zbytnia słodycz
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: zbytnia słodycz
Daj mu trochę czasu, jak to mówi stare przysłowie "od razu Krakowa nie zbudowano"... ja uważam, że na próby organoleptyczne jeszcze zbyt wcześnie.
Cicha fermentacja przez 3 - 4 miesiące jeszcze da o sobie znać... opisz nam jak przebiegał proces fermentacji, może tutaj ubiłeś drożdże i nie chcą dalej współpracować...
Cicha fermentacja przez 3 - 4 miesiące jeszcze da o sobie znać... opisz nam jak przebiegał proces fermentacji, może tutaj ubiłeś drożdże i nie chcą dalej współpracować...
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: zbytnia słodycz
Jak 5 lat temu to masz się czego martwić. Jeśli w zeszłym roku to tylko cierpliwość Ciebie ratuje. Smakuj co roku i podziwiaj jak się zmienia. Minie pięć lat i sam bez niczyjej pomocy stwierdzisz: "jakiego dobrego trójniaka zrobiłem".
Kiedy go robiłeś?jaroslav pisze:Witam,
Zrobiłem trójniaka na miodzie wielokwiatowym ze swojej pasieki. Wyszedł zbyt słodki,
Jak 5 lat temu to masz się czego martwić. Jeśli w zeszłym roku to tylko cierpliwość Ciebie ratuje. Smakuj co roku i podziwiaj jak się zmienia. Minie pięć lat i sam bez niczyjej pomocy stwierdzisz: "jakiego dobrego trójniaka zrobiłem".
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 56
- Rejestracja: wtorek, 12 lut 2013, 22:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: miód
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: zbytnia słodycz
Nie przyglądałem się mu dzień w dzień, fermentacja burzliwa odbywała się normalnie, kilka miesięcy sobie" bulgał z rurki fetmentacyjnej" Do brzeczki dodałem dwa kg cukru dla lepszej fermentacji. Zrobiłem bez żadnych dodatków ziołowych ani bez kwasku cytrynowego. Zamysł był by go leżakować z czymś, mam trochę śliwek z pestką pochodzących z nalewki. Próba organoleptyczna odbyła się zaraz po ustaniu burzliwej. Teraz jakoś w maju.
.Gacek pisze:Daj mu trochę czasu, jak to mówi stare przysłowie "od razu Krakowa nie zbudowano"... ja uważam, że na próby organoleptyczne jeszcze zbyt wcześnie.
Cicha fermentacja przez 3 - 4 miesiące jeszcze da o sobie znać... opisz nam jak przebiegał proces fermentacji, może tutaj ubiłeś drożdże i nie chcą dalej współpracować...
Nie przyglądałem się mu dzień w dzień, fermentacja burzliwa odbywała się normalnie, kilka miesięcy sobie" bulgał z rurki fetmentacyjnej" Do brzeczki dodałem dwa kg cukru dla lepszej fermentacji. Zrobiłem bez żadnych dodatków ziołowych ani bez kwasku cytrynowego. Zamysł był by go leżakować z czymś, mam trochę śliwek z pestką pochodzących z nalewki. Próba organoleptyczna odbyła się zaraz po ustaniu burzliwej. Teraz jakoś w maju.
Ostatnio zmieniony sobota, 25 maja 2019, 17:23 przez jaroslav, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: zbytnia słodycz
Mierzyłeś BLG startowe? Jakich drożdży użyłeś? W jakiej temperaturze stoi gąsior?
Powiem szczerze, że musiałem to przeczytać dwa razy aby do mnie to doszło... cytując klasyka powiedziałbym "...nie idź tą drogą..."jaroslav pisze: Do brzeczki dodałem dwa kg cukru dla lepszej fermentacji. Zrobiłem bez ........ kwasku cytrynowego....
Mierzyłeś BLG startowe? Jakich drożdży użyłeś? W jakiej temperaturze stoi gąsior?
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 56
- Rejestracja: wtorek, 12 lut 2013, 22:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: miód
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: zbytnia słodycz
Blg nie mierzyłem, temperatura pokojowa ok 20st, drożdże zamojscy
Początkowo założenie było, że pójdzie to na rurki jak smak będzie ciulowy stąd dodatek cukru.acurlydrug pisze:Cukier do miodu?! Przecież przy samym miodzie trójniak ma wystarczająco duże blg!
Blg nie mierzyłem, temperatura pokojowa ok 20st, drożdże zamojscy
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 maja 2019, 00:03 przez jaroslav, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: zbytnia słodycz
Dla mnie to nie byłby już prawowity miód pitny. Ale jeśli się upierasz, nastaw trochę czwórniaka, który po zejściu do zera zmieszasz z tym, co masz.
Btw najpierw piszesz, że miał być z czymś leżakowany, a potem że plany na rurki... Na przyszłość sugeruję robić od początku do końca to, co założyłeś.
Btw najpierw piszesz, że miał być z czymś leżakowany, a potem że plany na rurki... Na przyszłość sugeruję robić od początku do końca to, co założyłeś.