Melasa z trzciny cukrowej
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Po drugie primo rozcieńczyć musisz, bo do gotowania to się nie nadaje, a po rozcieńczeniu i podaniu odpowiednich drożdży jest nadzieja na dalszą fermentację. Niezależnie od wyników i tego co zrobisz, daj znać co z tego wyszło.
Po primo to nie zacier, ino nastaw.adamus1 pisze:A jakby podzielić zacier na dwa...
Po drugie primo rozcieńczyć musisz, bo do gotowania to się nie nadaje, a po rozcieńczeniu i podaniu odpowiednich drożdży jest nadzieja na dalszą fermentację. Niezależnie od wyników i tego co zrobisz, daj znać co z tego wyszło.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2370
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Jakie 10kg słodyczy?
Jak płynna była to ~3,4kg można przyjąć cukrów, no chyba, że płynna silver spoon to wtedy ~4,8 kg cukrów, a jak sucha to wtedy ~6,1kg cukrów. I doliczyć 3kg cukru, to nie wychodzi 10kg słodyczy. Reszta to nie cukry, które podniosą blg, i w większym stężeniu blokują fermentacje.
Spróbuj na smak, czy przerobił.
K.
Jak płynna była to ~3,4kg można przyjąć cukrów, no chyba, że płynna silver spoon to wtedy ~4,8 kg cukrów, a jak sucha to wtedy ~6,1kg cukrów. I doliczyć 3kg cukru, to nie wychodzi 10kg słodyczy. Reszta to nie cukry, które podniosą blg, i w większym stężeniu blokują fermentacje.
Spróbuj na smak, czy przerobił.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 wrz 2019, 22:54 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 57
- Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 57
- Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Cukier zwykły bo oba ekstrakty o bardzo intensywnym smaku, ale na pewno następnym razem sprawdzę na trzcinowym
Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 paź 2019, 12:39 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 21
- Rejestracja: czwartek, 8 lis 2018, 13:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Postanowiłem zobaczyć na własne oczy jak fermentuje melasa. Jako, że forumowy zakup dobiegł końca a ewentualnym następnym cisz to proszę o poradę którą wziąć na tapetę:
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 7507401513
https://allegro.pl/oferta/melasa-gold-l ... JoEALw_wcB
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 7647216181
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 8525956730
Kurcze drogo to trochę wychodzi ....
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 7507401513
https://allegro.pl/oferta/melasa-gold-l ... JoEALw_wcB
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 7647216181
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 8525956730
Kurcze drogo to trochę wychodzi ....
Ostatnio zmieniony sobota, 14 gru 2019, 21:12 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Kazu
Kazu