Jaki słód polecacie

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 110 razy

Post autor: czytam »

radius pisze: niedziela, 10 gru 2023, 12:03
alkohole-domowe pisze: niedziela, 10 gru 2023, 09:23 klony u nas też rosną.
Tyle, że nie cukrowe :D
...Klon pospolity ma sok tak słodki jak klon cukrowy w Kanadzie...
https://lukaszluczaj.pl/prawie-wszystko ... kow-drzew/
Ale może drewno i co za tym idzie węgiel, jest inny.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: dynio »

Podobno najbardziej zbliżony do soku klonowego jest sok z naszej brzozy. Zresztą kiedyś ktoś oferował tu na forum (i na allegro też) nieaktywny węgiel drzewny z brzozy. Nazywało się to bodajże "Tennessee cloon" czy coś takiego....

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Oskoła ma Blg na poziomie 1-2. Sok z klonu ma dużo wyższe stężenie cukru, dlatego opłaca się go zagęszczać na syrop.
Pozdrawiam
Darek

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: alkohole-domowe »

Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: radius »

To minimalna zawartość cukrów w soku klonowym. Warto poczytać to opracowanie - https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content ... _Bilek.pdf
Tu, tylko fragmenty;
Na podstawie analizy jakościowej wykazano, że soki pozyskane z drzew gatunku:
grab pospolity, brzoza zwisła oraz brzoza omszona stanowiły źródło fruktozy i glukozy, natomiast soki z klonu zwyczajnego, klonu jesionolistnego i wierzby białej – sacharozy [...] Średnia zawartość cukrów w badanych sokach drzewnych wynosiła w sokach grabowych 0,333 g/100 ml, klonu jesionolistnego – 1,109 g/100 ml, brzozy zwisłej – 0,897 g/100 ml, wierzby białej – 0,672 g/100 ml, brzozy omszonej – 0,475 g/100 ml,
a klonu zwyczajnego – 1,083 g/100 ml.[...] Drzewem o największej zawartości sumy cukrów w soku był osobnik klonu jesionolistnego (1,214 g/100 ml), a o najmniejszej – grabu (0,302 g/100 ml).
Dodam tylko, że badania przeprowadzona na sokach pozyskanych z polskich stanowisk, z Podkarpacia. W kanadyjskim klonie cukrowym, zawartość cukrów dochodzi do 5% :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”