Enzym redukujący lepkość- inna partia

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Psotnik84
100
Posty: 114
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: Psotnik84 »

Witam wszystkich :witam:
Ostatnio zamówiłem drożdże i enzymy ze Starowara.
I okazało się że enzym redukujący lepkość jest dużo jaśniejszy niż poprzednie które kupowałem. Wygląda bardziej jak upłynniający. Więc skontaktowałem się z nimi żeby sprawdzić czy to pomyłka w naklejaniu etykiet, czy coś w tym stylu. Okazało się że to jest inna partia, i jej jaśniejszy kolor nie ma wpływu na efektywność enzymu. Taka informacja dla nowo nabywających :D . A może już ktoś miał taką sytuację?
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Enzym redukujący lepkość- inna partia

Post autor: wawaldek11 »

Świeże enzymy są jasne w różnych odcieniach. Natomiast "odkopane" po kilku latach wszystkie były ciemnobrązowe. Gdzieś mi się zawieruszyły, a skuteczności po odnalezieniu nie sprawdzałem.
Oczywiście nie sugeruję, że poprzednie były stare/przeterminowane.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2421
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Enzym redukujący lepkość- inna partia

Post autor: Kamal »

Po 2 latach, enzymy działały 🤭, odnalazłem kiedyś w półce, zostały z zapasów. Ale dawałem gdzieś 1,6 dawki, tak dla pewności. :evil:
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Enzym redukujący lepkość- inna partia

Post autor: drgranatt »

Moje enzymy były w kolorze bardzo ciemnego brązu. Jak stare to nie wiem ale działały. :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”