Znaleziono 120 wyników
- czwartek, 14 mar 2024, 19:06
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Okazje zakupowe
- Odpowiedzi: 871
- Odsłony: 336518
Re: Okazje zakupowe
Dzięki
- czwartek, 14 mar 2024, 18:36
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Okazje zakupowe
- Odpowiedzi: 871
- Odsłony: 336518
Re: Okazje zakupowe
Dlaczego nigdzie nie ma mąki kukurydzianej?
- środa, 22 lis 2023, 10:56
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Jaka woda do rozcieńczania ??
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 2842
Re: Jaka woda do rozcieńczania ??
Ja zawsze patrzę na sumę składników mineralnych danej wody, żeby miała mniej jak 300mg/L. I nic wtedy nie mętnieje i smak jest Teraz cały czas używam Żywca w 1L butelkach ma 213mg/L
- wtorek, 31 paź 2023, 12:47
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Znam zasady, dzięki za przypomnienie . Ale pytałem do ilu reszta ciągnie. Ponieważ ja ciągnę do 96 potem pogony do 98.5 a przy drugiej do 97 i pogony do 98.5. Ciekaw jestem jak robią inni przy skrobii?
- wtorek, 31 paź 2023, 10:21
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Cześć Powiedźcie mi do ilu ciągnięcie przy pierwszej rektyfikacji,a do ilu przy drugiej? Pracując na kolumnie bez bufora.
- sobota, 16 wrz 2023, 11:11
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Nastaw z winogron ciemnych
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 4858
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Jasne że wolno :D. Posiadam kolumnę, więc do owoców zbiornik+ katalizator+ głowica. 1 odpęd 2 do 50% Przedgonu odbierałem 250ml z 50L. Ale teraz będę odbierał więcej do buteleczek, ponieważ był jeszcze ostry w smaku. Lecz po roku to się ułożyło. Nastaw goniłem odfiltrowany na grzałkach zaraz po zako...
- czwartek, 14 wrz 2023, 13:02
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Nastaw z winogron ciemnych
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 4858
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Cześć. Powiem ci że trunek ten wyszedł mi najlepszy z tych co robiłem w tamtym czasie. Bardzo aromatyczny. Ale czy różni się od trunku z jednej odmiany to nie wiem, bo takiego jeszcze nie mam. Powiem ci też że jedną z odmian wrzucałem to jeszcze nie była dojrzała, kwaśne owoce miała, i raczej nie wp...
- piątek, 30 cze 2023, 01:29
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
- Odpowiedzi: 204
- Odsłony: 146638
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Dziękuję żeś jako jedyny próbował mi pomóc, naprawdę to doceniam :respect:. Ale już zdążyłem przerobić to co miałem, po staremu na katalizatorze odbierając na%. Gdy będę miał jakąś turę do przerobienia, to znów spróbuję zrobić szlachecki trunek metodą której nie rozumiem :bezradny:. Nowi w razie wąt...
- wtorek, 27 cze 2023, 10:22
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
- Odpowiedzi: 204
- Odsłony: 146638
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
W zbiorniku temperatura 88,5 a w głowicy 84 przy otwartym zaworku na max i ocieplonej kolumnie. I dalej już temperatura rośnie w głowicy bardzo powoli, wraz z ubywaniem alkoholu w zbiorniku. Czyli chcesz mi powiedzieć że moja zamierzona temp. 88 w głowicy, którą chciałbym utrzymywać, osiągnę dopiero...
- poniedziałek, 26 cze 2023, 09:12
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
- Odpowiedzi: 204
- Odsłony: 146638
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Siemka. Czy wy w ogóle puszczacie wodę na chłodnice? Bo ja grzejąc dopiero mocą 3000W mogę zbliżyć się do temperatury w głowicy w granicach 84. Żeby osiągnąć 88 na głowicy to zajmie to dużo czasu i zleci sporo alkoholu, grzejąc dalej tą mocą. Jak wy osiągacie temperaturę tak wysoką w głowicy w tak k...
- wtorek, 30 maja 2023, 11:18
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1629
- Odsłony: 375727
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Już poprawione
- wtorek, 30 maja 2023, 10:40
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1629
- Odsłony: 375727
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Siemka. Powiedźcie mi jaki kolor ma wasz zacier z mąki pszennej po sklarowaniu? Bo ja mam kolor herbaty, czy to normalne?
- środa, 19 kwie 2023, 20:18
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Witam was
Czy zna ktoś może nazwę tej Francuskiej skrobii? Być może da się ją namierzyć bez czekania aż pojawi się na OLX.
Czy zna ktoś może nazwę tej Francuskiej skrobii? Być może da się ją namierzyć bez czekania aż pojawi się na OLX.
- niedziela, 19 lut 2023, 17:22
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Większa ilość osadu została po zlaniu znad osadu po zakończonej fermentacji. Po klarowania grawitacyjnym została jeszcze na dnie skorupa, ale już nie tyle.
No i właśnie chciałbym się dowiedzieć jaka może być przyczyna tak dużego osadu? Czy to drożdże nie odpowiednie, czy może jednak źle zacierane?
No i właśnie chciałbym się dowiedzieć jaka może być przyczyna tak dużego osadu? Czy to drożdże nie odpowiednie, czy może jednak źle zacierane?
- niedziela, 19 lut 2023, 11:27
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Cześć wam. Surówka ma 97% po rektyfikacji na kolumnie zasypowej. Były dwie beczki, jedna miała 28blg a druga 22blg. Obydwie zeszły do -2. Ale czy nie sądzicie że za dużo osadu wyszło? Z worka 25kg wyszło mi prawie 27 litrów osadu. Co mogło być tego przyczyną? Mąka była bardzo dobrze wymieszana, nie ...
- sobota, 18 lut 2023, 16:30
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Witam was serdecznie. Powiedzcie mi czy z 248 L wody i 75 kg skrobi francuskiej, wyszło mi 15L surówki i 80L odpadu czyli osadu. Czy to dobry wynik?
- czwartek, 19 sty 2023, 16:42
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
O widzisz i to jest przydatna informacjaDoody pisze: Ja dlatego daję 82-83l wody na 25kg skrobi co daje mi okolice 22-23Blg.
- czwartek, 19 sty 2023, 13:04
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
To jest właśnie ta francuska.
- czwartek, 19 sty 2023, 11:03
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
No to według tego nawet więcej. Czyli proporcje 1/3 to za mało. Teraz zrobię 1/34 żeby uzyskać pomiędzy 22-23Blg
- czwartek, 19 sty 2023, 09:39
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Spławik pokazuje mi 26Blg przy temperaturze 35°C. Czyli wychodzi 26,75Blg?
- środa, 18 sty 2023, 17:53
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Witam Panie i Panowie :witam: Zacieranie na lenia zakończone na dziś :punk: A więc tak: Najpierw 60L wody nagrzane w zbiorniku do temp 92°C wlałem do 220L beczki za pomocą wiadra. Temperatura spadła do 82°C :o Dałem 13ml enzymu upłynniającego i wymieszałem. Odrazu 25kg skrobi, było ciężko ale wymies...
- środa, 18 sty 2023, 14:11
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
A zakwaszać? Bo chciałem dać te 8 łyżek/ 100L tak jak ktoś tam pisał. Nie mam pasków żeby sprawdzać pH
- środa, 18 sty 2023, 13:08
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Ja mam zamrożone 4 butelki 5-cio litrowe i 3 1.5L. Tak więc zobaczę jak to pójdzie
- środa, 18 sty 2023, 12:47
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
A czy schładzanie ma jakieś niepożądane skutki że odradzacie?
- środa, 18 sty 2023, 11:42
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
I tak będę sprawdzał. Sądzę że w proporcji 1kg na 3L jeżeli pokaże mi 22-23Blg to mogę zacząć schładzać? Bo boje się że nie zdążę na temperaturę dla drożdży ( na 5 do roboty) a potem nie mam jak podgrzać. Więc wolę schładzać i sprawdzać termometrem :ok: . Ale teraz przynajmniej mam jakiś przybliżony...
- środa, 18 sty 2023, 11:16
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Po jakim czasie od zadania enzymu scukrzającego mogę zacząć schładzać do 25?
- środa, 18 sty 2023, 10:49
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Dzisiaj po pracy właśnie będę zacierał pierwszy raz w życiu i to właśnie skrobię. Dlatego analizuje temat bardzo dogłębnie. będę robił z 75 kg w dwóch beczkach po 220. I nie ukrywam że mam obawy, żeby czegoś nie spaprać.
- środa, 18 sty 2023, 10:06
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
No i teraz wszystko jasne
- środa, 18 sty 2023, 08:29
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Ostatnio miałem taką sytuację, że dałem enzym upłynniający do wody przed dodaniem skrobi i zrobił się kisiel. Dodałem kolejną porcję i się ładnie upłynniło. A wcześniej dodawałem przed skrobią i wszystko było w porządku. Trudno wyczuć o co chodzi. W każdym razie, trzeba dawać więcej i jak się robi ...
- środa, 4 sty 2023, 18:08
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Czy używał ktoś drożdży MAXX WHISKY TURBO PURE YEAST + AMG ? Pisze że są z enzymem amyloglukozydaza. Czyli mam rozumieć że nie ma potrzeby dodawania enzymu scukrzającego? Czy to jakiś inny enzym, skoro jest w drożdżach a one są dodawane w temperaturze 30°C.
- piątek, 30 gru 2022, 13:09
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Ja zamówiłem do paczkomatu. Jest jakaś promocja 5 zł do do końca roku + Jakaś opłata serwisowa OLX 5.40 zł. Wiec worek wychodzi 90.40 zł
- piątek, 30 gru 2022, 11:56
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Koledzy: koniec! Po tej erze covida wszyscy jacyś rozdrażnieni i od razu skaczą sobie do gardeł. Wracając do skrobi francuskiej; zatarłem dziś resztę: proporcje idealne 1:3 i wyszło 25 brix. Połowę puszczę na dwukrotną destylację na półkowej z odniorem powy. 65%, a druga połowa na podwójną rekty na...
- czwartek, 29 gru 2022, 18:53
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
- Odpowiedzi: 474
- Odsłony: 97048
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Chłopaki a podajcie jakiś namiar na tą skrobię
- sobota, 24 gru 2022, 10:09
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Boże Narodzenie 2022
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 2586
Re: Boże Narodzenie 2022
Pachnącej choinki, na stole wódki i szynki.
Wesołych kolędników, podarunków bez liku.
Sexu na śniegu, mniej życia w biegu.
Dużego bałwana i zabawy do rana.
100 choinek w lesie,
prezentów ile Mikołaj uniesie,
bałwana ze śniegu i mniej życia w biegu,
oraz tyle radości co ryba ma ości.
Wesołych kolędników, podarunków bez liku.
Sexu na śniegu, mniej życia w biegu.
Dużego bałwana i zabawy do rana.
100 choinek w lesie,
prezentów ile Mikołaj uniesie,
bałwana ze śniegu i mniej życia w biegu,
oraz tyle radości co ryba ma ości.
- wtorek, 15 lis 2022, 08:29
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Pigwowka, pierwsza nalewka i problem
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 2911
Re: Pigwowka, pierwsza nalewka i problem
Ja pigwę zasypuje cukrem na 5dni. Po tym czasie zalewam spirytusem 60%,dodaje laskę wanilii i goździki. Tak zostawiam to w słoju na pół roku. Po tym czasie przecedzam i wlewam do butelek. Zostawiam jeszcze na 2 miesiące. Po tym czasie :pije: :ok: Dodam że u mnie słoje też syczały po otwarciu przed z...
- poniedziałek, 14 lis 2022, 09:12
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Problemy z Aabratkiem
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 2727
Re: Problemy z Aabratkiem
Siemka. Czy ty odbierasz odkręconym zaworkiem na max? Bo jeżeli nie, to jakim cudem po ustawieniu odbioru na poziomie 20ml/min potem zaczyna ci lecieć ciurkiem??? Jaki masz zaworek?
- niedziela, 13 lis 2022, 18:49
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1371
- Odsłony: 567887
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Ja jestem w trakcie pierwszego nastawu który pójdzie na wino, a drugi i trzeci na tych samych owocach na destylat. Ale co z tego wyjdzie to zobaczymy po nowym roku.
Jeżeli mi nie posmakuje to będzie jako podstawa do nalewek.
Jeżeli mi nie posmakuje to będzie jako podstawa do nalewek.
- czwartek, 10 lis 2022, 12:48
- Forum: Poczekalnia Pytań
- Temat: Niestabilna praca grzałki
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 2971
Re: Niestabilna praca grzałki
Ja u siebie też mam takie spadki . Robiłem różne owocówki oraz dużo cukrówki i nic złego się nie dzieje .
- czwartek, 10 lis 2022, 10:50
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: kodyl
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 1082
Re: kodyl
Witaj
Pamiętam jak za młodu chodziliśmy do Sołtysa pomagać mu przy zwożeniu snopków z pola. Potem wieczorem robił ognisko, i częstował nas trunkiem z takiej właśnie aparatury. . Już wtedy chyba coś zaskoczyło u mnie . Kurczę to były piękne czasy .
Powodzenia
Pamiętam jak za młodu chodziliśmy do Sołtysa pomagać mu przy zwożeniu snopków z pola. Potem wieczorem robił ognisko, i częstował nas trunkiem z takiej właśnie aparatury. . Już wtedy chyba coś zaskoczyło u mnie . Kurczę to były piękne czasy .
Powodzenia
- czwartek, 10 lis 2022, 08:55
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: nocna_produkcja
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 1515
Re: nocna_produkcja
Witaj w gronie
Cukrówka to fajna zabawa,ale owoce i zboża to dopiero radocha l . Powodzenia i miłej zabawy
Cukrówka to fajna zabawa,ale owoce i zboża to dopiero radocha l . Powodzenia i miłej zabawy