Nastaw z syropu z agawy
-
- Posty: 2943
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 160 razy
- Otrzymał podziękowanie: 299 razy
-
- Posty: 2403
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy
Robiłem już
Ciemny daje fajniejszy smak, gdyż jest mocniej podgrzewany podczas odparowania (nuty karmelowe).
mezcal-t12984.html
K.
Ciemny daje fajniejszy smak, gdyż jest mocniej podgrzewany podczas odparowania (nuty karmelowe).
mezcal-t12984.html
K.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
- Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy
Przeczytałem Twoją przygodę z agawą. Zastanawiałem się mocno jakich użyć drożdży, ale po przeczytaniu twojego przypadku tym bardziej nie wiemKamal pisze: ↑piątek, 19 kwie 2024, 00:31 Robiłem już
Ciemny daje fajniejszy smak, gdyż jest mocniej podgrzewany podczas odparowania (nuty karmelowe).
mezcal-t12984.html
K.
-
- Posty: 5385
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 673 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z syropu z agawy
post14683.html
Z perspektywy czasu trochę jednak żałuję, że tego nie destylowałem, mimo że wnioski były słuszne- kiepskie wino, to kiepski destylat. Tyle, że wina już nie ma, a taki 14 letni destylacik pewnie by jakoś się uchował...
@pawel99 Fermentis do mezcalu/tequili zaleca szczep C-70, opisując je jako dedykowane do fermentacji soku agawy.
14 lat temu przefermentowałem aloes:wawaldek11 pisze: ↑czwartek, 18 kwie 2024, 15:42 Za sensowną ilość na nastaw kupisz butelkę lub dwie gotowego trunku z agawy. Może różnych.
Ciekawe co by wyszło z aloesów - dostępność jest większa. Zrobiłem kiedyś nalewkę i pewne nuty przypominały te z taniej tequili Taniej, bo drogiej nie pamiętam
post14683.html
Z perspektywy czasu trochę jednak żałuję, że tego nie destylowałem, mimo że wnioski były słuszne- kiepskie wino, to kiepski destylat. Tyle, że wina już nie ma, a taki 14 letni destylacik pewnie by jakoś się uchował...
@pawel99 Fermentis do mezcalu/tequili zaleca szczep C-70, opisując je jako dedykowane do fermentacji soku agawy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
- Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Powoli dopinam całe "przedsięwzięcie". Jednak mam nadal kilka wątpliwości.
Dlaczego drożdże turbo będą złe?
Faktycznie C-70 są dedykowane takim nastawom, ale jakoś nie wzbudzają mojego zaufania. Zastanawiam się, czy zwykłe drożdże gorzelnicze (np. Cobra) nie byłyby lepsze.Zygmunt pisze: ↑piątek, 19 kwie 2024, 10:5014 lat temu przefermentowałem aloes:wawaldek11 pisze: ↑czwartek, 18 kwie 2024, 15:42 Za sensowną ilość na nastaw kupisz butelkę lub dwie gotowego trunku z agawy. Może różnych.
Ciekawe co by wyszło z aloesów - dostępność jest większa. Zrobiłem kiedyś nalewkę i pewne nuty przypominały te z taniej tequili Taniej, bo drogiej nie pamiętam
post14683.html
Z perspektywy czasu trochę jednak żałuję, że tego nie destylowałem, mimo że wnioski były słuszne- kiepskie wino, to kiepski destylat. Tyle, że wina już nie ma, a taki 14 letni destylacik pewnie by jakoś się uchował...
@pawel99 Fermentis do mezcalu/tequili zaleca szczep C-70, opisując je jako dedykowane do fermentacji soku agawy.
-
- Posty: 2403
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy
Jak Cię nie przekonują, to jest jeszcze opcja importu drożdży. Ale cena tego przedsięwzięcia przerasta koszta opłacalności.
Koszt paczki z Dominikany jak ściągałem dzikie drożdże to było lekko 400 zł . Z Meksyku pewnie cena będzie podobna + koszt drożdży (ileś tam peso).
K.
Tu masz syrop w lepszej cenie, ale 5kg https://excellence-sa.erli.pl/produkt/e ... d_source=1 bo z jednego słoiczki to dużo nie ma
Sam chyba zamówię i sprawdzę.
Jeszcze mam podajrze po butelce "mezcali", leżą z drewnem od tylu lat. Zapomniałem o nich
K.
Koszt paczki z Dominikany jak ściągałem dzikie drożdże to było lekko 400 zł . Z Meksyku pewnie cena będzie podobna + koszt drożdży (ileś tam peso).
K.
Tu masz syrop w lepszej cenie, ale 5kg https://excellence-sa.erli.pl/produkt/e ... d_source=1 bo z jednego słoiczki to dużo nie ma
Sam chyba zamówię i sprawdzę.
Jeszcze mam podajrze po butelce "mezcali", leżą z drewnem od tylu lat. Zapomniałem o nich
K.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 kwie 2024, 13:53 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2403
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy
Wzmacniasz fruktozą/glukozą na podbicie %?
K.
K.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 cze 2024, 13:00 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
- Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy
Sytuacja wygląda następująco:
Kupiony przeze mnie syrop rozcieńczyłem w proporcji 1:4 (jeden słoik to 1.2kg/900ml). Wyszło 21l nastawu. Refraktometr wykazał ~20% Brix (zawartości cukru) i około 11% spodziewanego alkoholu.
Następnie dodałem pożywkę i zabrałem się za uwadnianie drożdży. Jak wiecie, wcześniej pisałem że nie jestem przekonany do tych drożdży (C-70). Cofam to! Po 20 minutach drożdże zaczęły "uciekać" z kolby, w której je uwadniałem. Dodałem drożdże i tym samym zakończyłem pierwszy etap tego eksperymentu. Co będzie dalej, czas pokaże...
Kupiony przeze mnie syrop rozcieńczyłem w proporcji 1:4 (jeden słoik to 1.2kg/900ml). Wyszło 21l nastawu. Refraktometr wykazał ~20% Brix (zawartości cukru) i około 11% spodziewanego alkoholu.
Następnie dodałem pożywkę i zabrałem się za uwadnianie drożdży. Jak wiecie, wcześniej pisałem że nie jestem przekonany do tych drożdży (C-70). Cofam to! Po 20 minutach drożdże zaczęły "uciekać" z kolby, w której je uwadniałem. Dodałem drożdże i tym samym zakończyłem pierwszy etap tego eksperymentu. Co będzie dalej, czas pokaże...
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 cze 2024, 17:41 przez Pawel99, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
- Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy
Aktualizacja:
Minęły 3 tygodnie. Drożdże ruszyły od razu. Od początku pracy nastawu, fermentacja przebiega spokojnie. Rurka normalnie "plumka", ale spokojnie. Po trzech tygodniach fermentacji balingometr wskazał dokładnie 13°Blg (czyli ubyło 7°Blg). Teraz nasuwa mi się pytanie: do jakiego poziomu Blg powinno spaść, żeby uznać, że fermentacja się zakończyła? Oraz ile może to zająć? Mówiąc szczerze nie sądziłem, że po 3 tygodniach nastaw będzie jeszcze pracować.
Minęły 3 tygodnie. Drożdże ruszyły od razu. Od początku pracy nastawu, fermentacja przebiega spokojnie. Rurka normalnie "plumka", ale spokojnie. Po trzech tygodniach fermentacji balingometr wskazał dokładnie 13°Blg (czyli ubyło 7°Blg). Teraz nasuwa mi się pytanie: do jakiego poziomu Blg powinno spaść, żeby uznać, że fermentacja się zakończyła? Oraz ile może to zająć? Mówiąc szczerze nie sądziłem, że po 3 tygodniach nastaw będzie jeszcze pracować.