Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 20 sie 2018, 16:42

Zostawić w spokoju, niech czeka na sprzęt.
Alkoholomierzem nie sprawdzisz zawartości alko w nastawie, jedynie w wodnym roztworze czystego etanolu, stąd przekłamania (nastaw ma większą gęstość).
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

perhydrol
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2018, 07:04
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: perhydrol » poniedziałek, 20 sie 2018, 20:18

Dzięki, tego będę się trzymał:)


dooomino
100
Posty: 100
Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: dooomino » niedziela, 7 paź 2018, 21:54

Nakupiłem trochę turbo clarowników i mam pytanie czy poradzi on sobie z nastawem który nie będzie zlany znad osadu? Zrobiłem nastaw w beczce 150l i niestety nie posiadam drugiej do której mógłbym zlać to wszystko :/

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 8 paź 2018, 07:23

Poradzi sobie, tylko dobrze odgazuj nastaw.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


fisha3
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 30 paź 2014, 11:03
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: fisha3 » poniedziałek, 29 paź 2018, 22:22

Panowie próbowałem bentonitu z biowinu, rozpuściłem 50 gram(ów) w 200ml wody stało prawie dwie doby lecz nie zrobiła się z tego galareta jak wszyscy piszą tylko cały czas 5 minut po każdym wymieszaniu wszystko osiadało na dnie, czy to dobrze? Dolałem do wina śliwkowego 50 litrów (wcześniej wino było zlane znad osadu) wymieszałam dobrze wiertarką i na drugi dzień cały bentonit osiadł na dnie a wino dalej mętne. Zlałem to jeszcze raz, osad który pozostał był koloru jaskrawo różowego tak jak by bentonit związał w sobie barwnik z wina, czy coś zrobiłem nie tak? Wystawiłem w sobotę na dwór niech się samo klaruje. Dziwna sprawa, może już ktoś się spotkał z czymś takim (bentonit był jasno szary)
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 paź 2018, 07:34 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: defacto » wtorek, 30 paź 2018, 07:03

Bentonit dobrze się sprawdza, gdy jest zimno. Natomiast mam dwa pytania.
Czy nastaw był wcześniej odgazowany?
Czy sprawdzaleś końcowe blg?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


fisha3
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 30 paź 2014, 11:03
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: fisha3 » wtorek, 30 paź 2018, 21:42

Blg końcowe było między 8 a 10, było trochę za dużo cukru to fakt. Było odgazowane po zlaniu znad osadu (wlane do balonu z kranika od fermentora nie po ściance tylko centralnie na dno), bentonit dodany po dwóch dniach od odgazowania i dobrze zamieszane mieszadłem na wkrętarce, trzykrotnie mieszane do pojawienia się piany i odstawione w garażu w temp. około 17st.C. Nie wiem czy to ważne, ale drożdże nie były zabijane pirosiarczanem, BLG od jakiś dwóch tygodni się nie zmieniało, powiedzmy, że raz na minutę bulgotało w rurkę. Mnie zastanawia konsystencja bentonitu po wymieszaniu w słoiku, zawsze w ciągu 5min od wymieszania cały bentonit opadał na dno, tak ma być ?
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 paź 2018, 23:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: defacto » środa, 31 paź 2018, 07:53

Moim zdaniem, odgazowanie nastawu, polega na energicznym, kilkukrotnym, kilkunastosekundowym zamieszaniu tegoż nastawu, żeby uwolnić zalegający w nim CO2. Zlanie znad osadu, całkowicie go nie usunie. Poza tym uważam, że przyczyną Twojego problemu może być zbyt wysokie, końcowe Blg i to właśnie nie przerobiony cukier może mieć wpływ na szybkość i jakość klarowania.
fisha3 pisze: BLG od jakiś dwóch tygodni się nie zmieniało, powiedzmy, że raz na minutę bulgotało w rurkę.


Jeżeli tak, to według mnie, trwała jeszcze fermentacja burzliwa i nie potrzebnie ją przerwałeś. Pyt:
Jakie było początkowe Blg?

fisha3 pisze: Mnie zastanawia konsystencja bentonitu po wymieszaniu w słoiku, zawsze w ciągu 5min od wymieszania cały bentonit opadał na dno, tak ma być ?


Nie jestem fanem bentonitu. Dla celów "eksperymentalnych", użyłem kilka razy- sprawdził się w niskich temperaturach, klarował aż miło było patrzeć i według mnie zachowanie się bentonitu rozrobionego w wodzie, jest jak najbardziej prawidłowe.
Pozdro
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


fisha3
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 30 paź 2014, 11:03
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: fisha3 » poniedziałek, 5 lis 2018, 20:41

Defacto, chyba jest tak jak piszesz, czysta fizyka ciężki nastaw to i ciężkie farfocle maja trudniej opaść na dno. Spróbowałem jeszcze turbo klaru i też nic nie pomógł. Poszło w rury bez klarowania i nawet powiem że całkiem niezłe wyszło.
Proporcje były takie, śliwka bez pestek 38kg, cukier 13 i wody tez około 13litrów.
Śliwki w tym nie czuje, lekko tylko w pierwszych partiach zaraz po przedgonie, pewno za dużo wody i cukru. Uczę się dalej :D

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: defacto » środa, 7 lis 2018, 08:06

Stosunek cukru do wody 1:1? :shock: No to pojechałeś po bandzie.
Wielki podziw dla drożdży, że w ogóle ruszyły. Moim zdaniem szkoda cukru, bo lepiej byłoby zrobić dwa nastawy cukrowe z dodatkiem owocow- zdecydowanie mniejsze zło. Ale skoro Tobie smakuje to :ok:
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

land75
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 13:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: land75 » środa, 14 lis 2018, 13:12

Panowie za 4 dni zamierzam puścić cukrówkę na rury lecz nastaw nie sklarował się użyłem turbo klar Cobra i zlałem znad osadu. Myślę że słabo odgazowałem nastaw bo nie użyłem mieszadła tylko pomieszałem ręcznie drewnianą łyżką.Co mam teraz zrobić zamieszać dobrze mieszadłem jeszcze raz czy nie ruszać.Dodam że nastaw cały czas stoi na tarasie także temperatura w nocy 4stopnie zaś w dzień 11stopni.


yacequ
100
Posty: 138
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 10:37
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: yacequ » środa, 14 lis 2018, 14:50

Kup w Lidlu żwirek Hilton Economy - ok. 11 zł/kg - ODGAZUJ mieszadłem na wiertarce - 1/3 słoika bentonitu po dżemie rozpuść w litrze wody, po godzinie wymieszaj dobrze blenderem - wlej do nastawu - dobrze wymieszaj ! Już po kilku minutach ujrzysz owoc swej roboty - odczekaj noc - i ściągaj piękny klar.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6372
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: radius » środa, 14 lis 2018, 19:31

Kiedyś już o tym pisałem, ale przypomnę po raz kolejny.
Turbo Klary najlepiej pracują w temperaturze pokojowej, powyżej 20°C, bentonit w niskich temperaturach, kilkustopniowych.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

land75
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 13:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: land75 » czwartek, 15 lis 2018, 14:15

Dziękuję za podpowiedź.
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 lis 2018, 17:35 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.


irek89
250
Posty: 263
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: irek89 » piątek, 23 lis 2018, 11:52

W wtorek moje blg wynosiło minus 3,5. Nastaw ponad 100 litrów, 30 kg cukru 4 paczki drożdży turbo. Więc wkrętarką zamieszałem mocno przynajmniej kilka razy co pewien czas. W środę przelałem połowę do drugiej beczki. I obie beczki wystawiłem na pole. Wiadomo mamy temperaturę 0-3 stopnie. Wczoraj (czwartek) jedna jakby zaczęła się od góry klarować. Dziś zaglądam i efektów klarowania nie widać. Spodziewałem się, że dziś (mamy piątek) już częściowo nastaw będzie klarowny. Planowałem w poniedziałek i wtorek przepuścić te nastawy ale pewnie plan zrealizuje bliżej końca następnego tygodnia. Dodam, że jedna beczka jest zlana znad osadu a druga nie.

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: defacto » sobota, 24 lis 2018, 12:06

Cierpliwości.
Za 10 dni będą dobre.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


irek89
250
Posty: 263
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: irek89 » sobota, 24 lis 2018, 13:35

Napisałem ten post bo jednak nawet w takiej temperaturze jaka teraz panuje klarowanie nie musi wcale być szybkie jak się okazuje. Tata nastawił 25 litrów na tych samych drożdżach i zostawił bez zlewania. Jedynie mu odgazowałem ale beka stoi w kotłowni w temperaturze około 18 stopni. Jego nastaw z tego co widzę szybciej się zaczął klarować.
Wczoraj wieczorem do jednej z moich beczek włożyłem rurkę do spuszczania, żeby pozniej nie bełtać już beczki i osad na dnie jest bo się wzbił do góry. Jednak kolor całości jest jeszcze mleczny, mocno mętny.

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 387
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: prolog1975 » sobota, 24 lis 2018, 21:10

Teraz jest czas dobrego klarowania bentonitem- działa i dziadek mróz też działa. A działając razem dają dobre szybkie efekty. Wiec na zimę jak pisze kolega radius może warto bentonit zastosować. Ja stosuje w niskich temperaturach bentonit taki dla wędkarzy i jest ok.
Ostatnio zmieniony sobota, 24 lis 2018, 21:14 przez prolog1975, łącznie zmieniany 1 raz.


irek89
250
Posty: 263
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: irek89 » sobota, 24 lis 2018, 21:34

No myślałem nad bentonitem. Jednak stwierdziłem, że nie muszę mieć "na już" jak czasem to bywa. Dlatego zostawiłem to dla sił grawitacji. Tylko zdziwiło mnie wolne klarowanie w tak niskiej temperaturze. W poniedziałek do tego zaglądnę i napisze jak to wygląda. Poza tym wyczytałem (cały ten temat przeczytałem), że bentonit robi dodatkową galaretowatą warstwę osadu. A ja tam nie lubię marnotrawienia. Lubię dużo odzyskiwać i mało wyrzucać

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 387
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: prolog1975 » niedziela, 25 lis 2018, 09:56

Nie ma ciśnienia każdy robi jak lubi kiedyś nie klarowałem teraz klaruje, ile zmarnujesz, 3 litry nastawu zmieszanego z bentonitem max 0.5l spirytu =1 kg cukru max 1.99zł.


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości