Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
wesyr
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 2 lip 2014, 10:07
Załączniki
Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: wesyr » czwartek, 24 lip 2014, 13:49

Witam,

wiem, że mnóstwo jest takich tematów i przeszedłem wiele z nich lecz chciałbym zapytać i sprawdzić o poprawność mojego działa z nastawem z jabłek.

1. Jabłka ~14kg, przeszly przez sokowirówkę 2 razy, troszkę pulpy przeszło razem z sokiem do szklanego naczynia (wyszło około 10 litrów w sumie).
2. Cukier - 2KG
3. Zadane drożdże Coobra Mega Pack ( około 70 gram)
4. Otwór przykryty tylko kuchenną szmatą złożoną na pół i ściśniętą na szyjce gumką recepturką
5. Odstawione około 6 lipca, 3 dni później wsypane 1KG cukru
6. 4 dni temu sprawdzałem BLG = 11

Teraz moje pytanie:
Czy bardzo ten nastaw spieprzyłem czy może wszystko jest ok ?
Oraz jeśli dalej będzie wysokie blg to zadać ponownie drożdże czy czekać ? :)
Wzorowałem się TROCHĘ na Owocowe brandy dla początkujących. :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 lip 2014, 20:26 przez wesyr, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: Wald » czwartek, 24 lip 2014, 19:16

Tylko trochę "spieprzyłeś", za dużo cukru. Drożdże już nic nie pomogą. Jeśli jeszcze nie wyklarowało, dolej dwa litry wody i zaczekaj. Zejdzie poniżej zera bez problemu. Jeśli nastaw jest już klarowny, wstawiaj to do gotowania, a po wystudzeniu zaszczep jeszcze raz drożdżami.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: aronia » czwartek, 24 lip 2014, 19:20

Z drożdżami się nie popisałeś, ilość cukru(po dodaniu tego 1 kg) też trochę duża jak na 10l soku. Zamiast dodawać drożdży szybko dodałbym soku, żeby obniżyć Blg. A w między czasie jeszcze raz przeczytaj temat - na 10l soku(15l pulpy) było maks 2 kg cukru, bo wyjdzie Ci bimberek jabłkowy, a nie brandy jabłkowe.
P.S. Ogranicz trochę [Enter]

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: Pretender » czwartek, 24 lip 2014, 20:35

Jaki to gatunek jabłek? Uzyskałeś niezłą wydajność z 14 kg ;D


Autor tematu
wesyr
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 2 lip 2014, 10:07
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: wesyr » czwartek, 24 lip 2014, 20:37

Dzięki za szybkie odpowiedzi :)
Dolałem aktualnie 2 litry wody, więc teraz czekanie. Szczerze powiem, że zamysł był bardziej bimberkowy niż brandy, są to także moje pierwsze przygody takiego typu rzeczami (wcześniej jedynie kilka warek).
Mam nadzieję, że cokolwiek z tego wyjdzie :)
Co do gatunku jabłek:
Też się zdziwiłem, że aż tyle soku wyszło :D pojechałem na targ powiedziałem Pani "te ładnie wyglądają chciałbym 15kg" :D


heniu1980
100
Posty: 101
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: heniu1980 » sobota, 2 sie 2014, 18:02

Trzeba było dać bayanusy. Ja przekonałem się że jednak czas fermentacji robi swoje. Teraz mam właśnie nastwione wino z porzeczki, jabłek i śliwek czekam jeszcze na gruszki i winogrona. Wszystko sobie ładnie bulgocze powoli, jeszcze parę tygodni część pójdzie do butelek a reszta na rureczki :freak:

Awatar użytkownika

noplus
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 22 sie 2014, 17:23
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: noplus » środa, 17 wrz 2014, 16:23

Ja aktualnie nastawiłem 10 l soku z jabłek do tego litr wody w którym rozpuściłem 2kg cukru. Razem wyszło 21blg. Zaprawiłem bayamusami i odżywką kombi.
Aktualnie ładnie pracuje. Za tydzień,jak zejdzie blg do 12-14blg chce dać jeszcze 2 kg cukru.

Wszystko chce przegonić. Nie kosztowałem jeszcze z jabłek. Warto ?

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: Wald » środa, 17 wrz 2014, 18:47

Calvados z tego nie wyjdzie, ale może dobra wódka jabłkowa. Dodając więcej cukru chcesz popełnić ten sam błąd co autor tematu. Przeczytaj całość od początku, tylko ze zrozumieniem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


sawik
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 27 wrz 2014, 08:30
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: sawik » sobota, 27 wrz 2014, 08:38

Witam.
Jako nowicjusz bardzo mi miło powitać wszystkich.
Robię aktualnie ten nastaw na brandy jabłkowe i nastaw pięknie pracuje. Boję się trochę dodać ten dodatkowy cukier bo nie chcę żeby coś się zmieniło. Może mi ktoś podpowiedzieć co będzie jak nie dodam i jak dodam dodatkowy cukier? Do nastawu zużyłem 20l soku i 2 kg cukru. Drożdże od Jana okowity do nastawów owocowych.
Pozdrawiam
Piter

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: gr000by » sobota, 27 wrz 2014, 10:28

Skoro użyłeś całej paczki drożdży turbo do owoców to nawet jak dodasz ten dodatkowy cukier to i tak będziesz miał wydmuchane aromaty z nastawu. Drożdże turbo do owoców dajemy w ilości 1 paczka na przynajmniej 50l nastawu, a docelowo na 75-100l. I naprawdę dadzą sobie radę, piszę o tym regularnie, ale jakoś nikt mi nie wierzy...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


sawik
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 27 wrz 2014, 08:30
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: sawik » sobota, 27 wrz 2014, 10:38

grOOOby

Dzięki za odpowiedź :) Chodziło mi bardziej o sens dodawania tego dodatkowego cukru?
Ogólnie co radzisz przy takim nastawie jak mój ? Wiem ze pewnie wyjdzie raczej bimber jabłkowy ale skoro już mam i pracuję to co można jeszcze zrobić ?
Zaczekać i przepędzić aż zacier stanie, czy dodać ten dodatkowy cukier i poczekać jeszcze i dopiero zagotować?
Pozdro
Piter


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: aronia » sobota, 27 wrz 2014, 15:57

Jak dodasz cukru to zwiększy Ci się ilość otrzymanego produktu, ale obniży jakość - zamiast Calvadosa/Brandy będzie bardziej bimber o posmaku jabłka(im więcej cukru tym mniejszy posmak). Jeżeli chcesz dużo i "żeby kopało" to syp cukier, bo super jakości przy tym nastawie już raczej nie uzyskasz. Następny nastaw postaraj się zrobić lepiej.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: Emiel Regis » sobota, 27 wrz 2014, 18:14

aronia pisze: super jakości przy tym nastawie już raczej nie uzyskasz.

Ee tam, powstrzymałbym się od takowych kategorycznych stwierdzeń. Nie wiemy w jakim pojemniku i warunkach (temp.) odbywa się fermentacja.
Proporcje są dobre, drożdże z pożywką ciut za mocne, ale nie dyskwalifikowałbym z tego powodu nastawu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: gr000by » sobota, 27 wrz 2014, 18:34

Ja bym uważał z takim stwierdzeniem. Mieszanki turbo do owoców są bardzo mocne, co pozwala na 3-4 krotne powiększenie nastawu bez uszczerbku na jakości i tempie pracy.
Do tego nastawu nie dodawałbym już więcej cukru jak to ma jakkolwiek smakować jabłkiem, licząc że w soku jabłkowym jest 100g/l cukrów to po dodaniu 2kg cukru wyszło ok. 200g/l cukru startowego, a więc wystarczająco dużo. Poczekałbym aż drożdże przerobią cały cukier i nastaw się trochę sklaruje, a drożdże osiądą na dnie i dopiero wtedy przystąpiłbym do destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


sawik
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 27 wrz 2014, 08:30
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: sawik » niedziela, 28 wrz 2014, 07:02

Dzięki za odpowiedzi
Odczekam aż skończy się praca drożdży i przegotuję nastaw. Dam znać co wyszło

Awatar użytkownika

noplus
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 22 sie 2014, 17:23
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: noplus » czwartek, 23 paź 2014, 16:37

2 tygodnie temu, znów nastawiłem jabłka.
10 l soku wyciśnięte na sokowirówce plus kilo odpadu z wywirowanych owoców dla smaku. Bez cukru, drożdże bayanusy. Dziś fermentacja prawie się zakończyła. Chcę uzyskać najlepszej jakości produkt, dlatego zależy mi na popełnieniu jak najmniejszej ilości błędów. Proszę o informację kiedy i czy w ogóle zlewać znad osadu jak BLG będzie na 0? Nie chcę by zapach drożdży przeszedł do dobroci.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: gr000by » czwartek, 23 paź 2014, 18:35

Jak drożdże zakończyły pracę, to zlewaj co klarowne znad osadu, tak żeby pozbyć się wytłoków owocowych. Potem zostaw to do sklarowania i zlej i to dopiero destyluj.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

noplus
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 22 sie 2014, 17:23
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: noplus » środa, 26 lis 2014, 21:02

Nie dodawaj cukru do nastawu. Max możesz dosypać 0,5 kg na 20 l. Im więcej cukru w nastawie tym gorszy (bimbrowy) smak destylatu. Drożdże - ja daję bayamus wg dawek na opakowaniu i jest ok.


ziemba12345
400
Posty: 442
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: ziemba12345 » piątek, 6 mar 2015, 17:48

Panowie. Ile byscie dali cukru na 100l soku z jabłek? Koleś twierdzi że na wyciśnięcie litra soku potrzebuje 5kg jablek czyli według niego wyciśnie mi ich 500kg. Ja na 10kg dawalem 0,5kg cukru czyli tu by wyszło 25kg. Wydaje mi sie troche dużo jak na ilość soku ale na 500kg jabłek właśnie tyle dawałem i dobry towarek wychodził. Ma być z tego calvados przechowywany długie lata w beczce. Drożdże oczywiście winne biowinu.

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1768
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Postautor: JanOkowita » piątek, 6 mar 2015, 18:02

Dlaczego drożdże winne Biowinu ? Ja bym użył drożdży do cydru, tak jak to się robi w ojczyźnie Calvadosa.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości