Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.

Autor tematu
sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Załączniki
Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: sverige2 » czwartek, 3 lis 2011, 11:59

Kupujemy opakowanie 5 kg Bentonitu:
http://allegro.pl/hilton-bentonit-zwire ... 13057.html
lub też jakiegokolwiek innego naturalnie czystego bez dodatków. Jest to w czystej postaci minerał. Bierzemy następnie słoik ok. 3/4-1.0 litr. i napełniamy go do połowy wodą.
Wsypujemy do niego 1 stołową łyżkę Bentonitu, nie więcej, (na ok. 30 litrów nastawu)
Zakręcamy nakrętkę i energicznie potrząsamy (w razie potrzeby bentonit wymieszać)
Zostawiamy do następnego dnia, aby się glinka dokładnie rozpuściła, w międzyczasie wstrząsamy kilka razy słoikiem z zawartością.
Następnego dnia wstrząśnięty i rozmieszany z wodą Bentonit wlewamy do nastawu.
Na wiertarkę zakładamy mieszadełko np. do farby czy zaprawy, przez ok 2-3 min. mieszamy bentonit z nastawem, aż się dobrze spieni i napowietrzy.
Już po 2-3 godzinach większość nastawu jest sklarowana, zostawiamy go jednak
do następnego dnia, aby Bentonit dobrze osiadł na dnie.
Sklarowany, kryształowo czysty nastaw, jest gotowy do destylacji, lub rektyfikacji.
Dla lepszego rezultatu, dobrze jest ściągnąć nastaw po 4 dniach z nad samoistnie
powstałego osadu, i dopiero wtedy potraktować go Bentonitem, efekt jest super dobry.
Takie opakowanie Bentonitu za 10zł. starczy nam na wiele lat.

Pozdrawiam

Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

PANWJ
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: PANWJ » wtorek, 4 lut 2014, 18:29

Witajcie,
zrobię jak zaleca powyżej sverige2 nawet kupiłem ten dla kotów by tesco :D . Mam tylko jeden problem bo klarował będę na balkonie. W związku z tym, że jutro wyjeżdżam na kilka dni a temperatury nad ranem zapowiadają w okolicach -5 mam pytanie do PT Koleżanek i Kolegów Czy przy chwilowej temperaturze poniżej zera mogę klarować nastaw cukrowy? Byłbym wdzięczny za szybką odpowiedź

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3807
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: lesgo58 » wtorek, 4 lut 2014, 19:14

Nic nie kupuj. Nic nie dodawaj. Tylko wystaw beczkę na balkon. Nie musisz mieszać. Jak wrócisz to sie zdziwisz jak będziesz miał wszystko klarowne. :D

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2925
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: Pretender » wtorek, 4 lut 2014, 20:36

Niska temperatura wspomaga klarowanie. Sprawdzone i przetestowane. Zamarznąć nie zamarznie ;D


PANWJ
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: PANWJ » wtorek, 4 lut 2014, 20:48

Dziękuję Koledzy Biegli w Sztuce Psocenia :poklon; Poprawiliście mi humorek. A benetonit i tak dodam bo jak już przygotowałem to w kanał go nie wyleję.

Awatar użytkownika

herbata666
900
Posty: 923
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: herbata666 » środa, 5 lut 2014, 00:31

Mi rok temu w zimę nastaw stał ze 2 miechy na balkonie (temp. -20), nawet zamarzł :D, ale jak go rozmroziłem to normalnie był jak kryształ i smaczek jakiś lepszy mi się wydawał, coś jak oranżada Hellena :D (oczywiście nie taki słodki bo blg -4).



Pozdrawiam
Piotrek

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2925
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: Pretender » środa, 5 lut 2014, 20:15

Przy -20 nastaw zamarznie. Ja kieruję się zasadą, że ile ma % tyle wytrzyma na mrozie, na minusie.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3807
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: lesgo58 » środa, 5 lut 2014, 20:33

W zeszłym tygodniu jak były te mrozy około -20*C miałem wystawione dwa nastawy 14% przez 3 dni. Obydwa zamarzły. Nie było to całkowite zamarznięte, ale takie coś jakby gęsta kasza. I nie wyglądało na sklarowane. Po wstawieniu do ciepła w ciągu jednego dnia wszystko co było zamarznięte odtajało i opadło na dno. Pozostał klarowny płyn.

Awatar użytkownika

herbata666
900
Posty: 923
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: herbata666 » środa, 5 lut 2014, 21:31

Czyli widzę, że Koledzy też nie używacie żadnych preparatów do klarowania, ja przestałem jakieś 3 miechy temu. Po prostu jak mam małe beczki (50l) to wystawiam na dwór (oczywiście jak jest zima), a dużym daje trochę więcej czasu w pomieszczeniu, w obydwu przypadkach odgazowywuję przed odstawieniem. A nieraz jak mnie czas naglił, to puszczałem nie sklarowany i tak rektyfikuję 2 razy więc praktycznie nie ma różnicy (oczywiście posiadam dość wysoką kolumnę, użytkownicy prostych pot stili powinni na pewno klarować, ale tak jak napisałem wcześniej i radzą inni koledzy :))


Pozdrawiam
Piotrek

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: wiking » środa, 5 lut 2014, 21:57

herbata666.Jeżeli puszczasz nie wyklarowany nastaw, to teraz sprawdź sobie tzw. sufit kega zobaczysz ile tam masz szlamu, jeżeli nie dasz rady tam włożyć ręki, to długie czyszczenie przed tobą, czyli jakieś żrące środki, Karcher itp.

Awatar użytkownika

herbata666
900
Posty: 923
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: herbata666 » środa, 5 lut 2014, 22:20

Powiem Ci szczerze że akurat sufit jest czysty, tylko na dnie zbiera się szlam po gotowaniu ale wystarczy zlać wodą i wszystko spływa do najniżej położonego odpływu :D. Po takim czyszczeniu keg jest czyściutki jak od nowości (tylko przelanie wodą). A jak niektórzy gotują nastawy owocowe, nie do końca wyklarowane i z resztkami owoców (sam tak robiłem) i też jest dobrze.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2577
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: Wald » czwartek, 6 lut 2014, 15:32

Keg zostanie czysty, puki nie będziesz go czyścił i tak zupełnie przy okazji nie porysujesz go. I nie idzie tu o rysy jak po nożu, które widać gołym okiem. Wystarczą bardzo drobne.
Pozdrawiam wszystkich z dużymi wejściami do mycia kegów.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

herbata666
900
Posty: 923
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: herbata666 » czwartek, 13 lut 2014, 16:24

Kolega ma w 100% rację, sam chciałem robić z dużym wlewem, ale szybko z tego zrezygnowałem po namowach doświadczonego budowniczego w naszym hobby. Najprościej ujmując powiedział mi tak : Zrobisz szeroki wlew, to na pewno będziesz pchał łapy do środka i porysujesz delikatną wewnętrzną powłokę (do której nic nie przywiera). Teraz widzę różnicę we wnętrzu kega, u mnie używany parę miesięcy dość intensywnie, u kolegi podobnie a z szerokim wlewem i już parę razy mył go jakimiś szczotkami wewnątrz. Na tą chwilę praktycznie po każdym gotowaniu nie sklarowanego nastawu, kolega musi dość intensywnie czyścić sprzęt, u mnie wystarczy tylko opłukać wodą. Dodam, że tego kega używam głównie do cukrówek.


Pozdrawiam
Piotrek

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: wiking » czwartek, 13 lut 2014, 17:41

W takim razie ja musiałem dostać już porysowanego kega, ponieważ u mnie tak się dzieje przy nie wyklarowanym nastawie. Wlew mam wąski i nie mam możliwości wsadzenia tam ręki jedynie palcem wyczuwam ten osad.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5248
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: Zygmunt » czwartek, 13 lut 2014, 18:44

Umyj chemią:) Jeżeli nie szorowałeś, to odejdzie bardzo ładnie. Na początek spróbuj z NaOH na ciepło, powinno wszystko odejść.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: wiking » czwartek, 13 lut 2014, 21:58

Zygmunt pisze:Umyj chemią.
Tak też zrobiłem, lecz po kilku razach odechciało mi się i wolę teraz klarować nastawy.


xander33
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 16:54
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: xander33 » czwartek, 26 cze 2014, 16:19

Koledzy mam w domu taki żwirek jak na zdjęciu, pisze że ma śladowe ilości węglanu sodu.
Czy będzie się nadawał a jak tak to czy go mielić przed rozpuszczeniem czy wystarczy namoczyć

Pozdrawiam Staszek

WP_20140626_004.jpg
WP_20140626_003.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2577
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: Wald » czwartek, 26 cze 2014, 17:02

Czy ten się nadaje? Prawdopodobnie tak, ale zastanawiam się nad zasadnością używania takich środków zastępczych. Zmielony na mąkę, gotowy do użycia, dedykowany klarowin kosztuje ok. 10 zł za 500 g, czyli 2 grosze na litr nastawu. Przy spirytusie daje to nie więcej niż 10 groszy na 0,5 litra gotowego wyrobu. Staram się nie być rozrzutnym, ale gdzieś muszą być rozsądne granice.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


xander33
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 16:54
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: xander33 » czwartek, 26 cze 2014, 17:21

Kolego masz rację w 96%, powiedz mi czy jest coś lepszego, skuteczniejszego niż bentonit. Nigdy nie klarowałem zacieru, ale to zaszła historia. Powiem tylko, że jakieś 8 lat temu psociłem, ale wtedy na organkach i efekt pozostawiał wiele do życzenia.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 cze 2014, 19:25 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2577
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.

Postautor: Wald » czwartek, 26 cze 2014, 19:34

Bentonit jest tani i skuteczny. Wymaga jedynie kilku dni (3 do 5).
Pytasz o lepszy, co to znaczy? Lepiej czyszczący? Szybciej?
Podobny efekt zrobisz turbo klarem, nawet z dnia na dzień.
Grawitacyjnie, czyli samoistnie też można, ale to ponad tydzień.
Tyle opinii, ilu czyszczących swoje nastawy, a każdy przekonany do własnej metody.
Wybór należy do Ciebie. Moje miody klarują samoistnie, cukrówka z bentonitem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości