Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Dobra dałem wszystko. Na początku do szklanki dałem 250ml wody i 2 opakowania drożdży FERMIVIN i pół łyżeczki pożywki Kombi. Resztę opakowania i jedno całe wsypałem do beczki, dodałem pektoenzymu i wszystko dokładnie wymieszałem. Po dwudziestu minutach dodałem drożdży. Wszystko ponownie wymieszałem i nakryłem pokrywą z rurką fermentacyjną. Czy wszystko dobrze zrobiłem? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Nie mogłem doczekać się, aby sprawdzić zawartość cukru. Zawartość cukru wynosi 12°Blg. Lecz w rurce nic nie widać, tylko taką jakby parę (chyba CO2). Ale później jadę po drożdże na kompoty i zastanawiam się nad kupnem drożdży FERMIVIN PDM (bayanus). Czy takie będą się nadawać? I jeszcze sprawa pożywki- czy na beczkę z kompotami wystarczy 1 opakowanie pożywki? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
bym się nie zastanawiał i nie dziadował i dodał po dwie paczki pożywki na beczkę- a nich sobie chłopaki
mają dobrze
Może to być (i napewno jest) spowodowane nieszczelnością pokrywy beczki.Zawartość cukru wynosi 12°Blg. Lecz w rurce nic nie widać, tylko taką jakby parę (chyba CO2).
Będą się nadawać, tylko pamiętaj, że to drożdże winiarskie, więc ich praca będzie troche dłuższa, niż turbo fruit (np.)Ale później jadę po drożdże na kompoty i zastanawiam się nad kupnem drożdży FERMIVIN PDM (bayanus). Czy takie będą się nadawać?
Teoretycznie wystarczy bo "owoce" z kompotów same w sobie są pożywką, ale ja osobiście jednakI jeszcze sprawa pożywki- czy na beczkę z kompotami wystarczy 1 opakowanie pożywki?
bym się nie zastanawiał i nie dziadował i dodał po dwie paczki pożywki na beczkę- a nich sobie chłopaki
mają dobrze
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Sprawdziłem zawartość cukru w obu nastawach. W pierwszym z drożdżami piekarskimi wynosi 7*Blg, natomiast w 2 z drożdżami winiarskimi 11*Blg. Spróbowałem obu i w beczce 1 czuć smak alkoholu i lekkiej gorzkości i lekką nutkę truskawkową, a w 2 beczce czuć słodkość (może dlatego, że drożdże dodałem 12 stycznia i pracują dopiero 6 dni. Czy proces przebiega prawidłowo? Dowiedziałem się (nie na forum, tylko z opowieści), że nastaw do destylacji powinien być cierpki i powinien stać ok 6 tygodni. Czy jest to prawdą? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Jestem cierpliwy, we wrześniu na śliwowicę czekałem 6 tygodni, tj. tyle czekałem, bo nie robiłem sam. Przed chwilą czytałem artykuł o tequili na wikipedii i znalazłem informację o tym, że im dłużej nastaw fermentuje tym wyrazisty jest w smaku. Czy jest to prawdą i jak to się ma do sytuacji z jabłkami? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Ogólnie to masz rację, wiadomo, że im wolniejsza fermentacja tym nastaw jest czystrzy i lepszy jakościowo, ale moim zdaniem nie można się trzymać sztywno określonego czasu pracy drożdży ponieważ dla różnych będzie on inny. I tak, jak użyjesz drożdży turbo do owocówek to trzymanie nastawu 6tyg. mija się z celem, bo drożdże zrobią swoje w powiedzmy tydzień, a kolejne 5tyg. trzymasz nastaw nad padłymi drożdżami i całym tym osadem co na pewno nie poprawi smaku nastawu i późniejszego destylatu. Jeśli użyjesz drożdży
winiarskich to już te 6tyg. może być za mało i zanim skończy się fermentacja może jeszcze minąć np. 2tyg. i co wtedy? Będziesz gotował nastaw nie przerobiony do końca - bo tak w wikipedi pisali? Dla mnie podstawa to wskazania cukromierza, żadne określone czasy, przepisy itd.
Pozdrawiam
winiarskich to już te 6tyg. może być za mało i zanim skończy się fermentacja może jeszcze minąć np. 2tyg. i co wtedy? Będziesz gotował nastaw nie przerobiony do końca - bo tak w wikipedi pisali? Dla mnie podstawa to wskazania cukromierza, żadne określone czasy, przepisy itd.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Dzisiaj mierzyłem zawartość cukru w obu nastawach. W pierwszym (drożdże piekarskie) wynosi 5*, a w drugim (drożdże winiarskie FERMIVIN) wynosi ok. 10*. Czy drożdże winiarskie nie pracują za wolno? Czy pierwszy nastaw można destylować 30.01?
Pozdrawiam Bartek
Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Pierwszy nastaw można destylować jak cukromierz pokarze poniżej 0. Najlepiej jak będzie -4. Chociaż przy drożdżówka będzie to trudne.
Czy to będzie 30.01. to nie wiem, bo może się zdarzyć, że dopiero 15.02. Wszystko zależy w jakich warunkach pracowały drożdże.
Czy to będzie 30.01. to nie wiem, bo może się zdarzyć, że dopiero 15.02. Wszystko zależy w jakich warunkach pracowały drożdże.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam, przed chwilą mierzyłem zawartość cukru oraz próbowałem oba nastawy. W pierwszej beczce zawartość cukru wynosi 0* i nie spada, natomiast w smaku nie jest gorzki tylko lekko słodkawy, ale alkohol czuć. W drugiej beczce zawartość cukru wynosi od czasu dodania drożdży 10*. Ten nastaw jest bardzo gęsty, a cukromierz mierzy pod względem gęstości. Ale sprawdziłem też smak nastawu i zapach. Czuć wyraźną woń alkoholu, a gdy spróbowałem delikatnie to czuć w gardle alkohol. Czy kierować się zaleceniami cukromierza? Czy postawić na smak? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Dziwne pytanie, przecież jedno i drugie (cukromierz i smak) wskazuje na obecność cukru. Ekonomia podpowiada jeszcze czekać, ale innych przeciwwskazań do gotowania nie ma. Jeśli wyczuwasz alkohol, można go oddestylować.
Twoja decyzja.
Twoja decyzja.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Degustowałem oba nastawy. W pierwszej beczce czuć alkohol i delikatną słodkość, coś jak piwo. Natomiast w 2 beczce alkohol czuć mocniej oraz nie ma słodkości.
Oto zdjęcie pierwszego nastawu: P.S. Taki widok mam od 3-4 dni. Czy to możliwe, że fermentacja na drożdżach piekarniczych ustała, choć coś tam bulgoczę co jakiś czas? Pozdrawiam Bartek
Oto zdjęcie pierwszego nastawu: P.S. Taki widok mam od 3-4 dni. Czy to możliwe, że fermentacja na drożdżach piekarniczych ustała, choć coś tam bulgoczę co jakiś czas? Pozdrawiam Bartek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Drożdże piekarnicze bez dodatkowych pożywek (fosforan, witaminy itd.) pracują około
miesiąca (a czasem i dłużej - temperatura otoczenia), więc spokojnie jeszcze czekaj,
ale też wątpie, że zejdą do tych -4 (wysokie blg. na starcie = wyższy % po skończeniu
fermentacji, a piekarnicze mają dość niską odporność na alkohol i padną nim przerobią wszystko),
po prostu poczekaj aż wstępnie zacznie się klarować i wtedy gotuj. Co do drożdży winiarskich to
sytuacja jest podobna, też długo pracuja, ale efekty są bardziej zadowalające niż przy turbo.
Jak chcesz przyspieszyć oba nastawy to dodaj im pożywki, ale wtedy licz się z tym, że troszkę
możesz stracić na jakości (choć przy piekarniczych to już chyba i tak gorzej nie będzie)...
A odnośnie smaku nastawów, to jeśli nie jest kwaśny i gorzkawy to jeszcze ma w sobie
cukier i gotowanie takiego nastawu (tymbardziej kiedy nadal pracuje) jest stratą zawartego
cukru, czyli urobku będziesz miał mniej i nie wycigniesz wszystkich % z planowanego nastawu,
a dodatkowo taki destylat jest trochę gorszy jakościowo (bynajmniej dla mnie).
Pozdrawiam
miesiąca (a czasem i dłużej - temperatura otoczenia), więc spokojnie jeszcze czekaj,
ale też wątpie, że zejdą do tych -4 (wysokie blg. na starcie = wyższy % po skończeniu
fermentacji, a piekarnicze mają dość niską odporność na alkohol i padną nim przerobią wszystko),
po prostu poczekaj aż wstępnie zacznie się klarować i wtedy gotuj. Co do drożdży winiarskich to
sytuacja jest podobna, też długo pracuja, ale efekty są bardziej zadowalające niż przy turbo.
Jak chcesz przyspieszyć oba nastawy to dodaj im pożywki, ale wtedy licz się z tym, że troszkę
możesz stracić na jakości (choć przy piekarniczych to już chyba i tak gorzej nie będzie)...
A odnośnie smaku nastawów, to jeśli nie jest kwaśny i gorzkawy to jeszcze ma w sobie
cukier i gotowanie takiego nastawu (tymbardziej kiedy nadal pracuje) jest stratą zawartego
cukru, czyli urobku będziesz miał mniej i nie wycigniesz wszystkich % z planowanego nastawu,
a dodatkowo taki destylat jest trochę gorszy jakościowo (bynajmniej dla mnie).
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Nastawy trochę się ruszyły. W pierwszym blg wynosi 0*, a w drugim 7*. Czy nastaw na piekarniczych dojdzie do -4*? Do fermentowni zawitały nowe pojemniki. Oto ich zdjęcia:
. Pozdrawiam Bartek Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Czy to prawda, że jak się kożuch daje się na dno beczki to się fermentacje zaburza i przedłuża się o 2 tygodnie. I, że destylat na dzikusach jest lepszy niż na winnych? Oraz, czy to prawda, że dzikusy przerabiają nastaw w 4 tygodnie? Ponoć cukromierz to można ... i tylko trzeba polegać na smaku? Ostatnie pytanie, prawdą jest, że stosowanie rurki fermentacyjnej jest zbędne. Sam tego nie wymyśliłem, tylko takie tezy głosi znajomy. Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
@BartekBartek1
ad1 - jest to jak najbardziej wskazane
ad2 - nie prawda
ad3 - nie prawda
ad3 - i tak i nie.Przy nastawach na drożdżach turbo rurka jest zbędna. przy nastawach długo fermentujących jest raczej zalecana, a już przy winach jest niezbędna.
Uzasadnienia to już musisz poszukać sam, może zmusi to Ciebie trochę do pracy.
Ciągle zadajesz pytania na które bardzo łatwo znaleźć odpowiedź na forum, ewentualnie skorzystać z pomocy wujka Google.
ad1 - jest to jak najbardziej wskazane
ad2 - nie prawda
ad3 - nie prawda
ad3 - i tak i nie.Przy nastawach na drożdżach turbo rurka jest zbędna. przy nastawach długo fermentujących jest raczej zalecana, a już przy winach jest niezbędna.
Uzasadnienia to już musisz poszukać sam, może zmusi to Ciebie trochę do pracy.
Ciągle zadajesz pytania na które bardzo łatwo znaleźć odpowiedź na forum, ewentualnie skorzystać z pomocy wujka Google.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Dzisiaj pierwszy nastaw poszedł na pot-stilla (druga porcja jeszcze kapie) . Destylat po lekkim rozcieńczeniu i naturalnym zaprawieniu jest nieziemski. Dziękuję wszystkim za pomoc. Drugi nastaw ma 3*Blg. Dodam, że jest na drożdżach Fermivin. Jak długo (w temp. 20*C) będzie dochodził do -4*? Tak ok. 2 tygodni? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. To tak zwana szarlotka. Przepis wziąłem z serialu Bimbrownicy (odcinek 4, sezon 1). Polega na dodaniu soku jabłkowego. Do tego podsuszone jabłka. Naprawdę polecam.
Edit:
Oddzieliłem 900ml przedgonu i 9l gonu, pogonu nie zbierałem. Po znaniu całego destylatu i rozcieńczeniu go sokiem otrzymałem 10l 46% trunku.
Pozdrawiam Bartek
Edit:
Oddzieliłem 900ml przedgonu i 9l gonu, pogonu nie zbierałem. Po znaniu całego destylatu i rozcieńczeniu go sokiem otrzymałem 10l 46% trunku.
Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.