtedy po wzmocnieniu parametry pracy są takie jak przy buforze 1:20 W ramach eksperymentu spróbuj z ...
autor: robert.michal
poniedziałek, 1 mar 2021, 23:42
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Prowadzenie rektyfkacji za pomocą pomiaru ciśnienia.
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 269

Prowadzenie rektyfkacji za pomocą pomiaru ciśnienia.

Zapraszam osoby zaznajomione z zagadnieniem do podzielenia się wiedzą. W Rosji już pędzą stosując pompy podciśnieniowe, na sąsiednim forum koledzy chwalą się sterownikiem , który kierując się ciśnieniem prowadzi optymalnie proces. Niektórzy z nas patrzą na ciśnienie w kolumnie, jak kiedyś na termome...
autor: robert.michal
poniedziałek, 1 mar 2021, 12:58
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.
Odpowiedzi: 61
Odsłony: 4658

Re: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.

Jednak - moim zdaniem - najlepszym sposobem - podpowiedzianym przez kol. czytam - jest sposób, który wymyślili nasi wschodni przyjaciele. Czyli dodatkowa rura w rurze. Moim zdaniem - a jesteśmy już po kilku próbach - sposób jest rewelacyjny. Co opisywałem zresztą w jakimś z poprzednich postów. Pewn...
autor: robert.michal
poniedziałek, 1 mar 2021, 11:10
Forum: Katalizatory miedziane
Temat: Srebrzysty nalot na miedzi
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 1903

Re: Srebrzysty nalot na miedzi

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł: Mając srebrzysty osad np. na półce można sprawdzić czy to jest cynk. Pamiętacie jak na chemii wytwarzaliśmy złoto. Wrzucaliśmy centowe monety i blaszkę pokrytą cynkiem do jakiegoś roztworu Otrzymywaliśmy posrebrzane monety. Gdy potem delikatnie podgrzewali...
autor: robert.michal
poniedziałek, 1 mar 2021, 02:03
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.
Odpowiedzi: 61
Odsłony: 4658

Re: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.

Termometr miałem 20 cm nad buforem. teraz doszło jeszcze 16 cm (półka odbiorcza z kołpakiem i trochę sprężynek). Szlumf masz rację poprawiłem na 84 stopnie w buforze - gdy kończę pracę. Z tymi pogonami to jest tak: Podam przykład dla destylatów owocowych W destylacji okresowej kolumnowej pogony rusz...
autor: robert.michal
niedziela, 28 lut 2021, 21:58
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.
Odpowiedzi: 61
Odsłony: 4658

Re: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.

Powstawanie warstw w buforze świadczy o jego niewłaściwej konstrukcji. Ciecz w środkowym etapie nie wrze, bo po stabilizacji, jest za mała różnica temperatur pomiędzy nią a dogrzewającą ją kolumienką. Pierwsze zdanie to taki typowy wytrych, nic nie wyjaśniający. Rozumiem, że mówisz o braku przelewu...
autor: robert.michal
niedziela, 28 lut 2021, 20:22
Forum: Bufory stabilizująco-wzmacniające
Temat: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Odpowiedzi: 44
Odsłony: 13084

Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Dzięki. W zasadzie producent oferując sam bufor mógłby podawać jakie można uzyskać wzmocnenie. Ale prowadzić doświadczenia na 300l - cofam pytanie :D
autor: robert.michal
niedziela, 28 lut 2021, 14:34
Forum: Bufory stabilizująco-wzmacniające
Temat: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Odpowiedzi: 44
Odsłony: 13084

Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Do ilu wzmacnia taki bufor zasypany KO ? Pytam o wartość zmierzoną , nie wyliczoną teoretycznie.
autor: robert.michal
niedziela, 28 lut 2021, 12:44
Forum: Bufory stabilizująco-wzmacniające
Temat: Projekt bufora do zbiornika 100 l
Odpowiedzi: 44
Odsłony: 13084

Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

aakk pisze:Tak, wykonaj sobie bufor niższy.

Tylko, czy nie wyjdzie kiszka, jak taki bufor zasypie miedzią, i będzie mu kiepsko wzmacniał ?
Potrzebna wypowiedź kogoś kto ma zasyp 20 cm. Do ilu można wzmocnić zawartość bufora i szczegóły przebiegu procesu.
autor: robert.michal
sobota, 27 lut 2021, 18:31
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.
Odpowiedzi: 61
Odsłony: 4658

Re: Bufor wzmacniająco-stabilizujący, rewizja procesu.

Wrzenie w buforze Normalna praca bufora z górnym przelewem to wrzenie podczas napełniania, brak wrzenia gdy bufor odpowiednio się wzmocni, ponowne wrzenie gdy spadnie procent. Dlaczego Bufor nie wrze cały czas ? Na chłopski rozum warunki do wrzenia ma coraz lepsze. Roztwór w buforze zawiera coraz wi...
autor: robert.michal
piątek, 26 lut 2021, 19:24
Forum: Katalizatory miedziane
Temat: Srebrzysty nalot na miedzi
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 1903

Re: Srebrzysty nalot na miedzi

No więc zebrałem się w sobie i wygrzebałem z piwnicy jakąś starą flaszkę z końcówką nastawu którą odłożyłem do samoczynnego sklarowania. Wlałem to do garnuszka i umieściłem w nim częściowo zanurzona siatkę. Nastawiłem to na gazie, po wygotowaniu nastawu nalałem drugą porcje, odwróciłem siateczkę , d...
autor: robert.michal
czwartek, 25 lut 2021, 16:35
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Kalkulator Nalewkowy
Odpowiedzi: 0
Odsłony: 189

Kalkulator Nalewkowy

Dostępny tutaj NalewkiDomowe.com Wylicza moc i objętość mieszanych trunków. Uwzględnia średnią kontrakcję, pozwala określić słodkość nalewki. Uwzględnia przy tym mniejszą słodkość miodu, objętość rozpuszczonego cukru. Uwzględnia cukier własny owoców przy określaniu słodyczy nalewki. Wartości należy ...
autor: robert.michal
czwartek, 25 lut 2021, 01:28
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Projektowanie mocy nalewki
Odpowiedzi: 49
Odsłony: 1959

Re: Projektowanie mocy nalewki

Wojtek, jestem pod wrażeniem twojej kreatywności :lol: Objętość niczego 328g razy 3 (tyle było kg wiśni) daje wynik 984g, czyli prawie kg. Nie wiem ile objętościowo 1kg niczego zajmie objętości słoja 5l, ale przyjmijmy najmniejsza skalę czyli 1cm na dnie. 1 cm mojego słoika 5l to jakieś 150ml, ........
autor: robert.michal
środa, 24 lut 2021, 18:04
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Projektowanie mocy nalewki
Odpowiedzi: 49
Odsłony: 1959

Re: Projektowanie mocy nalewki

Bardzo dziękuję, że podałeś swoja metodę. Prawda jest taka, że robisz w ciemno dlatego nie jesteś w stanie określić przewidywanej mocy. A moc w nalewkach czasami ma decydujące znaczenie dla smaku !!! Spójrz o co chodziło Wojtkowi5 : "Projektowanie mocy nalewki". Nie pisał "miałem, wla...
autor: robert.michal
wtorek, 23 lut 2021, 18:17
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Projektowanie mocy nalewki
Odpowiedzi: 49
Odsłony: 1959

Re: Projektowanie mocy nalewki

Jeśli potrzebujesz pomocy i chcesz mój przepis, to nie robię z takiej ilości, 5kg to za dużo. Może być z 2kg i 1,5 l spirytusu 95 %? Tak kolego może być 2kg owoców i 1,5 l spirytusu 95%. Mówimy tu o projektowaniu nalewek . Napisz ile prawdopodobnie uzyskasz nalewki i o jakiej mocy z: A) Pigwowca B)...
autor: robert.michal
wtorek, 23 lut 2021, 12:41
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Projektowanie mocy nalewki
Odpowiedzi: 49
Odsłony: 1959

Re: Projektowanie mocy nalewki

@Rastro równanie było by prawdziwe, gdyby napisano, że odjęto kontrakcję 68ml. Matematyka jest nauką ścisłą. Nie śmieję się z Jana, tylko z zabawnego kontekstu, jak powstał w wyniku podawania przez niego linku do "alternatywnej matematyki". P.S. Gdzie ty widziałeś kontrakcję przy mieszaniu...
autor: robert.michal
poniedziałek, 22 lut 2021, 23:36
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Projektowanie mocy nalewki
Odpowiedzi: 49
Odsłony: 1959

Re: Projektowanie mocy nalewki

Panowie, nie rozumiemy się. Ja mówię o nalewkach robionych na owocach, a nie na bazie soku z owoców. I teraz zacytuję i podaję źródło cytatu oraz samo źródło. W dalszym ciągu więc twierdzę, że przy robieniu prawdziwej nalewki / na owocach/ nie ma znaczenia ile w tych owocach czy kamieniach jest sok...
autor: robert.michal
piątek, 19 lut 2021, 10:21
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Cherry brandy - najlepsza nalewka wiśnowa ;-)
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 490

Re: Cherry brandy - najlepsza nalewka wiśnowa ;-)

Kolego te 10 kg wiśni to już drylowane, czy waga w momencie kupna. Jeszcze napisz coś o doborze owoców. Bo nalewki na wiśniach sokowych a tzw. szklankach to dwa różne światy, różniące się znacznie smakiem, kolorem. Koniecznie potrzebna informacja jak przygotowujesz nastaw do destylacji z wiśni (pest...

Wyszukiwanie zaawansowane