KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Panowie próbowałem bentonitu z biowinu, rozpuściłem 50 gram(ów) w 200ml wody stało prawie dwie doby lecz nie zrobiła się z tego galareta jak wszyscy piszą tylko cały czas 5 minut po każdym wymieszaniu wszystko osiadało na dnie, czy to dobrze? Dolałem do wina śliwkowego 50 litrów (wcześniej wino było zlane znad osadu) wymieszałam dobrze wiertarką i na drugi dzień cały bentonit osiadł na dnie a wino dalej mętne. Zlałem to jeszcze raz, osad który pozostał był koloru jaskrawo różowego tak jak by bentonit związał w sobie barwnik z wina, czy coś zrobiłem nie tak? Wystawiłem w sobotę na dwór niech się samo klaruje. Dziwna sprawa, może już ktoś się spotkał z czymś takim (bentonit był jasno szary)
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 paź 2018, 07:34 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Blg końcowe było między 8 a 10, było trochę za dużo cukru to fakt. Było odgazowane po zlaniu znad osadu (wlane do balonu z kranika od fermentora nie po ściance tylko centralnie na dno), bentonit dodany po dwóch dniach od odgazowania i dobrze zamieszane mieszadłem na wkrętarce, trzykrotnie mieszane do pojawienia się piany i odstawione w garażu w temp. około 17st.C. Nie wiem czy to ważne, ale drożdże nie były zabijane pirosiarczanem, BLG od jakiś dwóch tygodni się nie zmieniało, powiedzmy, że raz na minutę bulgotało w rurkę. Mnie zastanawia konsystencja bentonitu po wymieszaniu w słoiku, zawsze w ciągu 5min od wymieszania cały bentonit opadał na dno, tak ma być ?
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 paź 2018, 23:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Moim zdaniem, odgazowanie nastawu, polega na energicznym, kilkukrotnym, kilkunastosekundowym zamieszaniu tegoż nastawu, żeby uwolnić zalegający w nim CO2. Zlanie znad osadu, całkowicie go nie usunie. Poza tym uważam, że przyczyną Twojego problemu może być zbyt wysokie, końcowe Blg i to właśnie nie przerobiony cukier może mieć wpływ na szybkość i jakość klarowania.
Jakie było początkowe Blg?
Pozdro
Jeżeli tak, to według mnie, trwała jeszcze fermentacja burzliwa i nie potrzebnie ją przerwałeś. Pyt:fisha3 pisze: BLG od jakiś dwóch tygodni się nie zmieniało, powiedzmy, że raz na minutę bulgotało w rurkę.
Jakie było początkowe Blg?
Nie jestem fanem bentonitu. Dla celów "eksperymentalnych", użyłem kilka razy- sprawdził się w niskich temperaturach, klarował aż miło było patrzeć i według mnie zachowanie się bentonitu rozrobionego w wodzie, jest jak najbardziej prawidłowe.fisha3 pisze: Mnie zastanawia konsystencja bentonitu po wymieszaniu w słoiku, zawsze w ciągu 5min od wymieszania cały bentonit opadał na dno, tak ma być ?
Pozdro
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Defacto, chyba jest tak jak piszesz, czysta fizyka ciężki nastaw to i ciężkie farfocle maja trudniej opaść na dno. Spróbowałem jeszcze turbo klaru i też nic nie pomógł. Poszło w rury bez klarowania i nawet powiem że całkiem niezłe wyszło.
Proporcje były takie, śliwka bez pestek 38kg, cukier 13 i wody tez około 13litrów.
Śliwki w tym nie czuje, lekko tylko w pierwszych partiach zaraz po przedgonie, pewno za dużo wody i cukru. Uczę się dalej
Proporcje były takie, śliwka bez pestek 38kg, cukier 13 i wody tez około 13litrów.
Śliwki w tym nie czuje, lekko tylko w pierwszych partiach zaraz po przedgonie, pewno za dużo wody i cukru. Uczę się dalej
-
- Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Panowie za 4 dni zamierzam puścić cukrówkę na rury lecz nastaw nie sklarował się użyłem turbo klar Cobra i zlałem znad osadu. Myślę że słabo odgazowałem nastaw bo nie użyłem mieszadła tylko pomieszałem ręcznie drewnianą łyżką.Co mam teraz zrobić zamieszać dobrze mieszadłem jeszcze raz czy nie ruszać.Dodam że nastaw cały czas stoi na tarasie także temperatura w nocy 4stopnie zaś w dzień 11stopni.
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Kup w Lidlu żwirek Hilton Economy - ok. 11 zł/kg - ODGAZUJ mieszadłem na wiertarce - 1/3 słoika bentonitu po dżemie rozpuść w litrze wody, po godzinie wymieszaj dobrze blenderem - wlej do nastawu - dobrze wymieszaj ! Już po kilku minutach ujrzysz owoc swej roboty - odczekaj noc - i ściągaj piękny klar.
-
- Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Dziękuję za podpowiedź.
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 lis 2018, 17:35 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 281
- Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Paszczyna
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
W wtorek moje blg wynosiło minus 3,5. Nastaw ponad 100 litrów, 30 kg cukru 4 paczki drożdży turbo. Więc wkrętarką zamieszałem mocno przynajmniej kilka razy co pewien czas. W środę przelałem połowę do drugiej beczki. I obie beczki wystawiłem na pole. Wiadomo mamy temperaturę 0-3 stopnie. Wczoraj (czwartek) jedna jakby zaczęła się od góry klarować. Dziś zaglądam i efektów klarowania nie widać. Spodziewałem się, że dziś (mamy piątek) już częściowo nastaw będzie klarowny. Planowałem w poniedziałek i wtorek przepuścić te nastawy ale pewnie plan zrealizuje bliżej końca następnego tygodnia. Dodam, że jedna beczka jest zlana znad osadu a druga nie.
-
- Posty: 281
- Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Paszczyna
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Napisałem ten post bo jednak nawet w takiej temperaturze jaka teraz panuje klarowanie nie musi wcale być szybkie jak się okazuje. Tata nastawił 25 litrów na tych samych drożdżach i zostawił bez zlewania. Jedynie mu odgazowałem ale beka stoi w kotłowni w temperaturze około 18 stopni. Jego nastaw z tego co widzę szybciej się zaczął klarować.
Wczoraj wieczorem do jednej z moich beczek włożyłem rurkę do spuszczania, żeby pozniej nie bełtać już beczki i osad na dnie jest bo się wzbił do góry. Jednak kolor całości jest jeszcze mleczny, mocno mętny.
Wczoraj wieczorem do jednej z moich beczek włożyłem rurkę do spuszczania, żeby pozniej nie bełtać już beczki i osad na dnie jest bo się wzbił do góry. Jednak kolor całości jest jeszcze mleczny, mocno mętny.
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Teraz jest czas dobrego klarowania bentonitem- działa i dziadek mróz też działa. A działając razem dają dobre szybkie efekty. Wiec na zimę jak pisze kolega radius może warto bentonit zastosować. Ja stosuje w niskich temperaturach bentonit taki dla wędkarzy i jest ok.
Ostatnio zmieniony sobota, 24 lis 2018, 21:14 przez prolog1975, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 281
- Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Paszczyna
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
No myślałem nad bentonitem. Jednak stwierdziłem, że nie muszę mieć "na już" jak czasem to bywa. Dlatego zostawiłem to dla sił grawitacji. Tylko zdziwiło mnie wolne klarowanie w tak niskiej temperaturze. W poniedziałek do tego zaglądnę i napisze jak to wygląda. Poza tym wyczytałem (cały ten temat przeczytałem), że bentonit robi dodatkową galaretowatą warstwę osadu. A ja tam nie lubię marnotrawienia. Lubię dużo odzyskiwać i mało wyrzucać
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 281
- Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Paszczyna
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
No w sumie masz radius racje.
Dzisiaj zaglądnąłem do beczek i tak: od góry beczka zlana znad osadu wydaje się lepiej sklarowana. na górze widać "wodę"
Natomiast beczka z osadem w której fermentował nastaw na oko wygląda na niesklarowaną - mleko.
Postanowiłem spuścić trochę do butelek dla sprawdzenia czy jest tak jak to wygląda.
Z obu beczek spuszczałem w pobliżu dna.
W lewej butelce (tam gdzie jest więcej) jest ciecz z beczki, która została razem z osadem martwych drożdży.
Ta po prawej w której jest mniej pochodzi z beczki zlanej znad osadu. Ta beczka od góry wydawała się lepiej sklarowana. Jednak w butelce wygląda gorzej.
Czy można to puszczać już na kolumnę? Dziś mamy poniedziałek. Mam luźniejszy tydzień i chciałem w środę i czwartek lub czwartek i piątek puścić to na kolumnę. Przypomnę, że obie beczki są na polu. Myślę też żeby jutro kupić bentonit i ewentualnie go dodać. Spirytus nie jest mi potrzebny już tylko mam więcej czasu i to mnie nagli. Mogę lepiej doglądnąć kolumny mając więcej czasu a uczę się dopiero.
Dzisiaj zaglądnąłem do beczek i tak: od góry beczka zlana znad osadu wydaje się lepiej sklarowana. na górze widać "wodę"
Natomiast beczka z osadem w której fermentował nastaw na oko wygląda na niesklarowaną - mleko.
Postanowiłem spuścić trochę do butelek dla sprawdzenia czy jest tak jak to wygląda.
Z obu beczek spuszczałem w pobliżu dna.
W lewej butelce (tam gdzie jest więcej) jest ciecz z beczki, która została razem z osadem martwych drożdży.
Ta po prawej w której jest mniej pochodzi z beczki zlanej znad osadu. Ta beczka od góry wydawała się lepiej sklarowana. Jednak w butelce wygląda gorzej.
Czy można to puszczać już na kolumnę? Dziś mamy poniedziałek. Mam luźniejszy tydzień i chciałem w środę i czwartek lub czwartek i piątek puścić to na kolumnę. Przypomnę, że obie beczki są na polu. Myślę też żeby jutro kupić bentonit i ewentualnie go dodać. Spirytus nie jest mi potrzebny już tylko mam więcej czasu i to mnie nagli. Mogę lepiej doglądnąć kolumny mając więcej czasu a uczę się dopiero.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam
Mam problem a mianowicie:
- po świętach przytargałem od szwagra śrutę jęczmienną,
- zacierałem metoda na lenia - wszystko przebiegło nawet sprawnie - tylko blg wyszło niskie ok. 13 (ale to mój pierwszy raz) - łącznie 4 wiadra fermentacyjne,
- drożdże z enzymami do whisky,
- pracowało ładnie - ładny zapach - blg spadło do -1,
I tu moja droga przez mękę - filtracja
- najpierw sito grube - oddzielenie ziarna (ziarno zalałem cukrówką - tak eksperymentalnie - coby się nie zmarnowało),
- sito drobne - oddzielenie drobniejszych frakcji,
- worek filtracyjny - poległem - mąka zapycha płótno,
Z 4 wiader wyszły 2 pełne (czyli 60 litrów),
Po konsultacjach z sąsiadem - odstawiłem do filtracji grawitacyjnej w garażu (chłodne miejsce)
3 dni temu zlałem z nad osadu klarowny zacier - łącznie wyszło 30l (poszło na rurki)
Pozostałość zlałem do jednego wiadra (gęste aromatyczne błotko) i zastosowałem środek klarujący zgodnie z instrukcją - saszetka A mieszanie, 2h czekania - saszetka B mieszanie i czekanie.
Efekt - mam nadal 30l błotka.
Pytanie - czy jestem w stanie to uratować czy niestety w kompost?
Mam problem a mianowicie:
- po świętach przytargałem od szwagra śrutę jęczmienną,
- zacierałem metoda na lenia - wszystko przebiegło nawet sprawnie - tylko blg wyszło niskie ok. 13 (ale to mój pierwszy raz) - łącznie 4 wiadra fermentacyjne,
- drożdże z enzymami do whisky,
- pracowało ładnie - ładny zapach - blg spadło do -1,
I tu moja droga przez mękę - filtracja
- najpierw sito grube - oddzielenie ziarna (ziarno zalałem cukrówką - tak eksperymentalnie - coby się nie zmarnowało),
- sito drobne - oddzielenie drobniejszych frakcji,
- worek filtracyjny - poległem - mąka zapycha płótno,
Z 4 wiader wyszły 2 pełne (czyli 60 litrów),
Po konsultacjach z sąsiadem - odstawiłem do filtracji grawitacyjnej w garażu (chłodne miejsce)
3 dni temu zlałem z nad osadu klarowny zacier - łącznie wyszło 30l (poszło na rurki)
Pozostałość zlałem do jednego wiadra (gęste aromatyczne błotko) i zastosowałem środek klarujący zgodnie z instrukcją - saszetka A mieszanie, 2h czekania - saszetka B mieszanie i czekanie.
Efekt - mam nadal 30l błotka.
Pytanie - czy jestem w stanie to uratować czy niestety w kompost?
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Wylanie takiego towaru jest czystym marnotrawstwem, lecz nie mając kotła z płaszczem bywa też i koniecznością. Ale najpierw spróbuj pobawić się w filtrowanie, dopiero kanał.
Temat dotyczy głównie klarowania nastawów cukrowych, glukozowych. Ty masz zacier którego dokładnie klarować nie musisz. Oddzieliłeś rzadkie od gęstego, co w przypadku zacieru ze śruty jest samo w sobie wystarczające. To "błoto" które zostało możesz jeszcze przefiltrować, co zabiegiem przyjemnym i krótkim nie jest. Do tego celu służą worki filtracyjne. Turbo clar tu nic nie pomoże, zadziała niczym kadzidło na nieboszczyka.Garstka pisze:Pytanie - czy jestem w stanie to uratować czy niestety w kompost?
Wylanie takiego towaru jest czystym marnotrawstwem, lecz nie mając kotła z płaszczem bywa też i koniecznością. Ale najpierw spróbuj pobawić się w filtrowanie, dopiero kanał.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 67
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 23:04
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Miałem do wyboru tylko czysty Na albo Ca to wszystko
Sorry, że wytrącilem cię z równowagi
Sorry, że wytrącilem cię z równowagi
Ostatnio zmieniony środa, 14 sie 2019, 17:23 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Taaak??? To czemu nie odpowiadasz, tylko wypisujesz jakies farmazony? Jak dotad widocznie żyłem w glebokiej nieświadomości, że fora internetowe służą do wymiany poglądów i/albo informacji powszechnie trudno- albo niedostępnych. A nie takich za 30 sekund w googlu, bo się komuś nie chce sprawdzić
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Kolega zadał pytanie i akurat Tobie ciśnienie skacze? Mnie nie skacze.
Nie odpowiedziałem, gdyż nie używam bentonitu i mam gdzieś jego składniki. Natomiast jeśli wiesz, to udziel koledze fachowej odpowiedzi i miło będzie następnym razem, gdy to uczynisz.
Dzielenie się wiedzą nie boli.
Pozdrawiam
Nie odpowiedziałem, gdyż nie używam bentonitu i mam gdzieś jego składniki. Natomiast jeśli wiesz, to udziel koledze fachowej odpowiedzi i miło będzie następnym razem, gdy to uczynisz.
Dzielenie się wiedzą nie boli.
Pozdrawiam
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
@elgreg2 - podqoorvili mnie wczoraj strasznie na zakupach w stonce i musialem jakos odreagować. Jakbym miał małe dzieci, to bym im wlal, i byloby po sprawieA tak padło na Ciebie
Bez urazy, proszę i przepraszam
Ponizej cytuję przecietny sklad bentonitu. Jak widać sód i wapń występują w ilości ponizej 2 %.Czyli obojętne jaki kupisz.Poniewaz bentonit ma milion różnych zastosowan, a glownie w technice, szeroko pojętej, no to "spece" od marketingu próbują go nam wcisnąć jeszcze do żarcia, lekow, kosmetykow itp. Itd, wymyślając dodatkowe epitety na jego opis
Wiecej na np. www.magicznyogrod.pl
Wyspalem się i nerwy przeszly, tak wiec Twoje zdrowie wznosze porannym piwem...albo kawą. Jeszcze się nie zdecydowalem. Najlepszego.
SKŁAD
Wyniki typowej analizy chemicznej:
SiO2 – 57.74%
Al2O3 – 18.23%
Fe2O3 – 3.09%
CaO – 1.93%
MgO – 4.19%
K2O – 3.03%
Na2O – 1.72%
P2O3 – 0.13%
TiO2 – 0.39%
Mn3O4 – 0.08%
V2O5 – <0.05%
Cr2O3 – <0.05%
Bez urazy, proszę i przepraszam
Ponizej cytuję przecietny sklad bentonitu. Jak widać sód i wapń występują w ilości ponizej 2 %.Czyli obojętne jaki kupisz.Poniewaz bentonit ma milion różnych zastosowan, a glownie w technice, szeroko pojętej, no to "spece" od marketingu próbują go nam wcisnąć jeszcze do żarcia, lekow, kosmetykow itp. Itd, wymyślając dodatkowe epitety na jego opis
Wiecej na np. www.magicznyogrod.pl
Wyspalem się i nerwy przeszly, tak wiec Twoje zdrowie wznosze porannym piwem...albo kawą. Jeszcze się nie zdecydowalem. Najlepszego.
SKŁAD
Wyniki typowej analizy chemicznej:
SiO2 – 57.74%
Al2O3 – 18.23%
Fe2O3 – 3.09%
CaO – 1.93%
MgO – 4.19%
K2O – 3.03%
Na2O – 1.72%
P2O3 – 0.13%
TiO2 – 0.39%
Mn3O4 – 0.08%
V2O5 – <0.05%
Cr2O3 – <0.05%
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
No i oto chodziło, wszyscy o tym wiemy, kupiłem towar który ma być ok, ale okaże się że żwirek dla kotów jest lepszy jak zwykle, ale ja nie lubię kotów i to jest problem
Kupiłem ten niby wapniowy, zdam relacje z wyników jak przyjdzie, nie mieszkam w Polsce to muszę kombinowac
Kupiłem ten niby wapniowy, zdam relacje z wyników jak przyjdzie, nie mieszkam w Polsce to muszę kombinowac
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 sie 2019, 16:06 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2013, 21:15
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Wtrącę swoje trzy grosze do dyskusji, próbowałem różnych specyfików powyżej opisanych, efekt był zadowalający wręcz super . Jednakże po tych próbach postawiłem na klarowanie grawitacyjnie co prawda trwa ten proces dużo dłużej lecz postawiłem na minimalizacje chemii w nastawie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 sie 2019, 19:07 przez waldi48, łącznie zmieniany 1 raz.