Nastaw z syropu z agawy

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Pawel99
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy

Post autor: Pawel99 »

Witam!

Znalazłem na allegro coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/syrop-z-agawy ... 9269697195

Zastanawiam się czy dałoby coś z tym zrobić? Jak bardzo rozcieńczyć? Jakich drożdży użyć? Jakie mogą być finalne rezultaty?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3881
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 286 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Doody »

Mezcal typowy ;) A jak zrobione z niebieskiej agawy to nawet coś w rodzaju tequili.
Ale to za drogi gips w stosunku do uzyskanego alkoholu.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2936
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 160 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: wawaldek11 »

Za sensowną ilość na nastaw kupisz butelkę lub dwie gotowego trunku z agawy. Może różnych.
Ciekawe co by wyszło z aloesów - dostępność jest większa. Zrobiłem kiedyś nalewkę i pewne nuty przypominały te z taniej tequili ;) Taniej, bo drogiej nie pamiętam :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Pawel99
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Pawel99 »

Ja wiem, że przedsięwzięcie mało opłacalne, ale tu chodzi o doświadczenie i zabawę. Dlatego pytam o szczegóły. Najbardziej zastawiam się nad drożdżami jakimi użyć, bayanus G995 czy może bardziej Browin Turbo X-Pure? Czy dodać glukozę do nastawu?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3881
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 286 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Doody »

Rozcieńczyć do 22Blg i dodać drożdży nie turbo. Bayanusy G995 mogą być. Nie dodawaj glukozy bo rozcieńczysz smaki agawy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2397
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 211 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Kamal »

Robiłem już :)
Ciemny daje fajniejszy smak, gdyż jest mocniej podgrzewany podczas odparowania (nuty karmelowe).
mezcal-t12984.html
K.
Obrazek

Autor tematu
Pawel99
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Pawel99 »

Kamal pisze: piątek, 19 kwie 2024, 00:31 Robiłem już :)
Ciemny daje fajniejszy smak, gdyż jest mocniej podgrzewany podczas odparowania (nuty karmelowe).
mezcal-t12984.html
K.
Przeczytałem Twoją przygodę z agawą. Zastanawiałem się mocno jakich użyć drożdży, ale po przeczytaniu twojego przypadku tym bardziej nie wiem
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5384
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 671 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Zygmunt »

wawaldek11 pisze: czwartek, 18 kwie 2024, 15:42 Za sensowną ilość na nastaw kupisz butelkę lub dwie gotowego trunku z agawy. Może różnych.
Ciekawe co by wyszło z aloesów - dostępność jest większa. Zrobiłem kiedyś nalewkę i pewne nuty przypominały te z taniej tequili ;) Taniej, bo drogiej nie pamiętam :mrgreen:
14 lat temu przefermentowałem aloes:
post14683.html
Z perspektywy czasu trochę jednak żałuję, że tego nie destylowałem, mimo że wnioski były słuszne- kiepskie wino, to kiepski destylat. Tyle, że wina już nie ma, a taki 14 letni destylacik pewnie by jakoś się uchował...

@pawel99 Fermentis do mezcalu/tequili zaleca szczep C-70, opisując je jako dedykowane do fermentacji soku agawy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2397
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 211 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Kamal »

Teraz też, bym użył C-70 jak radzi Zygmunt. Dobrze się sprawują w nastawach z paneli. :)
K.
Obrazek

Autor tematu
Pawel99
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Pawel99 »

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Powoli dopinam całe "przedsięwzięcie". Jednak mam nadal kilka wątpliwości.
Doody pisze: czwartek, 18 kwie 2024, 15:58 Rozcieńczyć do 22Blg i dodać drożdży nie turbo. Bayanusy G995 mogą być. Nie dodawaj glukozy bo rozcieńczysz smaki agawy.
Dlaczego drożdże turbo będą złe?
Zygmunt pisze: piątek, 19 kwie 2024, 10:50
wawaldek11 pisze: czwartek, 18 kwie 2024, 15:42 Za sensowną ilość na nastaw kupisz butelkę lub dwie gotowego trunku z agawy. Może różnych.
Ciekawe co by wyszło z aloesów - dostępność jest większa. Zrobiłem kiedyś nalewkę i pewne nuty przypominały te z taniej tequili ;) Taniej, bo drogiej nie pamiętam :mrgreen:
14 lat temu przefermentowałem aloes:
post14683.html
Z perspektywy czasu trochę jednak żałuję, że tego nie destylowałem, mimo że wnioski były słuszne- kiepskie wino, to kiepski destylat. Tyle, że wina już nie ma, a taki 14 letni destylacik pewnie by jakoś się uchował...

@pawel99 Fermentis do mezcalu/tequili zaleca szczep C-70, opisując je jako dedykowane do fermentacji soku agawy.
Faktycznie C-70 są dedykowane takim nastawom, ale jakoś nie wzbudzają mojego zaufania. Zastanawiam się, czy zwykłe drożdże gorzelnicze (np. Cobra) nie byłyby lepsze.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3881
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 286 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Doody »

Drożdże turbo nadają się do cukrówek ale nie do alkoholi smakowych. Nie rozumiem dlaczego drożdże C70 "nie wzbudzają zaufania" skoro sa dedykowene czyli najlepsze do takiego nastawu. Cobra to jedne ze słabszych jakościowo drożdży nawet turbo.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2397
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 211 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Kamal »

Jak Cię nie przekonują, to jest jeszcze opcja importu drożdży. Ale cena tego przedsięwzięcia przerasta koszta opłacalności. ;)

Koszt paczki z Dominikany jak ściągałem dzikie drożdże to było lekko 400 zł 🙂. Z Meksyku pewnie cena będzie podobna + koszt drożdży (ileś tam peso).
K.


Tu masz syrop w lepszej cenie, ale 5kg https://excellence-sa.erli.pl/produkt/e ... d_source=1 bo z jednego słoiczki to dużo nie ma :D

Sam chyba zamówię i sprawdzę.
Jeszcze mam podajrze po butelce "mezcali", leżą z drewnem od tylu lat. Zapomniałem o nich :smiech:
K.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 kwie 2024, 13:53 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Autor tematu
Pawel99
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Pawel99 »

Trochę to trwało, ale udało się! Zebrałem już potrzebne materiały: syrop, drożdże i dodatkowo jeszcze pożywkę. Jeżeli coś wyjdzie z tego eksperymentu, będę pisał (jeśli kogoś będzie to interesowało)

Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2397
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 211 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Kamal »

Wzmacniasz fruktozą/glukozą na podbicie %? ;)
K.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 cze 2024, 13:00 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Autor tematu
Pawel99
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Pawel99 »

Kamal pisze: sobota, 8 cze 2024, 12:59 Wzmacniasz fruktozą/glukozą na podbicie %? ;)
K.
Stwierdziłem, że nie. Cała nadzieja w cukrach zawartych w syropie
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3881
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 286 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Doody »

I bardzo dobrze. Może wydajność nie powali, ale za to jest szansa na przyzwoity mezcal.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Pawel99
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Pawel99 »

Sytuacja wygląda następująco:
Kupiony przeze mnie syrop rozcieńczyłem w proporcji 1:4 (jeden słoik to 1.2kg/900ml). Wyszło 21l nastawu. Refraktometr wykazał ~20% Brix (zawartości cukru) i około 11% spodziewanego alkoholu.

Następnie dodałem pożywkę i zabrałem się za uwadnianie drożdży. Jak wiecie, wcześniej pisałem że nie jestem przekonany do tych drożdży (C-70). Cofam to! Po 20 minutach drożdże zaczęły "uciekać" z kolby, w której je uwadniałem. Dodałem drożdże i tym samym zakończyłem pierwszy etap tego eksperymentu. Co będzie dalej, czas pokaże...

Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 cze 2024, 17:41 przez Pawel99, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Pawel99
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Pawel99 »

Aktualizacja:
Minęły 3 tygodnie. Drożdże ruszyły od razu. Od początku pracy nastawu, fermentacja przebiega spokojnie. Rurka normalnie "plumka", ale spokojnie. Po trzech tygodniach fermentacji balingometr wskazał dokładnie 13°Blg (czyli ubyło 7°Blg). Teraz nasuwa mi się pytanie: do jakiego poziomu Blg powinno spaść, żeby uznać, że fermentacja się zakończyła? Oraz ile może to zająć? Mówiąc szczerze nie sądziłem, że po 3 tygodniach nastaw będzie jeszcze pracować.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2397
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 211 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Kamal »

Skoro pracuje to czekaj, mi któryś nastaw pracował z 6 tyg :P
K.
Obrazek

Autor tematu
Pawel99
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: Pawel99 »

Kolejna aktualizacja:
Minęły kolejne 3 tygodnie (w sumie 6) a balingometr pokazuje 10°Blg. Co warto dodać, nastaw cały czas pracuje.

mocho
50
Posty: 74
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z syropu z agawy

Post autor: mocho »

Kamal pisze: niedziela, 30 cze 2024, 23:41 Skoro pracuje to czekaj
Bez zmian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”