Witam
Mam Superklar 24h
Pracujący nastaw z 11 kg cukru + około 44 litry wody + T3 + 150 g koncetratu. Receptura i proporcje sprawdzone - miodzio. Przyznam że do tej pory nie klarowałem przed przepuszczeniem. Zakupiłem Superklar 24h. I teraz klilka pytań:
- Czy jedna porcja wystarczy na to co się robi (na opakowanie pisze że jest na 25 litrów ale na T3 też tak pisze)
- Jeśli chodzi o procedurę to jeśli dobrze rozumiem to jak praca ustanie to zlać wszytko znad osadu potem potraktować superklarem 24h i potem jeszcze raz wszystko zlać znad powstałego osadu??
Klarowanie
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Klarowanie
Witam wszystkich,
mam taki mały problem, zrobiłem nastaw na drożdżach T3, wszystko ładnie pracowało, po kilku dniach blg -2 zero objawów fermentacji, tak wiec przystąpiłem do klarowania. Nastaw odgazowany wszystko zrobione tak jak jest napisane na opakowaniu turboklar, przychodzę dzisiaj i małe zdziwko bo drożdże tak jakby zaczęły pracować znowu. Od czasu do czasu jakąś bańkę puszcza i cały proces klarowania poszedł w las bo nic się nie wyklarowało. Czy to możliwe ze znowu zaczęły pracować? A może źle odgazowane było? Może ktoś się już spotkał z takim problemem?
mam taki mały problem, zrobiłem nastaw na drożdżach T3, wszystko ładnie pracowało, po kilku dniach blg -2 zero objawów fermentacji, tak wiec przystąpiłem do klarowania. Nastaw odgazowany wszystko zrobione tak jak jest napisane na opakowaniu turboklar, przychodzę dzisiaj i małe zdziwko bo drożdże tak jakby zaczęły pracować znowu. Od czasu do czasu jakąś bańkę puszcza i cały proces klarowania poszedł w las bo nic się nie wyklarowało. Czy to możliwe ze znowu zaczęły pracować? A może źle odgazowane było? Może ktoś się już spotkał z takim problemem?
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Klarowanie
Temperatura mogła się zmienić i drożdże się zaktywizowały w kierunku -3 BLG. Jak chcesz to sklarować, to po prostu dobij drożdże jakimś spirytusem. Albo pirosiarczynem.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Re: Klarowanie
Tak też wczoraj zrobiłem, dodałem 15 g pirosiarczanu na 75 litrów nastawu. Później napisze czy coś pomogło. Temperatura w pomieszczeniu w którym stoi nastaw zmienia się od 21 do 24 *C w ciągu dnia.
Jest poprawa ale szału nie ma. Bańki jeszcze się pojawiają czyli chyba wszystkie drożdże nie padły. Może dodać więcej pirosiarczynu? Denerwuje mnie ten nastaw, jutro puszcze go na rurki czy będzie wyklarowany czy nie.
Jest poprawa ale szału nie ma. Bańki jeszcze się pojawiają czyli chyba wszystkie drożdże nie padły. Może dodać więcej pirosiarczynu? Denerwuje mnie ten nastaw, jutro puszcze go na rurki czy będzie wyklarowany czy nie.