Panowie!!!.
Basta. Opisaliście tyle typów aparatow i tyle różnych procesów do jednego biednego ducha winnego zbożątka.
Ile aparatów to tyle róznych pomysłów na destylat.
A tu każdy zaleca inaczej sugerując się swoim sprzętem.
Pólkowa. Pierwszy odpęd czyszczący.
Drugi z podziałem na frakcje.
I tu jest kwestia i kwintesencja całego procesu.
Jak to uciąć.
Ale jest jeszcze coś:
Masakra napisał..opiszę wyniki w 2023 roku.
Nie wcześniej.
A który mamy rok?
No właśnie.
Najlepszy destylat - z jakiego zboża?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Najlepszy destylat - z jakiego zboża?
Żyto, Żyto i jeszcze raz Żyto - według mnie Żyto ma największy potencjał, oczywiście starzone bo potrzebuję ułożenia i zaokrąglenia. Żyta nie da się go z niczym pomylić bo zawsze posmak i aromat surowca będzie oczywisty - pieprzne, charakterne... porostu Żyto przez duże Ż.
Według mnie najlepsze rezultaty: zacieranie na lenia, fermentacja na Safspirit M-1, destylacja kolumna półkowa na 4 półkach sitowych do 50-45%, starzenie m-beczka ewentualnie m-kamionka na szczapkach z m-beczki. Zastepczo z braku powyższych interesująco wypadają też płatki dębowe aroneo douceur 1g/l + aroneo intense 1g/l...
Żyto jest fajne, obiecujące, z przyszłością ale i z tradycyją... wdzięczne, polskie, NASZE
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Według mnie najlepsze rezultaty: zacieranie na lenia, fermentacja na Safspirit M-1, destylacja kolumna półkowa na 4 półkach sitowych do 50-45%, starzenie m-beczka ewentualnie m-kamionka na szczapkach z m-beczki. Zastepczo z braku powyższych interesująco wypadają też płatki dębowe aroneo douceur 1g/l + aroneo intense 1g/l...
Żyto jest fajne, obiecujące, z przyszłością ale i z tradycyją... wdzięczne, polskie, NASZE
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 30 sty 2021, 13:08
- Podziękował: 1 raz
Re: Najlepszy destylat - z jakiego zboża?
@psotamt, mógłby kolega się wypowiedzieć jak zachował się destylat jęczmienny po procesie dojrzewania ? A jak reszta czystych wódek po rektyfikacji?
Mod.
Nie cytuj całych postów.
Mod.
Nie cytuj całych postów.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 maja 2021, 19:59 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.