Nastaw z miodu jakie drożdże

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
jaroslav
50
Posty: 56
Rejestracja: wtorek, 12 lut 2013, 22:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: miód
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: jaroslav »

Witam

Zostało mi się ramek z pokarmem zimowym (miód + syrop cukrowy przerobiony przez pszczoły na miód) po spadłej rodzinie pszczelej. Nie ma co z tym zbytnio zrobić, więc można przedestylować. Moje pytanie dotyczy przygotowania nastawu. Czy dać taką proporcje jak dla miodów pitnych (np. trójniak) i zaszczepić drożdżami do fermentacji miodów, czy też zmieszać wodę z miodem tak by początkowe blg było ok 20 st i szczepić drożdżami turbo ? Potem destylacja "na smakówkę" przy pomocy kolumny LM.
alembiki

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z miodu jakie drożdże

Post autor: eldier »

Jak zrobisz brzeczkę jak na trójniaka to sporo cukru stracisz - zazwyczaj kończą z cukrem resztkowym.
Proponuje zrobić na 25blg i dodać drożdże miodowe lub tokay - uwypuklają miód :)
Dłużej pochodzą, ale trunek powinien być dużo lepszy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”