Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
A to już twoja decyzja Ja osobiście delikatnie odciął bym najostrzejszy przedgon i najgorszy pogon, resztę jak leci do drugiego nastawu. Z dwóch powodów:
1) I tak przedgon oraz pogon będziesz oddzielał w trakcie finalnej/finalnych destylacji, a będziesz je miał i tak z drugiego nastawu, więc po co dowalać sobie roboty.
2) Sporo aromatu którego byś się pozbył może w trakcie dojrzewania złagodnieć i wpłynąć dodatnio na walory tego co ostatecznie puścisz na rurki.
1) I tak przedgon oraz pogon będziesz oddzielał w trakcie finalnej/finalnych destylacji, a będziesz je miał i tak z drugiego nastawu, więc po co dowalać sobie roboty.
2) Sporo aromatu którego byś się pozbył może w trakcie dojrzewania złagodnieć i wpłynąć dodatnio na walory tego co ostatecznie puścisz na rurki.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Ok, wielkie dzięki Panowie. Już wszystko wiem. Będę robił relację z całego procesu i wrzucał sukcesywnie na forum.
Byłem dzisiaj po sok. Niestety nie odebrałem go jeszcze bo nie było czasu go wycisnąć ale zrobiliśmy szybką próbę i wyszło 1,1l z kilograma jabłek.
Byłem dzisiaj po sok. Niestety nie odebrałem go jeszcze bo nie było czasu go wycisnąć ale zrobiliśmy szybką próbę i wyszło 1,1l z kilograma jabłek.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Rozmawiałem wczoraj z gościem który pracował kilka lat we francji przy produkcji wina i calvadosu a obecnie ma swoją winnice w Polsce. Mowił, że calvados robili z wielu odmian jabłek słodkich i kwaśnych. Fermentowali sok, i destylowali. Nie robili cydru i nie trzymali go miesiącami przed destylacją. Nie dodawali też grama cukru. Potem do beczek dębowych i tak sobie dojrzewał. Wogóle mówi, że takie smakówki to tylko w beczkach trzymać. W porownaniu ze szkłem to dwa różne trunki będą. Zamówiłem u niego dwie beczki po winie w których trzymał przez rok swoje wino.
Sok przywieziony wczoraj wieczorem. 200l. Bardzo słodki i zimny. Dzisiaj zmierze cukier ale poczekam z drożdżami do jutra żeby się dobrze ugrzał.
Sok przywieziony wczoraj wieczorem. 200l. Bardzo słodki i zimny. Dzisiaj zmierze cukier ale poczekam z drożdżami do jutra żeby się dobrze ugrzał.
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Witam kolegów, tak czytam te wszystkie posty i żal serce ściska. U mnie co dwa lata marnuje się około 1000 kg jabłek, a może i więcej. Jabłka oddaję leśniczemu za darmochę żeby tylko posprzątał. W tym roku wypada obfite owocowanie moich drzewek, więc postanowiłem że też spróbuje wytworzyć ten zacny trunek z jabłuszek. Mówiliście że trzeba mieszać jabłka mam słodkie kwaśne i jedną zdziczałą jabłonkę, którą ratowałem w tamtą wiosnę ale niestety goryczka w jabłkach została i teraz są słodko gorzkie . Czy są jakieś proporcje do mieszania smaków jabłek, czy dawać jak leci?
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
@ustianowski.
Słodkie, kwaśne i gorzkie to jest bardzo dobry zestaw o ile dobrze pamiętam. Emiel Regis pisał kiedyś o proporcjach (chyba). Poszukaj w jego postach.
Ja bym też spróbował trunków z jednej odmiany. Jedno odmianowa kosztelowica wyszła mi naprawdę niezła.
Słodkie, kwaśne i gorzkie to jest bardzo dobry zestaw o ile dobrze pamiętam. Emiel Regis pisał kiedyś o proporcjach (chyba). Poszukaj w jego postach.
Ja bym też spróbował trunków z jednej odmiany. Jedno odmianowa kosztelowica wyszła mi naprawdę niezła.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
@ustianowski
Poczytaj ten wątek:
http://alkohole-domowe.com/forum/zbiory ... 11004.html
A także ten temat, w którym koledzy próbują zaadoptować polskie jabłka do mieszanek cydrowych:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=45345
Poczytaj ten wątek:
http://alkohole-domowe.com/forum/zbiory ... 11004.html
A także ten temat, w którym koledzy próbują zaadoptować polskie jabłka do mieszanek cydrowych:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=45345
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Soczek już ładnie pracuje. Zamówiłem już kolejne 200 litrów bo będę robił bez dodatku cukru jak w orginale. Zamówiłem beczkę mocno pieczoną i mam teraz dylemat czy zalewać ją winem na kilka miesięcy zanim wleje właściwy trunek. Wino 4 letnie z czarnego bzu. Co powiecie? Beczka 50l i calvados będzie stał w niej długie lata dlatego jak nie zaleje jej winem to będę ją długo wodą płukał żeby nie przedębić. Po latach musi wyjść z tego miodzio trunek bo wkładam w to sporo czasu i pieniędzy dlatego nie chcę nic spierdzielić.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
No to trudne i kosztowne zadanie sobie założyłeś. Gratuluję odwagi. Zwłaszcza, że brak Ci doświadczenia.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Nie przesadzajmy, nie jest to jakaś magia. Trochę tych owocówek zrobionych przezemnie już stoi w piwnicy także coś tam już wiem. Ale kosztowne to napewno. Dlatego chcę to zrobić jak najlepiej. A zainspirował mnie ten gość o którym wyżej pisałem. On mieszkał w miejscowości Calvados we francji kilka lat i robił ten trunek. Bynajmniej tak twierdzi. Podstawa to zero cukru i mieszane jabłka, jak najwięcej odmian kwaśnych i słodkich. Dlatego teraz zamówiłem sok z kwaśnych jabłek. Tylko nie wiem co z tą beczką zrobić, zalewać tym winem czy nie. Niby mówił, że tam zlewali do beczek po winach ale może dlatego bo chciał żebym od niego beczki kupił, nie wiem.
-
- Posty: 84
- Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
- Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Nie chciałem nowego tematu zakladać, więc podłącze się tu.
W Irlandii jabłka cholernie drogie, za dobre słodkie i soczyste owoce trzeba zaplacić
2 euro/kg, a za psiary 1euro/kg.
Zastanawiam sie czy warto zrobić calvadosa z puszki http://www.homebrewwest.ie/finlandia-ci ... 1349-p.asp
i dosłodzić to glukozą do 22blg.
Może ktoś już robił coś takiego?
W Irlandii jabłka cholernie drogie, za dobre słodkie i soczyste owoce trzeba zaplacić
2 euro/kg, a za psiary 1euro/kg.
Zastanawiam sie czy warto zrobić calvadosa z puszki http://www.homebrewwest.ie/finlandia-ci ... 1349-p.asp
i dosłodzić to glukozą do 22blg.
Może ktoś już robił coś takiego?
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Jestem w trakcie tworzenia calvadosa. Najpierw sam wyciskałem jabłka. Mnóstwo pracy. Teraz jadę do tłoczni , jest kilka kilometrów, i przy mnie wyciskany jest na poczekaniu sok /bez aromatów identycznych z naturalnymi itd./ Wychodzi niewiele drożej a czasu można zaoszczędzić nawet do 80 %
In vino feritas
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Eldier
Ja w zeszłym roku na jesień z kolegą przerobiliśmy na jeden raz ok 500 kg jabłek. Najpierw do rozdrabniarki kilka godzin, a za 2-3 dni tłoczenie na prasie. W sumie dwa niepełne dni. Soku otrzymaliśmy ok 260l. Prasa z Biowinu, mała więc tłoczenie szło powoli. Ale przy większej prasie powinno być lepiej.
Ja w zeszłym roku na jesień z kolegą przerobiliśmy na jeden raz ok 500 kg jabłek. Najpierw do rozdrabniarki kilka godzin, a za 2-3 dni tłoczenie na prasie. W sumie dwa niepełne dni. Soku otrzymaliśmy ok 260l. Prasa z Biowinu, mała więc tłoczenie szło powoli. Ale przy większej prasie powinno być lepiej.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Nie. Fermentuj w niej sok, a po zlaniu znad zalej osadu napełnij do pełna przefermentowanym sokiem jabłkowym i zostaw na kilka m-cy.
Możliwe że będę w kwietniu na kilka dni w kraju, jeśli byłby ktoś chętny na wyciąg (destylat) z gęstwy drożdżowej z dzikich drożdży cydrowych, albo samą zamrożoną gęstwę, wtedy pisać na pw.
Wyciąg pozwala na uzyskanie nut Calvadosu w destylacie z jabłek deserowych.
Możliwe że będę w kwietniu na kilka dni w kraju, jeśli byłby ktoś chętny na wyciąg (destylat) z gęstwy drożdżowej z dzikich drożdży cydrowych, albo samą zamrożoną gęstwę, wtedy pisać na pw.
Wyciąg pozwala na uzyskanie nut Calvadosu w destylacie z jabłek deserowych.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Może właśnie teraz warto pomyśleć o przyszłym sezonie i zaopatrzyć się w odpowiedni osprzęt.
Najprostszym sposobem nabycia jabłek użytkowych jest zaopatrzenie się w ten towar na skupie jabłek
gdzie ceny w sezonie są na poziomie groszowym.
Zrobienie młynka do przerobu jabłek to też nie jest sfera nie osiągalna.
Można w oparciu o wzajemne relacje i kontakty zrobić takie urządzenie:
Dziwi mnie,że po sezonie kiedy ceny surowca idą w górę jest takie zainteresowanie jabłkami.
Może właśnie teraz warto pomyśleć o przyszłym sezonie i zaopatrzyć się w odpowiedni osprzęt.
Najprostszym sposobem nabycia jabłek użytkowych jest zaopatrzenie się w ten towar na skupie jabłek
gdzie ceny w sezonie są na poziomie groszowym.
Zrobienie młynka do przerobu jabłek to też nie jest sfera nie osiągalna.
Można w oparciu o wzajemne relacje i kontakty zrobić takie urządzenie:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
powinno poprawić jakość calvadosu który będę w niej trzymałm. Że też na to nie wpadłem. Szacun dla Ciebie
Pomysł podobny do mojego tyle, że beczka będzie zalana winen jabłkowym co jeszcze bardziejEmiel Regis pisze:Nie. Fermentuj w niej sok, a po zlaniu znad zalej osadu napełnij do pełna przefermentowanym sokiem jabłkowym i zostaw na kilka m-cy.
powinno poprawić jakość calvadosu który będę w niej trzymałm. Że też na to nie wpadłem. Szacun dla Ciebie
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
W koszu włożona jest drobna siatka więc nie ma problemu z oddzieleniem soku od części stałych.
Wyciśnięty sok używam w większości do na stawu na wino jabłkowe i cydr.
W prasie nie wyciskam sok na maksa aby nie pogarszać jakości półproduktu a dodatkowo pozostałe z prasy części stałe jabłek służą do na stawu jabłkowego. Gwarantuje że warto wykorzystać ten tzw.
odpad bo potrafi oddać jeszcze wiele dobra .
Nastaw na typowy Calvados robię z pełnej masy jabłkowej która wychodzi z młynka i jest to moim zdaniem optymalne rozwiązanie aby uzyskać jak najbardziej aromatyczny destylat.
Jak widać na zdjęciach wychodzi pulpa z której z łatwością wyciskam sokSzlumf pisze:Jaką wydajność osiągasz przy tak dużym rozdrobnieniu jabłek? Wyciskasz z workiem czy bez?
W koszu włożona jest drobna siatka więc nie ma problemu z oddzieleniem soku od części stałych.
Wyciśnięty sok używam w większości do na stawu na wino jabłkowe i cydr.
W prasie nie wyciskam sok na maksa aby nie pogarszać jakości półproduktu a dodatkowo pozostałe z prasy części stałe jabłek służą do na stawu jabłkowego. Gwarantuje że warto wykorzystać ten tzw.
odpad bo potrafi oddać jeszcze wiele dobra .
Nastaw na typowy Calvados robię z pełnej masy jabłkowej która wychodzi z młynka i jest to moim zdaniem optymalne rozwiązanie aby uzyskać jak najbardziej aromatyczny destylat.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Poczatkowego nie sprawdzałem bo sok mętny był a nie mialem pod ręką nic do przecedzenia. Końcowe -3, kwaśno gorzki smak soku, cukier przerobiony w 100%.
A teraz mocy nie sprawdzałem ale myślę, że koło 30%. Dzisiaj sprawdzę. Zawsze dodawałem trochę cukru dlatego więcej wychodziło.
A teraz mocy nie sprawdzałem ale myślę, że koło 30%. Dzisiaj sprawdzę. Zawsze dodawałem trochę cukru dlatego więcej wychodziło.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Surówka ma 30-35%. Druga beczka już przegotowana i wyszło trochę więcej bo 22l i skończyłem przy ok. 15%. Temperatury wysokie to i drożdżaki sie ruszyły. Jeszcze tylko jedna beczka pracuje a reszta jest już gotowa do gotowania. Co jakiś czas będę pisał jak to wszysto idzie.
A tak z innej strony. Beczki które zdębiły mi śliwowice i calvados zalałem dobrze ponad miesiąc temu winem. Dzisiaj go prubowałem i wogóle nie wyczówam w nim dębu. Widać pierwsze zalanie wyciąga najgorszy smak
----scalone---
W sobotę zleję wino z jednej beki i zaleję ją winogronem. Destylat stoi już pół roku i mam nadzieję, że do bożego narodzenia wyjdzie z tego niezły koniaczek.
A tak z innej strony. Beczki które zdębiły mi śliwowice i calvados zalałem dobrze ponad miesiąc temu winem. Dzisiaj go prubowałem i wogóle nie wyczówam w nim dębu. Widać pierwsze zalanie wyciąga najgorszy smak
----scalone---
W sobotę zleję wino z jednej beki i zaleję ją winogronem. Destylat stoi już pół roku i mam nadzieję, że do bożego narodzenia wyjdzie z tego niezły koniaczek.
-
- Posty: 110
- Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Mam pewne pytanie o nastaw z jabłek, otóż robiłem nastaw z soku wyciskanego ( tego w workach) jedno wiadro miało wyraźnie gorzki smak, a w drugim nic takiego nie wyczuwam, czy możliwe jest że użycie różnych drożdży miało wpływ na taki efekt? Pierwsze drożdże to turbo fruit, drugie zaś samogon turbo. Pozdrawiam
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Jeśli dałeś paczkę drożdży turbo na 30 litrowy nastaw z owocow to mogło to zle wpłynąć na smak ale pytanie o temp. Nastawu i otoczenia w którym pracował oraz początkowe BLG i ile cukru dodawałes bo drozdze turbo lubią sacharoze. Na przyszłość możesz wsypać przynajmniej o polowe mniej drożdży lub zrobic nastaw większy z 1 paczki, ja nastawiłem wino śliwkowe w ilości ok 110 litrów na jednej paczce turbo fruit i jest ok w smaku choć minął rok i nie chce sie wyklarowac ale to tez moze być wina samych śliwek.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Jest obecnie "moda" na drożdże turbo z dopiskiem "Fruit",czyli szybko i efektywnie smakowo.
Mógłbym teraz zabrać się za totalną krytykę bo nie wierzę w takie cuda w oparciu o swoje doświadczenia.
Zgadzam się z wypowiedzią kol.@ziemba ,nie można na skróty zrobić dobrą smakówkę!
Dla dobrych efektów końcowych z wykorzystaniem owoców,czy zbóż trzeba odpowiednich drożdży,odpowiedniej temp. fermentacji i czasu, aby drożdże mogły wydobyć z wsadu odpowiednią ilość estrów, wówczas można mówić o destylacie smakowym.
Nastaw jabłkowy pomimo,że wydaje się bardzo aromatyczny i dominujący nawet z innymi połączeniami
owocowymi podczas dojrzewania destylatu gubi nieco z wcześniejszych cech.
Warto więc zadbać szczególnie w tym przypadku o dobry dobór drożdży i innych niezbędnych warunków dla efektu końcowego.
@ scrabie, ci panowie którzy sprzedają drożdże i inne dodatki do naszego hobby to albo nie mają zielonego pojęcia o technologi wytwarzania trunków i specyfiki działania poszczególnych szczepów drożdży,albo mając nawet pewną wiedzę wrabiają klientów o małej wiedzy.scrabie pisze:Wziąłem drożdże jakie mi polecił Pan w sklepie. Rozpocząłem z blg 22 i zeszło poniżej 0, temperatura otoczenia około 18 stopni. Sok był słodki, za to nastaw po przerobieniu miał gorycz. Następnym razem użyje mniej drożdży. Dzięki
Jest obecnie "moda" na drożdże turbo z dopiskiem "Fruit",czyli szybko i efektywnie smakowo.
Mógłbym teraz zabrać się za totalną krytykę bo nie wierzę w takie cuda w oparciu o swoje doświadczenia.
Zgadzam się z wypowiedzią kol.@ziemba ,nie można na skróty zrobić dobrą smakówkę!
Dla dobrych efektów końcowych z wykorzystaniem owoców,czy zbóż trzeba odpowiednich drożdży,odpowiedniej temp. fermentacji i czasu, aby drożdże mogły wydobyć z wsadu odpowiednią ilość estrów, wówczas można mówić o destylacie smakowym.
Nastaw jabłkowy pomimo,że wydaje się bardzo aromatyczny i dominujący nawet z innymi połączeniami
owocowymi podczas dojrzewania destylatu gubi nieco z wcześniejszych cech.
Warto więc zadbać szczególnie w tym przypadku o dobry dobór drożdży i innych niezbędnych warunków dla efektu końcowego.