Znaleziono 120 wyników

autor: Psotnik84
czwartek, 14 mar 2024, 19:06
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Okazje zakupowe
Odpowiedzi: 871
Odsłony: 336518

Re: Okazje zakupowe

Dzięki :ok:
autor: Psotnik84
czwartek, 14 mar 2024, 18:36
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Okazje zakupowe
Odpowiedzi: 871
Odsłony: 336518

Re: Okazje zakupowe

Dlaczego nigdzie nie ma mąki kukurydzianej?
autor: Psotnik84
środa, 22 lis 2023, 10:56
Forum: Po Godzinach
Temat: Jaka woda do rozcieńczania ??
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 2842

Re: Jaka woda do rozcieńczania ??

Ja zawsze patrzę na sumę składników mineralnych danej wody, żeby miała mniej jak 300mg/L. I nic wtedy nie mętnieje i smak jest :ok: Teraz cały czas używam Żywca w 1L butelkach ma 213mg/L
autor: Psotnik84
wtorek, 31 paź 2023, 12:47
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Znam zasady, dzięki za przypomnienie :ok: . Ale pytałem do ilu reszta ciągnie. Ponieważ ja ciągnę do 96 potem pogony do 98.5 a przy drugiej do 97 i pogony do 98.5. Ciekaw jestem jak robią inni przy skrobii?
autor: Psotnik84
wtorek, 31 paź 2023, 10:21
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Cześć :witam: Powiedźcie mi do ilu ciągnięcie przy pierwszej rektyfikacji,a do ilu przy drugiej? Pracując na kolumnie bez bufora.
autor: Psotnik84
sobota, 16 wrz 2023, 11:11
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Nastaw z winogron ciemnych
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 4858

Re: Nastaw z winogron ciemnych

Jasne że wolno :D. Posiadam kolumnę, więc do owoców zbiornik+ katalizator+ głowica. 1 odpęd 2 do 50% Przedgonu odbierałem 250ml z 50L. Ale teraz będę odbierał więcej do buteleczek, ponieważ był jeszcze ostry w smaku. Lecz po roku to się ułożyło. Nastaw goniłem odfiltrowany na grzałkach zaraz po zako...
autor: Psotnik84
czwartek, 14 wrz 2023, 13:02
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Nastaw z winogron ciemnych
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 4858

Re: Nastaw z winogron ciemnych

Cześć. Powiem ci że trunek ten wyszedł mi najlepszy z tych co robiłem w tamtym czasie. Bardzo aromatyczny. Ale czy różni się od trunku z jednej odmiany to nie wiem, bo takiego jeszcze nie mam. Powiem ci też że jedną z odmian wrzucałem to jeszcze nie była dojrzała, kwaśne owoce miała, i raczej nie wp...
autor: Psotnik84
piątek, 30 cze 2023, 01:29
Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
Temat: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Odpowiedzi: 204
Odsłony: 146638

Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Dziękuję żeś jako jedyny próbował mi pomóc, naprawdę to doceniam :respect:. Ale już zdążyłem przerobić to co miałem, po staremu na katalizatorze odbierając na%. Gdy będę miał jakąś turę do przerobienia, to znów spróbuję zrobić szlachecki trunek metodą której nie rozumiem :bezradny:. Nowi w razie wąt...
autor: Psotnik84
wtorek, 27 cze 2023, 10:22
Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
Temat: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Odpowiedzi: 204
Odsłony: 146638

Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

W zbiorniku temperatura 88,5 a w głowicy 84 przy otwartym zaworku na max i ocieplonej kolumnie. I dalej już temperatura rośnie w głowicy bardzo powoli, wraz z ubywaniem alkoholu w zbiorniku. Czyli chcesz mi powiedzieć że moja zamierzona temp. 88 w głowicy, którą chciałbym utrzymywać, osiągnę dopiero...
autor: Psotnik84
poniedziałek, 26 cze 2023, 09:12
Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
Temat: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Odpowiedzi: 204
Odsłony: 146638

Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Siemka. Czy wy w ogóle puszczacie wodę na chłodnice? Bo ja grzejąc dopiero mocą 3000W mogę zbliżyć się do temperatury w głowicy w granicach 84. Żeby osiągnąć 88 na głowicy to zajmie to dużo czasu i zleci sporo alkoholu, grzejąc dalej tą mocą. Jak wy osiągacie temperaturę tak wysoką w głowicy w tak k...
autor: Psotnik84
wtorek, 30 maja 2023, 11:18
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 1629
Odsłony: 375727

Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Już poprawione :D
autor: Psotnik84
wtorek, 30 maja 2023, 10:40
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 1629
Odsłony: 375727

Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Siemka. Powiedźcie mi jaki kolor ma wasz zacier z mąki pszennej po sklarowaniu? Bo ja mam kolor herbaty, czy to normalne?
autor: Psotnik84
środa, 19 kwie 2023, 20:18
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Witam was :witam:
Czy zna ktoś może nazwę tej Francuskiej skrobii? Być może da się ją namierzyć bez czekania aż pojawi się na OLX.
autor: Psotnik84
niedziela, 19 lut 2023, 17:22
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Większa ilość osadu została po zlaniu znad osadu po zakończonej fermentacji. Po klarowania grawitacyjnym została jeszcze na dnie skorupa, ale już nie tyle.

No i właśnie chciałbym się dowiedzieć jaka może być przyczyna tak dużego osadu? Czy to drożdże nie odpowiednie, czy może jednak źle zacierane?
autor: Psotnik84
niedziela, 19 lut 2023, 11:27
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Cześć wam. Surówka ma 97% po rektyfikacji na kolumnie zasypowej. Były dwie beczki, jedna miała 28blg a druga 22blg. Obydwie zeszły do -2. Ale czy nie sądzicie że za dużo osadu wyszło? Z worka 25kg wyszło mi prawie 27 litrów osadu. Co mogło być tego przyczyną? Mąka była bardzo dobrze wymieszana, nie ...
autor: Psotnik84
sobota, 18 lut 2023, 16:30
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Witam was serdecznie. Powiedzcie mi czy z 248 L wody i 75 kg skrobi francuskiej, wyszło mi 15L surówki i 80L odpadu czyli osadu. Czy to dobry wynik?
autor: Psotnik84
czwartek, 19 sty 2023, 16:42
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Doody pisze: Ja dlatego daję 82-83l wody na 25kg skrobi co daje mi okolice 22-23Blg.
O widzisz i to jest przydatna informacja :ok: :D
autor: Psotnik84
czwartek, 19 sty 2023, 13:04
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

To jest właśnie ta francuska.
autor: Psotnik84
czwartek, 19 sty 2023, 11:03
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

No to według tego nawet więcej. Czyli proporcje 1/3 to za mało. Teraz zrobię 1/34 żeby uzyskać pomiędzy 22-23Blg
autor: Psotnik84
czwartek, 19 sty 2023, 09:39
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

:witam: Spławik pokazuje mi 26Blg przy temperaturze 35°C. Czyli wychodzi 26,75Blg? :shock: :scratch:
autor: Psotnik84
środa, 18 sty 2023, 17:53
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Witam Panie i Panowie :witam: Zacieranie na lenia zakończone na dziś :punk: A więc tak: Najpierw 60L wody nagrzane w zbiorniku do temp 92°C wlałem do 220L beczki za pomocą wiadra. Temperatura spadła do 82°C :o Dałem 13ml enzymu upłynniającego i wymieszałem. Odrazu 25kg skrobi, było ciężko ale wymies...
autor: Psotnik84
środa, 18 sty 2023, 14:11
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

A zakwaszać? Bo chciałem dać te 8 łyżek/ 100L tak jak ktoś tam pisał. Nie mam pasków żeby sprawdzać pH
autor: Psotnik84
środa, 18 sty 2023, 13:08
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Ja mam zamrożone 4 butelki 5-cio litrowe i 3 1.5L. Tak więc zobaczę jak to pójdzie :scratch:
autor: Psotnik84
środa, 18 sty 2023, 12:47
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

A czy schładzanie ma jakieś niepożądane skutki że odradzacie?
autor: Psotnik84
środa, 18 sty 2023, 11:42
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

I tak będę sprawdzał. Sądzę że w proporcji 1kg na 3L jeżeli pokaże mi 22-23Blg to mogę zacząć schładzać? Bo boje się że nie zdążę na temperaturę dla drożdży ( na 5 do roboty) a potem nie mam jak podgrzać. Więc wolę schładzać i sprawdzać termometrem :ok: . Ale teraz przynajmniej mam jakiś przybliżony...
autor: Psotnik84
środa, 18 sty 2023, 11:16
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Po jakim czasie od zadania enzymu scukrzającego mogę zacząć schładzać do 25?
autor: Psotnik84
środa, 18 sty 2023, 10:49
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Dzisiaj po pracy właśnie będę zacierał pierwszy raz w życiu i to właśnie skrobię. Dlatego analizuje temat bardzo dogłębnie. :D będę robił z 75 kg w dwóch beczkach po 220. I nie ukrywam że mam obawy, żeby czegoś nie spaprać. :hammer:
autor: Psotnik84
środa, 18 sty 2023, 08:29
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Ostatnio miałem taką sytuację, że dałem enzym upłynniający do wody przed dodaniem skrobi i zrobił się kisiel. Dodałem kolejną porcję i się ładnie upłynniło. A wcześniej dodawałem przed skrobią i wszystko było w porządku. Trudno wyczuć o co chodzi. W każdym razie, trzeba dawać więcej i jak się robi ...
autor: Psotnik84
środa, 4 sty 2023, 18:08
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Czy używał ktoś drożdży MAXX WHISKY TURBO PURE YEAST + AMG ? Pisze że są z enzymem amyloglukozydaza. Czyli mam rozumieć że nie ma potrzeby dodawania enzymu scukrzającego? :scratch: Czy to jakiś inny enzym, skoro jest w drożdżach a one są dodawane w temperaturze 30°C.
autor: Psotnik84
piątek, 30 gru 2022, 13:09
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Ja zamówiłem do paczkomatu. Jest jakaś promocja 5 zł do do końca roku + Jakaś opłata serwisowa OLX 5.40 zł. Wiec worek wychodzi 90.40 zł :ok:
autor: Psotnik84
piątek, 30 gru 2022, 11:56
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Koledzy: koniec! Po tej erze covida wszyscy jacyś rozdrażnieni i od razu skaczą sobie do gardeł. Wracając do skrobi francuskiej; zatarłem dziś resztę: proporcje idealne 1:3 i wyszło 25 brix. Połowę puszczę na dwukrotną destylację na półkowej z odniorem powy. 65%, a druga połowa na podwójną rekty na...
autor: Psotnik84
czwartek, 29 gru 2022, 18:53
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Odpowiedzi: 474
Odsłony: 97048

Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Chłopaki a podajcie jakiś namiar na tą skrobię
autor: Psotnik84
sobota, 24 gru 2022, 10:09
Forum: Po Godzinach
Temat: Boże Narodzenie 2022
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 2586

Re: Boże Narodzenie 2022

Pachnącej choinki, na stole wódki i szynki.
Wesołych kolędników, podarunków bez liku.
Sexu na śniegu, mniej życia w biegu.
Dużego bałwana i zabawy do rana.
100 choinek w lesie,
prezentów ile Mikołaj uniesie,
bałwana ze śniegu i mniej życia w biegu,
oraz tyle radości co ryba ma ości.
autor: Psotnik84
wtorek, 15 lis 2022, 08:29
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Pigwowka, pierwsza nalewka i problem
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 2911

Re: Pigwowka, pierwsza nalewka i problem

Ja pigwę zasypuje cukrem na 5dni. Po tym czasie zalewam spirytusem 60%,dodaje laskę wanilii i goździki. Tak zostawiam to w słoju na pół roku. Po tym czasie przecedzam i wlewam do butelek. Zostawiam jeszcze na 2 miesiące. Po tym czasie :pije: :ok: Dodam że u mnie słoje też syczały po otwarciu przed z...
autor: Psotnik84
poniedziałek, 14 lis 2022, 09:12
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Problemy z Aabratkiem
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 2727

Re: Problemy z Aabratkiem

Siemka. Czy ty odbierasz odkręconym zaworkiem na max? Bo jeżeli nie, to jakim cudem po ustawieniu odbioru na poziomie 20ml/min potem zaczyna ci lecieć ciurkiem??? :scratch: Jaki masz zaworek?
autor: Psotnik84
niedziela, 13 lis 2022, 18:49
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
Odpowiedzi: 1371
Odsłony: 567887

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Ja jestem w trakcie pierwszego nastawu który pójdzie na wino, a drugi i trzeci na tych samych owocach na destylat. Ale co z tego wyjdzie to zobaczymy po nowym roku. :ok:
Jeżeli mi nie posmakuje to będzie jako podstawa do nalewek.
autor: Psotnik84
czwartek, 10 lis 2022, 12:48
Forum: Poczekalnia Pytań
Temat: Niestabilna praca grzałki
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 2971

Re: Niestabilna praca grzałki

Ja u siebie też mam takie spadki :scratch: . Robiłem różne owocówki oraz dużo cukrówki i nic złego się nie dzieje :ok:.
autor: Psotnik84
czwartek, 10 lis 2022, 10:50
Forum: Przywitaj Się!
Temat: kodyl
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 1082

Re: kodyl

Witaj :witam:
Pamiętam jak za młodu chodziliśmy do Sołtysa pomagać mu przy zwożeniu snopków z pola. Potem wieczorem robił ognisko, i częstował nas trunkiem z takiej właśnie aparatury. :poklon; . Już wtedy chyba coś zaskoczyło u mnie :D. Kurczę to były piękne czasy :respect:.
Powodzenia :ok:
autor: Psotnik84
czwartek, 10 lis 2022, 08:55
Forum: Przywitaj Się!
Temat: nocna_produkcja
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 1515

Re: nocna_produkcja

Witaj w gronie :witam:
Cukrówka to fajna zabawa,ale owoce i zboża to dopiero radocha l :ok: :pije:. Powodzenia i miłej zabawy :punk:

Wyszukiwanie zaawansowane