"Ługowanie" beczek czerwonym winem gronowym

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
dynio
550
Posty: 557
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 60 razy

Post autor: dynio »

Na przykładzie zeszłorocznych akcji kolegi Pawła poszukuję chętnych do ługowania beczek dębowych czerwonym winem z mojej winnicy.
Będzie to czerwone wytrawne wino gronowe ze szczepów Cabernet Cortis oraz Zweigelt.
Istnieje również możliwość zalania beczki białym winem z odmian Hibernal, Souvignier Gris, Johhaniter
Szacowana ilość wina czerwonego - kilkaset litrów.
Całość wygląda następująco:
1. zainteresowany kupuje beczkę z przesyłką do mnie
2. beczka jest zalewana winem po ustaniu fermentacji burzliwej (początek grudnia)
3. po kilku miesiącach (czas do ustalenia indywidualnego - min.6 mies) beczka jest opróżniana i odsyłana przeze mnie do właściciela wraz z butelką wina którym była zalana ;)

Akcja nie dotyczy beczek nieznanego pochodzenia i tylko beczek dębowych
Zainteresowanych proszę o wpisywanie się lub kontakt na pw

Tomek
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
alembiki
Awatar użytkownika

Psotnik84
100
Posty: 105
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: "Ługowanie" beczek czerwonym winem gronowym

Post autor: Psotnik84 »

Witam. :witam: Czy w tym roku też planujesz taką akcję? Mam dwie beczki do zalania 20L i 30L.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

ledzep
50
Posty: 57
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: "Ługowanie" beczek czerwonym winem gronowym

Post autor: ledzep »

Jakiej pojemności beczki i od jakiego producenta rekomendujesz ? Może masz jakiś cennik?
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1728
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: "Ługowanie" beczek czerwonym winem gronowym

Post autor: Emiel Regis »

Ostrożnie z takimi akcjami, beczki pod wino i pod destylaty powinny mieć inny stopień wypalenia.

Nie wiem co może się stać winu, gdy je potrzymać w mocno wypalonej beczce. Kiedyś jednak bawiłem się we wlewanie destylatu w beczki 225l które miałem prosto z winiarni.

Z jedną jechałem na złot forumowy, chyba pierwszy, jakieś 11lat temu. Wiozlem ją w samochodzie, 50l destylatu w takiej dużej beczce, 1500km modląc się by nie spotkać celników.
Liczyłem że w trakcie jazdy destylat tym mocniej wypłucze beczkę i przejmie z niej dobroć.

Okazało się że beczka była siarkowana, czego nie dało się wyczuć wcześniej. W destylacie już tak. Poza tym destylat nabrał koloru barszczu czerwonego i miał mocno taniczne posmaki.
Jeśli już, w surowej beczce powinno się kilka razy sezonować wino, a na koniec najlepiej jakąś słodką wersję. Wtedy jest szansa na dokładniejsze wypłukanie tanin i nasączenie beczki czymś, co pozytywnie wpłynie na destylat.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
dynio
550
Posty: 557
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: "Ługowanie" beczek czerwonym winem gronowym

Post autor: dynio »

Psotnik84 pisze:Witam. :witam: Czy w tym roku też planujesz taką akcję? Mam dwie beczki do zalania 20L i 30L.
Jeszcze nie wiem, muszę przeliczyć ile wejdzie do naszych beczek, a ile zostanie na ewentualnie znowu taką akcję. Dam znać w drugiej połowie grudnia.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”