koniak z jarzębiny - izoamyl

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
izoamyl
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 29 kwie 2009, 20:18

Post autor: izoamyl »

Robi się jak wino, tylko nie tak bacznie. Na 1 kg jarzębiny 1 kg cukru i 4l wody. Cukier i woda na dwie raty, drodże to tokaj, albo od niedawna bajarusy bo można kupić na targu teraz. Ferment musi przejśc pierwszy, potem zlanie i klaruje sie samo i wtedy pędzi wolno i na dębinie dochodzi.
Nie każdy lubi takie, ale są amatorzy. To się pocieńcza do 40%.
Taki koniak z jarzebiny.
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Czemu pędzisz?

Post autor: kwachu »

Wielkie dzięki za odpowiedź izoamyl. Jak będzie sezon to popróbuję zawalczyć z jarzębiną.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

r4d3x
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 19:43
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: koniak z jarzębiny - izoamyl

Post autor: r4d3x »

Kwachu i co działałeś już z jarzębiną??
Jakieś sugestie porady?
Bo jak już można zauważyć to jarzębina już się jakiś czas temu pokazała na drzewach.
Może ktoś mi objaśnić o co chodzi w przepisie izoamyl'a nie rozumiem tylko tego
Ferment musi przejśc pierwszy, potem zlanie i klaruje sie samo i wtedy pędzi wolno i na dębinie dochodzi.
Trochę odświeżyłem ale myślę że się przyda xD

yr11
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 5 wrz 2010, 11:57
Re: koniak z jarzębiny - izoamyl

Post autor: yr11 »

Właśnie. Narwałem około 80kg jarzębiny, ile czego do tego dodać? Ile czasu to ma stać. Umnie to będzie stało w beczce na piecu kaflowym, w którym codziennie się pali.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”