Znaleziono 15 wyników
- czwartek, 23 lip 2009, 19:01
- Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
- Temat: FUZLE i FLEGMA
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 15475
Re: FUZLE i FLEGMA
Witajcie! Wypełnienie to przedewszystkim powierzchnia do wymiany para-ciecz czyli niezbędny element do zjawiska rektyfikacji. Nawet szybko spływająca flegma przy odpowiedniej powierzchni da radę. Predkośc spływającej flegmy to nie tylko sprawa spowalnia przez wypełnienie, ale też mocy grzania ale i ...
- niedziela, 19 lip 2009, 20:29
- Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
- Temat: FUZLE i FLEGMA
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 15475
Re: FUZLE i FLEGMA
NIE, wypełnienie do tego nie służy.Spiryt pisze: Wypełnienie służy do spowalniania wędrówki flegmy w dół kolumny.
Nie, te 4% to nie woda tylko. chyba że masz idealnieSpiryt pisze:Na koniec mamy sam etanol bez smrodków ale z 4% zawartością wody.
- czwartek, 7 maja 2009, 17:29
- Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
- Temat: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
- Odpowiedzi: 56
- Odsłony: 110617
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Czas obryw szyszki jeszcze trzyma sie na gałezi. Na litra 5-10 szyszek. Dawaj powoli, bedzie szło w kolor. Można dojśc nawet przy niektorych wypendach do koloru prawie herbaty. Szyszki trza poparzyć wrzontkiem krótko bardzo, tylko polać mała ilościa. A jak ona układa czyste z cukru to nie wiem ale i...
- czwartek, 7 maja 2009, 17:06
- Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
- Temat: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
- Odpowiedzi: 56
- Odsłony: 110617
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Do Pana Janka-Kucyka My pędzimy powolusieńku i wylewany pierwsze i do ostatka nie gonimy. Fermentów tylko z cukru nie robimy, tylko owocowe, tera na jabkach co zle pozimowanły, ale dobre sa na ferment. Nieraz gonimy 2 i 3 razy, razówkę to sie robi przy śliwce na ten przykład, przy wiśni, przy jabłku...
- czwartek, 30 kwie 2009, 17:51
- Forum: Węgiel aktywny
- Temat: Budowa filtra z wkładem węglowym
- Odpowiedzi: 104
- Odsłony: 94256
Re: Filtr z węglem #2
Czy ten do grila to nie wiem, ale my brzozowy stosujemy na układanie trunku, szczegolnie śliwowicy i wiśniowki z owoców po nalewach.
- czwartek, 30 kwie 2009, 17:42
- Forum: Katalizatory miedziane
- Temat: Odczernianie miedzi
- Odpowiedzi: 31
- Odsłony: 22240
Odczernianie miedzi
Macie jakieś tajniki jak odczernić miedz z rurek, tylko nie tylko nie fosolem jakies inne chwyty?
- czwartek, 30 kwie 2009, 17:38
- Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
- Temat: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
- Odpowiedzi: 56
- Odsłony: 110617
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Jak zaczołem czytać co tam jest w tych przedgonach i ogonach to włos się wyjeżył na głowie. Amyle jakies, octany amylu, butanole i inne cos tam. Dziadek cale życie pił swojaka, może 10l sklepowego wypił przez całe zycie i dożył 86 lat, a nie był pijokiem jakimś, ojciec pije i też nie choruje od tego...
- czwartek, 30 kwie 2009, 17:29
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
- Odpowiedzi: 68
- Odsłony: 66009
Re: ***CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!***
U nas na piekarskich robią tylko tacy co robia z cukru tylko i na handel. Ja robiłem parę razy na piekarskich, ale to nie to. Na winnych lub teraz tych nowych bajarusach to co innego. Takie tokaj jak się dobry zaczyn zrobi, to miło pachnie ferment lepeij niz na tych nowych bajarusach. ale jabkowy fe...
- czwartek, 30 kwie 2009, 17:23
- Forum: Węgiel aktywny
- Temat: węgiel aktywny
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 55335
Re: węgiel aktywny
Cały czas czytam o tym weglu i myśle czy warto kase wydać. Dobre mam i moze zepsuje tym weglem, jak raz czytam ze metne wylatuje, raz czuć weglem, raz ze czarne. Czy moj bimber niestraci swojego smaku i zapachu, czy sie nie zrobi z tego sklepowy syf? Nie wiem czy kupic , ba kasa nie mała, prawie 10 ...
- czwartek, 30 kwie 2009, 17:13
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: koniak z jarzębiny - izoamyl
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3391
Re: Czemu pędzisz?
Robi się jak wino, tylko nie tak bacznie. Na 1 kg jarzębiny 1 kg cukru i 4l wody. Cukier i woda na dwie raty, drodże to tokaj, albo od niedawna bajarusy bo można kupić na targu teraz. Ferment musi przejśc pierwszy, potem zlanie i klaruje sie samo i wtedy pędzi wolno i na dębinie dochodzi. Nie każdy ...
- środa, 29 kwie 2009, 21:51
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Nalewy redestylowane
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3591
Re: Nalewy redestylowane
Panowie, ja destyluje czesto nalewy, to jest sposób na pierwsze trunki.
Dobry bimber, moczenie owoców czy ziół i gonienei tego.
Spróbujcie z czarnej pozeczki, jarzębiny czy skórek z cytryny czy poamrańcza. Polecam bo dobre wychodzi.
Dobry bimber, moczenie owoców czy ziół i gonienei tego.
Spróbujcie z czarnej pozeczki, jarzębiny czy skórek z cytryny czy poamrańcza. Polecam bo dobre wychodzi.
- środa, 29 kwie 2009, 21:11
- Forum: Węgiel aktywny
- Temat: Budowa filtra z wkładem węglowym
- Odpowiedzi: 104
- Odsłony: 94256
Re: Filtr z węglem #2
Odkąd mam internet w chaupie to czytam o tym węglu i tak myśle po co to wogule. I tak dobre jest, puści sie powolutku jak trza to i 3 razy dobry ferment i jest ok, polezy, przegryzie, dębu się da albo szyszek olchy czarnej.
- środa, 29 kwie 2009, 21:03
- Forum: Bimbrownia
- Temat: BIZNES czy nie biznes - DLA NIEKTÓRYCH.
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 12398
Re: BIZNES czy nie biznes - DLA NIEKTÓRYCH.
Pędzenie to dobry biznes bo kabzy sie nie nabija złodziejom z polmosu, brak urąbku na zdrowiu i kasa zaoszczędzona to też zysk.
U mnie na wiosce żenia na wiejskie stoły i kasa z tego niezła jest.
Ja tam mam walute można popłacić za rózne sprawy bimbrem, a to też kasa w kieszeni.
U mnie na wiosce żenia na wiejskie stoły i kasa z tego niezła jest.
Ja tam mam walute można popłacić za rózne sprawy bimbrem, a to też kasa w kieszeni.
- środa, 29 kwie 2009, 20:55
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Czemu pędzisz?
- Odpowiedzi: 52
- Odsłony: 24564
Re: Czemu pędzisz?
Pędzę, bo jest tanio smacznie i tradycja taka.
My sklepowej nie pijemy, tylko bimber, bo dobry bimber nie jest zły.
Tera z jarzębiny wino doszło to sie przegoni.
My sklepowej nie pijemy, tylko bimber, bo dobry bimber nie jest zły.
Tera z jarzębiny wino doszło to sie przegoni.
- środa, 29 kwie 2009, 20:32
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Dzień Dobry
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 1112
Dzień Dobry
Dzień Dobry, lubie bimber i go robię od urodzenia, dziad robił, ojciec robił i ja robie.