...na wszystkim da się nastawić "zacier".

rozrywek
2000
Posty: 2088
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: rozrywek » piątek, 9 maja 2014, 11:52

Po zakończeniu fermentacji wszystko idzie na rurki. Ile dodać? A tal z jedną trzecią w stosunku do płynu. Jakich drożdzy? Spróbuj dedykowanych do owocówek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

dominoo
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 01:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Złotów
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: dominoo » sobota, 17 maja 2014, 22:45

Mam pytanie? Jak zmierzyć blg w nastawie z pulpy jabłkowej?? Ewentualnie jak rozpoznać, że to już...

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2188
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: Kamal » niedziela, 18 maja 2014, 00:24

Odcisnąć trochę pulpy przez jakąś szmatę, lub worek i wtedy płyn zmierzyć cukromierzem. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: Pretender » niedziela, 18 maja 2014, 07:58

Lub droższe rozwiązanie, zmierzyć refraktometrem.


michal278
1350
Posty: 1356
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: michal278 » niedziela, 18 maja 2014, 08:40

Tylko trzeba poprawkę brać, bo są też niecukry i wielocukry.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


rastro
900
Posty: 917
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: rastro » niedziela, 18 maja 2014, 09:12

I do tego na zawartość alkoholu - refraktometr przekłamuje inaczej niż spławik, o ile pamiętam wręcz w drugą stronę.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: Pretender » niedziela, 18 maja 2014, 09:48

Spławikowy też będzie przekłamywał.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4651
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: lesgo58 » niedziela, 18 maja 2014, 09:51

A telewizja kłamie najbardziej... :hahaha:

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: Pretender » niedziela, 18 maja 2014, 10:34

No no ;D


rastro
900
Posty: 917
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: rastro » niedziela, 18 maja 2014, 14:56

Pewnie ze spławik też oszukuje ale dla typowych przypadków większość wie jak. Refraktometr ma inną charakterystykę odchyleń.
A tv kłamie albo bardziej celnie manipuluje i niestety większość daje się nabrać.

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Autor tematu
Feniks
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: Feniks » niedziela, 18 maja 2014, 17:55

Cholera, nastaw już mam, dofermentował, drożdże opadły.
AAparatura dojechała, no i myślałem, że teraz to z górki, a tu aparatura się stabilizuje jak najbardziej tyle że na 99,1 C??

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4651
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: lesgo58 » niedziela, 18 maja 2014, 18:38

A o jakim termometrze mówisz?
Jesli w głowicy to masz walnięty termometr.


Autor tematu
Feniks
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: Feniks » poniedziałek, 19 maja 2014, 08:56

Problem barku wiedzy i znajomości procesu wystąpił. Robiłem destylację czyszczącą przed pierwszym użyciem, głownie na wodzie stąd temperatura. :oops:

Na nastawie ustabilizowało się na 77C, a po odbiorze przedgonu na 77,4C.

Niestety zaskoczyło mnie tempo wzrostu temperatury, leci stabilnie i nagle jump do 90C, niby wiedziałem, że temperatura wzrośnie ale, że tak szybko to już nie.

Czy w związku z tym, że parę minut leciało w temperaturze około 90C mam wszystko wlać z powrotem do kega i jeszcze raz destylować (obawiam się fuzli)?

Sumarycznie odebrałem jakieś 3l (z 20l nastawu na około 5 kg cukru), z czego pierwsze 0,3 l jako przedgon, nie mam alkoholomierza (jeszcze) ale mocne pieroństwo jest fest. Czy to jest dobry wynik?

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: Wald » poniedziałek, 19 maja 2014, 11:35

Feniks pisze: Czy to jest dobry wynik?
Podstawowe informacje masz tutaj: podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6850.html .
Dokładne testy masz opisane tutaj: wydajnosc-cukru-t8676.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Autor tematu
Feniks
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: Feniks » poniedziałek, 19 maja 2014, 19:37

Doczytałem to; post80861.html#p80861 i doszedłem do wniosku, że zrobię 2 gotowanie na surówce tylko muszę trochę więcej nazbierać, bo 6 litrów mało będzie - grzałki byłyby na wierzchu.


Autor tematu
Feniks
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: Feniks » wtorek, 20 maja 2014, 10:03

Czas najwyższy podsumować eksperyment, nastaw sam w sobie nieskomplikowany, choć problematyczny w ocenie Blg no i tak naprawdę zrobiłem cukrówkę w obecności wytłoczyn. Jako surowiec do destylacji, chyba nie ma to sensu, choć przyznam że w smaku było całkiem miłe, nawet przed całkowitym sklarowaniem, pytanie czy to się w ogóle by sklarowało? Tak więc nie polecam, zwłaszcza początkującym (takim jak ja).
Destylacja wyszła mi średnio (patrz wyżej), zastanawiam się czy dodanie wytłoków przed 2,5 gotowaniem (patrz post80861.html#p80861) dałoby jakiś interesujący efekt? Czy w ogóle ktoś na tym etapie coś dodawał?

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4651
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: lesgo58 » wtorek, 20 maja 2014, 12:47

Nic nie da. To jest dosyć "twarda" rektyfikacja. Wyczyszczasz wszystkie aromaty. Jeśli już zamierzasz zatrzymać trochę "czegoś tam" to rektyfikuj z częściowym refluksem. Np. w taki sposób aby w głowicy było 82-84*C. uzyskasz destylat ze swoistym aromatem nastawu. Nie będzie to jakieś cudo, ale tez nie będzie złe. No i najważniejsze - nauczysz się czegoś nowego.
Chyba, że celujesz w czysty spirytus - to nic nie dodawaj tylko rektyfikuj to co masz.


Autor tematu
Feniks
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
Załączniki
Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

Postautor: Feniks » środa, 21 maja 2014, 07:32

Zatem wrócę do tego za jakiś czas, po opanowaniu podstaw ;)


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość