Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
A-N-D
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:42
Krótko o sobie: Nie lubię wina kupnego
Ulubiony Alkohol: Każdy napój zawierający % który sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:
Załączniki
Korki, kapturki, lakowanie... - wszystko o zatykaniu butek

Postautor: A-N-D » niedziela, 10 sty 2010, 21:23

witam,

Czy lakowanie jest dobre dla wina?
Prosił bym o plusy i minusy.

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 sty 2010, 12:22 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i poświęcony mi czas :) ANDrzej

http://www.tagoria.com/?ref=73923-1PLTG Dołącz do świata Tagorii,
swoim rekrutom zapewniam ochronę i pomoc w kupowaniu przedmiotów z lvl+


alembiki
Awatar użytkownika

PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 19:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Załączniki
Re: Lakowanie

Postautor: PiotrekRodzyn » niedziela, 10 sty 2010, 21:44

Witam!

Kolego @A-N-D! Lakowanie sprawia, że ciecz przez nie zabezpieczona nie ma żadnego kontaktu z otoczeniem. Jest to świetne rozwiązanie w przypadku mocnych alkoholi np. Śliwowicy (mam tu na myśli szczególnie łącką).

Natomiast wino korkuje się po to, aby przez korek mogła zachodzić powolna wymiana gazowa - czyli mówiąc krótko musi oddychać.
Oczywiście ta wymiana gazowa pomiędzy atmosferą a wnętrzem butelki musi być w pewnym stopniu ograniczona i w tym przypadku winiarze stosują kapturki termozgrzewalne, które mają specjalnie zrobione ku temu otworki.


Patrz zdjęcie: http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=170
Nie mogę akurat wstawić zdjęcia owych otworków ale mają one około 0,5 może 1mm średnicy i w każdym korku jest dwa takowe otworki ,,wentylacyjne''.

Pozdrawiam
Piotrek

Ps.
Proponuję rozwiązanie pośrednie :)
Najpierw zalakować a jak lak jeszcze nie stwardnieje to zrobić dziurki grubą igłą. 8-)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 sty 2010, 09:15 przez PiotrekRodzyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Piotrek

Awatar użytkownika

Autor tematu
A-N-D
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:42
Krótko o sobie: Nie lubię wina kupnego
Ulubiony Alkohol: Każdy napój zawierający % który sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:
Załączniki
Re: Lakowanie

Postautor: A-N-D » poniedziałek, 11 sty 2010, 07:56

Ok, dzięki. Mógł byś mi powiedzieć jeszcze w jaki sposób trzymać butelkę?
Czy poziomo, czy pionowo tak, aby korek był zamoczony w winie? Czytałem, że jak korek
jest zamoczony w winie to wino może przybrać posmak korka, prawda to ??
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 sty 2010, 12:32 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: duże litery i interpunkcja
Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i poświęcony mi czas :) ANDrzej

http://www.tagoria.com/?ref=73923-1PLTG Dołącz do świata Tagorii,
swoim rekrutom zapewniam ochronę i pomoc w kupowaniu przedmiotów z lvl+

Awatar użytkownika

PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 19:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Załączniki
Re: Lakowanie

Postautor: PiotrekRodzyn » poniedziałek, 11 sty 2010, 09:06

Kolego A-N-D!
Jako odpowiedź na Twoje pytanie zacytuję Ci fragment instrukcji, jaką dołącza firma Euro-win ( http://www.euro-win.pl/sklep/index.php?cPath=26 ) do sprzedawanych przez siebie korków do wina:

Cytuję:
,,Istnieje kilka rodzajów korków naturalnych: lite, aglomerowane, warstwowe. Wszystkie z nich należy odpowiednio przygotować do korkowania. Zaniechanie tej czynności może prowadzić do uszkodzenia korków lub korkownicy.

W warunkach domowych korki wystarczy na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie lub umieścić pod przykryciem na d wrzątkiem. Uwaga! Zbyt długie ,,nawilżanie'' korków może powodować ich uszkodzenie.

Po zakorkowaniu , butelki powinny jedną dobę pozostać w pozycji pionowej. Wówczas korki dopasują się do szyjek. Następnie umieszczamy butelki poziomo, co z kolei zapobiega wysuszaniu korka (wino ,,obmywa'' korek) i zapewnia właściwą wymianę gazową między wnętrzem butelki a otoczeniem.

Po dwóch, trzech dniach należy sprawdzić czy korki nie przeciekają. Jeśli zauważymy wyciek konieczne jest wymienienie korka na nowy''


Przydatne linki:

http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=236

http://www.euro-win.pl/sklep/index.php?cPath=27

http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=222

Przepraszam, że tak reklamuję Euro-win, ale mam z nimi dobre doświadczenie.


Myślę, że odpowiedź Cię zadowoli :)

Pozdrawiam Piotrek
Pozdrawiam, Piotrek

Awatar użytkownika

Autor tematu
A-N-D
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:42
Krótko o sobie: Nie lubię wina kupnego
Ulubiony Alkohol: Każdy napój zawierający % który sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:
Załączniki
Re: Lakowanie

Postautor: A-N-D » poniedziałek, 11 sty 2010, 10:08

Wielkie dzięki za okazaną pomoc. :poklon;
Z tym euro-winem to spoko.
Dzięki za linka, będę wiedział gdzie kupić butelki itp. jak będę wino rozlewał.

Jak byście mieli jeszcze jakieś ciekawe porady na ten temat to śmiało piszcie,
ta wiedza mi się przyda i na pewno się nie zmarnuje. :D
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 sty 2010, 12:35 przez Agneskate, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: interpunkcja
Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i poświęcony mi czas :) ANDrzej

http://www.tagoria.com/?ref=73923-1PLTG Dołącz do świata Tagorii,
swoim rekrutom zapewniam ochronę i pomoc w kupowaniu przedmiotów z lvl+

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5358
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Lakowanie

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 11 sty 2010, 10:40

Musisz jeszcze zainwestować w korkownicę- jakieś 2 dyszki.
Ja korki rozmiękczam przed korkowaniem tak- w czajniku elektrycznym gotujesz trochę wody, a jak zacznie parować przez dziubek- w dziubku kładziesz korek. Jak go para dobrze obmyje (jakaś minutka), to jest już gotowy do korkowania. Potem 24h w pionie, kapturek i na poziomy stojak...

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Autor tematu
A-N-D
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:42
Krótko o sobie: Nie lubię wina kupnego
Ulubiony Alkohol: Każdy napój zawierający % który sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:
Załączniki
Re: Lakowanie

Postautor: A-N-D » poniedziałek, 11 sty 2010, 12:23

http://www.euro-win.pl/sklep/index.php?cPath=27
Czy taka korkownica za 20zł będzie dobra do tych korków po 25gr/szt. ??
http://www.euro-win.pl/sklep/index.php?cPath=26
Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i poświęcony mi czas :) ANDrzej

http://www.tagoria.com/?ref=73923-1PLTG Dołącz do świata Tagorii,
swoim rekrutom zapewniam ochronę i pomoc w kupowaniu przedmiotów z lvl+

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5358
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Lakowanie

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 11 sty 2010, 12:26

Używam dokładnie tej korkownicy i korków naturalnych :) Będzie idealna, jak dobrze "wyparujesz" korek, to wcale nie wymaga to dużej siły. Przed zakorkowaniem warto przelać korkownicę wrzątkiem, raz że zabije ewentualne grzyby, a dwa- zapewni "poślizg".

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 19:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Załączniki
Re: Lakowanie

Postautor: PiotrekRodzyn » poniedziałek, 11 sty 2010, 12:39

Witam!

Pozwólcie Koledzy, że wtrącę jeszcze swoje przysłowiowe trzy grosze. . .

Zakupiłem korkownicę za 20zł z Euro-winu i jestem zadowolony. Jestem zdania, że na domowo - hobbystyczne potrzeby jest to sprzęt idealny (chyba, że ktoś zamierza zwiększyć produkcję wina do kilkuset litrów to już trzeba inwestować :lol: ).

Andrzeju jeśli Planujesz zakupy to Pomyśl też i o kapturkach termozgrzewalnych. Niby niewielkie pieniądze a dzięki nim wino można dłużej przechowywać no i poprawiają wygląd butelki o zazdrości gości nie wspomnę :evil:

Nie trzeba specjalnych urządzeń do ich obkurczania (montowania). Wystarczy gorący strumień powietrza ze zwykłej suszarki do włosów.

Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam, Piotrek

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5358
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Lakowanie

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 11 sty 2010, 18:58

Albo pary z wyżej wspomnianego czajnika. Też idealnie obkurcza kapturki :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Autor tematu
A-N-D
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:42
Krótko o sobie: Nie lubię wina kupnego
Ulubiony Alkohol: Każdy napój zawierający % który sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:
Załączniki
Re: Korki, kapturki, lakowanie... - wszystko o zatykaniu butek

Postautor: A-N-D » wtorek, 12 sty 2010, 10:11

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie butelek.
Czy kolor butelki ma jakieś znaczenie? Czy też lać w jaką popadnie
(zielony, oliwkowy, brązowy, biały)??

P.S.
A kapturki na pewno kupię.

thx :D
Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i poświęcony mi czas :) ANDrzej

http://www.tagoria.com/?ref=73923-1PLTG Dołącz do świata Tagorii,
swoim rekrutom zapewniam ochronę i pomoc w kupowaniu przedmiotów z lvl+


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Korki, kapturki, lakowanie... - wszystko o zatykaniu butek

Postautor: Maro. » wtorek, 12 sty 2010, 20:05

Witaj A-N-D :)

Jeżeli chodzi o butelki do wina to powinny byc z ciemnego szkła.

Tak gdzieś przeczytałem i tego sie czymam.
Ja też zawsze mam kapturki i jak widze miny znajomych,wszystko jest starannie dopasowan,to nie wierzą że to sam robilem.

Pozdrawiam Maro.

Awatar użytkownika

Autor tematu
A-N-D
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:42
Krótko o sobie: Nie lubię wina kupnego
Ulubiony Alkohol: Każdy napój zawierający % który sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:
Załączniki
Re: Korki, kapturki, lakowanie... - wszystko o zatykaniu butek

Postautor: A-N-D » środa, 13 sty 2010, 15:11

Białe mogły by być czy nie :?:

Szczerze to białe mi najbardziej pasują.
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 sty 2010, 12:29 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i poświęcony mi czas :) ANDrzej

http://www.tagoria.com/?ref=73923-1PLTG Dołącz do świata Tagorii,
swoim rekrutom zapewniam ochronę i pomoc w kupowaniu przedmiotów z lvl+

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5358
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Korki, kapturki, lakowanie... - wszystko o zatykaniu butek

Postautor: Zygmunt » środa, 13 sty 2010, 23:04

Przyjmuje się, że wino powinno chronić się przed dostępem światła, dlatego używa się ciemnych butelek.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 17:58
Załączniki
Re: Korki, kapturki, lakowanie... - wszystko o zatykaniu butek

Postautor: grzesiekpioro » czwartek, 10 kwie 2014, 12:08

Jakiego rodzaju korków powinno się stosować do korkowania nalewek? Nalewki też muszą oddychać?

Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5136
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Korki, kapturki, lakowanie... - wszystko o zatykaniu butek

Postautor: lesgo58 » czwartek, 10 kwie 2014, 12:12

Nie muszą.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 17:58
Załączniki
Re: Korki, kapturki, lakowanie... - wszystko o zatykaniu butek

Postautor: grzesiekpioro » czwartek, 10 kwie 2014, 15:44

Czyli syntetyczne np. Nukorc zdadzą egzamin? czy jest jakaś lepsza alternatywa? Nie chodzi mi o korki za 1euro/sztuka tylko w takich rozsądnych granicach cenowych.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Korki, kapturki, lakowanie... - wszystko o zatykaniu butek

Postautor: gr000by » czwartek, 10 kwie 2014, 15:52

Syntetykami (w formie korka grzybka) czasem korkuję butelki, do których zgubiłem zakrętki i nie mogę dopasować żadnej z posiadanych. Zdaje to egzamin śpiewająco, należy tylko pamiętać, żeby korek wchodził z lekkim oporem, to nic się nie ulotni.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2363
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Korki, kapturki, lakowanie... - wszystko o zatykaniu butek

Postautor: JanOkowita » sobota, 26 kwie 2014, 14:57

Często kupuję wino w sklepie winezja.pl i dzisiaj po otwarciu wina do obiadu spotkałem się po raz pierwszy z korkiem syntetycznym dedykowanym wyłącznie dla tej winiarni. Na dodatek każdy korek posiada swój unikalny numer!

masi-509.JPG


masi-511.JPG


masi-513.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5136
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Korki, kapturki, lakowanie... - wszystko o zatykaniu butek

Postautor: lesgo58 » sobota, 26 kwie 2014, 15:47

Niestety - znak czasów. Zwłaszcza gdy otworzyły się nowe rynki zbytu. I to tak gdzie nie ma dużej tradycji picia wina.
Dla niektórych winiarni z północnych Włoch jest to regułą od kilku lat. I tylko win eksportowanych dla coraz szerszego rynku zbytu. We Włoszech raczej nie do kupienia w ten sposób korkowane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości