Robi się jak wino, tylko nie tak bacznie. Na 1 kg jarzębiny 1 kg cukru i 4l wody. Cukier i woda na dwie raty, drodże to tokaj, albo od niedawna bajarusy bo można kupić na targu teraz. Ferment musi przejśc pierwszy, potem zlanie i klaruje sie samo i wtedy pędzi wolno i na dębinie dochodzi.
Nie każdy lubi takie, ale są amatorzy. To się pocieńcza do 40%.
Taki koniak z jarzebiny.
koniak z jarzębiny - izoamyl
-
- Posty: 39
- Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 19:43
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: koniak z jarzębiny - izoamyl
Kwachu i co działałeś już z jarzębiną??
Jakieś sugestie porady?
Bo jak już można zauważyć to jarzębina już się jakiś czas temu pokazała na drzewach.
Może ktoś mi objaśnić o co chodzi w przepisie izoamyl'a nie rozumiem tylko tego
Jakieś sugestie porady?
Bo jak już można zauważyć to jarzębina już się jakiś czas temu pokazała na drzewach.
Może ktoś mi objaśnić o co chodzi w przepisie izoamyl'a nie rozumiem tylko tego
Trochę odświeżyłem ale myślę że się przyda xDFerment musi przejśc pierwszy, potem zlanie i klaruje sie samo i wtedy pędzi wolno i na dębinie dochodzi.