Znaleziono 535 wyników

autor: dynio
czwartek, 4 kwie 2024, 06:08
Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
Temat: Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy
Odpowiedzi: 30
Odsłony: 2766

Re: Kubełek Zawalicha - Alembik modułowy

MalyJack pisze:
Kamal pisze: wtorek, 26 mar 2024, 12:47 A z ciekawości cena? ;)
K.
Nie chcę zaśmiecać tu cenami, bo to nie ten wątek tematyczny. Wrzucę Ci na priv.
Też mogę dostać info jaka cena całego modułu? (Cebula+alembik)
No i jaki ewentualnie czas oczekiwania?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
czwartek, 4 kwie 2024, 06:04
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Odpowiedzi: 1441
Odsłony: 530560

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

@Rozrywek czy ty czytasz posty na które odpisujesz??
Napisałeś to samo co @Doody tylko od dupy strony...

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
wtorek, 2 kwie 2024, 13:45
Forum: Nastaw na Rum
Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Odpowiedzi: 630
Odsłony: 256241

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Jak zamkniesz dopływ powietrza i będzie go mało, to i po roku będzie ok

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
środa, 14 lut 2024, 17:30
Forum: Problemy i pytania
Temat: Potstill w kolumnie Lm(aabatek)
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 650

Re: Potstill w kolumnie Lm(aabatek)

Skoro szkoda ci zaworka precyzyjnego, to czemu na czas zmiany kolumny na PS w miejsce zaworka precyzyjnego nie nakręcisz po prostu zwykłego zaworu kulowego? Minuta roboty (odkręcenie + taśma teflonowa + zakręcenie) I bez kosztów zakupu dodatkowej chłodnicy.. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tap...
autor: dynio
czwartek, 8 lut 2024, 22:00
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 882
Odsłony: 244793

Re: Zacieranie metodą "na lenia".


stuf pisze:Z 12 kg słodu jęczmiennego wyszło finalnie dokładnie 4 litry 40%.
Trochę słabo. Mi z worka 25kg wychodzi 9-10L 60%

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
sobota, 20 sty 2024, 04:09
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Odpowiedzi: 133
Odsłony: 10028

Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

1.Jakis 1234 - 25 kg. 2. Szlumf - 50kg 3. Rykowyryk - 25kg 4. Bart412 - 50kg 5. Kamilasta - 50 kg 6.Michał2003 - 25 kg 7. Marian Naworski - 25kg paczkomat 8. czytam 50kg 9. Wichurski 25kg 10. artos41 300 kg 11. Kyneczek 50kg 12. Alien844 25kg paczkomat 13.Krychu35 - 100kg 14. drgranatt - 50 kg 15. c...
autor: dynio
piątek, 19 sty 2024, 00:15
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 882
Odsłony: 244793

Re: Zacieranie metodą "na lenia".

@Doody zatem gdzie szukać przyczyny? Opisałem wyżej co i jak zrobiłem więc tym bardziej nie rozumiem. Załamuje mnie to [emoji24] Nabazgrane w Tapatalk. Utrzymywałeś temperaturę 62-65°, czy tak po prostu tylko zalałeś i mieszałeś? Zrobiłeś na koniec próbę jodową? Proporcja 1/3 to strasznie gęste... ...
autor: dynio
czwartek, 11 sty 2024, 12:28
Forum: Po Godzinach
Temat: Mycie butelek w zmywarce ;)
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 627

Re: Mycie butelek w zmywarce ;)

Mycie butelek w zmywarce jest bez sensu. Mam te same butelki. Nie było w nich zaschniętego osadu, wymoczylem w wannie z sobą oczyszczona, a później zdezynfekowalem piro i nic się nie zakaziło.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
wtorek, 9 sty 2024, 19:50
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Zacier skwaśniał
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 1409

Re: Zacier skwaśniał

Surówka na whisky 85% ? [emoji54]

Strasznie ją wykastrowałeś

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka


autor: dynio
niedziela, 7 sty 2024, 15:17
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Zacier skwaśniał
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 1409

Re: Zacier skwaśniał

Dokładnie. Skoro masz przediltrowane, zrób odpęd na surówkę, a z nią spokojnie poczekasz na nowy sprzęt.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
niedziela, 7 sty 2024, 01:21
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Zacier skwaśniał
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 1409

Re: Zacier skwaśniał

No to może nie doczekać sprzętu.... Najpierw trzeba było odebrać sprzęt, "przemyć" go cukrówka, a dopiero potem brać się za zacieranie

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
sobota, 6 sty 2024, 22:35
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Zacier skwaśniał
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 1409

Re: Zacier skwaśniał

Nie czekaj tylko destyluj, bo się zepsuje

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
sobota, 6 sty 2024, 11:41
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Odpowiedzi: 222
Odsłony: 60911

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

...sita zostały zrobione dla kolegi z forum którego procap totalnie rozczarował :( , poza tym że piękne półki pracują nie oddają smaku i aromatu z owoców. Mam podobne spostrzeżenia. Jeden sezon robiłem śliwki i jabłka na półkowej (z i bez barbotażu) i też mnie rozczarowały. Od tamtej pory owoce rob...
autor: dynio
piątek, 5 sty 2024, 17:05
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Odpowiedzi: 1231
Odsłony: 618522

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Ja polecam taki patent, dokupiłem do kociołka i daje radę ze wszystkim:
https://marxam.pl/hop-stopper-hop-stopp ... 71,pl.html

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
czwartek, 4 sty 2024, 16:06
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Śliwowica 2009 - 2024
Odpowiedzi: 2593
Odsłony: 731069

Re: Śliwowica 2009 - 2023

Małopolska - Łososina Dolna 2.5/kg bezpośrednio w sadzie.
Na szczęście miałem kolegę który mi to przywiózł do Krk [emoji28]

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
poniedziałek, 1 sty 2024, 11:27
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 1060

Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Na naklejce jest jak byk: "składniki: słód jeczmienny, woda"
Więc co to wg Was jest? Syrop że słodu czy gluk-fruktozowy?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
niedziela, 31 gru 2023, 20:34
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 1060

Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Ja nawet nie wiedziałem, że istnieje coś takiego! [emoji1787]
Ciekawi mnie sposób pozyskiwania takiego syropu ze słodu...

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
sobota, 23 gru 2023, 12:18
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Akcja słód
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 4561

Re: Akcja słód

1. alkohole-domowe - 100kg - LUBLIN 2. Łoles - 100 kg - ORZESZE 3. Krychu35 - 100kg - POZNAŃ 4. filcu - 50 kg - RZESZÓW 5. Marian Naworski - 100Kg - ŁÓDŹ 6. pico - 200kg - WARSZAWA 7. leon24_36 - 100kg - Warszawa 8. Mrooq - 100kg - Warszawa 9. Zwirek-50kg- POZNAŃ 10.6nine -50kg Gdynia 11. jakis1234 ...
autor: dynio
sobota, 23 gru 2023, 10:20
Forum: Sprzęt Piwowarski
Temat: Automatyczne kotły zacierne
Odpowiedzi: 66
Odsłony: 51018

Re: Automatyczne kotły zacierne

Na alledrogo kociołki klarstein'a są po 1k

https://allegro.pl/oferta/kociol-warzel ... 4806560044

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka


autor: dynio
sobota, 23 gru 2023, 10:12
Forum: Wina Owocowe
Temat: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Odpowiedzi: 43
Odsłony: 2597

Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie


zask pisze: I założenie chłodnicy :D :D
[emoji106][emoji106][emoji106] [emoji23]

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
czwartek, 21 gru 2023, 09:51
Forum: Prawo a Produkcja Alkoholi
Temat: Legalna produkcja - warto?
Odpowiedzi: 51
Odsłony: 12617

Re: Legalna produkcja - warto?

Słyszałem gdzieś, że wolno sprzedawać legalnie własny miód pitny. Wiąże się to z opłaceniem akcyzy w wysokości 174 PLN za hektolitr sprzedanego wyrobu. Gdyby ktoś robił coś naprawdę dobrego i sprzedawał w cenie np. 50 zł za butelkę 0,75l może miałoby to sens. Z tych 50zl musiałbyś Darku (tak jak w ...
autor: dynio
wtorek, 19 gru 2023, 09:17
Forum: Problemy i pytania
Temat: Czyszczenie kotła, kega bez płaszcza
Odpowiedzi: 106
Odsłony: 30224

Re: Czyszczenie kotła, kega bez płaszcza

Ja normalnie wlewam zimna wodę, rozgrzewam grzałkami do 60°, dodaję rozpuszczoną wcześniej sodę w 5L zimnej wody i włączam grzałki aż do 95° i zostawiam na noc. Rano keg jest czyściutki...

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
niedziela, 17 gru 2023, 16:01
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Czy po scukrzeniu słodu zostawiacie gar do samoistnego wystudzenia
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 1737

Re: Czy po scukrzeniu słodu zostawiacie gar do samoistnego wystudzenia

Dałem proporcje jak do stabilizacji wina: 1g/10L i drożdże nie "wydmuchały" podczas fermentacji, cała siarka wyszła w destylacie. Brandy robi się często z mocno siarkowanego wina, nie ma z tym zazwyczaj problemu tylko trzeba dać mu miesiąc przynajmniej po fermentacji do odstania. Co ciekaw...
autor: dynio
niedziela, 17 gru 2023, 12:04
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Czy po scukrzeniu słodu zostawiacie gar do samoistnego wystudzenia
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 1737

Re: Czy po scukrzeniu słodu zostawiacie gar do samoistnego wystudzenia

No nie wiem czy wysokie czy niskie blg ma tu jakieś znaczenie. Sądzę że większe ma odczyn niż poziom cukru...[emoji848]

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
niedziela, 17 gru 2023, 10:26
Forum: Przywitaj Się!
Temat: virtual
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 813

Re: virtual


rozrywek pisze:Jeśli znasz w naszym ojczystym języku inne słowo bardziej pasujące, to mnie popraw.
Chciałeś podpowiedzi to Ci ją dałem, krotko i na temat. Nie wiem po co cały twój późniejszy elaborat...

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
sobota, 16 gru 2023, 20:38
Forum: Poczekalnia Pytań
Temat: Kołpaki czy sita, shotgun, moc grzania a aromat.
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 922

Re: Kołpaki czy sita, shotgun, moc grzania a aromat.

Mam kołpaki od kolegi @Sero, pracowałem też na sitach dla testów (chyba były od Stalowki) obie na shotgun'ie. Zostalem przy kołpakach (stabilność prowadzenia procesu), a kwestia przenoszenia aromatów to wg mnie kwestia operatora: połączenie ilości półek plus regulacja shotgun'em barbotażu na półkach...
autor: dynio
sobota, 16 gru 2023, 18:45
Forum: Przywitaj Się!
Temat: virtual
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 813

Re: virtual

mieszanie - mixed
kupaż - blend

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
sobota, 16 gru 2023, 07:04
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Czy po scukrzeniu słodu zostawiacie gar do samoistnego wystudzenia
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 1737

Re: Czy po scukrzeniu słodu zostawiacie gar do samoistnego wystudzenia


tanczacy-z-drozdzami pisze: Ewentualnie jak uważasz, że jest duże ryzyko infekcji to dać pirosiarczyn.
Nigdy tak nie rób! To nie wino. Ja raz posłuchałem takiej "mądrej rady" i później cała siarka wyszła w destylacie.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka



autor: dynio
piątek, 15 gru 2023, 19:10
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Czy po scukrzeniu słodu zostawiacie gar do samoistnego wystudzenia
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 1737

Re: Czy po scukrzeniu słodu zostawiacie gar do samoistnego wystudzenia

Ja natomiast chłodzę, bo mam chłodnicę z nierdzewki z kotła zaciernego. Oszczędza to czas i też nie muszę zakwaszać. Raz wystawiłem wiadro fermentacyjne na zewnątrz żeby naturalnie się schłodziło i dostało się zakażenie, od tamtej pory schładzam.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
poniedziałek, 11 gru 2023, 07:13
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Jaki słód polecacie
Odpowiedzi: 84
Odsłony: 14150

Re: Jaki słód polecacie

Podobno najbardziej zbliżony do soku klonowego jest sok z naszej brzozy. Zresztą kiedyś ktoś oferował tu na forum (i na allegro też) nieaktywny węgiel drzewny z brzozy. Nazywało się to bodajże "Tennessee cloon" czy coś takiego....

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
sobota, 9 gru 2023, 18:18
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Jaki słód polecacie
Odpowiedzi: 84
Odsłony: 14150

Re: Jaki słód polecacie

Te 8% słodu w whiskey to po to żeby rozłożyć skrobię w kukurydzy. Możesz poeksperymentować i dać jaki będziesz chciał (np karmelowy) Tak jak @Doody pisał amerykańska whiskey jest trudna do uzyskania u nas przez brak dostępu do nieaktywnego węgla klonowego, bez niego nawet się nie zbliżysz do smaku J...
autor: dynio
sobota, 9 gru 2023, 17:43
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Odpowiedzi: 222
Odsłony: 60911

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Ja mam kołpaki 3" i pracuję w przedziale 1.5-2kw

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
sobota, 9 gru 2023, 10:31
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Odpowiedzi: 222
Odsłony: 60911

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Nie ważne jest jaki masz zbiornik, a to jakiego przekroju masz kolumnę

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
piątek, 1 gru 2023, 03:16
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Odpowiedzi: 222
Odsłony: 60911

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Po pierwsze zrób odpęd tak jak radzi @Doody do 100° w kotle (bardzo ważne). A po drugie jeżeli chcesz więcej aromatów to do 92,5° w kotle potraktuj półkową jak PS tzn. wyłącz shotgun'a i odbieraj serce jak na PS (półki bez barbotarzu i tak zrobią swoje). Dopiero po przekroczeniu temp.92,5° w kegu od...
autor: dynio
niedziela, 15 paź 2023, 13:49
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: "Ługowanie" beczek czerwonym winem gronowym
Odpowiedzi: 0
Odsłony: 663

"Ługowanie" beczek czerwonym winem gronowym

Na przykładzie zeszłorocznych akcji kolegi Pawła poszukuję chętnych do ługowania beczek dębowych czerwonym winem z mojej winnicy. Będzie to czerwone wytrawne wino gronowe ze szczepów Cabernet Cortis oraz Zweigelt. Istnieje również możliwość zalania beczki białym winem z odmian Hibernal, Souvignier G...
autor: dynio
czwartek, 21 wrz 2023, 15:14
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
Odpowiedzi: 1371
Odsłony: 567385

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

i nie 3kg cukru na 10L, a max 1/10.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
piątek, 11 sie 2023, 16:26
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Akcja melasa
Odpowiedzi: 485
Odsłony: 92779

Re: Akcja melasa

Paleta do Krakowa dotarła. Osoby które były zapisane proszę się ze mną kontaktować. Chyba nie będę wyjeżdżał na długi weekend wiec możemy to zalatwic ad hoc. Ps. Podobno Manowar przekazał wszystkim zainteresowanym mój nr tel więc proszę dzwonić lub pisać sms Tomek Ps. Podziękowania dla kolegi Manowa...
autor: dynio
czwartek, 3 sie 2023, 14:19
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Nastaw jabłkowy (lub poprostu owocowy) do rektyfikacji
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 1468

Re: Nastaw jabłkowy (lub poprostu owocowy) do rektyfikacji

Każdy materiał z natury lepszy od cukru z buraka

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

autor: dynio
sobota, 15 lip 2023, 13:20
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Akcja melasa
Odpowiedzi: 485
Odsłony: 92779

Re: Akcja melasa

ODBIORY: razem 50 wiaderek - 1000l - 1200kg Mrooq - 4 wiaderka - 80l - 96 kg - 400 zł Krwi - 4 wiaderka - 80l - 96 kg - 400 zł Panoramiks druid - 2 wiaderka - 40l - 48kg - 200 zł Kamilasta - 3 wiaderka - 60l - 72kg - 300 zł Dzosef - 1 wiaderko - 20l - 24kg - 100 zł mangan - 2 wiaderka - 40l - 48kg -...
autor: dynio
niedziela, 4 cze 2023, 08:59
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Akcja melasa
Odpowiedzi: 485
Odsłony: 92779

Re: Akcja melasa

wawaldek11 pisze: czwartek, 25 maja 2023, 14:36 Może i na Ślunsk będzie transport. Po 17 rozmowę mam...
Szkoda, że koledzy nie podają przybliżonej lokalizacji. Byłoby łatwiej zorganizować LOKALNE CENTRA DYSTRYBUCJI
1. Warszawa
2. ?
3. ?
Mogę ogarnąć dystrybucję w Krk
wysłałem Ci wiadomość na PW

Wyszukiwanie zaawansowane